Začepljenje crijeva: Može biti jako opasno! Evo kako dolazi do njega i koji su simptomi jasan znak da trebate što prije liječniku

Začepljenje crijeva

Začepljenje crijeva podrazumijeva prekid prolaza crijevnog sadržaja kroz crijeva, a začepljenje tankog ili debelog crijeva može biti vrlo opasno po vaše zdravlje. U nastavku saznajte moguće simptome i uzroke začepljenja crijeva te kako se ova komplikacija može izliječiti.

Tanko crijevo

Tanko crijevo je dio probavnog sustava, dugačko je 6 – 9 metara i promjera oko 3 – 4 cm. Ima mnogo nabora koji mu omogućuju da stane u trbušnu šupljinu. Jedan kraj tankog crijeva povezan je sa želucem, a drugi s debelim crijevom.

Tanko crijevo sastoji se od tri dijela – dvanaesnika, jejunuma i ileuma. Djelomično probavljena hrana prelazi iz želuca u tanko crijevo, gdje se odvijaju konačni probavni procesi. Hranjive tvari, vitamini, minerali i voda apsorbiraju se u njegovoj sluznici u zidu tankog crijeva.

opstrukcija crijeva
FOTO: Shutterstock

Opstrukcija crijeva

Začepljenje tankog crijeva može biti djelomična ili potpuna opstrukcija tankog crijeva. Ako tanko crijevo radi normalno, probavljeni proizvodi nastavit će se kretati dalje u debelo crijevo. Opstrukcija u tankom crijevu može djelomično ili potpuno blokirati prolazak sadržaja. To uzrokuje nakupljanje otpadnih tvari i plinova u dijelu iznad blokade.

Također može ometati apsorpciju hranjivih tvari i tekućina. Ako se stvori dovoljno visok tlak, crijevo može puknuti, propuštajući sadržaj crijeva pun bakterija u trbušnu šupljinu, što je komplikacija opasna po život.

Postoje mnogi potencijalni uzroci crijevne opstrukcije. Često se ovo stanje ne može spriječiti. Rana dijagnoza i liječenje su presudni.

Neliječena crijevna opstrukcija može biti smrtonosna.
Začepljenje crijeva kod djece
FOTO: Shutterstock

Mehaničko začepljenje crijeva – simptomi

Mehaničko začepljenje crijeva događa se kada nešto fizički blokira prolaz sadržaja u crijevu. U tankom crijevu to može biti zbog:

 • adhezije – vlaknasta tkiva koja se mogu razviti nakon operacije trbuha ili zdjelice ili nakon teške upale
 • volvulus – uvijanje crijeva
 • intususcepcija – guranje jednog segmenta crijeva u drugi dio
 • malformacije crijeva – često kod novorođenčadi, ali se mogu pojaviti i kod djece i tinejdžera
 • tumori u tankom crijevu
 • progutani predmeti – osobito kod djece (začepljenje crijeva kod djece)
 • kile – dio crijeva koji izbija izvan mišića ili u drugi dio tijela
 • upalna bolest crijeva – kao što je Crohnova bolest.

Iako rjeđe, mehaničke opstrukcije također mogu blokirati debelo crijevo. To može biti zbog:

 • stolica zaglavljena u debelom crijevu ili rektumu (impaktirana stolica)
 • adhezije od infekcija ili operacija zdjelice
 • rak jajnika
 • rak debelog crijeva
 • mekonijski čep kod novorođenčadi (mekonij je prva bebina stolica)
 • divertikulitis – upala ispupčenih vrećica crijeva
 • strikture debelog crijeva – suženja u debelom crijevu uzrokovana ožiljcima ili upalom.
Začepljenje crijeva - simptomi
FOTO: Shutterstock

Mehaničko začepljenje crijeva uzrokuje širok raspon simptoma, uključujući:

Simptomi mogu ovisiti o mjestu i duljini vremena opstrukcije. Primjerice, povraćanje je rani znak opstrukcije tankog crijeva. Povraćanje se također može pojaviti s opstrukcijom debelog crijeva, ako je u tijeku.

Trbušna napetost
FOTO: Shutterstock

Nemehaničko začepljenje crijeva (paralitički ileus) – simptomi

Crijeva obrađuju hranu koja putuje pomoću niza valnih pokreta koji se nazivaju peristaltika. Paralitički ileus je paraliza tih pokreta, što znači da su mišići ili živčani signali koji pokreću peristaltiku prestali raditi, a hrana u crijevima se ne pomiče.

Nakupljanje hrane, plina i tekućine u crijevima može uzrokovati simptome nadutosti i trbušne napetosti, zatvora i mučnine.

Ovo je stanje privremeno i reverzibilno, sve dok se temeljni uzrok riješi.

Paralitički ileus je funkcionalni problem, a ne mehanički. Ništa fizički ne blokira prolazak hrane u crijevima. Crijeva jednostavno ne rade svoj posao. Ponekad je zahvaćen cijeli probavni trakt, a ponekad je ileus lokaliziran u određenoj petlji crijeva u blizini mjesta ozljede ili upale. Ileus je obično privremena reakcija tijela na traumu, kao što su operacija ili infekcija. Međutim, lijekovi, metabolički poremećaji i neravnoteža elektrolita također mogu biti uzrok ileusa.

Simptomi mogu uključivati:

začepljenje crijeva - simptomi
FOTO: Shutterstock

Začepljenje crijeva – dijagnoza i liječenje

Liječenje je neophodno za smanjenje komplikacija kao što su:

Ako opstrukcija sprječava da krv dođe do segmenta crijeva, to može dovesti do:

 • infekcije
 • nekroze tkiva
 • perforacije crijeva
 • sepse
 • višestrukog zatajenja organa
 • smrti.

Opstrukcija može biti djelomična, stanje koje se može popraviti samo i bez operacije, ili potpuna blokada, koja će vjerojatno zahtijevati operaciju crijeva.

Postavljanje dijagnoze počinje uzimanjem detaljne anamneze o svim prethodnim operacijama trbuha ili zdjelice ili relevantnim postupcima koji su učinjeni, nakon čega slijedi fizikalni pregled kojim se pregleda područje trbuha na znakove oteklina, boli, izbočina ili kila, kirurških ožiljaka ili osjetljivosti.

Krvni testovi rade se za analizu krvne slike i elektrolita. Kod nekih pacijenata moguće su i rendgenske snimke trbuha koje će pokazati je li tanko crijevo opstruirano, a u nekim situacijama i CT da bi se dobile točnije informacije o uzroku i mjestu opstrukcije. 

Liječenje opstrukcije
FOTO: Shutterstock

Liječenje opstrukcije uključuje hospitalizaciju, terapiju antiemeticima i kirurški zahvat.

 • Hospitalizacija – pacijenti s crijevnom opstrukcijom se hospitaliziraju. Liječenje uključuje davanje intravenske tekućine, odmor crijeva bez ičega za jelo na usta, a ponekad dekompresiju crijeva kroz nazogastričnu cijev.
 • Antiemetici – lijekovi za ublažavanje mučnine i povraćanja.
 • Kirurški zahvat – ako je tanko crijevo potpuno blokirano, možda će biti potrebna operacija. Ciljevi operacije su identificirati i liječiti uzroke opstrukcije crijeva, a zahvaćeni segment crijeva možda će trebati odvojiti i ukloniti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Moore, K. (2023). Bowel Obstruction and Blockage. Healthline.
 2. Paralytic Ileus. (2021). Cleveland Clinic.
 3. Small Bowel Obstruction. (2019). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Presavijeno debelo crijevo simptomi, suzenje debelog creva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu