Vegetarijanski recepti za ručak bogat proteinima
- Budite prvi i komentirajte!
- 7 min čitanja

Ako tražite inspiraciju za zdrave obroke, vegetarijanski recepti za ručak savršeno su rješenje. Spajaju raznolikost, okus i nutritivnost u jednom tanjuru, a pritom su prikladni i za one koji žele smanjiti unos mesa ili u potpunosti uživati u biljnim jelima.
Bilo da vam trebaju praktične ideje za vegetarijanski ručak, ukusni recepti koji su gotovi za pola sata (brzi vegetarijanski ručak) ili želite pripremiti poseban vegetarijanski ručak koji osvaja i mesoždere, sigurni smo da ćete pronaći inspiraciju.
Neki recepti idealni su i kao dodatak za vegetarijanski roštilj, a ako tražite idealan vegetarijanski ručak, recepti u nastavku unose svježinu u vašu prehranu.
Zdravi vegetarijanski recepti za ručak bogat proteinima
Uz naše prijedloge, svaki obrok može postati pravi gastronomski užitak – od jednostavnih zdjela i salata do složenijih kombinacija koje spajaju zdravo i ukusno. I zato, ako vas zanimaju vegetarijanski recepti za ručak koje ćete lako uklopiti u svoj dan, nastavite čitati jer donosimo samo najbolje ideje.

Teriyaki riža s tofuom
Ovaj recept donosi savršen spoj hrskavog povrća, aromatičnog teriyaki umaka i proteina iz tofua.
Sastojci za četiri porcije:
- 2 pakiranja kuhane divlje riže
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 pakiranje azijskog povrća za prženje
- 3 jušne žlice teriyaki umaka
- 1 pakiranje pečenog tofua (narezanog na kockice).
Priprema
- Pripremite rižu prema uputama na pakiranju.
- Prebacite rižu iz vrećica u plitku zdjelu da se ohladi.
- Zagrijte ulje u srednjoj tavi s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri. Dodajte povrće i pirjajte dok ne postane hrskavo i mekano, 4 – 5 minuta.
- Dodajte teriyaki umak i dobro promiješajte da se povrće obloži. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
- Podijelite ohlađenu rižu u četiri posude. Na svaku stavite po jednu četvrtinu povrća. Podijelite tofu u posude.
Zatvorite i stavite u hladnjak do četiri dana. Zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici dok se ne zapari prije posluživanja.

Punjeni batat preliven humusom
Batat, kelj i humus u ovom receptu stvaraju kremastu, zasitnu i nutritivno bogatu kombinaciju.
Sastojci za jednu porciju:
- 1 veliki batat (oprani)
- 3/4 šalice nasjeckanog kelja
- 1 šalica konzerviranog crnog graha (ispranog)
- 1/4 šalice humusa
- 2 jušne žlice vode.
Priprema
- Izbockajte batat vilicom sa svih strana. Zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici na visokoj temperaturi dok se ne skuha, 7 – 10 minuta.
- U međuvremenu operite kelj i ocijedite ga, puštajući vodu da se skuplja na listovima.
- Stavite ga u srednje veliku tavu; poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri, miješajući jednom ili dvaput, dok ne uvene.
- Dodajte grah i jušnu žlicu ili dvije vode ako je lonac suh. Nastavite kuhati, nepokriveno, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane vruća, 1 – 2 minute.
- Razrežite batat i na njega stavite smjesu kelja i graha.
- U maloj posudi pomiješajte humus i dvije jušne žlice vode. Po potrebi dodajte još vode kako biste postigli željenu gustoću.
- Prelijte humus preljev preko punjenog batata.

Pikantna juha s ramen rezancima u šalici
Ako volite tople i aromatične obroke, ova praktična ramen juha bit će vaš favorit.
Sastojci za tri porcije:
- 1 i pol jušna žlica paste za povrtni temeljac sa smanjenim udjelom natrija
- 1 i pol čajna žličica bijelog misa
- 1 i pol čajna žličica umaka od čilija i češnjaka
- 1 i pol čajna žličica naribanog đumbira
- 3/4 šalice naribane mrkve
- 3/4 šalice narezanih shiitake gljiva
- 1 i pol šalica nasjeckanog mladog špinata
- 3 tvrdo kuhana jaja (prepolovljena)
- 1 i pol šalica kuhanih ramen rezanaca
- 3 jušne žlice narezanog mladog luka
- 3/4 čajne žličice sjemenki sezama
- 3 šalice vrlo vruće vode (podijeljeno).
Priprema
- Stavite pastu za temeljac, miso, umak od čilija i češnjaka i đumbir u svaku od tri staklenke za konzerviranje veličine čaše i pol.
- Zatim u svaku staklenku složite 1/4 šalice mrkve, 1/4 šalice gljiva, pola šalice špinata, dvije polovice jaja i pola šalice rezanaca.
- U svaku staklenku dodajte jušnu žlicu mladog luka i 1/4 čajne žličice sezama.
- Zatvorite staklenke i držite na hladnom do tri dana.
- Prije konzumacije dodajte šalicu vrlo vruće vode u jednu staklenku. Zatvorite staklenku i protresite da se sjedini. Zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici bez poklopca na visokoj temperaturi u intervalima od jedne minute dok se ne zagrije, 2 – 3 minute. Ostavite da odstoji pet minuta. Promiješajte prije jela.

Salata od pira s rikulom, artičokama i pistacijama
Lagana, ali zasitna salata s pirom i povrćem donosi pravu eksploziju svježih okusa.
Sastojci za jednu porciju:
- 1 jušna žlica soka limuna
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3/4 šalice kuhanog pira
- 1 i pol šalica rikule
- 1/4 šalice mente
- 2 jušne žlice tanko narezanog bosiljka
- 450 g konzerviranih srca artičoke (ispranih i nasjeckanih)
- 1/8 čajne žličice soli
- 2 jušne žlice nasjeckanih slanih suho pečenih pistacija
- 1 i pol jušna žlica sjemenki nara ili sušenih brusnica
- 2 jušne žlice mekog kozjeg sira (zdrobljenog).
Priprema
- U zdjeli za salatu umutite sok limuna i ulje. Umiješajte pir, rikulu, mentu, bosiljak, artičoku i sol.
- Posipajte pistacijama, sjemenkama nara i kozjim sirom.

Veganski tacosi bez govedine
Ovi tacosi dokaz su da biljni sastojci mogu biti jednako ukusni i zasitni kao i klasične varijante.
Sastojci za četiri porcije:
- 1 pakiranje ekstra čvrstog tofua (ocijeđenog, izmrvljenog i osušenog)
- 2 jušne žlice tamari ili soja sosa sa smanjenim udjelom natrija
- 1 čajna žličica čili praha
- pola čajne žličice češnjaka u prahu
- pola čajne žličice luka u prahu
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 zreli avokado
- 1 jušna žlica veganske majoneze
- 1 čajna žličica soka limete
- prstohvat soli
- pola šalice svježe salse
- 2 šalice nasjeckanog kupusa
- 8 kukuruznih ili pšeničnih tortilja (zagrijanih)
- ukiseljene rotkvice za ukras.
Priprema
- Pomiješajte tofu, tamari (ili soja sos), čili u prahu, češnjak u prahu i luk u prahu u srednjoj zdjeli.
- Zagrijte ulje u velikoj tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte smjesu tofua i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne porumeni, 8 – 10 minuta.
- U međuvremenu u maloj zdjeli zgnječite avokado, majonezu, sok limete i sol dok ne postane glatko.
- Poslužite taco “meso” s kremom od avokada, salsom i salatom u tortiljama. Po želji poslužite s ukiseljenim rotkvicama.

Sjeckana salata s preljevom od sriracha tofua i kikirikija
Za ljubitelje pikantnih i hrskavih zalogaja, ova salata s tofuom i kikirikijem pravo je otkriće.
Sastojci za četiri porcije:
- 1 pakiranje mješavine za salatu od kelja, prokulica, brokule i kupusa
- 1 pakiranje smrznutog oguljenog edamamea (odmrznutog)
- 2 pakiranja pečenog tofua s okusom srirache (narezanog na kockice)
- pola šalice ljutog vinaigrettea od kikirikija.
Priprema
- Podijelite mješavinu za salatu u četiri posude za jednu porciju s poklopcima.
- Na svaku stavite pola šalice edamamea i jednu četvrtinu tofua.
- Prebacite dvije jušne žlice vinaigrettea u svaku od četiri male posude s poklopcem.
Zatvorite posude za salatu i stavite u hladnjak do četiri dana. Prelijte vinaigretteom prije posluživanja.

Salata od kupusa, tofua i edamamea
Osvježavajuća kombinacija kupusa, tofua i egzotičnog edamamea čini ovu salatu laganim, ali nutritivnim izborom.
Sastojci za jednu porciju:
- 4 šalice mješavine salate
- pola šalice nasjeckanog crvenog kupusa
- 85 g pečenih kockica tofua
- pola šalice naribane mrkve
- pola šalice edamamea
- 1/4 šalice mandarina
- 1 čajna žlica zlatnih grožđica
- pola šalice izdanaka bambusa
- 2 jušne žlice rezanaca
- 2 jušne žlice azijskog vinaigrettea sa sezamom sa smanjenim udjelom šećera.
Priprema
- Pomiješajte mješavinu salate, kupus, tofu, mrkvu, edamame, manadarine, grožđice, izdanke bambusa i rezance u srednjoj zdjeli.
- Prelijte vinaigretom.

Hrskavi wrapovi od dimljenog tofua
Wrapovi s hrskavim tofuom i svježim povrćem idealni su za brz i ukusan ručak.
Sastojci za četiri porcije:
- 3 jušne žlice majoneze
- 3 jušne žlice ulja od sjemenki grožđa ili repičinog ulja (podijeljeno)
- 1 i pol jušna žlica soka limuna (plus kriške limuna za posluživanje)
- 1/8 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra
- 4 šalice mješavine za coleslaw salatu
- 1 srednji mladi luk (narezan)
- 1 pakiranje dimljenog tofua (170 – 225 g, narezanog na komade od 1,2 cm)
- 1 jušna žlica kukuruznog škroba
- 4 srednje velike tortilje od cjelovitog pšeničnog brašna.
Priprema
- U srednjoj zdjeli umutite majonezu, jušnu žlicu ulja, sok limuna, sol i papar.
- Dodajte mješavinu za coleslaw salatu i mladi luk te promiješajte da se oblože.
- U srednjoj zdjeli pomiješajte tofu s kukuruznim škrobom.
- Preostale dvije jušne žlice ulja zagrijte u srednjoj tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte tofu i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne postane hrskav i smeđ, oko pet minuta.
- Poslužite tofu i salatu od kupusa u tortiljama, po želji s kriškama limuna.

Zelena salata s edamameom i ciklom
Šarena kombinacija cikle, edamamea i zelene salate čini ovaj obrok pravom bombom vitamina.
Sastojci za jednu porciju:
- 2 šalice miješane zelene salate
- 1 šalica smrznutog oguljenog edamamea (odmrznutog)
- pola srednje sirove cikle (oguljene i naribane)
- 2 jušne žlice crvenog vinskog octa
- 1 jušna žlica nasjeckanog korijandera
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/8 čajne žličice soli
- mljeveni papar po ukusu.
Priprema
- Složite zelenu salatu, edamame i ciklu na veliki tanjur.
- Umutite ocat, korijander, ulje, sol i papar u maloj zdjeli.
- Prelijte jednu jušnu žlicu preljeva preko zelene salate i lagano promiješajte da se obloži.
- Preostali preljev prelijte preko cijele salate.

Zdjela od žitarica u duginim bojama s umakom od indijskih oraščića
Ova zdjela prepuna boja i tekstura pokazuje kako zdravi sastojci mogu izgledati i okusiti fantastično.
Sastojci za jednu porciju:
- 3/4 šalice neslanih indijskih oraščića
- pola šalice vode
- 1/4 šalice lišća peršina
- 1 jušna žlica limunovog soka ili jabučnog octa
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- pola čajne žličice tamari ili soja sosa sa smanjenim udjelom natrija
- 1/4 čajne žličice soli
- pola šalice kuhane leće
- pola šalice kuhane kvinoje
- pola šalice nasjeckanog crvenog kupusa
- 1/4 šalice naribane sirove cikle
- 1/4 šalice nasjeckane paprike
- 1/4 šalice naribane mrkve
- 1/4 šalice narezanog krastavca
- 1 jušna žlica tostiranih nasjeckanih indijskih oraščića za ukras.
Priprema
- Izmiksajte indijske oraščiće, vodu, peršin, limunov sok (ili ocat), ulje, tamari (ili soja sos) i sol u blenderu dok ne postane glatko.
- Stavite leću i kvinoju u sredinu plitke zdjele za posluživanje.
- Preko dodajte kupus, ciklu, papriku, mrkvu i krastavac.
- Prelijte s dvije jušne žlice umaka od indijskih oraščića (višak umaka sačuvajte za drugu upotrebu). Po želji ukrasite indijskim oraščićima.
Pročitajte i ove članke:
- Brzi vegetarijanski recepti: Izbalansirano i fino! Imamo recepte za jednostavna vegetarijanska jela za svako doba dana
- Vegetarijanski meni za 7 dana po preporuci nutricionistice
- Zdrava jela bez mesa: Nutricionistica donosi pet recepata.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
- Nova Studio
- 2 min čitanja
- brzi vege ručak
- brzi vegetarijanski ručak
- ideje za vegetarijanski ručak
- vege recepti – ručak
- vegetarijanska jela – recepti
- vegetarijanski recepti za ručak
- vegetarijanski roštilj
- vegetarijanski ručak - recepti
- vegetarijanski ručak koji osvaja i mesoždere
- zdravi vegetarijanski recepti
- Evans, D. (2023). 10 High-Protein Vegetarian Lunches for Fall. EatingWell.