Ova vrsta kirurgije koristi se za mršavljenje, a može smanjiti rizik od raka i smrti! Studija na 21.837 ljudi pokazala je impresivne rezultate

Nedavna studija pokazuje da određena vrsta kirurgije, koja se primarno koristi za gubitak težine, može značajno smanjiti rizik od raka i smrti

Nedavna studija pokazuje da određena vrsta kirurgije, koja se primarno koristi za gubitak težine, može značajno smanjiti rizik od raka i smrti. Znanstvenici su istraživali kako barijatrijska kirurgija utječe na rizik od raka i stopu smrtnosti, otkrivši 25 %-tno smanjenje rizika od raka i 43 %-tno smanjenje smrtnosti, posebno među ženama.

Što je barijatrijska kirurgija?

Barijatrijska kirurgija uključuje različite postupke koji mijenjaju probavni sustav kako bi se pospješio gubitak težine. Studije su pokazale da ove operacije dovode do značajnog gubitka tjelesne težine i mogu također utjecati na biološke mehanizme relevantne za rak, potencijalno smanjujući učestalost raka i poboljšavajući stope preživljavanja za neke vrste raka.

Razumijevanje učinaka barijatrijske kirurgije na stope i ishode raka moglo bi unaprijediti strategije prevencije raka.
U nedavnom istraživanju znanstvenici su analizirali dugoročne zdravstvene podatke pacijenata koji su bili podvrgnuti barijatrijskoj operaciji
FOTO: Shutterstock

Istraživanje na 21.837 pacijenata

U nedavnom istraživanju znanstvenici su analizirali dugoročne zdravstvene podatke pacijenata koji su bili podvrgnuti barijatrijskoj operaciji. Njihovi su nalazi otkrili nižu učestalost raka i smrtnost povezanu s rakom među onima koji su bili podvrgnuti operaciji. Studija je objavljena u časopisu Obesity.

Studija je ispitala podatke 21.837 pacijenata koji su imali barijatrijsku operaciju između 1982. i 2018. te ih usporedila s podacima jednakog broja pojedinaca koji nisu bili podvrgnuti operaciji, ali su bili podudarni po dobi, spolu i BMI-u. Pratila je te pacijente 2,8 – 13,5 godina, od kojih su 79 % bile žene, a obje su skupine počele s prosječnim BMI-em od oko 46, što ih je klasificiralo kao pretile.

Istraživanje je pokazalo da su pojedinci koji su imali barijatrijsku operaciju imali 25 % manju vjerojatnost da će razviti bilo koji oblik raka u usporedbi s nekirurškom skupinom. Nadalje, imali su 43 % manji rizik od smrti od raka u usporedbi s onima koji nisu bili podvrgnuti operaciji.

Kada se ispitaju spolne razlike, žene koje su bile podvrgnute operaciji imale su 41 % manji rizik od razvoja karcinoma povezanih s pretilošću, poput raka dojke, jajnika, maternice i debelog crijeva. Također su imale 47 % smanjenu ukupnu stopu smrtnosti od raka, uključujući 55 %-tno smanjenje smrtnosti od karcinoma povezanih s pretilošću i 38 %-tno smanjenje od karcinoma koji nisu povezani s pretilošću.

Nasuprot tome, barijatrijska kirurgija nije pokazala isto smanjenje smrtnosti od raka među muškim pacijentima. Međutim, to je dovelo do smanjenja smrtnosti od raka za 51 % kod karcinoma koji nisu povezani s pretilošću.

gubitak težine kod barijatrijske kirurgije može sniziti razinu estrogena
FOTO: Shutterstock

Zašto baš barijatrijska kirurgija?

Dr. Ted Adams, autor studije, sugerirao je da bi hormonalni mehanizmi mogli objasniti snažan učinak operacije na karcinome povezane s pretilošću, posebno kod žena. Istraživanja koja su u tijeku istražuju druge čimbenike koji povezuju pretilost s rakom, poput kronične upale, oslobađanja hormona i rasta tumora stimuliranog visokom razinom glukoze u krvi zbog inzulinske rezistencije.

Dr. Joshua Cohen, ginekološki onkolog koji nije uključen u studiju, objasnio je da gubitak težine kod barijatrijske kirurgije može sniziti razinu estrogena, potencijalno smanjujući rizik od raka poput raka maternice, jajnika i raka dojke s pozitivnim estrogenskim receptorima, koji se oslanjaju na estrogen za rast.

Međutim, studija ima ograničenja. Uspostavlja korelaciju, ali ne i uzročno-posljedičnu vezu. Većina pacijenata podvrgnuta je želučanoj premosnici, zbog čega nije jasno kako druge barijatrijske operacije utječu na rizik od raka. Osim toga, studiji nedostaju longitudinalna mjerenja BMI-a, procjene prehrane i tjelesne aktivnosti te podaci o povijesti pušenja, što bi moglo utjecati na rezultate.

Stručnjaci na tom području vjeruju da ova otkrića naglašavaju potencijalne dobrobiti operacije mršavljenja u liječenju i prevenciji raka. Predlažu da pružatelji zdravstvenih usluga razmotre mršavljenje i barijatrijsku kirurgiju kao alate za liječenje raka, posebno kod pojedinaca koji ispunjavaju kriterije za operaciju, ali možda oklijevaju s njom. Međutim, isto se tako primarno preporučuju mjere prevencije kao ključ za zdrav život, kao što su pravilna prehrana i tjelovježba.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Adams, T. D. i sur. (2023). Long-term cancer outcomes after bariatric surgery. Obesity (Silver Spring), 31(9): 2386-2397.
  2. Lennon, A. (2023). Bariatric bypass for weight loss may cut cancer risk by 25 %. Medical News Today

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu