Indeks tjelesne mase je zastario? Istraživanje na 400.000 ljudi pokazalo je da je druga metoda korisnija kao prediktor kroničnih bolesti

Najnovija studija objavljena u časopisu JAMA sugerira da bi omjer struka i bokova (WHR) mogao biti pouzdaniji prediktor ozbiljnih zdravstvenih problema

Najnovija studija objavljena u časopisu JAMA sugerira da bi omjer struka i bokova (WHR) mogao biti pouzdaniji prediktor ozbiljnih zdravstvenih problema poput raka, srčanih bolesti i smrtnosti u usporedbi s indeksom tjelesne mase (BMI), koji se suočio s kritikama zbog mogućnosti zavaravanja i nanošenja štete.

Istraživači, predvođeni dr. Guillaumeom Paréom, profesorom medicine na Sveučilištu McMaster, nastojali su identificirati najučinkovitiju metriku za procjenu čimbenika rizika za kronične bolesti. Procijenili su tri metrike – WHR, BMI i indeks masne mase (FMI) – i nastojali pronaći onu s najjačom i najdosljednijom vezom sa smrtnošću.

Nalazi su pokazali da je WHR imao najsnažniju i najdosljedniju povezanost sa smrtnošću od svih uzroka i smrtnosti od specifičnog uzroka
FOTO: Shutterstock

Rezultati studije

Studija je analizirala podatke približno 400.000 pojedinaca, prosječne dobi od 60 godina, dobivene iz UK Biobank. Koristeći metodu nazvanu Mendelska randomizacija, istraživači su u svojoj analizi uzeli u obzir genetske varijacije povezane s pretilošću. Zaključili su da bi najprikladniji marker pohranjene tjelesne masti trebao imati čvrstu, uzročnu i dosljednu vezu sa zdravstvenim ishodima.

Nalazi su pokazali da je WHR imao najsnažniju i najdosljedniju povezanost sa smrtnošću od svih uzroka i smrtnosti od specifičnog uzroka, posebno kod muškaraca. Studija je također ukazala na potencijalno uzročnu vezu između WHR-a i smrtnosti.

Istraživanje naglašava WHR-ovu superiornost u odnosu na BMI u procjeni zdravstvenih ishoda.

Ograničenja studije

Međutim, Ryan Glatt, viši trener za zdravlje mozga i direktor FitBrain programa, ukazao je na ograničenje studije – ona se isključivo fokusirala na europske uzorke bijele rase, koji možda ne predstavljaju u potpunosti širu populaciju.

Paré se zalagao za umirovljenje BMI-a, tvrdeći da WHR daje točniju mjeru tjelesne masti. Objasnio je da BMI ne uzima u obzir sastav tijela i ima tendenciju pogrešnog predstavljanja mršavosti kod nižih osoba i pretilosti kod viših.

BMI se kritizira jer ne pravi razliku između mišića i masti, što ga čini manje prikladnim za one sa značajnom mišićnom masom. Također, može podcijeniti postotak tjelesne masti, što dovodi do netočnosti u procjeni težine.

Izračunavanje WHR-a uključuje mjerenje opsega struka i bokova
FOTO: Shutterstock

Unatoč potencijalnim prednostima usvajanja WHR-a, Paré je priznao izazov u odmicanju od duboko ukorijenjene uporabe BMI-a u kliničkoj praksi. BMI igra ulogu u određivanju podobnosti za barijatrijsku kirurgiju i dijagnosticiranju određenih poremećaja prehrane.

Glatt je predložio da se, iako BMI i dalje može biti vrijedan pokazatelj zdravlja, ne bi trebao koristiti izolirano. Druge demografske podatke i podatke o biomarkerima treba uzeti u obzir pri procjeni cjelokupnog zdravlja osobe.

Izračunavanje WHR-a uključuje mjerenje opsega struka i bokova. WHR manji od 0,95 kod muškaraca i manji od 0,80 kod žena općenito se smatra manjim rizikom za zdravstvene probleme poput bolesti srca. Međutim, ovi kriteriji mogu zahtijevati prilagodbe na temelju rase i etničke pripadnosti. Stručnjaci preporučuju dosljednu praksu mjerenja, uključujući mjerenje u isto doba dana i održavanje pravilnog držanja.

Ukratko, studija podržava WHR kao pouzdaniji pokazatelj zdravstvenih ishoda u usporedbi s BMI-em, iako prijelaz s BMI-a na WHR u kliničkoj praksi može predstavljati izazove. Iako je WHR koristan alat, treba ga koristiti zajedno s drugim informacijama za točnu procjenu rizika od bolesti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Khan I. i sur. (2023). Surrogate Adiposity Markers and Mortality. JAMA Netw Open., 6(9): e2334836. 
  2. Pugle, M. (2023). BMI Is Outdated—Here’s Why Your Waist-to-Hip Ratio Is a Better Indicator of Health. Health.
  3. Ratanaphruks, J. (2022). Is BMI Outdated? An Analysis of Body Mass Index and Health. Obesity Medicine Association

Ocijenite članak

3.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu