Kruljenje u crijevima nakon obroka: Neugodan problem koji može biti i znak bolesti! Evo što ga uzrokuje i kako ga zaustaviti
- Budite prvi i komentirajte!
- 7 min čitanja
Iako kruljenje povezujemo s osjećajem gladi i znakom da nešto trebamo pojesti, glasno kruljenje u crijevima moguće je i nakon obroka. Osim toga, popraćeno je flatulencijom. To može biti iritantno i neugodno ako potraje i ne možemo pronaći uzrok ili rješenje.
Kruljenje u crijevima nakon obroka – popratni simptomi i uzroci
Kruljenje u crijevima i vjetrovi nisu nešto neuobičajeno, no ako se navedeni simptomi javljaju učestalo i pretjerano, postaje neugodno. Kruljenje u crijevima nakon obroka javlja se zbog plinova koji se ne kreću kroz probavni sustav jer su “zapeli” u probavnom sustavu.
Osim vjetrova, kruljenje u crijevima nakon obroka može uključivati i ove simptome:
- nadutost
- podrigivanje
- grčevi u trbuhu
- distenzija, odnosno rast trbuha.
No, svakako u tom slučaju obratite pažnju i na neke druge simptome, kao što su:
- konstipacija
- dijareja
- krv u stolici
- učestale promjene rada crijeva ili peristaltike
- mučnina
- povraćanje
- gubitak težine
- nekonzistentnost u čvrstoći stolice i promjena boje stolice
- bol u prsima
- stalna bol u trbuhu.
Ovakvi simptomi, njihova učestalost i dugotrajnost mogu biti znak ovih poremećaja:
- intolerancija na određenu hranu
- SIBO (pretjerani rast bakterija u tankom crijevu)
- ulcerozni kolitis
- Chronova bolest
- sindrom iritabilnog crijeva.
Osim navedenih bolesti i poremećaja, Candida i kruljenje crijeva mogu biti u vezi jedno s drugim. Određene probavne tegobe mogu ukazivati na pretjerani rast Candide, gljivice koja se rješava promjenom prehrane kroz dulji period, disciplinom i strpljivošću.
Pročitajte članak “Problemi s probavom: Ovo su najčešći uzroci i evo koje namirnice trebate uvesti u prehranu“.
Kakve su vam prehrambene navike i životni stil?
Svakako se obratite liječniku i nemojte sami sebi postavljati dijagnoze. Tek kad imenujete svoj zdravstveni izazov, znat ćete i što učiniti po tom pitanju. No, ako su vaš izazov samo kruljenje u crijevima i vjetrovi, obratite pažnju na prehrambene navike i životni stil.
Pravilna i uravnotežena prehrana
Zdrava probava ovisi o našem životnom stilu, a to uključuje:
- kvalitetnu i uravnoteženu prehranu
- redovitu fizičku aktivnost
- kvalitetan san
- dovoljan unos tekućine
- izbjegavanje štetnih navika (pušenje, alkohol itd.)
- izbjegavanje stresa
- način na koji jedemo (mirno ili u žurbi).
Pravilna i uravnotežena prehrana ključna je za dobru bakterijsku ravnotežu. Vrsta hrane koja se negativno odražava na bakterijsku ravnotežu ako je učestalo i puno jedemo uključuje:
- procesuiranu i prerađenu hranu
- slatkiši
- gazirana i energetska pića
- pivo
- dodani i često skriveni šećer
- umjetni zaslađivači.
Pročitajte članak “Hrana i zdravlje: Nutricionistica otkriva kako hrana utječe na naše zdravlje i zašto to ne smijemo olako shvaćati“.
Kretanje
Također, nedostatak kretanja i sjedilački način života dovode do usporenog rada peristaltike. San igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja pa nas nedostatak sna tjera da jedemo više nego što nam je potrebno.
Hidratacija
Voda ne služi samo za hidrataciju, već sudjeluje u brojnim kemijskim procesima u tijelu, a isto tako i u procesu probave. Voda je i otapalo za vitamine topive u vodi (vitamin C, vitamini B skupine).
Stres
Stres itekako utječe na našu probavu i način na koji jedemo. Kada smo pod stresom, usporavaju se probavni procesi, zbog čega se hrana dulje zadržava u želucu i/ili crijevima. Konzumacija hrane u žurbi, s nogu i pod stresom također se negativno odražava na probavu.
Naime, kada smo pod stresom ili jedemo u žurbi i napeti, što našem tijelu također daje signal da smo pod stresom, aktivira se naš simpatički živčani sustav poznat kao sustav “bori se ili bježi”.
Aktivacija tog živčanog sustava djeluje tako da se usta počinju sušiti, dolazi do gašenja probave i posljedično do smanjenog kretanja hrane kroz probavni sustav. Zato uvijek treba jesti prisutno, polako, svjesno i bez distraktora (mobitela, televizora i sl.).
Pročitajte članak “Posljedice stresa na organizam: Psihologinja otkriva kako nas stres ubija i kako se trgnuti prije nego bude prekasno“.
Vlakna
Kruljenje u crijevima i vjetrovi mogu biti posljedica i pretjeranog unosa vlakana, posebice ako smo naglo povećali njihov unos kroz prehranu ili dodatke poput psyllium ljuskica. Naime, vlakna su poželjna i nužna u prehrani jer su važna za dobru probavu, smanjenje kolesterola i sl.
No, ako dosad nismo unosili dovoljno vlakana, a preporučeni je unos 25 – 35 g vlakana dnevno, i naglo smo povećali njihov unos, to može izazvati neugodne simptome poput nadutosti. To ne znači da treba izbaciti vlakna, već ih postepeno uvoditi u prehranu i povećavati do preporučene količine.
Vlaknima su bogate ove namirnice:
- cjelovite žitarice
- mahunarke
- voće i povrće
- sjemenke
- orašasti plodovi.
Osim toga, kod pojedinaca konzumacija mahunarki izaziva nadutost i popratne simptome. Mahunarke su itekako poželjne u prehrani zbog vlakana, vitamina, minerala, ali i proteina, no važno ih je pravilno pripremiti i skuhati.
Pročitajte članak “Jela od mahunarki: Sadrže više proteina od mesa! Nutricionistica otkriva kako ih uvrstiti u prehranu“.
Sladila
Slično je i sa zamjenama za šećer, umjetnim sladilima, šećernim alkoholima i sl. Na tržištu se sve više može naći proizvode bez dodanog šećera, ali u zamjenu za šećer sadrže šećerne alkohole ili poliole.
Pronalazimo ih u tzv. fitness ili proteinskim namirnicama kao što su proteinske čokoladice, proteinski mliječni napitci i pudinzi, čokolade bez šećera itd. To ne znači da treba u potpunosti izbjegavati proizvode sa sladilima, ali svakako treba obratiti pažnju na učestalost i količinu konzumacije.
Naime, sladila mogu utjecati na probavne smetnje pa najčešće takvi proizvodi sadrže upozorenje na pakiranju da pretjerana konzumacija može imati laksativni učinak. Ne zaboravite da i takva hrana ipak spada u prerađenu hranu, bez obzira na to što ne sadrži dodani šećer ili laktozu.
Način konzumacije hrane i pića
U konačnici, obratite pažnju kako konzumirate hranu i pića. Ako jedemo prebrzo ili nepravilno i ne žvačemo hranu kako treba, može doći do gutanja zraka koji uzrokuje kruljenje u crijevima nakon obroka i vjetrove. U te nepravilne navike ubrajamo:
- nedovoljno dobro žvakanje hrane
- brzo gutanje
- istovremeno konzumiranje hrane i pričanje
- korištenje slamke
- žvakanje žvakaća
- “cuclanje” lizalica, bombona i sl.
Kako zaustaviti kruljenje u trbuhu?
Prije nego posumnjate na određeni poremećaj ili bolest, provjerite kvalitetu svoje prehrane, životni stil, prehrambene navike i unosite li možda pretjerano prethodno nabrojane sastojke ili hranu (vlakna, sladila, šećer itd.).
Za početak slijedite ove jednostavne i korisne savjete:
- jedite polako, u miru, bez stresa, žurbe, pričanja i distraktora
- dobro sažvačite hranu
- unosite dovoljno tekućine raspoređene kroz dan
- ograničite i smanjite unos šećera, prerađene hrane, sladila
- izbjegavajte pušenje i alkohol
- budite redovito fizički aktivni
- rasporedite obroke kroz dan
- ne pretrpavajte se hranom
- kvalitetno i dovoljno spavajte
- rasporedite unos vlakana kroz dan ili postepeno povećajte njihovu količinu.
Prirodni lijek protiv kruljenja crijeva
Ako tražite prirodni lijek protiv kruljenja crijeva, u tome vam svakako mogu pomoći biljni nezaslađeni čajevi kao što su:
- čaj od đumbira
- čaj od komorača
- čaj od anisa
- čaj od kima
- čaj od mente.
Informirajte se o tome možete li piti ove čajeve jer npr. čaj od đumbira nije pogodan za one koji pate od žgaravice. Pojedini čajevi djeluju i u kombinaciji, kao što su anis, kim i komorač.
Isto tako, koristite i prirodne začine u kuhinji, posebice kod pripremi mahunarki. Uvrstite ove začine:
Čajevi i začini su samo dodaci i prva pomoć, no najvažnija stavka je uravnotežena prehrana, odnosno uravnoteženi i dobro posloženi obroci. Mogu pomoći i dodaci prehrani poput probiotika i probavnih enzima.
Pročitajte članak “Začini i zdravlje: Ne daju samo okus hrani! Nutricionistica otkriva zašto ih trebamo češće koristiti i kako ih kombinirati“.
Intolerancija na hranu
Ako sumnjate da vam smeta određena namirnica, odnosno da ste intolerantni, zaboravite na testiranja na intoleranciju jer nisu vjerodostojna. U slučaju intolerancije potrebno vam je strpljenje i vođenje dnevnika prehrane.
Najprije izbacite namirnicu na koju sumnjate i pratite kako se osjećate u narednom periodu. Ako se simptomi nisu povukli, izbacite sljedeću sumnjivu namirnicu sve dok ne dođete do namirnice koja vam izaziva probavne smetnje. Najčešće je riječ o laktozi iz mlijeka i mahunarkama.
Ovaj proces provodite u suradnji s nutricionistom koji će vam pomoći uravnotežiti obroke kod izbacivanja namirnica. Dobra je vijest da te namirnice možete kasnije postepeno vratiti, nakon što promijenite kvalitetu prehrane i prehrambene navike.
Ako se kruljenje u crijevima i vjetrovi nastave bez obzira na to što se unijeli neke promjene u prehranu i životni stil te si dali dovoljno vremena da vidite promjenu, obratite se liječniku koji će vas savjetovati oko nekih lijekova ili dodataka prehrani.
Pročitajte i članke:
- Blagdansko prejedanje: Svake godine pretjerate i onda danima trpite posljedice? Nutricionistica otkriva kako to izbjeći, a uživati
- Nadutost nakon jela: Poznat vam je osjećaj “kamena” u želucu? Evo kako izbjeći nadimanje poslije jela i što znači ako je nadutost prisutna nakon svakog obroka
- Prirodni lijek za vjetrove: 15 načina kako se brzo riješiti nadutosti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja