Proljetna hrana: Imamo popis, a nutricionistica donosi recepte za laganu probavu
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Proljeće je i službeno počelo, kalendarski smo zakoračili u ovo svima drago godišnje doba. Veselimo se proljetnim šetnjama, laganoj odjeći, suncu, cvrkutu ptica i kavama na terasama. No, ono čemu se također veselimo je proljetna hrana, želimo nešto lagano i svježe.
Jedva čekamo napuniti košare raznim šarenim voćem, a hladnjak raznim svježim povrćem. Nakon zime u kojoj smo uživali uglavnom u težoj i masnoj hrani želimo se vratiti lako probavljivim obrocima i svježim namirnicama.
Donosimo popis proljetne hrane i nekoliko ideja za lagane recepte. Ovdje ćemo odmah napomenuti kako u skladu s principima pravilne prehrane trebamo jesti što manje procesuiranu hranu, dakle cjelovite namirnice.
Osim toga, iako su nam razne fotografije smoothieja predivne, ipak iskoristite voće i povrće za žvakanje, kako biste unijeli vlakna i osjećali veću sitost. Smoothie spremite tek povremeno kao desert u kojem ćete rado uživati na svojem balkonu.
Proljetna hrana
Dakako da se najviše veselimo svježem povrću i voću. Iako nam je većina povrća dostupna, ako ne u svježem, onda smrznutom obliku, ipak ništa ne može zamijeniti okus svježeg povrća:
- šparoge
- cikla
- blitva
- krastavci
- artičoka
- brokula
- rukola
- mrkva
- zelena salata
- avokado
- mladi luk
- rotkvice
- maslačak
- mladi krumpir
- matovilac.
Proljetno voće koje će nas dočekati na tržnicama i na odjelima voća i povrća u trgovinama su:
Ne zaboravite i na orahe, svježi sir, jaja, mahunarke poput boba i graška te razno začinsko bilje koje obiluje antioksidansima, kao što su:
Neke od ovih namirnica ukrasit će i blagdanski stol za Uskrs. Sada ćemo vidjeti kako možemo napraviti uravnotežene obroke od ovih namirnica. Dodat ćemo im kvalitetne izvore proteina i cjelovite žitarice.
Proljetna hrana – recepti
Prije nego se bacimo na recepte, evo podsjetnika zašto trebamo dati prednost proljetnoj sezonskoj hrani:
- zdravlje – bogatstvo nutrijenata, antioksidansa, vlakana
- podrška lokalnoj poljoprivredi i gospodarstvu
- ekološki razlozi – kupovanjem lokalnog i sezonskog pridonosimo kraćem transportu
- svježina namirnica
- dostupnost
- kreativnost u pripremi obroka.
Salata s mladim krumpirom, avokadom i kozicama
Salate su izvrstan način odabira i pripreme obroka jer su brzo gotove, sadrže svježe namirnice, mogu se ponijeti na posao te svaki put možemo napraviti drugačiju salatu, zahvaljujući velikom izboru namirnica.
Sastojci:
- 1 šalica baby špinata
- pola avokada (narezanog na kriške)
- 150 g kozica
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 mlada krumpira
- 1 jušna žlica svježeg bosiljka.
Sastojci za preljev:
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- pola čajne žličice meda
- crni papar
- sol
- prstohvat origana.
Priprema
- Krumpir operite i ostavite u hladnoj vodi. Zagrijte lonac vode do vrenja, ubacite krumpire i kuhajte oko 15 – 20 minuta, dok krumpir ne omekša.
- Kad je krumpir kuhan, ogulite ga i narežite na ploške.
- Kozice isperite pod vodom i osušite krpom.
- Zagrijte maslinovo ulje na tavi na srednje jakoj vatri, a potom dodajte kozice tako da budu raspoređene po tavi u jednom sloju.
- Kozice pecite nekoliko minuta sa svake strane, a kada postanu ružičaste i čvrste s bijelim repovima, znači da su pečene pa ih sklonite s vatre.
- Potom pripremite preljev tako da u maloj zdjelici pomiješate sve sastojke za isti.
- Na tanjur stavite najprije baby špinat, potom rasporedite kriške krumpira i avokada, dodajte kozice te na kraju prelijte napravljenim preljevom.
- Ukrasite svježim bosiljkom.
Salata s maslačkom, piletinom i uljem sikavice
Slijedi salata na kojoj će vaša jetra biti zahvalna. Umjesto maslinovog ulja dodajemo ulje sikavice koje povoljno djeluje na jetru.
Sastojci:
- 2 pileća filea
- 2 šalice maslačka (opranog i osušenog)
- pola šalice cherry rajčica (prepolovljenih)
- 1 šalica baby špinata
- 1 jušna žlica suncokretovih sjemenki
- 1 jušna žlica ulja sikavice
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Pileći file začinite i ispecite na tavi, a zatim ga narežite na trakice.
- U zdjeli pomiješajte špinat, maslačak i rajčice, a potom dodajte trakice piletine.
- Dodajte papar, sol, ulje sikavice i limunov sok te pomiješajte.
- Na kraju posipajte suncokretovim sjemenkama.
Salata od cikle, rikole, kvinoje i graha
Slijedi salata od cikle i rikole s vrlo nutritivno bogatom pseudožitaricom kvinojom te mahunarkom po izboru. Ako želite povećati udio proteina, dodajte puretinu, piletinu, ribu ili tofu.
Sastojci:
- 1 cikla (oguljena i narezana na kockice)
- 1 šalica kvinoje
- 1 šalica graha ili graška
- 1 jušna žlica sjemenki bundeve
- 1 šalica rikole.
Sastojci za preljev:
- 1 jušna žlica tahinija
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- crni papar
- sol.
Priprema
- Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Stavite kockice cikle na pleh, posolite, popaprite i pecite oko 25 minuta.
- Za to vrijeme pomiješajte sve sastojke za preljev i po potrebi dodajte koju kap vode.
- Kvinoju skuhajte prema uputama.
- Potom u zdjeli pomiješajte kvinoju, grah ili grašak i pečenu ciklu te prelijte preljevom.
- Na kraju posipajte sjemenkama bundeve.
Kajgana s mladim lukom, rotkvicama i šparogama
Kajgana je odlična prilika za ubaciti povrće. Za više proteina i veću sitost dodat ćemo i svježi sir.
Sastojci:
- 6 jaja
- 1 šalica narezanog mladog luka
- 1 šalica narezanih rotkvica
- 1 šalica narezanih šparoga
- pola šalice svježeg sira
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog kopra.
Priprema
- Zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte mladi luk.
- Dodajte šparoge i rotkvicu te dinstajte nekoliko minuta dok se rotkvice ne karameliziraju.
- Umutite šest jaja i prelijte preko povrća te ispecite kajganu.
- Kajganu začinite, stavite na tanjur, dodajte pored svježi sir i posipajte svježim koprom.
- Po želji poslužite uz kukuruzni ili raženi kruh.
Zobena kaša s jagodama, borovnicama i orasima
Sada je vrijeme da iskoristimo preukusno proljetno voće.
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 2 šalice sojinog mlijeka od vanilije
- prstohvat soli
- 4 jagode (narezane na kriške)
- 4 jušne žlice borovnice
- 1 jušna žlica sjeckanih oraha
- 1 jušna žlica maslaca od orašastih plodova
- 1 čajna žličica meda
- 2 – 3 listića svježe mente.
Priprema
- U lončiću pomiješajte zobene pahuljice, sol i sojino mlijeko te pustite da zavrije uz miješanje.
- Potom prebacite kuhane zobene pahuljice u zdjelicu te ukrasite jagodama, borovnicama, prošarajte maslacem od orašastih plodova i medom te posipajte sjeckanim orasima.
- Za kraj ukrasite svježim listićima mente.
Pročitajte i članke:
- Proljetni rižoto: Dolazak najljepšeg godišnjeg doba obilježite delicijom od šparoga, mladog luka i jestivog cvijeća
- Umak od artičoka, bijelih šparoga i rikole: Imamo jednostavan, zdrav i prefin recept koji je gotov kad i tjestenina
- Ideja za ručak: Pečeni mladi krumpir uz hranjivu salatu sa žitaricama.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja