Najbolji čajevi za cirkulaciju: Stalno vam je hladno i ne možete se ugrijati? Potaknite cirkulaciju uz ovih 5 biljnih pomoćnika

Najbolji čajevi za cirkulaciju

Ako vam je stalno hladno i ne možete ih ugrijati, saznajte koji su najbolji čajevi za cirkulaciju. Naime, pravilna cirkulacija krvi i normalan protok krvi srca vrlo su važni za naše zdravlje.

Krv obavlja nekoliko ključnih funkcija, a njezin transport omogućuje krvožilni sustav u čijem je centru moćna srčana pumpa. Arterije odvode krv bogatu kisikom i hranjivim tvarima iz srca do svih tjelesnih tkiva, a vene dovode krv natrag u srce, a zatim u pluća. Krv također pomaže u regulaciji tjelesne temperature i borbi protiv infekcija i bolesti.

Problemi s cirkulacijom opasni su ako se ne liječe jer bilo koji poremećaj protoka krvi kroz srce i tijelo može uzrokovati mnoge bolesti.

Zatajenje organa, srčani problemi, moždani udar, proširene vene i zatajenje bubrega primjeri su lošeg krvotoka srca.

Oslabljena cirkulacija najčešće je uzrokovana lošim navikama
FOTO: Shutterstock

Oslabljena cirkulacija najčešće je uzrokovana lošim navikama, kao što su pušenje i sjedeći način života. Nedostatak tjelovježbe u kombinaciji s lošom prehranom (masna, prerađena hrana koja sadrži rafinirane žitarice i šećer) izaziva pretilost i često dovodi do poremećaja cirkulacije. Hipertenzija, niski krvni tlak i kolesterol su među glavnim razlozima oslabljene cirkulacije.

Kako bismo na vrijeme reagirali, trebamo obratiti pozornost na simptome. Tako možemo poboljšati protok krvi prije nego što dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja. Uobičajeni simptomi loše cirkulacije su:

Najbolji čajevi za cirkulaciju – pet biljnih pomoćnika

Uz zdravu prehranu i više kretanja cirkulaciju možemo prirodno potaknuti i redovitim korištenjem čajeva. U ovom članku predstavljamo pet vrsta biljnih čajeva koji potiču zdrav protok krvi i poboljšavaju cirkulaciju.

za bolju cirkulaciju u nogama
FOTO: Shutterstock

1. Čaj od bodljikave veprine

Bodljikava veprina (lat. Ruscus aculeatus) je tradicionalna biljka za cirkulaciju koju travari preporučuju za ublažavanje oteklina, posebno u nogama koje su umorne i teške nakon dugog stajanja.

Aktivni sastojak bodljikave veprine je ruskogenin, koji je odlična podrška za vensku cirkulaciju. Tonira venski sustav i potiče sužavanje krvnih žila. Pomaže kod poremećene cirkulacije u šakama i stopalima, a uspješno se koristi za bolju cirkulaciju u nogama, liječenje proširenih vena i hemoroida.

Korijen biljke je ljekovit, a vadi se u rano proljeće ili jesen kad je pun ljekovitih spojeva. Suši se očišćen i narezan na komadiće. Prašak od osušenog smrvljenog korijena veprine koristi se za posipanje rana kod varikoznih vena.

Priprema
  1. Stavite dvije jušne žlice korijena biljke u šalicu hladne vode i ostavite da se namače 1 – 2 sata.
  2. Zatim kratko prokuhajte, 3 – 5 minuta.
  3. Potom poklopite i neka odstoji jedan sat.
  4. I na kraju procijedite u šalicu i po želji zasladite medom.

Pijte polako u gutljajima, 2 – 3 puta dnevno.

Čaj od kore bijele vrbe
FOTO: Shutterstock

2. Čaj od kore bijele vrbe

Kora bijele vrbe ima moćna antikoagulantna svojstva koja poboljšavaju protok krvi. Najpoznatiji sastojak vrbe je salicin koji se u organizmu pretvara u salicilnu kiselinu, poznatiju kao prirodni aspirin. Koru vrbe možemo koristiti u slučajevima kada nam je potreban aspirin.

Vrba djeluje blaže i nježnije jer dnevnu dozu možemo rasporediti tijekom cijelog dana. Kontinuirana konzumacija kore bijele vrbe može smanjiti rizik od zgrušavanja krvi.

Priprema
  1. Stavite jednu jušnu žlicu kore bijele vrbe u 250 ml vruće vode.
  2. Kuhajte pet minuta i zatim maknite s vatre.
  3. Pustite da odstoji poklopljeno 10 minuta.
  4. Procijedite u šalicu i, po želji, zasladite medom.

Pijte dva puta dnevno.

Čaj od češnjaka
FOTO: Shutterstock

3. Čaj od češnjaka

Redovito korištenje češnjaka regulira tlak i razinu kolesterola. Poznat po svojoj sposobnosti da širi krvne žile i povećava proizvodnju dušikovog oksida u tijelu, češnjak ima niz zdravstvenih prednosti, uključujući antivirusna, protuupalna i antigljivična svojstva.

Jedno je istraživanje pokazalo da su osobe koje su tjedan dana konzumirale čaj od češnjaka osjetile olakšanje zbog pojačane cirkulacije u mišićima listova noge.

Priprema
  1. Zgnječite režanj češnjaka i stavite u jednu šalicu proključale vode.
  2. Ostavite poklopljeno pet minuta.
  3. Zatim procijedite.

Pijte 2 – 3 puta dnevno.

Prirodni lijek za cirkulaciju
FOTO: Shutterstock

4. Čaj od đumbira

Korijen đumbira je prirodni lijek za cirkulaciju. Odlično zagrijava tijelo i ima protuupalna svojstva i svojstva ublažavanja bolova, što ga čini idealnim izborom za osobe s artritisom i slabom cirkulacijom. Također, sprječava stvaranje ugrušaka u arterijama.

Koristi se u indijskoj i kineskoj medicini tisućama godina za smanjenje visokog krvnog tlaka. Isto tako, đumbir nudi dobrobiti našem krvožilnom sustavu jer stimulira protok krvi.

Postoji širok izbor čajeva od đumbira, iako su limun i đumbir omiljena kombinacija.

Priprema
  1. Stavite jedan kolutić svježeg đumbira u 250 ml proključale vode.
  2. Kuhajte 3 – 5 minuta, pa maknite s vatre.
  3. Ostavite poklopljeno 5 – 10 minuta.
  4. Procijedite i, po želji, dodajte svježi sok limuna.

Pijte 2 – 3 puta dnevno.

Biljke za bolju cirkulaciju krvi
FOTO: Shutterstock

5. Čaj od lišća masline

Listovi masline su bogate antioksidansima i vrlo su korisni za zdravlje srca i krvotoka. Učinkoviti su u smanjenju krvnog tlaka, poboljšanju vaskularne dilatacije i blokatora kalcijevih kanala. Istraživanja su pokazala da ekstrakt lista masline kontrolira kolesterol i šećer u krvi.

Osim toga, prema drugim istraživanjima, ekstrakt lista masline ima dobar učinak u liječenju i prevenciji arterijskog artritisa. To znači da može spriječiti sužavanje krvnih žila.

Priprema
  1. Stavite 15 osušenih listova masline u 250 ml ključale vode.
  2. Kuhajte tri minute, pa maknite sa vatre.
  3. Pustite da odstoji poklopljeno 10 minuta.
  4. Ocijedite čaj i po želji dodajte med ili limun.

Pijte dva puta dnevno.

Pročitajte članak “I Biblija ih spominje: Pet ljekovitih svojstava maslinova lišća“.

Druge biljke za bolju cirkulaciju krvi

Osim navedenih, biljke za bolju cirkulaciju krvi uključuju i:

Sve te biljke možete staviti na popis “najbolji čajevi za cirkulaciju“.

Ginko biloba je najstarija živuća ljekovita biljka koja se koristila još prije 5.000 godina. Snažan je antioksidans koji štiti tjelesne organe i krvne žile. Ginko se također smatra venotonikom, koji pomaže u održavanju strukture i cjelovitosti naših vena, jača krvne žile i poboljšava protok krvi unutar njih.

Hrana za cirkulaciju
FOTO: Shutterstock

Hrana za cirkulaciju

Uz đumbir, u svoju prehranu uključite i druge začine koji pomažu za bolju cirkulaciju, kao što su cimet, kajenska paprika, feferoni, kurkuma, hren, kim i kardamom.

Kurkuma pomaže u širenju krvnih žila i poboljšava cirkulaciju, a aktivni sastojak kurkumin učinkovit je i koristan u sprječavanju zgrušavanja krvnih pločica.

Kajenska paprika ubrzava metabolizam, potiče zdravo srce, jača arterije i krvne žile te je odlična za zdravu cirkulaciju. Spoj kapsaicin pomaže u snižavanju krvnog tlaka te sprječava nakupljanje plaka u arterijama.

Cimet je zagrijavajući začin koji potiče protok krvi. Istraživanja pokazuju da može učinkovito smanjiti krvni tlak opuštajući krvne žile, čime poboljšava cirkulaciju i održava srce zdravim.

Prehranu obogatite zelenim lisnatim povrćem, citrusnim voćem i rajčicama, omega-3 masnim kiselinama (losos, skuša), orasima i bobičastim voćem.

Nar ima posebno visok sadržaj polifenolnih antioksidansa i nitrata, koji su snažni vazodilatatori.

Nar ima posebno visok sadržaj polifenolnih antioksidansa i nitrata, koji su snažni vazodilatatori
FOTO: Shutterstock

Luk je pak izvrstan izvor flavonoidnih antioksidansa koji pogoduju zdravlju srca. Poboljšava cirkulaciju pomažući arterijama i venama da se prošire kada se poveća protok krvi.

Tu je i cikla koja opušta krvne žile i povećava dotok krvi u mišićno tkivo te pogoduje sportašima i starijim osobama koje imaju problemima s cirkulacijom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: naj bolji čaj za cirkulaciju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu