Biljke koje ubijaju rak: Jačaju obrambene snage organizma i usporavaju metastaziranje! Neke od njih sigurno imate kod kuće

Biljke koje ubijaju rak

Današnja istraživanja pokazuju da postoje određene biljke koje ubijaju rak i koje mogu pomoći oboljelima od karcinoma da se nose sa simptomima bolesti i nuspojavama liječenja.

Prevencija raka organskim biljnim spojevima nova je strategija u modernoj medicini poznatoj kao integrativna onkologija. Ona istražuje koje su alternativne terapije, uključujući biljne lijekove, sigurne i učinkovite u kombinaciji s konvencionalnim tretmanima i lijekovima za sprječavanje, usporavanje ili lječenje raka. 

Studije pokazuju da određene tradicionalne biljke mogu:

  • detoksicirati tijelo
  • ojačati imunološki sustav
  • olakšati simptome oboljenja od raka
  • usporiti njegovo širenje (metastaze)
  • smanjiti nuspojave liječenja.

Biljke i začini koje redovito koristimo u prehrani mogu nam pomoći u stimulaciji obrambenih snaga organizma i spriječavanju raka zbog bogatog sadržaja antioksidansa koji smanjuju upale, što je ključno u prevenciji ove bolesti. U nastavku otkrijte biljke koje ubijaju rak.

biljke koje ubijaju rak
FOTO: Shutterstock

Biljke koje ubijaju rak

Kemijski spojevi timol, karvakrol i timohidrokinon čine prepoznatljive, mediteranske okuse timijana, origana i drugih biljaka iz obitelji usnatica (Lamiaceae).

Ove biljke koje ubijaju rak imaju antibakterijska i protuupalna svojstva te su bogate antioksidansima. Od tri spoja, timohidrokinon je pobudio zanimanje znanstvenika zbog antikancerogenih svojstava.

Začinite svoju hranu, pijte tople čajeve i održavajte zdravlje pomoću dolje navedenog ljekovitog i začinskog bilja koje se bori protiv oštećenja stanica.

Đumbir

Antioksidativna i protuupalna svojstva đumbira štite naše tjelesne stanice od raka. U laboratorijskim studijama ova biljka pokazuje i antikancerogene učinke.

Prema pregledu iz 2000. objavljenom u British Journal of Anaesthesia, također može smanjiti mučninu i povraćanje povezane s kemoterapijom.

Kajenski papar

Ova ljuta papričica sadrži beta karoten i kapsaicin – snažne antioksidanse koji djeluju protuupalno, toksični su za stanice raka i sprječavaju njihov rast.

Šafran

Ovaj skupi začin intenzivne zlatnožute boje pravi je saveznik za naše zdravlje.

Šafran sadrži krocine (karotenoide topive u vodi) koji mogu spriječiti rast tumora i napredovanje raka.

Cimet

Nekoliko studija otkrilo je da ekstrakt cimeta ima antikancerogene učinke i pomaže u smanjenju rasta i širenja tumora.

Kurkuma

Začin kurkuma ima protuupalno svojstvo i sedam zasebnih mehanizama koji se bore protiv raka. Aktivni sastojak polifenola je kurkumin za koji se pokazalo da inhibira rast stanica raka.

Origano

Ova omiljena mediteranska biljka ima najbogatiji izvor antioksidansa, za razliku od drugih začinskih biljaka kojima usporava rast raka i potiče apoptozu (smrt kancerogenih stanica).

Češnjak

Češnjak je najmoćniji začin protiv raka jer pomaže u jačanju imuniteta u borbi protiv bolesti. Sadrži aktivne sastojke na bazi triptofana, selena i sumpora koji djeluju protiv raka i malignog rasta stanica. Poznato je da alicin, protuupalni sastojak češnjaka, prekida dotok krvi u tumoru.

Studije pokazuju da ekstrakt češnjaka, njegovi fitospojevi i nanoformulacije inhibiraju različite stadije raka.

Priprema

Najmanje jednom dnevno nasjeckajte jedan režanj češnjaka i ostavite da odstoji 10 minuta prije konzumacije kako bi se omogućilo stvaranje alicina (enzima).

Zeleni čaj

Zeleni čaj je snažan antioksidans i može biti važan saveznik protiv raka jer prema modernim istraživanjima pomaže u prevenciji raka jetre, pluća, dojke, gušterače, jednjaka i kože.

čaj od koprive
FOTO: Shutterstock

Čaj od koprive

Kopriva je odlična biljka za detoksikaciju organizma, jačanje krvi i imuniteta te pravi biljni saveznik u borbi protiv karcinoma zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja kojim čuva naše tjelesne stanice od oštećenja.

Kopriva sprječava dijeljenje stanica raka, posebno raka vrata maternice i raka dojke.

Moringa drvo

Studija iz epruvete iz 2006. objavljena u Journal of Experimental Therapeutics in Oncology otkrila je da je spoj u stablu moringe učinkovit u ubijanju stanica raka jajnika.

Druga istraživanja sugeriraju da može pomoći kod simptoma raka, uključujući poteškoće s disanjem, kašalj, grlobolju, groznicu i bolove u zglobovima.

Korijen čička

Recenzija iz 2011. objavljena u časopisu Inflammopharmacology piše o laboratorijskim studijama korijena čička koje pokazuju da biljka štiti jetru i ima protuupalna, antibakterijska i antikancerogena svojstva.

Može smanjiti upalu i pomoći pacijentima da se oporave od oštećenja jetre nakon liječenja raka.

Ekstrakt imele

Imela je pokazala antikarcinogeno, imunomodulatorno i antimikrobno djelovanje u kliničkim istraživanjima.

Istraživanje provedeno na ljudima pokazuje da imela smanjuje simptome raka i poboljšava kvalitetu života.

Studija iz 2013. objavljena u European Journal of Cancer pokazala je da imela smanjuje nuspojave kemoterapije kod pacijenata oboljelih od raka pluća.

Uz ove biljke, preventivna svojstva protiv raka posjeduju i ružmarin, peršin, preslica, celer i kamilica.

sokovi za oboljele od raka
FOTO: Shutterstock

Sokovi za oboljele od raka

Svježi sokovi od voća ili povrća puni su fitokemikalija i vitamina koji se bore protiv raka.

Sokovi se lako apsorbiraju u tijelu i osiguravaju potrebne hranjive tvari tijekom liječenja raka.

Bobičasto voće je bogato fitonutrijentima, vitaminima, mineralima i vlaknima.

Znanstvenici su pokazali veliki interes za ovu vrstu voća zbog posjedovanja antioksidativnih svojstava i ljekovitih sastojaka koji djeluju protiv raka.

Kupine sadrže veliki broj fitonutrijenata koji se nazivaju antocijanini. Ovi prirodni pigmenti inhibiraju razvoj premalignih stanica i zaustavljaju stvaranje krvnih žila koje hrane tumore. Zaduženi su za smanjenje učestalosti raka kože, jednjaka, usne šupljine i debelog crijeva.

Prirodni kemijski spojevi polifenoli u soku od nara ili šipka imaju protuupalna svojstva koja mogu suzbiti rast raka.

Studije su otkrile da veći unos citrusnog voća može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak gušterače i želuca kao i rak probavnog trakta i gornjeg dišnog sustava.

Jedna velika studija u Japanu otkrila je da ljudi koji su jeli agrume ili pili sokove 3 – 4 dana u tjednu imali manje šanse da dobiju rak od onih koji su ih konzumirali dva ili jedan dan u tjednu.

Rezultati više istraživanja pokazuju da citrusi mogu pomoći u obrani od nekoliko vrsta raka poput raka debelog crijeva, raka pluća, gušterače, prostate, dojke i melanoma.

Napomena: Izbjegavajte sok od grejpa koji može utjecati na kemoterapiju i određene lijekove.

Sokovi od špinata, mrkve i rajčice

Karotenoidi poput beta karotena u mrkvi, likopena u rajčici i luteina u špinatu osiguravaju bogat izvor antioksidansa. Antioksidansi pomažu u zaštiti stanica od oštećenja koja bi ih mogla pretvoriti u stanice raka.

Sok od mrkve sadrži beta karoten koji naše tijelo koristi za stvaranje vitamina A. Smanjuje rizik od određenih vrsta raka i može ublažiti neke nuspojave kemoterapije poput bijelih mrlja, oteklina i čireva u ustima.

Konzumacija mrkve je u određenim studijama povezana s manjim rizikom od raka želuca, pluća i prostate.

Sok od cikle sadrži betalaine, odnosno biljne hranjive tvari koje djeluju protuupalno i pune su antioksidansa.

Određene studije povezale su jabuke sa smanjenim rizikom od raka zbog tvari polisaharida i kvercetina koje su najviše povezane s rakom pluća.

Jabuke također mogu pomoći u zaštiti od raka dojke, debelog crijeva i karcinoma probavnog sustava.

Zeleno voće poput kivija pomaže u zaštiti od raka debelog crijeva. Istraživanja također sugeriraju da kivi može pomoći u prevenciji raka zbog bogatog izvora antioksidansa, a dijelom i zato što potiče zdrav rad crijeva.

namirnice koje ubijaju rak
FOTO: Shutterstock

Namirnice koje ubijaju rak

Prema različitim istraživačima, zdrava prehrana može povećati šanse za preživljavanje raka. U prehranu bolesnika treba uključiti najbolje namirnice u borbi protiv raka koje donosimo u nastavku.

Rajčice

Studije pokazuju da snažni antioksidans likopen u rajčici može pomoći u prevenciji raka prostate, pluća i želuca.

Osim toga, postoje neki dokazi da se rak gušterače, debelog crijeva i rektuma, jednjaka, usne šupljine, dojke i grla može smanjiti povećanim unosom likopena.

Maslinovo ulje

Nekoliko studija je pokazalo da veći unos maslinovog ulja smanjuje rizik od određenih vrsta raka.

Laneno sjeme

Studije su otkrile da laneno sjeme smanjuje rast raka dojke i prostate.

Lan je bogat vlaknima, zbog čega pomaže u prevenciji raka debelog crijeva.

Povrće iz porodice krstašica

Rotkvica, kupus, cvjetača, brokula, prokulice i gorušica pripadaju obitelji krstašica (Brassicaceae). Ovo povrće je bogato hranjivim tvarima, uključujući različite karotenoide (beta karoten, lutein i zeaksantin), vitamine C, E i K, folat, vlakna i minerale.

Krstašice imaju višestruke prednosti u borbi protiv raka jer sadrže sulforafan koji može blokirati određene kancerogene tvari i pokrenuti prirodni proces uništavanja stanica, što je ključno za prevenciju raka. Sadrže i indole koji su učinkoviti u prevenciji i usporavanju karcinoma osjetljivih na hormone, poput raka dojke.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće sadrži velik broj potencijalnih kemopreventivnih spojeva te ima antioksidativna i imunološka svojstva.

Bogat su izvor folata koji pomaže u formiranju DNK i, u nekim slučajevima, u popravku DNK jer abnormalnosti u DNK mogu pretvoriti normalne stanice u stanice raka.

Masna riba i gljive

Masna riba osigurava vitamin D i omega-3 masne kiseline koje smanjuju rizik od raka.

Bijele gljive su također bogate D vitaminom pa se preporučuju u prehrani.

Orašasti plodovi

Istraživanja su otkrila da povećani unos orašastih plodova poput oraha može smanjiti rizik od raka.

Suho voće

Redovito konzumiranje suhog voća pomaže u obrani od nekih vrsta raka te mogu pomoći da se rak ne pogorša. Konzumiranje 3 – 5 porcija sušenog voća tjedno može spriječiti izrasline i polipe na debelom crijevu koji bi se s vremenom mogle pretvoriti u rak.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Whitmer, M. (2023). Herbal Medicine and Cancer. Asbestos.com.
  2. Bonvissuto, D. (2022). Healthy Juices if You Have Breast Cancer. WebMD.
  3. Cristol, H. (2022). Fruits to Eat When You Have Cancer. WebMD.
  4. Walia, M. (2020). Top 5 Cancer Fighting Foods. MAX Healthcare.
  5. Your Seasonal Guide to Cancer-Fighting Foods. (2019). Loma Linda University Health.

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu