Operacija smanjenja želuca: Je li za svakoga? Liječnik otkriva kome se preporučuje, koji su kriteriji i komplikacije te kako izgleda oporavak

Operacija smanjenja želuca

Operacija smanjenja želuca spada u domenu barijatrijske kirurgije koja pomaže ljudima da smršave i smanje rizik od medicinskih problema povezanih s pretilošću. Barijatrijska kirurgija doprinosi gubitku težine na dva glavna načina:

 • ograničenje – kirurški zahvat se koristi za fizičko ograničavanje količine hrane koju želudac može primiti, što ograničava unos kalorija
 • malapsorpcija – kirurški zahvat se koristi za skraćivanje ili zaobilaženje dijela tankog crijeva, što smanjuje količinu kalorija i hranjivih tvari koje tijelo apsorbira.
Operacija smanjenja želuca
FOTO: Shutterstock

Operacija smanjenja želuca – kome se preporučuje

Barijatrijska kirurgija se provodi kako bi pomogla pacijentima da izgube višak kilograma i smanje rizik od potencijalno po život opasnih zdravstvenih problema povezanih s težinom, uključujući:

Barijatrijska kirurgija obično se radi tek nakon što promjena prehrane, navike vježbanja i životnog stila nisu urodile željenom promjenom težine.

Operacija smanjenja želuca opcija je za ljude koji zadovoljavaju sljedeće kriterije:

 • indeks tjelesne mase (BMI) je 40 ili više, što se naziva ekstremna pretilost
 • BMI je 35 – 39.9, što se zove pretilost, ali postoji i ozbiljan zdravstveni problem povezan s težinom, kao što su dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak ili teška apneja u snu; u nekim slučajevima ljudi se mogu kvalificirati za određene vrste operacije mršavljenja ako je BMI 30 – 34 i postoje ozbiljni zdravstveni problemi povezani s težinom.

Operacija smanjivanja želuca nije za svakoga tko ima veliku prekomjernu težinu. Pacijent mora ispuniti određene medicinske smjernice kako bi se kvalificirao za operaciju mršavljenja. Valja proći opsežan postupak provjere kako bi se vidjelo ispunjava li pojedinac uvjete, a nakon operacije mora biti spreman na trajne promjene kako bi vodio zdraviji način života.

Liječnici ne preporučuju operaciju osobama koje:

 • imaju trenutni poremećaj upotrebe droga ili alkohola
 • imaju nekontroliranu psihijatrijsku bolest
 • imaju poteškoća u razumijevanju rizika i koristi, ishoda, alternativa i promjena načina života koje će morati napraviti.
Operacija smanjivanja želuca
FOTO: Shutterstock

Operacija smanjenja želuca – vrste

Kirurška intervencija koristi se u mnogim slučajevima pretilosti, s ciljem gubitka težine i smanjenja rizika od medicinskih problema povezanih s pretilošću, a proces smanjenja želuca doprinosi smanjenju težine na dva načina – ograničenjem ili malapsorpcijom. Ograničenjem se smanjuje količina hrane koje želudac može sadržavati, što samo po sebi pridonosi smanjenju broja kalorija koje osoba može jesti, dok se malapsorpcijom skraćuje ili zaobilazi dio tankog crijeva. To pridonosi smanjenju količine kalorija i hranjivih tvari koje tijelo apsorbira.

 • Ugradnja želučane premosnice – radi se o smanjenju veličine želuca, što samo po sebi čini osobu nesposobnom jesti uobičajene količine hrane, jer se kirurški obavlja preusmjeravanje ili zaobilaženje dijela probavnog sustava, kako bi se ograničila apsorpcija velikih količina hranjivih tvari, odnosno kalorija.
 • Ugradnja želučane trake – temelji se na upotrebi silikonskog uređaja na napuhavanje, tako da se kirurški ugrađuje oko gornjeg dijela želuca, a kada se traka postavi oko gornjeg dijela želuca, u njoj se formira mala vrećica. Želudac ne može sadržavati velike količine hrane, nego prima samo male količine kroz uski otvor formiran između vrećice želuca i ostalih njegovih dijelova koji kontrolira brzinu prolaska hrane i produljuje vrijeme koje je potrebno da se hrana probavi.
 • Operacija “gastric sleeve – oko 80 % želuca se ukloni, ostavljajući dugu vrećicu nalik cijevi. Ovaj manji želudac ne može držati toliko hrane, a također proizvodi manje hormona grelina koji regulira apetit, što može smanjiti želju za jelom. Prednosti ovog postupka uključuju značajan gubitak težine i bez preusmjeravanja crijeva, a također zahtijeva kraći boravak u bolnici nego većina drugih postupaka.
Operacija smanjenja želuca - komplikacije
FOTO: Shutterstock

Operacija smanjenja želuca – komplikacije

Kao i kod svakog većeg operativnog zahvata, barijatrijska kirurgija ima potencijalne zdravstvene rizike, kratkoročno i dugoročno. Rizici povezani s kirurškim zahvatom mogu uključivati:

 • prekomjerno krvarenje
 • infekciju
 • reakciju na anesteziju
 • krvne ugruške
 • probleme s plućima ili disanjem
 • smrtni ishod.

Dugoročni rizici i komplikacije operacije mršavljenja variraju ovisno o vrsti operacije. To mogu biti:

Operacija smanjenja želuca - oporavak
FOTO: Shutterstock

Operacija smanjenja želuca – oporavak

Operacija smanjenja želuca mijenja način na koji hrana ulazi u probavni sustav. Nakon operacije, važno je dobiti adekvatnu prehranu, a ciljeve mršavljenja držati na pravom putu. Preporuke za oporavak i životni stil:

 • jedite i pijte polako – da biste izbjegli damping sindrom, odvojite najmanje 30 minuta da pojedete obroke i 30 – 60 minuta da popijete jednu šalicu tekućine; pričekajte 30 minuta prije ili nakon svakog obroka da pijete tekućine
 • neka obroci budu mali – jedite nekoliko malih obroka na dan; možete početi sa šest malih obroka dnevno, zatim prijeći na četiri obroka i konačno, kada slijedite redovitu prehranu, tri obroka dnevno; svaki obrok treba uključivati oko pola šalice do jedne šalice hrane
 • pijte tekućine između obroka – da biste izbjegli dehidraciju, morat ćete piti najmanje osam šalica (dvije litre) tekućine dnevno; pijenje previše tekućine u vrijeme obroka ili oko njega može vas prevariti da se osjećate sito i spriječiti da jedete dovoljno hrane bogate hranjivim tvarima
 • temeljito žvačite hranu – novi otvor koji vodi iz želuca u tanko crijevo vrlo je uzak i može se blokirati većim komadima hrane; blokade sprječavaju da hrana napusti želudac i mogu uzrokovati povraćanje, mučninu i bol u trbuhu; uzmite male zalogaje hrane i žvačite ih do konzistencije pirea prije gutanja
 • usredotočite se na visokoproteinsku hranu – prvo unesite hranu bogatu proteinima prije nego prijeđete na masti i ugljikohidrate
 • izbjegavajte hranu s visokim udjelom masti i šećera – ova hrana brzo putuje kroz probavni sustav i uzrokujte damping sindrom
 • uzmite preporučene vitaminske i mineralne dodatke – nakon operacije tijelo neće moći apsorbirati dovoljno hranjivih tvari iz hrane; vjerojatno ćete morati uzimati multivitaminski dodatak svaki dan do kraja života.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Bariatric surgery. (2022). Mayo Clinic.
 2. Stomach reduction surgery. (2021). HealthMeth.
 3. Gastric bypass diet: What to eat after the surgery. (2020). Mayo Clinic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu