Čajevi za ulcerozni kolitis: Smanjuju upalu i smiruju neugodne simptome! Pripremite ih kod kuće uz ove ljekovite biljke

Čajevi za ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je kronična upalna bolest crijeva. Preaktivna reakcija imunološkog sustava uzrokuje upalu i stvaranje čireva uzduž sluznice crijeva i završnog dijela (rektuma). Ovo je stanje najčešće bolno i dovodi do simptoma poput hitnog pražnjenja, proljeva, konstipacije, krvi u stolici i grčeva u želucu.

Čajevi za ulcerozni kolitis koji se pripremaju od raznih biljaka poput zelenog čaja dio su prirodnih lijekova i tretmana koji pomažu u upravljanju ovim neugodnim simptomima.

Biljni lijekovi stoljećima se koriste za liječenje bolesti u raznim kulturama.

Čaj za ulcerozni kolitis
FOTO: Shutterstock

Prema studijama čaj prirodno smanjuje upalu kod bolesti crijeva zahvaljujući polifenolima koji se nalaze posebno u zelenom čaju.

Polifenoli su prepuni antioksidansa i poboljšavaju naše zdravlje. Ove tvari štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji oštećuju naše stanice i uzrokuju bolesti.

Utvrđeno je da ljudi koji piju 2 – 3 šalice čaja dnevno imaju manji rizik od ulceroznog kolitisa.

Uz biološke lijekove koje se koriste u medicini, biljni čaj je jednostavno sredstvo za ublažavanje simptoma povezanih s Crohnovom bolešću i ulceroznim kolitisom.

S obzirom na to da hidratizira tijelo, šalica čaja pomaže kod simptoma poput proljeva ili sindroma kratkog crijeva nakon operacije.

Čaj ujedno ima toplu, umirujuću kvalitetu koja ublažava stresno stanje uslijed bolesti.

Čajevi za ulcerozni kolitis

Studije su pokazale da određene vrste biljaka smanjuju upalu uzrokovanu ulceroznim kolitisom i blagotvorno djeluju na zdravlje probavnog sustava.

U nastavku navodimo neke od najdjelotvornijih biljaka koje mogu poslužiti kao sastojak za čaj za ulcerozni kolitis jer podupiru zdravu funkciju crijeva.

Zeleni čaj
FOTO: Shutterstock

Zeleni čaj

Kroz razna istraživanja zeleni čaj se pokazao iznimno važnim zbog velikog udjela polifenola koji se zove epigalokatehin-3-galat (EGCG).

Istraživanja na životinjama i ljudima pokazala su da je EGCG učinkovit u smanjenju upale. Snižava razinu kemikalija poput faktora nekroze tumora-alfa i interleukina koji uzrokuju upalu u crijevima.

To su isti spojevi koji se primjenjuju u biološkim lijekovima za liječenje ulceroznog kolitisa. Zbog toga zeleni čaj može biti vrlo koristan za prevenciju ili liječenje niza različitih bolesti, uključujući ulcerozni kolitis.

Čaj za kolitis
FOTO: Shutterstock

Čaj od korijena božura

Biljni ekstrakt božura (lat. Paeonia lactiflora) pokazao se učinkovitim u liječenju ulceroznog kolitisa, što pokazuje nedavna studija.

Studija objavljena u Medical Science Monitoru daje pregled farmakološkog mehanizma božura u liječenju ulceroznog kolitisa. S obzirom na njegovu sposobnost moduliranja imunološkog sustava, božur se preporučuje kao biljni čaj za kolitis jer je odličan za održavanje zdravlja tankog i debelog crijeva.

U tradicionalnoj kineskoj medicini čaj od osušenog narezanog korijena božura često se koristi za liječenje ulceroznog kolitisa i probavnog trakta.

Osim toga, koristi se u liječenju reumatoidnog artritisa, gihta, hepatitisa, dismenoreje, psorijaze, mišićnih grčeva i spazama.

Božur treba koristiti oprezno, u preporučenim dozama i pod nadzorom stručne osobe zbog toksičnosti korijena.

Čaj od kamilice
FOTO: Shutterstock

Čaj od kamilice

Kamilica (lat. Matricaria chamomilla) je poznata po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima kojima čuva naše zdravlje i zdravlje probavnog sustava. Pomaže kod ulceroznog kolitisa na više načina.

Smiruje želudac, opušta crijevne mišiće i oslobađa plinove olakšavajući time bolove i grčeve. Ujedno je učinkovit lijek za proljev, koji je jedan od glavnih simptoma ulceroznog kolitisa.

Provedena ispitivanja kod djece koja su patila od proljeva pokazala su da je uslijedio brži oporavak kod grupe koja je pila kamilicu za razliku od one koja je nije pila.

Život s kroničnom bolešću poput ulceroznog kolitisa je često vrlo stresan pa će topla šalica čaja od kamilice umiriti i ublažiti tjeskobu.

Čaj za ulcerozni kolitis
FOTO: Shutterstock

Čaj od đumbira i kurkume

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je glavna namirnica indijske i kineske kuhinje i medicine već više od 2.500 godina. Ovaj začin je bogat polifenolima kao što su gingerol, shogaol i zingeron koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva.

Jedna je studija pokazala se da je grupa ljudi koji su uzimali dodatke đumbira kroz 12 tjedana imala blaže simptome bolesti i bolju kvalitetu života.

Kurkuma (lat. Curcuma longa) je lijek koji se oduvijek koristi u ayurvedskoj medicini kao pomoć u liječenju upalnih bolesti.

Kurkumin je spoj u kurkumi koji ima snažna protuupalna svojstva, zbog čega se kurkuma preporučuje kao čaj za ulcerozni kolitis jer smiruje i inducira remisiju bolesti.

Priprema
  1. U jednu šalicu vrele vode dodajte jedan svježi kolutić korijena đumbira i jednu čajnu žličicu kurkume u prahu.
  2. Ostavite poklopljeno 10 – 15 minuta pa procijedite.
  3. Poslužite toplo ili hladno i po želji zasladite medom ili javorovim sirupom.

Pijte dnevno bar dvije šalice aromatičnog čaja od đumbira i kurkume kako biste ublažili simptome.

Čaj od kore skliskog brijesta
FOTO: Shutterstock

Čaj od kore skliskog brijesta

U tradicionalnoj medicini sjevernoameričkih Indijanaca kora skliskog brijesta (lat. Ulmus rubra) koristi se stoljećima za ublažavanje upalnih stanja.

Unutar same kore nalazi se skupina spojeva koji se nazivaju mukopolisaharidi, a koji postaju poput gela kada dođu u dodir s vodom. Ovo svojstvo omogućuje ljekovitom pripravku da obloži i umiri upaljeno tkivo u tijelu. 

Ljekovita sluz ili gel iz kore pomaže kod probavnih tegoba, umiruje sluznicu želuca i smiruje nadražena crijeva, čir na dvanaesniku, enteritis i gastritis. Djeluje kao laksativ kod zatvora te umiruje proljev.

Ublažava simptome upalne bolesti crijeva, koja uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, stvarajući privremenu zaštitnu barijeru u crijevima.

Istovremeno upija toksine koji mogu uzrokovati crijevnu neravnotežu te smiruje i hrani probavni trakt.
Priprema
  1. U šalicu kipuće vode dodajte jednu jušnu žlicu kore skliskog brijesta u prahu i dobro promiješajte.
  2. Pustite da odstoji samo jednu minutu jer će biti gušće što duže stoji.
  3. Po želji čaj možete zasladiti medom te dodati kokosovo mlijeko ili prstohvat cimeta za dodatnu aromu.
Čaj od sjemenki komorača
FOTO: Shutterstock

Čaj od sjemenki komorača

Sjemenke komorača (lat. Foeniculum vulgare) toniziraju probavni sustav i koriste se za niz probavnih problema poput zatvora, grčeva, nadutosti i vjetrova.

Za pripremu čaja po želji možete kombinirati sjemenke komorača s đumbirom ili kamilicom.

Priprema
  1. U šalicu vruće vode stavite jednu jušnu žlicu samljevenih sjemenki komorača.
  2. Po želji dodajte jedan veći kolutić svježeg đumbira ili jednu čajnu žličicu kamilice.
  3. Ostavite poklopljeno sat vremena.

Procijedite i pijte 2 – 3 šalice dnevno. Čaj pijte poslije obroka kako biste spriječili ili smanjili nadutost i bolne grčeve.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Martin, K. (2021). Can tea help with ulcerative colitis? Medical News Today.
  2. Raj, A. (2021). 5 Gut-Soothing Teas for People With Ulcerative Colitis. Everyday Health.
  3. Watson, S. (2021). Should I Drink Tea If I Have Ulcerative Colitis? Healthline.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu