Bol u crijevima – uzroci, lokalizacija boli i liječenje

Bolovi-u-crijevima

Bolovi u crijevima često signaliziraju da nešto u tijelu nije u redu te da je vjerojatno došlo do upale ili bolesti koja utječe na organe u abdominalnom području.

Osim što se osjeća neugodna i probadajuća bol u crijevima, popratni simptomi boli mogu obuhvatiti i bubrege, slezenu, gušteraču, jetru i mnoge druge susjedne organe koje istovremeno može pogoditi virusna ili bakterijska infekcija, upala ili poremećaj.

U nastavku teksta saznajte što uzrokuje bolove u crijevima te kako ih možete liječiti.

Bol-u-trbuhu

Bol u crijevima – uzroci

Bolovi u crijevima mogu biti uzrokovani različitim poremećajima crijeva ili susjednih organa. Bilo kakav ulazak bakterija u probavni trakt može dovesti do bolova u crijevima koje najčešće primjećujemo kao probadajuću i naglu bol u trbuhu. Bolovi u crijevima mogu rezultirati proljevom, konstipacijom te raznim promjenama u probavi.

Bolove u crijevima mogu uzrokovati i sljedeći čimbenici:

Bolovi-crijeva

Bol u crijevima – lokalizacija boli

Tanko i debelo crijevo zauzimaju veliko abdominalno područje čija lokalizacija boli može upućivati na različite bolesti i poremećaje rada crijeva.

Ako je mjesto boli jako teško specificirati zato što se bolovi osjećaju u cijelom abdominalnom području, moguće je da je riječ o:

Bolovi crijeva koji su karakterizirani kao nadutost i bolovi u donjem dijelu trbuha mogu ukazivati na:

Bolovi u crijevima koji se najjasnije izražavaju kao bolovi u gornjem dijelu trbuha i nadutost mogu upućivati na:

Bolovi crijeva koji se očituju u središtu trbuha, odnosno kao bolovi u trbuhu oko pupka mogu ukazivati na sljedeće bolesti:

Bolovi u crijevima s lijeve strane u donjem abdominalnom području mogu biti uzrokovani:

Bolovi u crijevima koji se najjasnije izražavaju s gornje lijeve strane mogu biti uzrokovani:

Bolovi u crijevima koji se očituju kao bolovi u trbuhu na desnoj strani u nižem abdominalnom području mogu biti uzrokovani:

Bolovi u crijevima koji su najizraženiji s gornje desne strane mogu biti uzrokovani:

Bol

Bol u crijevima – problemi s probavom

Bolove u crijevima najčešće uzrokuju probavne smetnje koje nastaju unošenjem premasne i začinjene hrane koju crijeva ne mogu brzo probaviti. Također, manjak fizičke aktivnosti može utjecati na probleme s probavom, a i brzina metabolizma uvelike ovisi o kombinaciji kretanja sa zdravom i raznovrsnom prehranom.

Najčešći pokazatelji bolova u crijevima su upravo bolovi u trbuhu i proljev, a nerijetko se javljaju nadutost i bolovi u trbuhu kao kombinacija koja vrlo jasno pokazuje da se poremetio normalan rad crijeva. Više o problemima s probavom možete pročitati ovdje.

Bol u crijevima – rak debelog crijeva

Snažni bolovi u crijevima mogu biti prvi simptomi zloćudnog raka debelog crijeva koji nastaje iz epitelnih stanica sluznice debelog crijeva. Simptomi kao što su:

Ako nije u pitanju rak debelog crijeva, ovi simptomi mogu biti kratkotrajni i proći za nekoliko dana. Međutim, ako potraju te ako se njihova bol s vremenom poveća, morate hitno posjetiti liječnika kako bi obavio detaljne preglede i utvrdio o čemu je riječ. Kod većine slučajeva, rana prevencija raka debelog crijeva vam može spasiti život.

Više o raku debelog crijeva možete saznati ovdje.

Bol-crijeva

Bolovi u crijevima – tumori tankog crijeva

Osim pojave raka debelog crijeva, vrlo česti su i tumori tankog crijeva koji se dijele na:

  • benigne tumore – uzrokuju bol, krvarenje, proljev, povraćanje,
  • adenokarcinom – najčešće se javlja u Crohnovoj bolesti tankog crijeva,
  • primarni maligni limfom – može se pojaviti zbog dugotrajnog neliječenja celijakije,
  • karcinoidne tumore – uzrokuju opstrukciju, bolove u crijevima i krvarenje, a često su potrebne višestruke operacije kako bi se uklonili,
  • Kaposijev sarkom – uzrokuje krvarenje, proljev, enteropatiju (zbog gubitka bjelančevina) te bolove u crijevima.

Većina tumora tankog crijeva se dijagnosticira putem enteroklize koja opisuje medicinski postupak ulaženja endoskopa u tanko crijevo i otkrivanja mjesta i vrste tumora.

Bolovi-u-trbuhu

Bolovi u crijevima – dijagnoza i liječenje

Ako bolovi u crijevima traju već neko vrijeme te vam otežavaju normalno funkcioniranje, nužno je obaviti detaljne preglede kod liječnika kako bi se utvrdilo koja je bolest u pitanju.

Otežan rad crijeva može biti samo posljedica teške hrane, ali ponekad je riječ i o puno ozbiljnijim stanjima. Svakako vam savjetujemo da se javite liječniku ako se bolovi nikako ne smanjuju.

Liječenje bolova u crijevima se određuje prema primarnoj bolesti koja ih uzrokuje. Naime, različite vrste bolesti mogu utjecati na bolove u crijevima, a za svaku bolest je potreban drugačiji tretman liječenja.

Ponekad će biti dovoljno korištenje protuupalnih lijekova, imunosupresora ili antibiotika, no ponekad su ipak jedino rješenje kirurški zahvati, odnosno operacije.

Ono što je važno spomenuti je da bolove u crijevima ne biste smjeli ignorirati zato što rano otkrivanje bilo koje bolesti pa čak i tumora na kraju znači i uspješno liječenje bolesti.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Kahn, A. (2015). What Causes Abdominal Pain? Healthline.
  2. Rak debelog crijeva (2018). PLIVA zdravlje.
  3. Ratini, M. (2017). Abdominal Pain: What You Should Know? WebMD.
  4. Tumori tankog crijeva (2014). MSD priručnik dijagnostike i terapije.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu