10 top zdravih međuobroka po mediteranskoj dijeti
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Mediteranska prehrana se temelji na tradicionalnim prehrambenim navikama zemalja poput Grčke, Italije i Španjolske, a naglasak stavlja na biljne namirnice.
U središtu ove prehrane su cjelovite i minimalno obrađene namirnice – voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke (poput leće, graha i kikirikija) te zdrave masti, osobito maslinovo ulje.
Riba, mliječni proizvodi i perad konzumiraju se umjereno, dok se crveno meso i dodani šećeri ograničavaju ili u potpunosti izbjegavaju.
Ovakav način prehrane pridonosi zdravlju srca, mozga i metabolizma – pozitivno utječe na krvni tlak, šećer u krvi, razinu kolesterola i opseg struka.
Kod odabira međuobroka koji su u skladu s mediteranskom prehranom preporučuju se opcije bogate vlaknima, nezasićenim mastima i nemasnim proteinima. Idealni su međuobroci od cjelovitih namirnica, bez nepotrebnih dodataka, a posebno oni biljnog porijekla raznih boja jer sadrže raznolike korisne nutrijente.
Zdravi međuobroci po mediteranskoj dijeti
Evo prijedloga.
1. Grčki jogurt i bobičasto voće
Grčki jogurt je bogat proteinima i probioticima koji pomažu zdravlju probavnog sustava. Uparite ga s borovnicama, malinama ili jagodama i dodajte mljevene lanene ili chia sjemenke za slatkoću, vlakna i dodatne nutrijente.
2. Pečeni slanutak
Slanutak je odličan izvor proteina i vlakana. Lagano pečen u pećnici s maslinovim uljem i začinima poput kumina, paprike i češnjaka postaje hrskav i zasitan međuobrok. Ostatke možete koristiti kao zamjenu za krutone u salatama ili kao dodatak sendvičima.

3. Jabuke i maslac od kikirikija
Ova kombinacija pruža ravnotežu vlakana, zdravih masti i proteina. Birajte prirodni maslac od kikirikija bez dodatnih šećera i ulja. Za zanimljiviju verziju narežite jabuke, prelijte toplim maslacem od kikirikija i posipajte grožđicama ili tamnom čokoladom.
4. Suho voće
Smokve, marelice i datulje prirodno su slatke i bogate vlaknima. Osim vitaminima i mineralima, obiluju antioksidansima.
Uparite ih s orašastim plodovima za ravnotežu šećera, masti i proteina.
5. Avokado na tostu
Cjeloviti tost s pireom od avokada, maslinovim uljem i malo soli i čili pahuljica odličan je međuobrok za zdravlje srca i mozga. Avokado sadrži zdrave mononezasićene masti koje podržavaju rad srca.
6. Povrće i humus
Humus (od slanutka, limunova soka, maslinova ulja i tahinija) bogat je proteinima, vlaknima i zdravim mastima. Poslužite ga s mrkvom, paprikom ili krastavcima za svjež i nutritivan međuobrok. Ostatke humusa iskoristite kao namaz za sendviče.
7. Svježe voće
Svježe voće je uvijek dobar izbor – pruža hidrataciju, vitamine i minerale. Banane su osobito korisne jer sadrže antioksidanse, kalij i vlakna.

8. Datulje punjene bademovim maslacem
Datulje su slatke i bogate antioksidansima, vitaminom C i B skupine, dok bademov maslac dodaje proteine i zdrave masti. Posipajte chia ili konopljinim sjemenkama za dodatnu nutritivnu vrijednost.
9. Pistacije
Pistacije su omiljene u mediteranskoj prehrani zbog kombinacije zdravih masti, proteina i vlakana. Birajte neslane ili lagano soljene varijante za maksimalan učinak.
10. Cjeloviti krekeri i sir
Krekeri od cjelovitih žitarica osiguravaju vlakna, a sirevi poput fete, kozjeg sira ili mozzarelle pružaju proteine i kalcij. Uparite s maslinama ili cherry rajčicama za dodatni okus.
Pročitajte i ove članke:
- 14-dnevni plan obroka za mediteransku dijetu
- Što se događa tijelu nakon 30 dana mediteranske prehrane?
- 2 tipa prehrane za smanjenje triglicerida i lošeg kolesterola.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Ureaplasma urealyticum: Koji su simptomi i kako se liječi?
- Tea Ivanišević
- 3 min čitanja
- Barhum, L. (2025). 8 Health Benefits of the Mediterranean Diet. Verywell Health.
- Panoff, L. (2025). 10 Top Mediterranean Diet–Approved Snacks for Healthy Eating. Verywell Health.
- Karadsheh, S. (2019). Best Mediterranean Diet Snacks. The Mediterranean Dish.