Prirodni lijek za SIBO: Imamo popis biljnih tretmana i dodataka prehrani koji će djelovati kao antibiotik na upaljena crijeva

Prirodni lijek za SIBO

Prekomjerni bakterijski rast tankog crijeva (SIBO) dugo vemena može biti pritajen u tijelu prije pojave različitih simptoma koji dovode do ovog sindroma.

Iako terapija uključuje liječenje antibiotikom, prirodni lijek za SIBO može biti jednako učinkovit. Prirodno liječenje se obično kombinira s ljekovitim biljkama, enzimima, dodacima hranjivih tvari i određenim probioticima uz dijetu koja isključuje namirnice koje su okidač za simptome SIBO-a.

Probava bi bila nemoguća bez bakterija u želucu i probavnom sustavu. Svaki dio probavnog trakta zahtijeva različite bakterije za obavljanje potrebnih funkcija. Više stotina vrsta dobrih bakterija u želucu i debelom crijevu pomažu u razgradnji hrane kako bi hranjive tvari koje su neophodne za život bile dostupne našim tjelesnim stanicama i organima.

Iza tankog crijeva nastavlja se debelo crijevo koje sadržava svoju populaciju važnih bakterija. Međutim, kada bakterije iz debelog crijeva skliznu tamo gdje ne bi trebale, unazad u tanko crijevo, mogu uzrokovati neravnotežu u osjetljivoj mikroflori probavnog trakta.

Abnormalno povećanje bakterija debelog crijeva u tankom crijevu narušava zdravlje probavnog sustava.

Tada se sve svodi na sposobnost tijela da ispravno regulira svoju crijevnu floru.

Prekomjerni bakterijski rast tankog crijeva (SIBO)
FOTO: Shutterstock

Zašto se javlja SIBO?

Ljudsko tijelo održava ravnotežu svojeg mikrobioma (ekosustava bakterija) složenim sustavom kemijskih i mehaničkih postupaka. Ako jedan od tih sustava ne funkcionira pravilno, hrana i otpadni proizvodi mogu se brzo nakupiti u tankom crijevu.

Razne bolesti, starija životna dob, ozljede crijeva, operacije želuca i upotreba lijekova mogu poremetiti stvaranje i funkciju ključnih probavnih kemikalija poput želučane kiseline, enzima ili žuči koji su važni za ravnotežu bakterija tankog crijeva.

Najvećim faktorom rizika za SIBO smatra se sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Osim njega, tu su uključena i druga medicinska stanja koja povećavaju rizik SIBO-a, poput celijakije, Chronove bolesti, ciroze jetre, raka crijeva, alergija, dijabetesa, fibromialgije, artritisa, lupusa, pankreatitisa, sklerodermije itd.

Simptomi SIBO-a

Preveliki rast bakterija u tankom crijevu otežava apsorpciju hranjivih tvari. Za posljedicu dolazi do problema s probavom i apsorpcijom masti i ugljikohidrata.

Intenzitet, učestalost i broj simptoma ovisi o težini stanja, a neki od najčešćih simptoma SIBO-a uključuju:

Simptomi SIBO-a
FOTO: Shutterstock

Prirodni lijek za SIBO je prije svega promjena životnog stila

Većina slučajeva SIBO-a liječi se kombinacijom nekoliko propisanih antibiotika. Međutim, problem nastaje nakon završetka liječenja kada se simptomi SIBO-a često mogu vratiti. Iz tog razloga preporučuje se promjena životnog stila koja uključuje promjene u prehrani kao prvi važni korak u liječenju SIBO-a.

Sljedeći prirodni tretmani i biljni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju i liječenju simptoma.

Elementarna dijeta

Izgladnjivanje bakterija u tankom crijevu je prvi korak prirodnog liječenja. Da bi se to postiglo, koristi se elementarna prehrana koja ujedno omogućuje lakšu apsorpciju hranjivih tvari u tijelo.

Ova vrsta prehrane temelji se na unosu tekućih formula, ne sadrži dijetalna vlakna, gluten ni probiotike koji potiču rast dodatnih bakterija. Također, postoji strogo ograničenje unosa proteina biljnog i životinjskog podrijetla.

Elementarne dijete se preporučuju samo nekoliko tjedana, ali mogu biti ključni prvi korak u liječenju SIBO-a.

Low-FODMAP dijeta
FOTO: Shutterstock

Low-FODMAP dijeta

Jedna od najpoznatijih dijeta sadrži namirnice s niskim sadržajem FODMAP-a – što je kratica za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole koji zapravo predstavljaju ugljikohidrate i šećere sadržane u hrani koju jedemo. Ako ih tijelo nije sposobno u potpunosti probaviti, uzrokuju gastrointestinalne tegobe.

Konzumiranjem hrane s niskim udjelom FODMAP-a smanjuje se nadraženost probavnog trakta koji se time može učinkovitije liječiti.

Nakon šest tjedana polako se postepeno uvodi hrana s visokim udjelom FODMAP-a kako bi se otkrilo postoji li negativna reakcija na određene namirnice.

Trigliceridi srednjeg lanca u prehrani

Trigliceridi srednjeg lanca (MCT) su masne kiseline koje imaju razne pozitivne učinke na tijelo i mozak. Korisne su za ublažavanje SIBO-a jer se izravno apsorbiraju bez potrebe za probavnim enzimima.
Većina MCT-a dolazi iz kokosovog ulja i drugih proizvoda od kokosa, a mogu se pronaći i u ulju palminih koštica i nekim mliječnim proizvodima.

Biljni tretmani za SIBO
FOTO: Shutterstock

Biljni tretmani za SIBO

Popis biljaka koje bi se mogle koristiti kao prirodni lijek za SIBO je ogroman jer postoji bezbroj ljekovitih biljaka koje imaju antimikrobna svojstva. Svaka od njih sadrži jedinstvene razine niza aktivnih sastojaka i kemikalija koje ubijaju mikrobe.

Najčešće biljke koje posjeduju antibiotska svojstva, a koriste se za SIBO su ulje origana, neem, đumbir, kanadska žutika (Hydrastis canadensis), berberin, klinčić i alicin.

U liječenju fitoterapijom prednost se daje i gorkim biljkama poput stolisnika, kičice, maslačka i ekstrakta artičoke koji potiču zdravu probavu i metabolizam.

Eterično ulje paprene metvice

Jedan od uobičajenih dodataka prehrani protiv pretjeranog razmnožavanja bakterija u tankom crijevu je eterično ulje paprene metvice.

Tipična doza eteričkog ulja paprene metvice je 1 – 2 kapsule, tri puta dnevno. Uzima se između obroka s čašom vode, a liječenje traje 1 – 6 mjeseci.

Eterično ulje klinčića, majčine dušice i peperminta također mogu pomoći.

Neem ulje i prah

Neem je bogat fitokemikalijama, gliceridima i raznim vrstama polifenola, što ga čini izuzetno ljekovitim. Listovi sadrže druge korisne spojeve poput kvercetina, katehina, karotena i vitamina C. Žuto, gorko ulje mirisom podsjeća na češnjak.

Utvrđeno je da ekstrakt neema ubija mnoge vrste mikroba, uključujući gram-pozitivne bakterije Staphylococcus aureus i gram-negativne bakterije Escherichia coli.

Origano ulje

Mravinac, tj. origano je, uz klinčić, jedan od najboljih prirodnih antibiotika. Antimikrobni sastojci ulja od origana su karvakrol i timol koji učinkovito ubijaju bakterije razbijanjem njihove stanične membrane. Istraživanja pokazuju da ulje origana utječe na smanjenje različitih vrsta loših bakterija dok ostavlja dobroćudne Lactobacillus i Bifidobacterium bakterije na miru, zbog čega je odličan prirodni lijek za SIBO.

Alicin iz češnjaka
FOTO: Shutterstock

Alicin iz češnjaka

Alicin je sastavni dio češnjaka koji se proučavao u mnogim studijima zbog svojih antimikrobnih svojstava. Vrlo je učinkovit kao prirodni lijek za SIBO jer djeluje na smanjenje mikroba iz obitelji Pseudomonas, Streptococcus i Staphylococcus.

Također djeluje na smanjenje Candide albicans, a pokazalo se da ubija parazite poput Entamoeba histolytica i Giardia lamblia.

Dodaci prehrani

Jedna od najopasnijih posljedica SIBO-a je ta što može rezultirati nedostatkom hranjivih tvari. SIBO sprječava tanko crijevo da pravilno funkcionira i inhibira apsorpciju hranjivih tvari.

Tijekom vremena dolazi do pothranjenosti i nedostatka raznih bitnih nutrijenata u organizmu:

  • vitamini su bitne hranjive tvari koje igraju nekoliko ključnih uloga u cjelokupnom zdravlju; ako imate SIBO, moguće je da imate manjak vitamina A, B12, D, E ili K
  • minerali su još jedna bitna vrsta hranjivih tvari koje održavaju pravilno funkcioniranje našeg tijela; pokazalo se da SIBO često nastaje zbog nedostatka cinka, magnezija, kalcija, bakra ili željeza
  • probavni enzimi mogu podržati tjelesne probavne enzime dok se ne obnovi njihova funkcija; pomažu u liječenju SIBO-a jer smanjuju simptome, poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari i omogućavaju da proširimo izbor u svojoj prehrani; uzimaju se prije jela; namirnice koje sadrže prirodne probavne enzime uključuju banane, ananas, mango, papaju, avokado i med
  • probiotici poput Lactobacillus plantarum i Lactobacillus GG su prirodni lijek za SIBO; koriste se za prekomjerni rast bakterija i pomažu u održavanju zdrave crijevne flore.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Falconer, A. (2021). How To Treat SIBO Naturally (Without Antibiotics). Healthpath.
  2. Wong, C. (2021). Natural Remedies for Bacterial Overgrowth. Verywell Health.
  3. Freking, C. 8 Natural Remedies for SIBO That Actually Work. Mosh.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu