Kojim malim preinakama u obrocima potaknuti probavu? Evo što učiniti ako još niste spremni kompletno promijeniti ritam i vrstu svojih obroka
- Budite prvi i komentirajte!
- 8 min čitanja
Probavni sustav smješten je u središtu našeg tijela, što govori o njegovoj važnosti za zdravlje i život. Probavni sustav je mjesto gdje jačamo i gradimo ili pak slabimo i narušavamo imunološki sustav.
Znate li da probavni sustav posjeduje svoju živčanu mrežu poznata kao crijevni mozak ili enterički živčani sustav? Kada bi se dogodilo da padnemo u komu i mozak prestane raditi, probavni sustav i dalje radi.
Naš mozak dobiva informaciju preko probavnog sustava o tome što se događa kada smo nešto pojeli. Vjerojatno ste već čuli kako bismo trebali jesti polako jer našem mozgu treba oko 20 minuta da dobije informaciju iz probavnog sustava o sitosti.
Vratimo se još malo na imunitet. Kada kažemo da se imunitet gradi u probavnom sustavu to se odnosi na našu prehranu. Hrana je nešto izvan nas što dolazi u kontakt s unutrašnjošću našeg tijela.
Ako ne unosimo ono što je našem organizmu potrebno – vitamine, minerale, vlakna, energiju, kvalitetne proteine, antioksidanse i drugo, naše tijelo onda nema materijala za izgradnju imuniteta.
Međutim, svi ovi nabrojani mikronutrijenti i makronutrijenti nisu tu da bi održali imunitet, već i kako bi organizmu omogućili da uz pomoć takvog materijala obnavlja i gradi naša tkiva. Primjerice, sporo zacjeljivanje rana povezano je s deficitom određenih vitamina.
Isto tako, u kakvom će nam stanju biti naša kosa, koža i nokti također ovisi o tome što jedemo, pijemo, kakve su nam ostale navike i trujemo li se na redovnoj bazi s, primjerice, cigaretama.
Pročitajte članak “Utjecaj prehrane na oporavak od ozljeda: Što jesti za brži oporavak? Nutricionistica otkriva namirnice koje obnavljaju tijelo“.
Sad zamislite da obolite i jedini način liječenja vam je uzimanje lijekova, a vi i dalje niste unijeli preinake u prehranu i uskraćujete organizmu materijal za oporavak i imunitet. Dodatno, tablete, koliko pomažu, toliko i štete pa se naš organizam mora još dodatno boriti eliminacijom lijekova iz tijela nakon konzumacije.
Pravilna prehrana ne podrazumijeva zabrane
Bez pravilne prehrane ne ide. Pravilna prehrana prilagođena pojedincu ima ulogu u prevenciji i očuvanju zdravlja, u bržem oporavku od bolesti, u bržem oporavku nakon operacija itd. Također, pravilna prehrana usko je povezana s hormonima i raspoloženjem.
Pročitajte članak “Pravilna prehrana i individualne potrebe: Nutricionistica otkriva razlike i kako utvrditi svoje potrebe“.
Iako sve ovo više manje znamo, i dalje postoje pojedinci sa snažnim otporom prema promijeni prehrambenih i životnih navika. Razlog tome možemo pronaći u našim uvjerenjima i stavovima o prehrani i zdravom životnom stilu.
Pročitajte članak “Odbojnost prema hrani: Stječe se u djetinjstvu i velik je problem za zdravlje u odrasloj dobi! Nutricionistica otkriva sve detalje“.
Važno je razlučiti što su izgovori, a što realnost. Primjerice, mitovi o hrani i prehrani duboko su ukorijenjeni, a nikad ih ne preispitujemo. S druge strane, neki imaju osjećaj da im se nešto oduzima, da gube slobodu i sl.
Ovdje je onda bitno promijeniti pristup i definiciju pravilne prehrane za vas, naći sredinu. Pravilna prehrana ne podrazumijeva zabrane, trajno izbacivanje određene hrane i sl., jer u tom slučaju idemo u ekstreme i narušavamo mentalno zdravlje.
Dakle, ako vas ipak nešto stalno vraća da razmišljate o tome kako biste se ipak trebali kvalitetnije hraniti, krenite od preispitivanja svojih otpora i iz kojih uvjerenja dolaze. Potom, napravite plan s vrlo malim koracima i dajte si vremena, ako treba, i godinu dana.
Potom krenite s onim što vam neće stvarati brigu i stres, a ipak ćete početi koračati prema naprijed. Vaše tijelo vam šalje signale koje često ignoriramo. Osjećaj nadutosti, zatvor, grčevi u trbuhu, ali isto tako manjak energije i umor samo su neki od signala koje nam tijelo šalje.
Ako dobivate ovakve signale, nemate redovitu stolicu, birate sve širu odjeću jer ste stalno naduti, onda je vrijeme da unesete male preinake u obroke i potaknete probavu. Obećajemo, riječ je o bezbolnim preinakama, a vama će donijeti barem privremeno olakšanje dok postepeno gradite svoje zdrave prehrambene navike.
Pročitajte članak “Kako izgleda pravilna probava? Nutricionistica otkriva što izgled stolice govori o vašoj prehrani i zdravlju probavnog sustava“.
Male preinake u obrocima za poticanje probave
Dok još niste spremni kompletno promijeniti ritam i vrstu svojih obroka, donosimo listu preinaka koje možete uvesti već danas. Možda vam zvuče banalno, ali upravo je tajna u jednostavnosti i osnovama.
Za početak, provjerite pijete li dovoljno vode, i to ne samo dovoljnu količinu, već i to pijete li vodu redovito kroz dan. Prava hidratacija je ona gdje tijekom dana svako malo posegnemo za kojim gutljajem vode.
Nedovoljno vode uzrokovat će zatvor, umor i otežanu probavu. Uloga vode u našem tijelu nije samo hidratacija i sprečavanje žeđi. Voda ima broje druge uloge u organizmu kao što su:
- transport hranjivih tvari
- uloga otapala
- regulacija temperature
- pomoć u radu bubrega
- pomoć u radu probave
- podmazivanje zglobova
- održavanje normalnog krvnog tlaka
- ravnoteža elektrolita.
Da biste ovaj savjet proveli u praksi, na stolu uvijek imajte čašu vode, a u ostalim situacijama ponesite staklenu bocu vode sa sobom. Postoje i podsjetnici za pijenje vode kao što su mobilne aplikacije.
Ako iz nekog razloga, za početak, niste u stanju piti vodu tijekom cijelog dana, tada unos vode kombinirajte s unosom biljnih čajeva i to upravo onih koji su blagotvorni za probavu. Ovdje je važno da odaberete biljne čajeve bez dodatka šećera i sladila. Dodajte eventualno jednu čajnu žličicu meda na pola litre.
Čajevi koji će pomoći su:
- čaj od đumbira (piti u prvom dijelu dana)
- čaj od anisa i komorača (poticanje probave i smanjenje probavnih neugodnosti)
- čaj od kamilice (protiv grčeva i nadutosti)
- čaj od mente (protiv bolova u trbuhu).
Pročitajte članak “Čaj od đumbira i cimeta: Smiruje želudac, jača imunitet i pomaže kod mršavljenja! Imamo sve recepte“.
Iduća mala preinaka jest da u svoju prehranu uvedete svježe voće i povrće. Ovdje je naglasak na tome da jedete razne vrste povrća i voća, raznih boja i to svaki dan. Za početak dodajte zdjelicu zelenog lisnatog povrća svojem ručku ili večeri.
Za međuobrok se sjetite pojesti koju jabuku, mandarinu ili krušku. Posebice kada je riječ o teškoj hrani, uvrstite u prehranu tropsko voće bogato enzimima za lakšu probavu. Odaberite kivi, ananas i papaju.
Ispunite polovicu tanjura raznolikim povrćem, kuhanim na pari, iz pećnice ili svježim. Slobodno koristite zamrznuto i svježe voće i povrće. Stalna konzumacija banane i krumpira ne možemo brojati kao pravilan unos voća i povrća.
Igrajte se bojama i ispunite tanjur zelenim, bijelim, narančastim, crvenim, žutim povrćem. Povrće je bogato vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, ubraja se u grupu namirnica koja volumenom treba zauzeti najveći dio unosa hrane kroz dan.
Pročitajte članak “Zdrava jela od povrća: Trebalo bi zauzimati polovicu tanjura u različitim bojama! Evo recepata uz koje ćete to postići“.
Ako su vaši blagdani prošli u prejedanju, pretjeranoj konzumaciji masne, slatke i teške hrane, tehničke preinake koje možete uvesti su:
- više manjih obroka kroz dan
- sporo i dobro žvakanje hrane
- postupno smanjenje teške hrane
- redovita fizička aktivnost, posebice svakodnevno hodanje.
Što se tiče više manjih obroka na dan, cilj je rasteretiti probavni sustav. Kod prejedanja naš želudac ima mogućnost rastezanja. Kada odjednom smanjite količinu hrane imat ćete osjećaj gladi jer želucu opet treba vremena da se vrati u svoje početne dimenzije.
Zato postupnim smanjenjem količine hrane kroz više manjih obroka kroz dan je dobar trik. Također, osvijestite svoje navike jedenja.
Naime, prilikom konzumacije obroka i zbog halapljivog jedenja tzv. poklopac epiglotis koji stoji na ulazu u dušnik ne stigne se zatvoriti i komadić hrane završi u plućima. Također, probava ne počinje u želucu, već probava počinje u ustima.
Žlijezde slinovnice počinju razgradnju škroba već u ustima. Sporim i laganim žvakanjem tako omogućujemo pravilnu probavu hrane, ali i manje su šanse da ćemo pojesti previše hrane jer dajemo vremena organizmu da nam signalizira da je sito.
Jedenje uz mobitel, televizor ili u hodu pogoršava situaciju jer nismo prisutni i najčešće pojedemo više nego što je potrebno, ali loše žvačemo hranu. Sjednite za stol, između zalogaja odložite pribor za jelo i uživajte u okusu i teksturi hrane.
Fizička aktivnost je isto važna za dobru peristaltiku crijeva i probavu. Umjesto da legnete nakon obroka i tako pogoršavate stanje probave uslijed dizanja želučanog sadržaja prema gore, prošećite. Za početak bit će dovoljno i pet minuta, a onda povećavajte vrijeme i duljinu.
Pročitajte članak “Dobrobiti svakodnevnog hodanja: Od mentalnog zdravlja do prevencije bolesti! Evo kakve benefite ima pješačenje za zdravlje i kako krenuti“.
Stalno sjedenje i ležanje pogoršava peristaltiku crijeva, usporava i probavu i metabolizam, čini nas umornima i bez energije, potiče nas na još veći unos kofeina te zapadamo u začarani krug. Ako ste odustali od treninga tijekom blagdana, barem se nemojte odreći redovitog hodanja.
Namirnice za bolju probavu
Idući koraci odnose se na dodavanje hrane blagotvorne za naše crijevne bakterije i probavu. Uvedite dnevno čašu jogurta ili kefira, odnosno fermentiranih mliječnih proizvoda. Izbjegavajte voćne verzije i odaberite obične nemasne proizvode.
Još ćete dodatno utjecati na svoju probavu ako u kefir ili jogurt dodate lanene sjemenke koje ste prethodno samljeli. Svaki dan pojedite 1 – 2 žlice lanenih sjemenki koje su spas za probavu i redovitu stolicu.
Dodajte i druge sjemenke, poput suncokretovih, chia sjemenki, sjemenke bundeve, ali i orašaste plodove koji obiluju zdravim mastima. Odaberite neslane i nepržene orašaste plodove i sjemenke, dodajte po jednu žlicu u jogurt ili kefir, ali i zobenu kašu za doručak.
U fermentirane mliječne proizvode, smoothie ili zobenu kašu po želji dodajte i neke dodatke prehrani poput psyllium ljuskica koje djeluju kao prirodni laksativ. Tu su i probiotici te probavni enzimi, a o pravilnom odabiru istih posavjetujte se sa stručnom osobom.
U konačnici, određeni prirodni začini koje ćete dodati u jela mogu pomoći u probavi:
Pročitajte članak “Začin koji se često koristi može učinkovito smanjiti želučanu kiselinu i probavne smetnje! Znanstvenici ga smatraju sigurnim za upotrebu“.
Za regulaciju šećera u krvi dodajte i cejlonski cimet u doručak, smoothie, u kakao ili u nutritivno bogatije deserte. Dodatak ovakvih prirodnih začina, umjesto mješavine začina s dodatkom soli i pojačivača okusa, dat će našem organizmu u antioksidanse, djelujući protuupalno i antikancerogeno.
Pročitajte članak “Ubrzava mršavljenje i poboljšava pamćenje: Evo kako koristiti cimet da biste osjetili ove dobrobiti“.
Ove male preinake, poput svakodnevne konzumacije voća i povrća, fermentiranih mliječnih proizvoda, sjemenki i orašastih plodova, unos dovoljne količine vode, ali i čajeva za probavu u kombinaciji s redovitim hodanjem za početak će olakšati probavu. Kada ste spremni za veće korake slijedite konkretne smjernice pravilne prehrane.
Pročitajte i ove članke:
- Protuupalna dijeta: Preporučuje se ako ste stalno boležljivi, ali i kod nekih kroničnih bolesti! Nutricionistica donosi recepte
- Šest pravila uz koja će probava postati lagana poput leptirića.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja