Koja hrana uzrokuje akne i kako izgleda prehrana kod akni?

Koja hrana uzrokuje akne

Akne danas nisu rezervirane samo za tinejdžere, već su učestale i u odrasloj dobi. Budući da su vidljive na licu, akne itekako utječu na samopouzdanje, što se onda odražava i na kvalitetu života. Iako genetika, razina stresa, njega kože i hormoni igraju veliku ulogu, jednako je važna i prehrana.

Način prehrane i stil života mogu pogoršati ili poboljšati stanje akni. Prehrana je nešto, za razliku od genetike, što je pod našom kontrolom. Važno je aknama holistički i sveobuhvatno pristupiti, od toga da redovito čistimo mobitel i peremo ruke koje dolaze u doticaj s licem do redovitog mijenjanja jastučnice.

Poroci poput alkohola i pušenja, manjak sna, stres uslijed kojeg se luči kortizol, policistični jajnici te nepravilna njega kože su također područja u koja možemo zaviriti i vidjeti što možemo učiniti po tom pitanju. No, glavni fokus u ovim redovima rečenica bit će prehrana kod akni.

Evo koja hrana uzrokuje akne.

Akne i prehrana – koja hrana uzrokuje akne?

Važno je naglasiti da ne reagira svaka osoba isto na namirnice koje potencijalno mogu izazvati ili pogoršati stanje akni. U pitanju je više međudjelujućih čimbenika, no općenito hrana koja uzrokuje akne odnosi se najčešće na ove namirnice:

Akne i prehrana
FOTO: Shutterstock

Na prvi pogled, čini se da akne nastaju na površini kože i mnogi se fokusiraju uglavnom na traženje odgovarajuće rutine za njegu kože.

Međutim, akne na površini su samo odraz onoga što se događa iznutra u našem organizmu. Nakon odgovora na pitanje koja hrana uzrokuje akne razmotrit ćemo zašto baš ta hrana i kako djeluje na pojavu akni.

Hrana koja se često kategorizira s visokim glikemijskim indeksom, a bolje ju je razmatrati kao visokoprocesuiranu hranu poput proizvoda od bijelog brašna (razna slatka i slana peciva), potom slatkiši i gazirana pića naglo podižu razinu šećera u krvi.

Posljedično, gušterača mora proizvesti više inzulina što pak potiče lučenje IGF-1 hormona. Taj hormon ubrzava rast stanica kože i pojačava lučenje sebuma, što dovodi do začepljenja pora.

Tako se stvara pozitivno okruženje za rast bakterija. Osim toga, crvenilo i upaljene akne mogu biti posljedica upalnih procesa u tijelu koje uzrokuje prekomjeran unos jednostavnih šećera.

Nadalje, od mliječnih proizvoda posebno se ističe samo mlijeko koje prirodno u sebi sadrži hormone rasta i prekursore androgenih hormona.

Ti spojevi stimuliraju naše hormone, čime se pojačano stvara sebum. Brza hrana, posebice pržena, dolazi u paketu s velikom količinom zasićenih, a ponekad i trans masti.

Takva hrana stvara upalne procese u tijelu, a u kombinaciji s unosom jednostavnih šećera i nepravilnom prehranom stvara pravi teren za disbalans u tijelu, a onda i za pojavu akni. To se posebice može odraziti na crvenilo, upale i stvaranje gnojnih akni.

Važno je naglasiti da pretjerani unos takvih nezdravih masti mijenja sastav samog sebuma čineći ga gušćim pa se pore lakše začepe.

Nadalje, za razliku od tamne čokolade s minimalno 70 % kakaa, obična mliječna čokolada sadrži više šećera od kakaa, što prepoznajemo tako da u popisu sastojaka na prvom mjestu pronalazimo šećer.

Mliječna čokolada dolazi u kombinaciji šećera i mlijeka, što i odvojeno utječe na pogoršanje stanja.

No, kakao u većim količinama također može stimulirati upalne procese, pogotovo kod osjetljivijih osoba, bez obzira na to što čisti kakao sadrži antioksidanse. Također, kakao sadrži teobromin koji stimulira živčani sustav što može i utjecati na povećanje hormona stresa kortizola.

Prehrana protiv akni
FOTO: Shutterstock

Prehrana protiv akni

Ono gdje većina griješi kada je u pitanju prehrana za akne jest što se fokusiraju na namirnice koje uzrokuju akne, a ne promatraju kvalitetu ukupne prehrane. Netko će samo smanjiti navedene namirnice misleći da je to dovoljno, netko će izbaciti hranu koja se povezuje s aknama.

Međutim, frustracija nastaje kada rezultati presporo dolaze ili se ne vide. Osim isključivanja dodanog šećera, visokoprocesuirane hrane i pića, mlijeka, važno je fokus staviti na hranu koja će potaknuti smanjenje upalnih procesa u tijelu.

Dakle, paralelno s izbacivanjem dosad spomenute hrane valja uključiti namirnice koje bismo trebali jesti, a ne jedemo uopće ili u dovoljnoj količini.

Prvo i osnovno je provjeriti jesmo li hidrirani, a to možemo vidjeti po boji urina kroz dan. Pravilna hidracija izgleda tako da cijeli dan svaki čas popijemo gutljaj vode, nezaslađenog i beskofeinskog biljnog čaja ili/i cijeđene limunade. Računaju se i juhe te hrana bogata vodom.

Nismo puno napravili ako smo po nekoliko sati bez kapi vode, a onda odjednom popijemo pola litre vode.

Žeđ je znak da smo već dehidrirani, zato treba stvoriti naviku redovitog pijenja vode. Nadalje, važno je uključiti hranu bogatu antioksidansima, poput bobičastog voća, zelenog lisnatog povrća, neprženih i neslanih sjemenki i orašastih plodova.

Provjerite koliko često zaista jedete mahunarke i cjelovite žitarice. Kada ste zadnji put skuhali heljdu, kvinoju, ječam ili dodali svojim jelima grah, leću, slanutak, bob? Ove namirnice obiluju vlaknima, sprječavaju nagli skok šećera u krvi, daju nam važne minerale, ali i biljne proteine.

Jedna od najznačajnijih tvari za smanjenje upala i poboljšanja općeg stanja kože i organizma su omega-3 masne kiseline, posebice iz ribe poput lososa i skuše te chia i lanenih sjemenki. Nadalje, proteine unosite umjereno ne samo iz životinjskih, već nabrojanih biljnih izvora.

Konačno, polovica tanjura koju zauzima raznoliko povrće pravilo je uravnoteženog tanjura, a preostale četvrtine rasporedite na namirnice bogate proteinima i na namirnice bogate vlaknima, poput mahunarki i kuhanih žitarica.

Za odlučnu borbu protiv akni tražite interdisciplinarni pristup – dermatologa, nutricionista, ako je potrebno i psihoterapeuta, a jednako se možete i posavjetovati s farmaceutom koji će preporučiti suplementaciju poput cinka, vitamina D, E i A, omega-3 masnih kiselina i probiotika.

Naravno, nije potrebno sve uzimati odjednom i napamet. Važno je da prilagodite suplementaciju svojim potrebama, posebice ako ste, primjerice, intolerantni na neke od namirnica koje su poželjne kod akni ili ih ne volite.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu