Recepti za inzulinsku rezistenciju: Smanjite rizik od pojave dijabetesa i bolesti srca! Nutricionistica otkriva kako napraviti uravnotežene obroke
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja

Recepti za inzulinsku rezistenciju sve su traženiji. Naime, sve veći broj ljudi pati od inzulinske rezistencije, metaboličkog poremećaja u kojem tjelesne stanice postaju manje osjetljive na inzulin. Inzulin je hormon s vrlo bitnom ulogom u organizmu, a to je da omogućava ulazak glukoze iz krvi u stanicu koja služi kao gorivo.
Kod inzulinske rezistencije tijelo mora proizvesti veću količinu inzulina da bi se normalizirala razina glukoze ili šećera u krvi. Tako inzulinska rezistencija rezultira hiperglikemijom, odnosno povišenom razinom glukoze u krvi.
Također, tako inzulinska rezistencija povećava rizik od mnogih poremećaja i bolesti, poput bolesti krvožilnog sustava, dijabetesa tipa 2, ali i pretilosti. Inzulinska rezistencija često se naziva još i preddijabetesom. Međutim, postoji razlika.
Preddijabetes znači ozbiljniji poremećaj tolerancije glukoze, odnosno predstavlja inzulinsku rezistenciju koja je podosta napredovala. To znači da je kod preddijabetesa izbačena iz ravnoteže tolerancija glukoze čak i na natašte.
Drugim riječima, preddijabetes se očituje višim razinama glukoze u krvi u odnosu na inzulinsku rezistenciju, ali opet ne toliko visokim kao kod dijabetesa.
Pročitajte članak “Preddijabetes: Kakva vam je glukoza natašte? Evo kako izgleda test za intoleranciju i postoje li simptomi koji upućuju na veću opasnost“.
Ako patite od inzulinske rezistencije, dobra je vijest da stignete poduzeti potrebne korake za promjenu životnog stila i prehrambenih navika.
Pročitajte članak “Zdrava prehrana nije dovoljna: Važan je cjelokupni životni stil! Na ovih 10 stvari trebate paziti da biste bili zdravi“.

Neki od simptoma inzulinske rezistencije su:
- umor
- promjene na koži kao što su tamne mrlje, posebice na vratu, pazusima i preponama
- debljanje
- pojačana žeđ i mokrenje
- povišeni krvni tlak i trigliceridi.
Inzulinska rezistencija najviše je pod utjecajem nezdrave i nepravilne prehrane koja podrazumijeva:
- prekomjernu konzumaciju šećera (slatkiši, grickalice, gazirana pića i sokovi, torte, kolači, slatki pekarski proizvodi, energetske pločice, zašećerene žitarice i sl.)
- prekomjeran unos kalorija, odnosno količine hrane
- nedostatak vlakana i složenih ugljikohidrata (cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće)
- prekomjeran unos zasićenih masti (mesni proizvodi poput pašteta i hrenovki, slatkiši, keksi, kolači, pekarski proizvodi, proizvodi bogati palminim uljem poput krem namaza i sl.)
- premali unos nezasićenih masti (sjemenke, orašasti plodovi, riba, hladno prešana ulja).
Ostali faktori koji povećavaju rizik od inzulinske rezistencije su:
- nedostatak redovite fizičke aktivnosti
- hormonska neravnoteža (također može biti povezana s nepravilnom prehranom)
- genetika.
Iako smo spomenuli genetiku, važno je napomenuti da je inzulinska rezistencija uvelike pod našom kontrolom odabirom načina života i prehrane. Genetika ne može nikako biti isključiv ili jedini krivac za inzulinsku rezistenciju.
Jedini načini da se riješite inzulinske rezistencije i imate je pod kontrolom jesu za početak promjena prehrane i uvođenje fizičke aktivnosti. Postepeno provjerite i kvalitetu sna, boravka na otvorenom, deficit pojedinih nutrijenata, razinu stresa i dr.
Recepti za inzulinsku rezistenciju
Da bismo vam pomogli, tu su recepti za inzulinsku rezistenciju koji mogu biti dobar početak. U svakom slučaju, važna je edukacija kako samostalno napraviti uravnotežen obrok koji udovoljava principima pravilne prehrane.

Protuupalna salata od tune
Za početak krećemo s jednim jednostavnim, brzim i laganim obrokom koji možete napraviti kod kuće i ponijeti na posao. Dodajemo vlakna, kvalitetan izvor proteina i nezasićene masti koje djeluju protuupalno.
Sastojci:
- pola avokada (narezanog na kockice)
- 1 mala konzerva tune iz salamure
- 1 šalica rukole
- 50 g kvinoje
- nekoliko cherry rajčica (prepolovljenih)
- 1 čajna žličica sezamovih sjemenki
- 1 čajna žličica balzamičnog octa
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- crni papar
- pola čajne žličice mediteranskih začina
- prstohvat soli.
Priprema
- Kvinoju skuhajte prema uputama.
- U zdjelu dodajte oprano povrće, narezani avokado, ocijeđenu tunu u vlastitom soku, odnosno salamuri, te kuhanu kvinoju i promiješajte.
- Sezamove sjemenke lagano tostirajte na tavi dok ne poprime zlatnu boju.
- U salatu dodajte začine, maslinovo ulje i balzamični ocat te pomiješajte.
- Na kraju salatu posipajte sezamovim sjemenkama.

Kajgana u nutritivno bogatijoj verziji
Još jedan brz i lak obrok koji može biti ukusan doručak ili večera je kajgana. Kajgana nam je svima poznata, a svaki recept zapravo možemo napraviti u nutritivno bogatijoj verziji.
Sastojci:
- 2 jaja
- 1/4 šalice špinata
- pola glavice crvenog luka (nasjeckanog)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica prehrambenog kvasca
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak.
- Jaja razmutite, a špinat operite.
- Dodajte špinat luku i češnjaku te prelijte jajima, posipajte prehrambenim kvascem i ispecite kao kajganu.
- Začinite te poslužite uz šnitu kukuruznog kruha i zdjelice zelene salate po izboru.

Topli obrok za inzulinsku rezistenciju
S dolaskom jesenskih dana poželjet ćete pojesti topli obrok. Idealna je kombinacija mahunarki s povrćem i mesom.
Sastojci:
- 200 g pilećih prsa
- 250 g graha iz konzerve
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 jušna žlica svježeg peršina
- 2 jušna žlice maslinovog ulja
- umak od rajčice
- prstohvat kurkume
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na jušnoj žlici maslinovog ulja najprije ispecite pileća prsa pa ih ostavite sa strane i narežite ih na kockice.
- Na drugoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk, češnjak i papriku.
- Povrću dodajte kockice piletine, umak od rajčice, ocijeđeni grah te začinite s kurkumom, paprom i soli.
- Na kraju posipajte peršinom.
- Poslužite uz zdjelicu matovilca, zelene salate ili druge salate po izboru.

Integralna tjestenina s lososom
Osobe koje pate od inzulinske rezistencije pitaju se smiju li jesti tjesteninu. Svakako je bolji izbor cjelovita žitarica poput kvinoje ili prosa, no ponekad je u redu pojesti i tjesteninu. Naravno, važno je napraviti kvalitetan obrok s tjesteninom, s puno povrća i proteina.
Birajte integralnu tjesteninu ili tjesteninu napravljenu od mahunarki kao što su tjestenina od leće, slanutka ili graška. Dodajte najviše jednu šaku tjestenine.
Sastojci:
- 1 file lososa
- maslinovo ulje
- pola šalice integralne tjestenine
- pelati
- 1 crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 jušna žlica svježeg bosiljka
- crni papar
- pola čajne žličice origana
- pola čajne žličice mažurana
- prstohvat soli.
Priprema
- File lososa ispecite na maslinovom ulju, a tjesteninu skuhajte.
- Potom, na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak.
- Luku i češnjaku dodajte kuhanu tjesteninu, pelate, losos i začine.
- Pustite da se kuha dok umak ne ispari.
- Posipajte svježim bosiljkom i poslužite uz veliku zdjelicu salate po izboru.

Wok s povrćem i tofuom
Za večeru odaberite wok s povrćem i tofuom. Wok začinite s malo sojinog umaka i prirodnim začinima.
Sastojci:
- 100 g dimljenog tofua (narezanog na kockice)
- 1 mrkva (narezana na trakice)
- 1 paprika (narezana na trakice)
- 1 šalica brokule
- 1 režanj češnjaka
- 1 čajna žličica nasjeckanog đumbira
- 1 jušna žlica sojinog umaka
- maslinovo ulje
- 1 čajna žličica sezamovih sjemenki
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak i đumbir oko dvije minute.
- Dodajte papriku, mrkvu i brokulu te dinstajte oko sedam minuta dok povrće malo ne omekša.
- U maloj zdjelici pomiješajte sojin umak s paprom i prstohvatom soli.
- U wok dodajte kockice narezanog dimljenog tofua, promiješajte pa sve prelijte sojinim umakom sa začinima.
- Posipajte sezamovim sjemenkama.
Pročitajte i ove članke:
- Doručak kod inzulinske rezistencije: Smiju li se jeste zobene pahuljice ili piti kava? Nutricionistica otkriva detalje
- Prirodno liječenje inzulinske rezistencije: Sve je češća pojava, a vodi do dijabetesa i bolesti srca! Evo kako spriječiti da do toga dođe.
- Ove bakterije mogu pomoći u borbi protiv dijabetesa! Istraživanje je pokazalo da njihova oralna primjena štiti od inzulinske rezistencije.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Ayurveda za žene: Kako prirodno do hormonalne ravnoteže?
- Suzana Mussiow
- 6 min čitanja