Recepti za inzulinsku rezistenciju: Smanjite rizik od pojave dijabetesa i bolesti srca! Nutricionistica otkriva kako napraviti uravnotežene obroke

Recepti za inzulinsku rezistenciju

Recepti za inzulinsku rezistenciju sve su traženiji. Naime, sve veći broj ljudi pati od inzulinske rezistencije, metaboličkog poremećaja u kojem tjelesne stanice postaju manje osjetljive na inzulin. Inzulin je hormon s vrlo bitnom ulogom u organizmu, a to je da omogućava ulazak glukoze iz krvi u stanicu koja služi kao gorivo. 

Kod inzulinske rezistencije tijelo mora proizvesti veću količinu inzulina da bi se normalizirala razina glukoze ili šećera u krvi. Tako inzulinska rezistencija rezultira hiperglikemijom, odnosno povišenom razinom glukoze u krvi. 

Također, tako inzulinska rezistencija povećava rizik od mnogih poremećaja i bolesti, poput bolesti krvožilnog sustava, dijabetesa tipa 2, ali i pretilosti. Inzulinska rezistencija često se naziva još i preddijabetesom. Međutim, postoji razlika.

Preddijabetes znači ozbiljniji poremećaj tolerancije glukoze, odnosno predstavlja inzulinsku rezistenciju koja je podosta napredovala. To znači da je kod preddijabetesa izbačena iz ravnoteže tolerancija glukoze čak i na natašte. 

Drugim riječima, preddijabetes se očituje višim razinama glukoze u krvi u odnosu na inzulinsku rezistenciju, ali opet ne toliko visokim kao kod dijabetesa.

Pročitajte članak “Preddijabetes: Kakva vam je glukoza natašte? Evo kako izgleda test za intoleranciju i postoje li simptomi koji upućuju na veću opasnost“.

U svakom slučaju, inzulinska rezistencija proizlazi iz nezdravog životnog stila s naglaskom na nepravilnu prehranu. 

Ako patite od inzulinske rezistencije, dobra je vijest da stignete poduzeti potrebne korake za promjenu životnog stila i prehrambenih navika.

Pročitajte članak “Zdrava prehrana nije dovoljna: Važan je cjelokupni životni stil! Na ovih 10 stvari trebate paziti da biste bili zdravi“.

sve veći broj ljudi pati od inzulinske rezistencije
FOTO: Shutterstock

Neki od simptoma inzulinske rezistencije su:

Inzulinska rezistencija najviše je pod utjecajem nezdrave i nepravilne prehrane koja podrazumijeva:

  • prekomjernu konzumaciju šećera (slatkiši, grickalice, gazirana pića i sokovi, torte, kolači, slatki pekarski proizvodi, energetske pločice, zašećerene žitarice i sl.)
  • prekomjeran unos kalorija, odnosno količine hrane 
  • nedostatak vlakana i složenih ugljikohidrata (cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće)
  • prekomjeran unos zasićenih masti (mesni proizvodi poput pašteta i hrenovki, slatkiši, keksi, kolači, pekarski proizvodi, proizvodi bogati palminim uljem poput krem namaza i sl.)
  • premali unos nezasićenih masti (sjemenke, orašasti plodovi, riba, hladno prešana ulja). 

Ostali faktori koji povećavaju rizik od inzulinske rezistencije su:

  • nedostatak redovite fizičke aktivnosti 
  • hormonska neravnoteža (također može biti povezana s nepravilnom prehranom)
  • genetika. 

Iako smo spomenuli genetiku, važno je napomenuti da je inzulinska rezistencija uvelike pod našom kontrolom odabirom načina života i prehrane. Genetika ne može nikako biti isključiv ili jedini krivac za inzulinsku rezistenciju. 

Jedini načini da se riješite inzulinske rezistencije i imate je pod kontrolom jesu za početak promjena prehrane i uvođenje fizičke aktivnosti. Postepeno provjerite i kvalitetu sna, boravka na otvorenom, deficit pojedinih nutrijenata, razinu stresa i dr. 

Recepti za inzulinsku rezistenciju 

Da bismo vam pomogli, tu su recepti za inzulinsku rezistenciju koji mogu biti dobar početak. U svakom slučaju, važna je edukacija kako samostalno napraviti uravnotežen obrok koji udovoljava principima pravilne prehrane.

Protuupalna salata od tune
FOTO: Shutterstock

Protuupalna salata od tune

Za početak krećemo s jednim jednostavnim, brzim i laganim obrokom koji možete napraviti kod kuće i ponijeti na posao. Dodajemo vlakna, kvalitetan izvor proteina i nezasićene masti koje djeluju protuupalno. 

Sastojci:
Priprema
  1. Kvinoju skuhajte prema uputama.
  2. U zdjelu dodajte oprano povrće, narezani avokado, ocijeđenu tunu u vlastitom soku, odnosno salamuri, te kuhanu kvinoju i promiješajte
  3. Sezamove sjemenke lagano tostirajte na tavi dok ne poprime zlatnu boju. 
  4. U salatu dodajte začine, maslinovo ulje i balzamični ocat te pomiješajte
  5. Na kraju salatu posipajte sezamovim sjemenkama
Kajgana u nutritivno bogatijoj verziji
FOTO: Shutterstock

Kajgana u nutritivno bogatijoj verziji

Još jedan brz i lak obrok koji može biti ukusan doručak ili večera je kajgana. Kajgana nam je svima poznata, a svaki recept zapravo možemo napraviti u nutritivno bogatijoj verziji. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak
  2. Jaja razmutite, a špinat operite
  3. Dodajte špinat luku i češnjaku te prelijte jajima, posipajte prehrambenim kvascem i ispecite kao kajganu. 
  4. Začinite te poslužite uz šnitu kukuruznog kruha i zdjelice zelene salate po izboru. 
Topli obrok za inzulinsku rezistenciju
FOTO: Shutterstock

Topli obrok za inzulinsku rezistenciju

S dolaskom jesenskih dana poželjet ćete pojesti topli obrok. Idealna je kombinacija mahunarki s povrćem i mesom. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na jušnoj žlici maslinovog ulja najprije ispecite pileća prsa pa ih ostavite sa strane i narežite ih na kockice
  2. Na drugoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk, češnjak i papriku.
  3. Povrću dodajte kockice piletine, umak od rajčice, ocijeđeni grah te začinite s kurkumom, paprom i soli. 
  4. Na kraju posipajte peršinom.
  5. Poslužite uz zdjelicu matovilca, zelene salate ili druge salate po izboru. 
Integralna tjestenina s lososom
FOTO: Shutterstock

Integralna tjestenina s lososom

Osobe koje pate od inzulinske rezistencije pitaju se smiju li jesti tjesteninu. Svakako je bolji izbor cjelovita žitarica poput kvinoje ili prosa, no ponekad je u redu pojesti i tjesteninu. Naravno, važno je napraviti kvalitetan obrok s tjesteninom, s puno povrća i proteina. 

Birajte integralnu tjesteninu ili tjesteninu napravljenu od mahunarki kao što su tjestenina od leće, slanutka ili graška. Dodajte najviše jednu šaku tjestenine. 

Sastojci:
Priprema
  1. File lososa ispecite na maslinovom ulju, a tjesteninu skuhajte
  2. Potom, na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak.
  3. Luku i češnjaku dodajte kuhanu tjesteninu, pelate, losos i začine.
  4. Pustite da se kuha dok umak ne ispari.
  5. Posipajte svježim bosiljkom i poslužite uz veliku zdjelicu salate po izboru
Wok s povrćem i tofuom
FOTO: Shutterstock

Wok s povrćem i tofuom

Za večeru odaberite wok s povrćem i tofuom. Wok začinite s malo sojinog umaka i prirodnim začinima

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak i đumbir oko dvije minute. 
  2. Dodajte papriku, mrkvu i brokulu te dinstajte oko sedam minuta dok povrće malo ne omekša. 
  3. U maloj zdjelici pomiješajte sojin umak s paprom i prstohvatom soli.
  4. U wok dodajte kockice narezanog dimljenog tofua, promiješajte pa sve prelijte sojinim umakom sa začinima
  5. Posipajte sezamovim sjemenkama

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu