Brzi ručak za petak bez mesa: Dajte priliku drugim izvorima proteina! Nutricionistica donosi recepte

Brzi ručak za petak bez mesa

Držite do tradicije i petkom ne jedete meso, a nemate ideju što skuhati? Ne morate ništa komplicirati. Spremite brzi ručak za petak bez mesa unutar pola sata. Ovo je idealan način da pružite priliku drugim biljnim izvorima proteina, poput mahunarki i cjelovitih žitarica

Konzumiramo previše životinjskih proizvoda, posebice mesa, a s druge strane jedemo premalo biljnih namirnica bogatih vlaknima, antioksidansima i drugim važnim nutrijentima. 

Dodatno je nezdravo ako stalno jedemo prženo ili pohano meso, kao i mesne prerađevine poput hrenovki, kobasica i pašteta. Zato jedan lagani ručak petkom koji ne uključuje meso može biti prilika da unosimo zanemarene, a nutritivno bogate namirnice. 

Brzi ručak za petak bez mesa

Kad je u pitanju brzi ručak bez mesa, recepti mogu biti raznovrsni. U nastavku vam donosimo njih šest.

lagani ručak petkom
FOTO: Shutterstock

Obrok salata od kvinoje i slanutka

Najbrži način pripreme ručka su obrok salate. Dodajte mahunarku po želji i cjelovitu žitaricu, povrće, domaći preljev i uživajte u ukusnom, zasitnom i zdravom obroku

Sastojci:
  • pola šalice kvinoje
  • 1 šalica slanutka iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
  • 10 komada cherry rajčica (prepolovljenih)
  • pola krastavca (narezanog na kockice)
  • pola crvene paprike (narezane na kockice)
  • pola crvenog luka (nasjeckanog) 
  • nekoliko listova zelene salate (narezane na trakice)
  • 1 čajna žličica svježe sjeckanog peršina
Sastojci za preljev:
Priprema
  1. Kvinoju skuhajte prema uputama. 
  2. U zdjeli pomiješajte povrće i slanutak
  3. U zasebnoj zdjelici pomiješajte sastojke za preljev
  4. Povrću dodajte kvinoju, sjedinite sastojke.
  5. Prelijte preljevom, pomiješajte, začinite i posipajte peršinom. 
brzi ručak bez mesa - recepti
FOTO: Shutterstock

Tofu s njokima i povrćem

Tko kaže da njoke ne možete uklopiti u obrok bez mesa? Ako dosad niste probali tofu, namirnicu koja je bogata proteinima, probajte je u kombinaciji s njokima i povrćem. 

Sastojci:
Priprema
  1. Njoke skuhajte prema uputama. 
  2. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti. 
  3. Dodajte povrće i dinstajte, a potom dodajte i tofu i dinstajte još koju minutu. 
  4. Dodajte pelate i začine i ostavite da se krčka oko 15 minuta. 
  5. Na kraju dodajte njoke i pomiješajte. 
Palenta s lećom
FOTO: Shutterstock

Palenta s lećom

Palenta je još jedna namirnica koja se sve rjeđe nalazi na jelovnicima ljudi koji žive brz tempo života, a priprema se stvarno brzo. Palenta je u ovom receptu izvor ugljikohidrata, a leća će biti izvor proteina. 

Sastojci:
Priprema
  1. Palentu skuhajte prema uputama i ostavite sa strane. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju nekoliko minuta dinstajte luk i češnjak pa dodajte mrkvu i tikvice i dinstajte oko pet minuta. 
  3. Dodajte sjeckanu rajčicu i dinstajte još koju minutu dok se rajčica ne reducira. 
  4. Potom dodajte leću, začine i špinat, promiješajte i dinstajte dok špinat ne uvene. 
  5. Na tanjur stavite palentu, a preko stavite leću. 
Popečci od tune iz pećnice
FOTO: Shutterstock

Popečci od tune iz pećnice

Ukusan ručak gotov unutar pola sata koji ćete obožavati uključuje popečke od tune iz pećnice bez prženja u ulju. Dodajte povrće i narežite šnite raženog kruha. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i pripremite pleh za pečenje. Dodajte papir za pečenje i malo ga premažite maslinovim uljem. 
  2. U zdjeli pomiješajte ocijeđenu tunu, naribanu tikvicu i mrkvu, luk i češnjak.
  3. U drugoj zdjeli umutite dva jaja, a potom dodajte brašno, prašak za pecivo, sol i papar te sjedinite sastojke. 
  4. Sjedinite ove dvije smjese, oblikujte popečke i stavite ih na pleh za pečenje. 
  5. Pecite ih u pećnici oko 15 – 20 minuta. 
  6. Poslužite uz šnitu raženog kruha i po želji uz salatu po izboru. 
Brokula i riža
FOTO: Shutterstock

Brokula i riža

Idući recept dolazi u poznatoj kombinaciji brokule i riže, ali sa slanutkom i finim začinima. Tu je i umak koji će ovo jelo podići na višu razinu. 

Sastojci:
Sastojci za umak:
  • pola šalice vode
  • 3 čajne žličice sojinog umaka
  • 2 čajne žličice balzamičnog octa
  • 2 čajne žličice javorovog sirupa
  • 1 čajna žličica kukuruznog škroba
Priprema
  1. Rižu skuhajte prema uputama. 
  2. Na zagrijanom ulju dinstajte luk, češnjak, đumbir i sve začine.
  3. Nakon nekoliko minuta dodajte povrtni temeljac i brokulu te dinstajte oko 10 minuta dok brokula ne omekša. 
  4. Dok se brokula dinsta, pomiješajte u zdjelici sve sastojke za umak
  5. Brokuli dodajte slanutak i umak i ostavite još oko pet minuta da se dinsta. 
  6. Preko riže stavite brokulu i slanutak. 
Jeftini ručak bez mesa
FOTO: Shutterstock

Jeftini ručak bez mesa

Kada govorimo o jeftinim, a nutritivno bogatim namirnicama, tada se isplati kupiti velika pakiranja suhih žitarica i mahunarki, sjemenki i orašastih plodova.

Također, tjestenina nije skupa namirnica kada pogledamo broj porcija koje možemo dobiti. 
Sastojci:
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama i ostavite sa strane. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak.
  3. Potom dodajte špinat i, čim uvene, dodajte i sjeckane orahe
  4. Umiješajte tjesteninu, popaprite i posolite.
  5. Mozzarellu narežite i umiješajte u tjesteninu te poslužite.  

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: jelo za petak, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu