Brzi ručak za petak bez mesa: Dajte priliku drugim izvorima proteina! Nutricionistica donosi recepte
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Držite do tradicije i petkom ne jedete meso, a nemate ideju što skuhati? Ne morate ništa komplicirati. Spremite brzi ručak za petak bez mesa unutar pola sata. Ovo je idealan način da pružite priliku drugim biljnim izvorima proteina, poput mahunarki i cjelovitih žitarica.
Konzumiramo previše životinjskih proizvoda, posebice mesa, a s druge strane jedemo premalo biljnih namirnica bogatih vlaknima, antioksidansima i drugim važnim nutrijentima.
Dodatno je nezdravo ako stalno jedemo prženo ili pohano meso, kao i mesne prerađevine poput hrenovki, kobasica i pašteta. Zato jedan lagani ručak petkom koji ne uključuje meso može biti prilika da unosimo zanemarene, a nutritivno bogate namirnice.
Brzi ručak za petak bez mesa
Kad je u pitanju brzi ručak bez mesa, recepti mogu biti raznovrsni. U nastavku vam donosimo njih šest.
Obrok salata od kvinoje i slanutka
Najbrži način pripreme ručka su obrok salate. Dodajte mahunarku po želji i cjelovitu žitaricu, povrće, domaći preljev i uživajte u ukusnom, zasitnom i zdravom obroku.
Sastojci:
- pola šalice kvinoje
- 1 šalica slanutka iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
- 10 komada cherry rajčica (prepolovljenih)
- pola krastavca (narezanog na kockice)
- pola crvene paprike (narezane na kockice)
- pola crvenog luka (nasjeckanog)
- nekoliko listova zelene salate (narezane na trakice)
- 1 čajna žličica svježe sjeckanog peršina.
Sastojci za preljev:
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 čajna žličica meda
- 1 režanj češnjaka (usitnjen)
- crni papar
- sol.
Priprema
- Kvinoju skuhajte prema uputama.
- U zdjeli pomiješajte povrće i slanutak.
- U zasebnoj zdjelici pomiješajte sastojke za preljev.
- Povrću dodajte kvinoju, sjedinite sastojke.
- Prelijte preljevom, pomiješajte, začinite i posipajte peršinom.
Tofu s njokima i povrćem
Tko kaže da njoke ne možete uklopiti u obrok bez mesa? Ako dosad niste probali tofu, namirnicu koja je bogata proteinima, probajte je u kombinaciji s njokima i povrćem.
Sastojci:
- 200 g njoka
- 100 g tofua
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 crvena paprika (nasjeckana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 šalica pelata
- crni papar
- sol
- origano
- bosiljak.
Priprema
- Njoke skuhajte prema uputama.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
- Dodajte povrće i dinstajte, a potom dodajte i tofu i dinstajte još koju minutu.
- Dodajte pelate i začine i ostavite da se krčka oko 15 minuta.
- Na kraju dodajte njoke i pomiješajte.
Palenta s lećom
Palenta je još jedna namirnica koja se sve rjeđe nalazi na jelovnicima ljudi koji žive brz tempo života, a priprema se stvarno brzo. Palenta je u ovom receptu izvor ugljikohidrata, a leća će biti izvor proteina.
Sastojci:
- 1 šalica palente
- 1 konzerva leće (ocijeđena i isprana)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- pola tikvice (narezane na kockice)
- 2 rajčice (nasjeckane)
- 2 šalice baby špinata
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola čajne žličice kurkume
- crni papar
- sol.
Priprema
- Palentu skuhajte prema uputama i ostavite sa strane.
- Na zagrijanom maslinovom ulju nekoliko minuta dinstajte luk i češnjak pa dodajte mrkvu i tikvice i dinstajte oko pet minuta.
- Dodajte sjeckanu rajčicu i dinstajte još koju minutu dok se rajčica ne reducira.
- Potom dodajte leću, začine i špinat, promiješajte i dinstajte dok špinat ne uvene.
- Na tanjur stavite palentu, a preko stavite leću.
Popečci od tune iz pećnice
Ukusan ručak gotov unutar pola sata koji ćete obožavati uključuje popečke od tune iz pećnice bez prženja u ulju. Dodajte povrće i narežite šnite raženog kruha.
Sastojci:
- 2 konzerve tune iz salamure (ocijeđene)
- 1 mrkva (naribana)
- 1 tikvica (naribana)
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 2 jaja
- 1/4 šalice pirovog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- maslinovo ulje
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C i pripremite pleh za pečenje. Dodajte papir za pečenje i malo ga premažite maslinovim uljem.
- U zdjeli pomiješajte ocijeđenu tunu, naribanu tikvicu i mrkvu, luk i češnjak.
- U drugoj zdjeli umutite dva jaja, a potom dodajte brašno, prašak za pecivo, sol i papar te sjedinite sastojke.
- Sjedinite ove dvije smjese, oblikujte popečke i stavite ih na pleh za pečenje.
- Pecite ih u pećnici oko 15 – 20 minuta.
- Poslužite uz šnitu raženog kruha i po želji uz salatu po izboru.
Brokula i riža
Idući recept dolazi u poznatoj kombinaciji brokule i riže, ali sa slanutkom i finim začinima. Tu je i umak koji će ovo jelo podići na višu razinu.
Sastojci:
- 1 glavica brokule (narezana na cvjetove)
- 1 konzerva slanutka (isprana i ocijeđena)
- 1 šalica riže
- 1 glavica luka (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1/3 šalice povrtnog temeljca
- 1 čajna žličica paprike
- prstohvat kajenskog papra
- 1 jušna žlica svježeg đumbira (nasjeckanog)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica luka u prahu
- crni papar
- sol.
Sastojci za umak:
- pola šalice vode
- 3 čajne žličice sojinog umaka
- 2 čajne žličice balzamičnog octa
- 2 čajne žličice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica kukuruznog škroba.
Priprema
- Rižu skuhajte prema uputama.
- Na zagrijanom ulju dinstajte luk, češnjak, đumbir i sve začine.
- Nakon nekoliko minuta dodajte povrtni temeljac i brokulu te dinstajte oko 10 minuta dok brokula ne omekša.
- Dok se brokula dinsta, pomiješajte u zdjelici sve sastojke za umak.
- Brokuli dodajte slanutak i umak i ostavite još oko pet minuta da se dinsta.
- Preko riže stavite brokulu i slanutak.
Jeftini ručak bez mesa
Kada govorimo o jeftinim, a nutritivno bogatim namirnicama, tada se isplati kupiti velika pakiranja suhih žitarica i mahunarki, sjemenki i orašastih plodova.
Sastojci:
- 80 g tjestenine
- 1 jušna žlica sjeckanih oraha
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 šalica baby špinata
- nekoliko cherry rajčica
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (sjeckan)
- 1 kugla mozzarelle
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama i ostavite sa strane.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak.
- Potom dodajte špinat i, čim uvene, dodajte i sjeckane orahe.
- Umiješajte tjesteninu, popaprite i posolite.
- Mozzarellu narežite i umiješajte u tjesteninu te poslužite.
Pročitajte i ove članke:
- Zdrava jela bez mesa: Mnogi se iznenade koliko su ukusna, a neki i ne primijete da nema mesa! Imamo 5 recepata
- Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa
- Pastirska pita bez mesa: Imamo recept za cijelu obitelj! Bezmesna varijanta dostojna je konkurencija irskom specijalitetu!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja