Vegetarijanski recepti za ručak bogat proteinima

Vegetarijanski recepti za ručak

Ako tražite inspiraciju za zdrave obroke, vegetarijanski recepti za ručak savršeno su rješenje. Spajaju raznolikost, okus i nutritivnost u jednom tanjuru, a pritom su prikladni i za one koji žele smanjiti unos mesa ili u potpunosti uživati u biljnim jelima.

Bilo da vam trebaju praktične ideje za vegetarijanski ručak, ukusni recepti koji su gotovi za pola sata (brzi vegetarijanski ručak) ili želite pripremiti poseban vegetarijanski ručak koji osvaja i mesoždere, sigurni smo da ćete pronaći inspiraciju.

Neki recepti idealni su i kao dodatak za vegetarijanski roštilj, a ako tražite idealan vegetarijanski ručak, recepti u nastavku unose svježinu u vašu prehranu.

Zdravi vegetarijanski recepti za ručak bogat proteinima

Uz naše prijedloge, svaki obrok može postati pravi gastronomski užitak – od jednostavnih zdjela i salata do složenijih kombinacija koje spajaju zdravo i ukusno. I zato, ako vas zanimaju vegetarijanski recepti za ručak koje ćete lako uklopiti u svoj dan, nastavite čitati jer donosimo samo najbolje ideje.

ideje za vegetarijanski ručak
FOTO: Shutterstock

Teriyaki riža s tofuom

Ovaj recept donosi savršen spoj hrskavog povrća, aromatičnog teriyaki umaka i proteina iz tofua.

Sastojci za četiri porcije:
Priprema
  1. Pripremite rižu prema uputama na pakiranju.
  2. Prebacite rižu iz vrećica u plitku zdjelu da se ohladi.
  3. Zagrijte ulje u srednjoj tavi s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri. Dodajte povrće i pirjajte dok ne postane hrskavo i mekano, 4 – 5 minuta.
  4. Dodajte teriyaki umak i dobro promiješajte da se povrće obloži. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
  5. Podijelite ohlađenu rižu u četiri posude. Na svaku stavite po jednu četvrtinu povrća. Podijelite tofu u posude.

Zatvorite i stavite u hladnjak do četiri dana. Zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici dok se ne zapari prije posluživanja.

brzi vegetarijanski ručak
FOTO: Shutterstock

Punjeni batat preliven humusom

Batat, kelj i humus u ovom receptu stvaraju kremastu, zasitnu i nutritivno bogatu kombinaciju.

Sastojci za jednu porciju:
Priprema
  1. Izbockajte batat vilicom sa svih strana. Zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici na visokoj temperaturi dok se ne skuha, 7 – 10 minuta.
  2. U međuvremenu operite kelj i ocijedite ga, puštajući vodu da se skuplja na listovima.
  3. Stavite ga u srednje veliku tavu; poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri, miješajući jednom ili dvaput, dok ne uvene.
  4. Dodajte grah i jušnu žlicu ili dvije vode ako je lonac suh. Nastavite kuhati, nepokriveno, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane vruća, 1 – 2 minute.
  5. Razrežite batat i na njega stavite smjesu kelja i graha.
  6. U maloj posudi pomiješajte humus i dvije jušne žlice vode. Po potrebi dodajte još vode kako biste postigli željenu gustoću.
  7. Prelijte humus preljev preko punjenog batata.
vegetarijanski ručak - recepti
FOTO: Shutterstock

Pikantna juha s ramen rezancima u šalici

Ako volite tople i aromatične obroke, ova praktična ramen juha bit će vaš favorit.

Sastojci za tri porcije:
  • 1 i pol jušna žlica paste za povrtni temeljac sa smanjenim udjelom natrija
  • 1 i pol čajna žličica bijelog misa
  • 1 i pol čajna žličica umaka od čilija i češnjaka
  • 1 i pol čajna žličica naribanog đumbira
  • 3/4 šalice naribane mrkve
  • 3/4 šalice narezanih shiitake gljiva
  • 1 i pol šalica nasjeckanog mladog špinata
  • 3 tvrdo kuhana jaja (prepolovljena)
  • 1 i pol šalica kuhanih ramen rezanaca
  • 3 jušne žlice narezanog mladog luka
  • 3/4 čajne žličice sjemenki sezama
  • 3 šalice vrlo vruće vode (podijeljeno).
Priprema
  1. Stavite pastu za temeljac, miso, umak od čilija i češnjaka i đumbir u svaku od tri staklenke za konzerviranje veličine čaše i pol.
  2. Zatim u svaku staklenku složite 1/4 šalice mrkve, 1/4 šalice gljiva, pola šalice špinata, dvije polovice jaja i pola šalice rezanaca.
  3. U svaku staklenku dodajte jušnu žlicu mladog luka i 1/4 čajne žličice sezama.
  4. Zatvorite staklenke i držite na hladnom do tri dana.
  5. Prije konzumacije dodajte šalicu vrlo vruće vode u jednu staklenku. Zatvorite staklenku i protresite da se sjedini. Zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici bez poklopca na visokoj temperaturi u intervalima od jedne minute dok se ne zagrije, 2 – 3 minute. Ostavite da odstoji pet minuta. Promiješajte prije jela.
Zdravi vegetarijanski recepti
FOTO: Shutterstock

Salata od pira s rikulom, artičokama i pistacijama

Lagana, ali zasitna salata s pirom i povrćem donosi pravu eksploziju svježih okusa.

Sastojci za jednu porciju:
Priprema
  1. U zdjeli za salatu umutite sok limuna i ulje. Umiješajte pir, rikulu, mentu, bosiljak, artičoku i sol.
  2. Posipajte pistacijama, sjemenkama nara i kozjim sirom.
brzi vege ručak
FOTO: Shutterstock

Veganski tacosi bez govedine

Ovi tacosi dokaz su da biljni sastojci mogu biti jednako ukusni i zasitni kao i klasične varijante.

Sastojci za četiri porcije:
Priprema
  1. Pomiješajte tofu, tamari (ili soja sos), čili u prahu, češnjak u prahu i luk u prahu u srednjoj zdjeli.
  2. Zagrijte ulje u velikoj tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte smjesu tofua i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne porumeni, 8 – 10 minuta.
  3. U međuvremenu u maloj zdjeli zgnječite avokado, majonezu, sok limete i sol dok ne postane glatko.
  4. Poslužite taco “meso” s kremom od avokada, salsom i salatom u tortiljama. Po želji poslužite s ukiseljenim rotkvicama.
vege recepti - ručak
FOTO: Shutterstock

Sjeckana salata s preljevom od sriracha tofua i kikirikija

Za ljubitelje pikantnih i hrskavih zalogaja, ova salata s tofuom i kikirikijem pravo je otkriće.

Sastojci za četiri porcije:
Priprema
  1. Podijelite mješavinu za salatu u četiri posude za jednu porciju s poklopcima.
  2. Na svaku stavite pola šalice edamamea i jednu četvrtinu tofua.
  3. Prebacite dvije jušne žlice vinaigrettea u svaku od četiri male posude s poklopcem.

Zatvorite posude za salatu i stavite u hladnjak do četiri dana. Prelijte vinaigretteom prije posluživanja.

vegetarijanski ručak koji osvaja i mesoždere
FOTO: Shutterstock

Salata od kupusa, tofua i edamamea

Osvježavajuća kombinacija kupusa, tofua i egzotičnog edamamea čini ovu salatu laganim, ali nutritivnim izborom.

Sastojci za jednu porciju:
  • 4 šalice mješavine salate
  • pola šalice nasjeckanog crvenog kupusa
  • 85 g pečenih kockica tofua
  • pola šalice naribane mrkve
  • pola šalice edamamea
  • 1/4 šalice mandarina
  • 1 čajna žlica zlatnih grožđica
  • pola šalice izdanaka bambusa
  • 2 jušne žlice rezanaca
  • 2 jušne žlice azijskog vinaigrettea sa sezamom sa smanjenim udjelom šećera.
Priprema
  1. Pomiješajte mješavinu salate, kupus, tofu, mrkvu, edamame, manadarine, grožđice, izdanke bambusa i rezance u srednjoj zdjeli.
  2. Prelijte vinaigretom.
vegetarijanska jela - recepti
FOTO: Shutterstock

Hrskavi wrapovi od dimljenog tofua

Wrapovi s hrskavim tofuom i svježim povrćem idealni su za brz i ukusan ručak.

Sastojci za četiri porcije:
  • 3 jušne žlice majoneze
  • 3 jušne žlice ulja od sjemenki grožđa ili repičinog ulja (podijeljeno)
  • 1 i pol jušna žlica soka limuna (plus kriške limuna za posluživanje)
  • 1/8 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice mljevenog papra
  • 4 šalice mješavine za coleslaw salatu
  • 1 srednji mladi luk (narezan)
  • 1 pakiranje dimljenog tofua (170 – 225 g, narezanog na komade od 1,2 cm)
  • 1 jušna žlica kukuruznog škroba
  • 4 srednje velike tortilje od cjelovitog pšeničnog brašna.
Priprema
  1. U srednjoj zdjeli umutite majonezu, jušnu žlicu ulja, sok limuna, sol i papar.
  2. Dodajte mješavinu za coleslaw salatu i mladi luk te promiješajte da se oblože.
  3. U srednjoj zdjeli pomiješajte tofu s kukuruznim škrobom.
  4. Preostale dvije jušne žlice ulja zagrijte u srednjoj tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte tofu i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne postane hrskav i smeđ, oko pet minuta.
  5. Poslužite tofu i salatu od kupusa u tortiljama, po želji s kriškama limuna.
Zelena salata s edamameom i ciklom
FOTO: Shutterstock

Zelena salata s edamameom i ciklom

Šarena kombinacija cikle, edamamea i zelene salate čini ovaj obrok pravom bombom vitamina.

Sastojci za jednu porciju:
Priprema
  1. Složite zelenu salatu, edamame i ciklu na veliki tanjur.
  2. Umutite ocat, korijander, ulje, sol i papar u maloj zdjeli.
  3. Prelijte jednu jušnu žlicu preljeva preko zelene salate i lagano promiješajte da se obloži.
  4. Preostali preljev prelijte preko cijele salate.
Zdjela od žitarica u duginim bojama s umakom od indijskih oraščića
FOTO: Shutterstock

Zdjela od žitarica u duginim bojama s umakom od indijskih oraščića

Ova zdjela prepuna boja i tekstura pokazuje kako zdravi sastojci mogu izgledati i okusiti fantastično.

Sastojci za jednu porciju:
Priprema
  1. Izmiksajte indijske oraščiće, vodu, peršin, limunov sok (ili ocat), ulje, tamari (ili soja sos) i sol u blenderu dok ne postane glatko.
  2. Stavite leću i kvinoju u sredinu plitke zdjele za posluživanje.
  3. Preko dodajte kupus, ciklu, papriku, mrkvu i krastavac.
  4. Prelijte s dvije jušne žlice umaka od indijskih oraščića (višak umaka sačuvajte za drugu upotrebu). Po želji ukrasite indijskim oraščićima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Evans, D. (2023). 10 High-Protein Vegetarian Lunches for FallEatingWell.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu