12 namirnica koje trebate izbjegavati s IBS-om
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
![Ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) često primjećuju da određena hrana izaziva neugodne probavne simptome](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Ljudi-sa-sindromom-iritabilnog-crijeva-IBS-cesto-primjecuju-da-odredena-hrana-izaziva-neugodne-probavne-simptome.jpg?x38585)
Ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) često primjećuju da određena hrana izaziva neugodne probavne simptome. Ovi okidači mogu se razlikovati od osobe do osobe, zbog čega je nemoguće sastaviti univerzalnu listu hrane koju treba izbjegavati. Međutim, evo koje bi namirnice mogle predstavljati probleme.
Netopiva vlakna
Vlakna pomažu u promicanju probavnog zdravlja povećanjem volumena hrane u prehrani. Biljna hrana obično sadrži i netopiva i topiva vlakna, no neka imaju više jedne vrste.
Topiva vlakna, koja se nalaze u mahunarkama, voću i zobi, mogu poboljšati simptome kod mnogih ljudi s IBS-om. Netopiva vlakna, koja se nalaze u cjelovitim žitaricama i povrću, mogu pogoršati simptome kod nekih osoba, dok ih drugi podnose bez problema. Dodaci vlaknima, poput psylliuma, su pristupačna opcija.
Gluten
Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Neki ljudi imaju celijakiju, ozbiljan imunološki odgovor na gluten, dok drugi doživljavaju netoleranciju na gluten, što se može preklapati sa simptomima IBS-a koji prevladavaju s proljevom.
Neka istraživanja sugeriraju da bi bezglutenska prehrana mogla poboljšati simptome IBS-a, pa liječnici često preporučuju isprobavanje bezglutenske prehrane kako bi se provjerilo ublažava li simptome. Bezglutenske alternative uključuju žitarice poput kvinoje i prosa.
Mlijeko
Mlijeko može uzrokovati probleme kod osoba s IBS-om iz nekoliko razloga. Mlijeko s visokim udjelom masti može izazvati proljev, dok mnogi ljudi s IBS-om također imaju problema s probavom laktoze.
Odabir mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti ili bez laktoze, ili prelazak na biljne alternative, može pomoći u ublažavanju simptoma. Ako potpuno izbjegavate mliječne proizvode, pobrinite se da unosite dovoljno kalcija iz drugih prehrambenih izvora jer dodaci mogu nositi kardiovaskularne rizike.
Pržena hrana
Pržena hrana sadrži visok udio masti, što može biti teško probavljivo za osobe s IBS-om. Proces prženja mijenja kemijski sastav hrane, što je čini težom za probavu i uzrokuje nelagodu. Roštiljanje, pečenje ili priprema hrane u zračnoj fritezi mogu biti zdravije alternative.
![Pržena hrana sadrži visok udio masti, što može biti teško probavljivo za osobe s IBS-om](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Przena-hrana-sadrzi-visok-udio-masti-sto-moze-biti-tesko-probavljivo-za-osobe-s-IBS-om.jpg?x38585)
Mahunarke i grah
Grah, leća i grašak izvrsni su izvori proteina i vlakana, ali sadrže oligosaharide, spojeve koji se teško probavljaju i mogu pogoršati simptome IBS-a. Namakanje suhog graha i leće preko noći i ispiranje prije kuhanja može pomoći u poboljšanju probavljivosti.
Napitci s kofeinom
Kofein ima stimulirajući učinak na crijeva i može izazvati proljev kod osoba s IBS-om. Kava, gazirani napitci i energetski napitci koji sadrže kofein mogu pogoršati simptome IBS-a. Umjesto da posegnete za kofeinom, razmislite o uživanju u užini ili kratkoj šetnji za podizanje energije.
Visoko prerađena hrana
Visoko prerađeni proizvodi, poput čipsa, gotovih jela, prerađenog mesa i slatkiša, često sadrže aditive, konzervanse i prekomjerne količine soli, masti ili šećera. Ovi sastojci mogu izazvati pogoršanja IBS-a.
Prehrana bogata prerađenom hranom također može dovesti do drugih zdravstvenih problema, poput pretilosti i visokog krvnog tlaka. Priprema obroka kod kuće ili odabir svježih namirnica zdravija su alternativa.
Poslastice bez šećera
Mnogi proizvodi bez šećera sadrže šećerne alkohole (poput sorbitola i manitola), umjetne zaslađivače (kao što je sukraloza) ili prirodne zaslađivače poput stevije, a svi oni mogu izazvati probavne smetnje kod osoba s IBS-om. Ovi se spojevi teško apsorbiraju i mogu izazvati plinove, nadutost ili laksativni učinak.
Čokolada
Čokolada sadrži masti, šećer, laktozu i kofein, sve tvari koje mogu izazvati simptome IBS-a. Neki ljudi mogu doživjeti zatvor nakon konzumacije čokolade. Veganske opcije čokolade mogu biti podnošljivije za osobe s IBS-om.
![Alkohol je poznat okidač IBS-a jer može iritirati probavni sustav i uzrokovati dehidraciju](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Alkohol-je-poznat-okidac-IBS-a-jer-moze-iritirati-probavni-sustav-i-uzrokovati-dehidraciju.jpg?x38585)
Alkohol
Alkohol je poznat okidač IBS-a jer može iritirati probavni sustav i uzrokovati dehidraciju. Pivo osobito može biti problematično jer često sadrži gluten. Vina i mješavina pića mogu imati visok udio šećera.
Ograničavanje unosa alkohola može pomoći u smanjenju simptoma IBS-a. Odabir bezglutenskog piva ili običnog gaziranog napitka pomiješanog s alkoholom može biti bolji izbor.
Češnjak i luk
Češnjak i luk sadrže fruktane, vrstu oligosaharida koje je teško probaviti. To može uzrokovati plinove i nelagodu, čak i kad su ovi sastojci kuhani.
Kupusnjače
Kupusnjače poput brokule, cvjetače, kupusa i prokulica teško se probavljaju i mogu uzrokovati plinove i zatvor. Obrada ovog povrća, poput pečenja ili prženja, može ih učiniti lakšima za probavu.
Što jesti umjesto toga?
Neki zdravstveni stručnjaci preporučuju dijetu s niskim FODMAP-om za osobe s IBS-om. Ova dijeta eliminira hranu bogatu fermentabilnim ugljikohidratima poznatim kao FODMAP-ovi, koji mogu izazvati probavne simptome.
Hrana s niskim FODMAP-om uključuje određeno voće (kao što su banane, borovnice i grožđe), povrće (poput mrkve, špinata i zelenih mahuna) i bezglutenske žitarice poput kvinoje i riže.
Dijeta s niskim FODMAP-om uključuje faze eliminacije i ponovnog uvođenja hrane, što može biti teško pratiti bez profesionalne pomoći. Ako razmišljate o ovom pristupu, konzultirajte se sa zdravstvenim stručnjakom specijaliziranim za probavne bolesti kako biste prilagodili prehranu svojim potrebama.
Pročitajte i ove članke:
- Vlakna u hrani: Koja jesti za zatvor, proljev, IBS, refluks?
- Prirodni lijek za nervozna crijeva: Može pogoditi bilo koga i jako je neugodno! Evo kako smiriti crijeva
- Smijete li uzimati lijek za mršavljenje ako imate IBS?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
![Proces oporavka nakon virusnih infekcija zahtijeva više od same borbe protiv simptoma](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Proces-oporavka-nakon-virusnih-infekcija-zahtijeva-vise-od-same-borbe-protiv-simptoma-360x220.jpg?x38585)
5 ayurvedskih savjeta za oporavak nakon virusne infekcije
- Suzana Mussiow
- 6 min čitanja
- Moore, K. i sur. (2024). 12 Foods to Avoid with IBS. Healthline.
- Algera, J. P. i sur. (2022). Randomised controlled trial: effects of gluten-free diet on symptoms and the gut microenvironment in irritable bowel syndrome. Aliment. Pharmacol. Ther., 56(9): 1318–1327.