Mršavite, a zapravo uništavate zdravlje! Ovo je 8 znakova da mršavite na nezdrav način

neki pojedinci mogu pribjeći nezdravim postupcima u potrazi za brzim mršavljenjem

Gubitak težine je hvalevrijedan cilj kada mu se pristupi s ispravnim načinom razmišljanja i metodama. Međutim, ključno je osigurati da se mršavljenje odvija na siguran i zdrav način.

Nažalost, neki pojedinci mogu pribjeći nezdravim postupcima u potrazi za brzim mršavljenjem, što može imati štetne učinke na njihovo opće dobro.

U nastavku otkrivamo znakove koji ukazuju na to da možda mršavite na nezdrav način.

Jedan od najočitijih znakova nezdravog mršavljenja je prebrzi gubitak kilograma
FOTO: Shutterstock

Brz i drastičan gubitak tjelesne težine

Brze dijete, ekstremna restrikcija kalorija i pretjerani režimi vježbanja uobičajene su metode koje se koriste za postizanje brzih rezultata u mršavljenju.

Jedan od najočitijih znakova nezdravog mršavljenja je prebrzi gubitak kilograma. Gubitak više od 0,5 – 1 kg tjedno može biti pokazatelj da vaš pristup mršavljenju možda nije najzdraviji. Brzi gubitak težine može dovesti do gubitka mišića, nutritivnih nedostataka i drugih zdravstvenih komplikacija.

Vitalni organi također mogu biti pogođeni, što za posljedicu ostavlja nepravilnosti u radu srca i hormonsku neravnotežu. Gubitak kose, lomljivi nokti i ugroženo zdravlje kože česte su nuspojave. Štoviše, nagla priroda drastičnog gubitka težine može rezultirati žučnim kamencima i neravnotežom elektrolita.

Na psihološkoj razini pojedinci mogu doživjeti promjene raspoloženja, tjeskobu i iskrivljenu sliku tijela, što može dovesti do razvoja poremećaja prehrane.

Ekstremno ograničenje kalorija

Ozbiljno ograničavanje unosa kalorija, koje se često naziva brza dijeta, znak je za nezdravo mršavljenje. Ove su dijete obično neuravnotežene i mogu im nedostajati bitni hranjivi sastojci, što s vremenom dovodi do nutritivnih deficita i zdravstvenih problema. Zdravo mršavljenje trebalo bi uključivati uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim tvarima koja podupire opću dobrobit.

Nutricionistica i autorica na našem portalu Zrinka Babić ističe:

Također, čest osjećaj gladi može ukazivati, pored nedovoljnog unosa kalorija, i na nedovoljan unos proteina potrebnih za sitost, ali i druge važne fiziološke funkcije.
Ozbiljno ograničavanje unosa kalorija, koje se često naziva brza dijeta, znak je za nezdravo mršavljenje
FOTO: Shutterstock

Opsjednutost brojevima

Stalno praćenje i fiksiranje broja na vagi može biti znak nezdravog mršavljenja. Težina prirodno varira zbog različitih čimbenika, uključujući zadržavanje vode, povećanje mišićne mase i hormonalne promjene. Pretjerano naglašavanje ovog broja može dovesti do emocionalnog stresa i nezdravog odnosa s hranom i slikom tijela.

Zanemarivanje kvalitete prehrane

Usredotočenost isključivo na brojanje kalorija uz zanemarivanje nutritivne kvalitete hrane uobičajena je pogreška u nezdravim pristupima mršavljenju. Prehrana koja se sastoji od prerađene hrane s malo hranjivih tvari može dovesti do nutritivnih nedostataka i negativno utjecati na vaše cjelokupno zdravlje. Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima neophodna je za dugoročni uspjeh.

Babić dodatno pojašnjava:

Proteini su u procesu mršavljenja iznimno važni i potrebno je povećati njihov unos kako bi obavljali svoje primarne funkcije, a ne da se iskoriste kao energija uslijed nedostatka dovoljnog broja kalorija (i ugljikohidrata).

Pretjerano vježbanje

Pretreniranost ili intenzivne rutine vježbanja bez odgovarajućeg odmora i oporavka mogu dovesti do fizičke iscrpljenosti i ozljeda. Guranje tijela do ekstrema u potrazi za mršavljenjem može imati štetne učinke na vaše tijelo i psihu.

Pretreniranost ili intenzivne rutine vježbanja bez odgovarajućeg odmora i oporavka mogu dovesti do fizičke iscrpljenosti i ozljeda
FOTO: Shutterstock

Izolacija i povlačenje

Upuštanje u ekstremne metode mršavljenja može dovesti do društvene izolacije. Izbjegavanje društvenih okupljanja, obiteljskih događaja ili aktivnosti koje uključuju hranu može biti znak da vaš pristup mršavljenju negativno utječe na vašu kvalitetu života i mentalno zdravlje.

Promjene raspoloženja i razdražljivost

Drastične promjene u prehrani i pretjerana tjelovježba mogu dovesti do neravnoteže hormona i neurotransmitera, što pak može utjecati na vaše raspoloženje i emocionalno blagostanje. Ako imate česte promjene raspoloženja, razdražljivost ili osjećaj tuge, to može biti znak da je vaš pristup mršavljenju nezdrav.

Za žene prestanak menstruacije, poznat kao amenoreja, zbog ekstremnog gubitka težine predstavlja ozbiljnu zabrinutost
FOTO: Shutterstock

Poremećen menstrualni ciklus (kod žena)

Za žene prestanak menstruacije, poznat kao amenoreja, zbog ekstremnog gubitka težine predstavlja ozbiljnu zabrinutost. To je znak da tijelo ne dobiva hranjive tvari potrebne za zdravo funkcioniranje. To može imati dugoročne implikacije na plodnost i zdravlje kostiju.

Prepoznavanje ovih znakova nezdravog mršavljenja prvi je korak prema pozitivnim promjenama u vašem pristupu. Savjetovanje s liječnikom ili nutricionistom može vam pružiti smjernice i podršku potrebnu za postizanje vaših ciljeva gubitka težine na siguran i zdrav način.

Babić zaključuje:

Zdravo mršavljenje je uvijek postepeno, zahtijeva edukaciju i trajnu promjenu prehrambenih navika, ali i rad na pogrešnim uvjerenjima o hrani, prehrani i tijelu. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu