10 top zdravih međuobroka po mediteranskoj dijeti

Zdravi međuobroci po mediteranskoj dijeti

Mediteranska prehrana se temelji na tradicionalnim prehrambenim navikama zemalja poput Grčke, Italije i Španjolske, a naglasak stavlja na biljne namirnice.

U središtu ove prehrane su cjelovite i minimalno obrađene namirnice – voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke (poput leće, graha i kikirikija) te zdrave masti, osobito maslinovo ulje.

Riba, mliječni proizvodi i perad konzumiraju se umjereno, dok se crveno meso i dodani šećeri ograničavaju ili u potpunosti izbjegavaju.

Ovakav način prehrane pridonosi zdravlju srca, mozga i metabolizmapozitivno utječe na krvni tlak, šećer u krvi, razinu kolesterola i opseg struka.

Kod odabira međuobroka koji su u skladu s mediteranskom prehranom preporučuju se opcije bogate vlaknima, nezasićenim mastima i nemasnim proteinima. Idealni su međuobroci od cjelovitih namirnica, bez nepotrebnih dodataka, a posebno oni biljnog porijekla raznih boja jer sadrže raznolike korisne nutrijente.

Zdravi međuobroci po mediteranskoj dijeti

Evo prijedloga.

1. Grčki jogurt i bobičasto voće

Grčki jogurt je bogat proteinima i probioticima koji pomažu zdravlju probavnog sustava. Uparite ga s borovnicama, malinama ili jagodama i dodajte mljevene lanene ili chia sjemenke za slatkoću, vlakna i dodatne nutrijente.

2. Pečeni slanutak

Slanutak je odličan izvor proteina i vlakana. Lagano pečen u pećnici s maslinovim uljem i začinima poput kumina, paprike i češnjaka postaje hrskav i zasitan međuobrok. Ostatke možete koristiti kao zamjenu za krutone u salatama ili kao dodatak sendvičima.

Jabuke i maslac od kikirikija
FOTO: Shutterstock

3. Jabuke i maslac od kikirikija

Ova kombinacija pruža ravnotežu vlakana, zdravih masti i proteina. Birajte prirodni maslac od kikirikija bez dodatnih šećera i ulja. Za zanimljiviju verziju narežite jabuke, prelijte toplim maslacem od kikirikija i posipajte grožđicama ili tamnom čokoladom.

4. Suho voće

Smokve, marelice i datulje prirodno su slatke i bogate vlaknima. Osim vitaminima i mineralima, obiluju antioksidansima.

Budući da su kalorične, važno je paziti na količinu.

Uparite ih s orašastim plodovima za ravnotežu šećera, masti i proteina.

5. Avokado na tostu

Cjeloviti tost s pireom od avokada, maslinovim uljem i malo soli i čili pahuljica odličan je međuobrok za zdravlje srca i mozga. Avokado sadrži zdrave mononezasićene masti koje podržavaju rad srca.

6. Povrće i humus

Humus (od slanutka, limunova soka, maslinova ulja i tahinija) bogat je proteinima, vlaknima i zdravim mastima. Poslužite ga s mrkvom, paprikom ili krastavcima za svjež i nutritivan međuobrok. Ostatke humusa iskoristite kao namaz za sendviče.

7. Svježe voće

Svježe voće je uvijek dobar izbor – pruža hidrataciju, vitamine i minerale. Banane su osobito korisne jer sadrže antioksidanse, kalij i vlakna.

Datulje punjene bademovim maslacem
FOTO: Shutterstock

8. Datulje punjene bademovim maslacem

Datulje su slatke i bogate antioksidansima, vitaminom C i B skupine, dok bademov maslac dodaje proteine i zdrave masti. Posipajte chia ili konopljinim sjemenkama za dodatnu nutritivnu vrijednost.

9. Pistacije

Pistacije su omiljene u mediteranskoj prehrani zbog kombinacije zdravih masti, proteina i vlakana. Birajte neslane ili lagano soljene varijante za maksimalan učinak.

10. Cjeloviti krekeri i sir

Krekeri od cjelovitih žitarica osiguravaju vlakna, a sirevi poput fete, kozjeg sira ili mozzarelle pružaju proteine i kalcij. Uparite s maslinama ili cherry rajčicama za dodatni okus.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Barhum, L. (2025). 8 Health Benefits of the Mediterranean DietVerywell Health.
  2. Panoff, L. (2025). 10 Top Mediterranean Diet–Approved Snacks for Healthy EatingVerywell Health.
  3. Karadsheh, S. (2019). Best Mediterranean Diet Snacks. The Mediterranean Dish.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu