Acai bobice i prah za energiju, probavu i cjelokupno zdravlje

akai bobice

Acai bobice (a-sa-i bobice) se smatraju “novom” hranom na europskom tržištu, a porijeklom su iz tropskog područja Južne Amerike. To su male bobice tamno plave ili ljubičaste boje kojima se pripisuje mnogo ljekovitih svojstava zbog njihovog posebnog sastava.

U nastavku članka saznajte što sadrže acai bobice te kako njihova konzumacija djeluje na ljudski organizam. 

Acai bobice – što su?

Acai bobice (lat. Euterpe oleracea) na tropskoj palmi koju se može naći na području Južne Amerike. To su tamno obojeni plodovi koji imaju bogati slatki okus s blagim metalnim prizvucima.

U promjeru je acai bobica velika oko 25 milimetara, a u sredini ima veliku sjemenku koja zauzima oko 80 % ploda“, ističe nutricionistica Megan Ware za medicinski portal Medical News Today.

Pripisuju im se mnoga ljekovita svojstva poput “vječne mladosti”, ubrzanog mršavljenja i liječenja tumora, ali postavlja se pitanje što je od toga zapravo točno.

acai_bobice

Foto: Photospin

Acai bobice – nutritivna vrijednost

Acai bobice, kao i svaka druga voćka, sadrži jedinstvenu kombinaciju makronutrijenata, minerala, vitamina i ostalih aktivnih biljnih spojeva koji posjeduju antioksidativna i protuupalna svojstva

Zbog dugog vremena koje je potrebno za transport acai bobica na zapadno i ostala svjetska tržišta, češće se mogu naći u zamrznutom obliku ili u prahu.

3 grama acai praha sadrži:

 • 20 kalorija,
 • 1.5 g masti,
 • 1 g ugljikohidrata,
 • 6 mg kalcija.

Acai bobice ne sadrže proteine u mjerljivim koncentracijama, ali sadrže različite slobodne aminokiseline. Od masnih kiselina sadrže mnogo nezasićenih, poput oleinske koja se nalazi i u maslinovom ulju.

Ljekovita svojstva acai bobice uvelike posjeduju zbog mnogih aktivnih biljnih sastojaka u svom sastavu. Američki znanstvenici ih detaljno navode u radu objavljenom 2011. godine u časopisu Nutrition Journal. To su:

 • antocijani,
 • epikatehin,
 • p-hidroksi benzojeva kiselina,
 • galna kiselina,
 • katehini,
 • elaginska kiselina,
 • p-kumarinska kiselina,
 • galotanini.

Posebno je značajna koncentracija antocijana, pigmenata tamne boje koji se uvelike nalaze u voću poput acai bobica borovnica i crnog grožđa. 

Acai prah

Foto: Photostock Secrets

 

Acai bobice – ljekovita svojstva

Acai bobicama se pripisuju mnoga svojstva, ali nije sve znanstveno potvrđeno. Glavnina ljekovitih svojstava je posljedično uzrokovana sastojcima poput antocijana te slobodnih masnih kiselina.

Zdravstvene prednosti koje acai bobice pružaju su:

 • zdravlje srca i krvnih žila,
 • zaštita stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima,
 • poboljšanje pamćenja i smanjeni rizik od razvoja bolesti živčanog sustava. 

Mnoge internetske stranice ističu acai bobice kao izvrsnu namirnicu za gubljenje viška nakupljenih kilograma, ali dosadašnja istraživanja to ne potvrđuju.

Međutim, neka istraživanja pokazuju ubrzani oporavak od sportskih ozljeda nakon konzumacije acai bobica kroz određeni period, ali i poboljšani ukupni lipidni profil organizma.

Acai prah – cijena

Acai bobice se mogu naći na tržištu u mnogim oblicima, od suhih, zamrznutih do uklopljenih u sokove. Također, kao dodatak prehrani je jako popularan acai prah. Može se koristiti za pripremu hrane, smoothieja i sokova.

Cijena acai praha je oko 110 kuna za 60 grama, a za istu cijenu se može naći i 125 grama praha. 

Acai smoothie

Foto: Photostock Secrets

Acai bobice – nuspojave

Trenutna istraživanja pokazuju da konzumacija acai bobica u normalnim količinama ne donosi veliki zdravstveni rizik.

Moguća je pojava alergija kod ljudi koji su inače alergični na bobičasto voće.

Kroničnim bolesnicima, trudnicama i dojiljama se preporučuje savjetovanje s liječnikom prije nego se odluče konzumirati acai bobice ili dodatke prehrani na bazi acai bobica. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Photospin, Photostock Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu