Doručak za dijabetičare: Recepti koji će stabilizirati šećer u krvi

Doručak za dijabetičare

Doručak je najvažniji obrok dana – a za osobe s dijabetesom on je i ključan trenutak za održavanje stabilne razine šećera u krvi. Pravilno odabran doručak za dijabetičare može pomoći u sprječavanju naglih oscilacija glukoze, pružiti dugotrajniji osjećaj sitosti i osigurati energiju za dan koji slijedi.

Bez obzira na to imate li dijabetes tip 1 ili tip 2, doručak ne mora biti dosadan ni restriktivan. Naprotiv – uz malo planiranja, on može biti raznolik, ukusan i nutritivno bogat.

Doručak za dijabetičare – recepti

U nastavku donosimo recepte koji spajaju dobar okus i stabilnu glikemiju. Od proteinskih pudinga do zdravih salata i smoothieja – svaki recept osmišljen je kao zdrav doručak za dijabetičare koji će vam pomoći započeti dan na pravi način. 

zdrav doručak za dijabetičare
FOTO: Shutterstock

Doručak salata s jajetom i preljevom od salse verde

Ova lagana, ali zasitna salata savršen je izbor ako tražite posni doručak za dijabetičare koji ne sadrži prerađene ugljikohidrate. Jaje i grah osiguravaju proteine, dok avokado i maslinovo ulje pružaju zdrave masti koje pomažu u održavanju stabilnog šećera u krvi.

Sastojci za jednu porciju:
Priprema
  1. U maloj zdjeli umutite salsu, jušnu žlicu ulja i korijander.
  2. Polovicu smjese pomiješajte sa zelenim povrćem za salatu u plitkoj zdjeli.
  3. Po vrhu salate složite čips, grah i avokado.
  4. Preostalu čajnu žličicu ulja zagrijte u maloj tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte jaje i pržite dok se bjelanjak potpuno ne skuha, ali žumanjak ostane malo tekući, oko dvije minute.
  5. Poslužite jaje na salati.
  6. Prelijte preostalim umakom i posipajte dodatnim korijanderom, po želji.
doručak za dijabetičare tip 1
FOTO: Shutterstock

Chia puding s borovnicama i maslacem od kikirikija

Ako ste od onih koji vole započeti dan desertom, ovaj recept je prava poslastica. Chia sjemenke, borovnice i maslac od kikirikija čine savršen spoj proteina, vlakana i zdravih masti.

Idealan je kao doručak za dijabetičare tip 1 jer se sporo probavlja i ne uzrokuje nagli porast šećera u krvi.

Sastojci za četiri porcije:
Priprema
  1. U blenderu obradite tri šalice bademovog mlijeka, dvije šalice borovnica i dvije jušne žlice proteinskog praha dok ne postane glatko, oko 30 sekundi.
  2. Prebacite u srednju zdjelu, umiješajte 3/4 šalice chia sjemenki, dvije jušne žlice javorovog sirupa, jednu čajnu žličicu vanilije i 1/4 čajne žličice soli dok se dobro ne sjedini.
  3. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se ne zgusne, najmanje 12 sati.
  4. U maloj zdjeli pomiješajte 3/4 šalice jogurta, 1/3 šalice maslaca od kikirikija i preostalu jednu čajnu žličicu javorovog sirupa i 3/4 čajne žličice vanilije dok ne postane glatko.
  5. Pokrijte i stavite u hladnjak do upotrebe.
  6. Raspodijelite puding u četiri staklenke ili male zdjelice.
  7. Preko rasporedite dvije jušne žlice smjese maslaca od kikirikija.
  8. Pudinge ravnomjerno posipajte s preostalih pola šalice borovnica.
posni doručak za dijabetičare
FOTO: Shutterstock

Chia puding od borovnica, badema i chia sjemenki

Jednostavan, kremast i gotov za nekoliko minuta – ovaj puding odličan je izbor za one koji preferiraju biljne napitke. Uz borovnice, bademe i chia sjemenke dobit ćete savršenu kombinaciju antioksidansa i proteina za dugotrajnu energiju – najbolji doručak za dijabetičare.

Sastojci za jednu porciju:
Priprema
  1. Pomiješajte bademovo mlijeko (ili drugi napitak), chia sjemenke, javorov sirup i ekstrakt badema u maloj zdjeli.
  2. Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje osam sati, a najviše tri dana.
  3. Kada ste spremni za posluživanje, dobro promiješajte puding.
  4. Žlicom stavite otprilike polovicu pudinga u čašu za posluživanje (ili zdjelu) i posipajte polovicom borovnica i badema.
  5. Dodajte ostatak pudinga i posipajte preostalim borovnicama i bademima.
Doručak za dijabetičare - recepti
FOTO: Shutterstock

Grah za doručak s jajetom poširanim u mikrovalnoj pećnici

Topao, nutritivan i bogat proteinima – ovaj doručak od graha i poširanog jajeta savršen je izbor za one koji žele zasititi organizam bez viška ugljikohidrata.

Idealan je za vikend kada imate malo više vremena za pripremu.
Sastojci za dvije porcije:
Priprema
  1. Zagrijte ulje u srednjoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte papriku, mladi luk i kim te kuhajte, često miješajući, dok ne omekšaju, 1 – 2 minute.
  2. Dodajte grah, kuhani ječam, temeljac i sol. Kuhajte dok se većina tekućine ne upije, 3 – 5 minuta.
  3. Umiješajte mladi luk i ljuti umak pa podijelite u dvije zdjele.
  4. U malu zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu stavite pola šalice vode i pola čajne žličice octa. Pažljivo razbijte jedno jaje u vodu tako da bude potpuno uronjeno. Pokrijte tanjurom prikladnim za mikrovalnu pećnicu i zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici na visokoj temperaturi dok bjelanjak ne postane čvrst, a žumanjak još uvijek pomalo tekući, oko jednu minutu. (Ako je potrebno, nastavite zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, provjeravajući svakih 10 sekundi.)
  5. Izvadite jaje šupljikavom žlicom, osušite ga i stavite na smjesu graha u jednoj zdjeli. Ponovite s preostalih pola šalice vode, pola čajne žličice octa i jajetom.
  6. U svaku zdjelu stavite jednu jušnu žlicu sira i 1/4 avokada. Po želji posipajte korijanderom.
doručak za dijabetičare tip 2
FOTO: Shutterstock

Smoothie od manga i maline

Kada nemate puno vremena, smoothie je savršen način da unesete vitamine i vlakna. Ova voćna kombinacija manga, malina i avokada pruža kremastu teksturu i prirodnu slatkoću, bez dodanog šećera.

Sastojci za jednu porciju:
Priprema
  1. U blender dodajte vodu, avokado, sok od limuna, mango, maline i agavu (ako koristite). Miksajte dok ne postane glatko.
Zdjela za doručak od crnog graha s visokim udjelom proteina
FOTO: Shutterstock

Zdjela za doručak od crnog graha s visokim udjelom proteina (bez jaja!)

Ako tražite proteinski, ali posni doručak za dijabetičare, ovaj obrok od crnog graha i povrća savršen je izbor. Osim što je bogat vlaknima, ne sadrži jaja ni mliječne proizvode, što ga čini pogodnim i za vegane s dijabetesom.

Sastojci za tri porcije:
Priprema
  1. Zagrijte ulje u srednjoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte papriku, luk, kumin, origano, papriku (začin) i sol. Kuhajte, povremeno miješajući, dok povrće ne postane zlatnožuto i mirisno, 4 – 5 minuta.
  2. Dodajte grah i kuhajte, povremeno miješajući, dok se grah ne zagrije, 2 – 3 minute.
  3. Podijelite smjesu graha u tri zdjele.
  4. U svaku zdjelu stavite malo avokada, pico de gallo papričice, jogurta, sira, jalapeño papričica, korijandera i soka limete.
  5. Poslužite s tortiljama.
najbolji doručak za dijabetičare
FOTO: Shutterstock

Kajgana od špinata i jaja s malinama

Zvuči neobično, ali ova kombinacija jaja, špinata i svježih malina pruža idealan balans proteina i antioksidansa. Brz, jednostavan i ukusan – savršen izbor za one koji žele doručak za dijabetičare tip 2 koji stabilizira šećer i ne izaziva pospanost.

Sastojci za jednu porciju:
Priprema
  1. Zagrijte ulje u maloj tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte špinat i kuhajte dok ne uvene, često miješajući, 1 – 2 minute.
  2. Prebacite špinat na tanjur.
  3. Obrišite tavu, stavite na srednje jaku vatru i dodajte jaja. Kuhajte, miješajući jednom ili dvaput kako biste osigurali ravnomjerno kuhanje, tek dok se ne stegne, 1 – 2 minute.
  4. Umiješajte špinat, sol i papar.
  5. Poslužite kajganu s tostom i malinama.
Zdjela svježeg sira i bobičastog voća
FOTO: Shutterstock

Zdjela svježeg sira i bobičastog voća

Ako želite nešto što se priprema za manje od pet minuta, ovaj zdrav doručak za dijabetičare od svježeg sira, oraha i voća odličan je izbor. Daje dugotrajan osjećaj sitosti i osigurava proteine potrebne za početak dana.

Sastojci za četiri porcije:
Priprema
  1. Pomiješajte dvije šalice svježeg sira i pola čajne žličice vanilije u maloj zdjeli.
  2. Podijelite smjesu svježeg sira u četiri zdjele.
  3. Na svaku stavite 1/4 šalice bobičastog voća, jednu jušnu žlicu žitarica i jednu jušnu žlicu oraha.
zeleni smoothie
FOTO: Shutterstock

Pravi zeleni smoothie

Ovaj smoothie kombinira kelj, bananu, chia sjemenke i bademovo mlijeko – savršen izbor ako želite lagan, ali nutritivno bogat doručak koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Sastojci za jednu porciju:
Priprema
  1. U blenderu pomiješajte jednu bananu, jednu šalicu kelja, jednu šalicu bademovog mlijeka, 1/4 avokada, jednu jušnu žlicu chia sjemenki i dvije čajne žličice meda.
  2. Miksajte na visokoj brzini dok ne postane kremasto i glatko. Dodajte šalicu leda i miksajte dok ne postane glatko.
Chia puding s bobičastim voćem i orašastim plodovima
FOTO: Shutterstock

Chia puding s bobičastim voćem i orašastim plodovima

Ako volite pripremiti obrok unaprijed, ovaj puding je pravi izbor. Kombinacija chia sjemenki, bademovog mlijeka i orašastih plodova čini ga idealnim za doručak ili međuobrok koji održava stabilnu energiju kroz dan.

Sastojci za jednu porciju:
Priprema
  1. Pomiješajte bademovo mlijeko, chia sjemenke, javorov sirup i vaniliju u maloj zdjeli.
  2. Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje osam sati, a najviše tri dana.
  3. Kada ste spremni za posluživanje, posipajte voćem i orašastim plodovima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu