12 vrsta bobičastog voća koje trebate češće konzumirati
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Bobičasto voće nije samo ukusno, već je i prepuno niza nutrijenata koji nude značajne zdravstvene prednosti.
Od dubokih plavih nijansi borovnica do živih crvenih jagoda i egzotične privlačnosti acai bobica, ovo malo voće bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima.
Proučavan je njihov potencijal u zaštiti od raznih bolesti, podržavanju zdravlja srca i mozga te jačanju imunološkog sustava.
Evo koja su jedinstvena svojstva različitih vrsta bobičastog voća i kako njihovo uključivanje u vašu prehranu može doprinijeti općem blagostanju.
Borovnice
Bogata plava boja borovnica nije samo za izgled; to je zbog moćnih spojeva zvanih antocijanini. Ovi antioksidansi štite od raka, srčanih bolesti i demencije, a i jačaju vaš imunološki sustav, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdile ove prednosti.
Uživajte u njima svježima ili smrznutima; one su hidratantne i bogate vlaknima te vam pomažu da se osjećate siti bez dodavanja puno kalorija. Pola šalice ima oko 40 kalorija.
Pročitajte članak “Kako jesti borovnice? Nutricionistica otkriva koliko ih na dan trebate pojesti i donosi recepte“.
Acai bobice
Acai bobice često se označavaju kao superhrana jer mogu sadržavati više antioksidansa od ostalih bobica. Ovi nutrijenti mogu spriječiti oštećenje stanica koje dovodi do raznih bolesti, iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdila njihova učinkovitost.
Avokado
Iznenađujuće, avokado je bobica s jednom sjemenkom. Njegovo kremasto zeleno meso prepuno je vitamina, minerala i zdravih masti. Avokado može biti koristan za zdravlje srca, potpomoći gubitak težine i promicati cjelokupno zdravlje kako starite.
Dodajte kriške salatama, umiješajte u smoothieje ili koristite kao namaz za sendviče umjesto majoneze.
Kupine
Kupine su bogate polifenolima, kemikalijama koje mogu smanjiti upalu povezanu s bolestima srca i rakom. Također mogu pomoći vašem tankom crijevu da učinkovitije razgradi šećer, potencijalno smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.
Jedite ih svježe ili smrznute kada je to moguće. Šalica svježih kupina sadrži sedam grama šećera, dok ista količina konzerviranih u gustom sirupu ima više od 50 g.
Pročitajte članak “Sok od kupina: ‘Eliksir’ pun vlakana, antioksidansa i vitamina! Evo kako ga jednostavno pripremiti na više načina“.
Jagode
Ovo slatko voće u obliku srca puno je vitamina C, folne kiseline, vlakana i antioksidansa. Mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka i kolesterola, reguliranju šećera u krvi i suzbijanju učinaka starenja na mozak.
Budući da se jagode brzo kvare, kupujte ih češće i izbjegavajte ih prati ili guliti dok se ne odlučite za konzumaciju.
Goji bobice
Također poznate kao vučje bobice, goji bobice dio su kineske medicine već tisućama godina. Sadrže vitamine C, B2 i A, željezo i antioksidanse.
Dok znanstvenici istražuju njihov potencijal za jačanje imuniteta, borbu protiv bolesti srca, podršku zdravlju mozga, pomoć probavi i prevenciju raka, još uvijek nedostaju konačni dokazi.
Jedite samo zrele goji bobice jer nezrele mogu biti otrovne. Izbjegavajte ih ako ste trudni, dojite ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi.
Brusnice
Sok od brusnice često se konzumira za prevenciju infekcija mokraćnog sustava, iako ih ne liječi. Suplementi brusnice mogu smanjiti vjerojatnost ponovnih infekcija mokraćnog sustava sprječavajući da bakterije prianjaju na stijenke mjehura.
Budite oprezni s konzumacijom soka jer prevelika količina može uznemiriti želudac i izazvati bubrežne kamence.
Bobice aronije
Ove tamnoljubičaste bobice bogate su vitaminima, mineralima i nutrijentima. Istraživači proučavaju njihov potencijal u sprječavanju raka vrata maternice, kože, dojke i debelog crijeva, kao i njihove učinke na bolesti jetre i srca te pretilost.
Konzumirajte ih svježe ili smrznute ili uživajte u čaju od aronije.
Pročitajte članak “Sirup od aronije za imunitet: Ovo su recepti za domaći sirup od aronije koji će vas pripremiti za hladne mjesece“.
Bobice bazge
Stoljećima korišten u borbi protiv prehlade i gripe, ekstrakt bazge može skratiti simptome gripe ako se uzme unutar prvih dan ili dva.
Bobice bazge konzumirajte samo kuhane jer sirove ili njezini listovi mogu izazvati bolest. Trudnice ili dojilje te osobe s problemima imunološkog sustava trebaju ih izbjegavati, kao i svi koji uzimaju lijekove za dijabetes, diuretike ili laksative.
Maline
Još od 4. godine naše ere dijelovi biljke maline korišteni su u medicinske svrhe. Sada znamo da su same bobice moćne. Prepune su nutrijenata koje mogu pomoći u borbi protiv raznih vrsta raka i zaštititi mozak.
Svježe maline pružaju najviše koristi, stoga uživajte u njima takvima kakve jesu umjesto da se odlučujete za dodatke prehrani.
Bobice ginsenga
Iako je korijen ginsenga dobro poznat u kineskoj medicini, njegove su bobice također vrijedne pažnje. Dokazano je da bobice ginsenga mogu smanjiti kolesterol, boriti se protiv raka i smanjiti upalu crijeva.
Dijabetičarima bi sok od bobica ginsenga mogao pomoći u kontroli šećera u krvi i težine. Ekstrakt bobica ginsenga također se nalazi u proizvodima za njegu kože, potencijalno u borbi protiv oštećenja kože i učinaka starenja.
Amla
Ovi plodovi mogu biti svijetlozeleni, ružičasti ili crveni kada sazriju. U Indiji se vrsta amle koristila za liječenje prehlade, groznice, pomoć probavi i kao tonik za kosu.
Uživajte u njima svježim ili kuhanim, ali posavjetujte se s liječnikom prije nego počnete uzimati dodatke prehrani.
Pročitajte i ove članke:
- Koje voće i povrće ima najviše vitamina C? Evo što konzumirati za jači imunitet, zdravu kožu i bolju apsorpciju željeza
- Voće za dijabetičare: Nutricionistica otkriva što je važno znati
- Voće za večeru: Smije li se jesti? Što ako ste na dijeti?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Booth, S. (2024). Berries and Their Health Benefits. WebMD.
- Burdeos, J. (2024). The Best Berries For Your Health, Ranked. Health.
- Robertson, R. (2023). 8 of the Healthiest Berries You Can Eat. Healthline.