Pripremite kožu za ljeto iznutra uz savjete nutricionistice

važno je pripremiti kožu za ljeto iznutra

Već nam je dobro poznato kolike su opasnosti od sunčevih zraka i koliko je važno štititi kožu od štetnog UV zračenja. Laički rečeno, ni sunce nije nešto što je nekad bilo, temperature su sve veće, a granice između godišnjih doba praktički više ne postoje. 

S jedne strane, postoji želja za brončanim tenom na kojem svaka ljetna haljina savršeno stoji, a s druge strane nastojimo se zaštititi od opeklina i sve više rastućeg melanoma. Oni koji posjećuju solarije ili se na neki drugi način izlažu UV zrakama još su u većoj zoni rizika. 

Oni koji su svijetle puti i teško dobivaju boju posežu za raznim pekmezima i kremama koje bi trebale potaknuti stvaranje preplanulog tena. Posebna je opasnost ako se namažemo samo takvim vrstama kozmetičkih proizvoda, ali ne i zaštitnim kremama za sunce. 

Osim što je potrebno zaštititi kožu izvana zaštitnim kremama, laganom odjećom, šeširom i sunčanim naočalama, važno je pripremiti kožu za ljeto iznutra. Iako bismo se trebali trebali tijekom cijele godine držati principa pravilne prehrane, evo nekih smjernica za zaštitu kože i povećanje njezine otpornosti putem hrane. 

Namirnice za povećanje zaštite kože ljeti 

Iako bismo trebali jesti svakodnevno što više raznolikog voća i povrća, neke namirnice bogatije su određenim nutrijentima koji će pomoći koži u njezinoj otpornosti:

Mrkva i batat bogati su beta karotenom
FOTO: Shutterstock

Mrkva i batat

Mrkva i batat bogati su beta karotenom koji pomaže zaštititi kožu od UV zračenja. Štoviše, redovna konzumacija beta karotena može čak utjecati i na promjenu boje kože, što bi se moglo svidjeti onima koji su jako svijetle puti. 

Beta karoten je zaslužan za narančastu boju ovog povrća, antioksidans je i prekursor vitamina A, točnije, u tijelu se pretvara u ovaj vitamin topiv u mastima. Zato je važno batat i mrkvu jesti u kombinaciji s mastima radi bolje apsorpcije vitamina A.

Kako je i maslinovo ulje odlično za kožu, pametno je kombinirati mrkvu i batat s maslinovim uljem.

Nadalje, vitamin A, osim što je važan za zdravlje kože, pridonosi i zdravlju očiju, jačanju imunološkog sustava, a preventivno djeluje i na određene bolesti i karcinome

Citrusno voće

Citrusno voće opće je poznato po vitaminu C, no također ćemo ga pronaći u paprici te jagodama. Vitamin C također je antioksidans, pomaže u UV zaštiti i obnovi stanica kože. Kako su sve popularniji serumi vitamina C za lice, tako ne zaboravite na dnevnu dozu ovoga vitamina putem hrane. 

Važno je naglasiti da je vitamin C esencijalan pa ga moramo unositi svaki dan u organizam jer ga naše tijelo ne može proizvesti. Topiv je u vodi pa spremite limunadu koja će ujedno pomoći u sprječavanju naglog skoka šećera u krvi prilikom obroka

Orašasti plodovi i maslinovo ulje

Orašasti plodovi i maslinovo ulje sadrže vitamin E, još jedan vitamin antioksidans i vitamin topiv u mastima koji je nezaobilazan u zaštiti i ljepoti kože. Štiti od oksidativnog stresa. Na maslinovom ulju možete dinstati i pirjati, a orašaste plodove ubacite u jutarnju kašu ili ih iskoristite kao međuobrok. 

određeni spojevi prisutni u bobičastom voću pridonose popravku oštećenja DNK
FOTO: Shutterstock

Bobičasto voće

Bobičasto voće, priznajemo, jedno nam je od najomiljenijih voća. Može se konzumirati svježe i smrznuto, a poznato je da je ova vrsta voća iznimno bogata antioksidansima, posebice flavonoidima, no isto tako sadrži i antioksidans vitamin C. 

Osim toga, određeni spojevi prisutni u bobičastom voću pridonose popravku oštećenja DNK. Također, voće i povrće sadrži i vodu, ovisno o vrsti, pa pridonose i hidrataciji. Ljeti je posebice važno redovito unositi dovoljno vode, a ponekad i elektrolite

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće sadrži antioksidanse zeaksantin i lutein koji imaju učinak prirodnih filtera protiv UV zraka, ali i plavog svjetla. Osim toga, sadrže i antioksidanse vitamin C i vitamin E, dakle, cijelu jednu kombinaciju nutrijenata za zaštitu kože. 

Ne kaže se uzalud da bismo svaki dan trebali pojesti nešto zeleno. Također, zeleno lisnato povrće hidratizira kožu, a prisutnost folne kiseline pomaže u popravku DNK koja je oštećena upravo zbog UV zraka. 

Riba

Riba bogata protuupalnim omega-3 masnim kiselinama poput skuše, sardina ili lososa smanjuje upale nastale UV zračenjem, a sadrži i vitamin D koji se sintetizira u koži prilikom izlaganja suncu. 

Riba bogata protuupalnim omega-3 masnim kiselinama smanjuje upale nastale UV zračenjem
FOTO: Shutterstock

Zeleni čaj

Zeleni čaj još je jedan u nizu koji sadrži antioksidanse i polifenole, upravo one tvari koje povećavaju zaštitu od UV zraka. Osim toga, zeleni čaj sadrži epigalokatehin galat, katehin karakterističan za zeleni čaj za zaštitu kože i popravak od nastalih opeklina. 

Kako ove namirnice uklopiti u prehranu?

Važno je naglasiti da bismo ove namirnice trebali jesti tijekom cijele godine jer tek povremena ili rijetka konzumacija ovih namirnica nema ljekovitu moć i tako snažnu ulogu u obrani od UV zraka. 

Ove namirnice uklopite u svoju svakodnevnu prehranu. Voće će odlično poslužiti kao međuobrok ili dodatak zobenim kašama, proteinskim palačinkama ili voćnim salatama. Povrćem ispunite polovicu tanjura, 1/4 tanjura ispunite cjelovitim žitaricama, a ostatak nemasnim proteinima

Ne zaboravite i na lubenicu i rajčicu, rijetke namirnice koje sadrže likopen koji također štiti od UV zraka. Međutim, likopen se bolje apsorbira iz kuhane rajčice s malo masti. Lubenica je pak bogata vodom koja će iznutra hidratizirati kožu. 

Što jesti kada dobijemo opekline od sunca?

Opekline od sunca izbjegnite pod svaku cijenu izbjegavanjem jakog popodnevnog sunca te redovnim mazanjem zaštitnim kremama. Ovo posebice vrijedi za osobe s puno madeža i svijetle puti. 

Međutim, ako ste već dobili opekline, također vašoj koži pomozite putem hrane. Slobodno se fokusirajte na redovitu konzumaciju gore navedenih namirnica, no evo što još trebate ili možete redovito jesti i piti: 

Proteini su potrebni za popravak oštećenog tkiva, sudjeluju u imunološkom sustavu te ih je potrebno povećati kod opeklina i bolesti.

Povećajte unos ribe, piletine, puretine te drugih izvora proteina. Uključite ih u svaki obrok. 

Aloe vera sok pomoći će u hidrataciji i bržem oporavku kože iznutra
FOTO: Shutterstock

Aloe vera sok pomoći će u hidrataciji i bržem oporavku kože iznutra. Aloe vera pomaže u probavi, djeluje protuupalno, potiče regeneraciju kože, a osim kao sok, može se koristiti i kao dodatak prehrani. 

Mliječni fermentirani proizvodi pomažu u održavanju zdrave crijevne flore koja je uvjet dobrog imuniteta koji će osigurati borbu protiv nastale upale, odnosno opeklina. Odaberite običan jogurt i kefir, bez dodanog šećera

Ako ste dobili opekline, pijte puno tekućine, naravno, izbjegavajte sunce, a svakako izbacite kofein i alkohol koji dehidriraju organizam. Dok se oporavljate, smanjite i dodani šećer kroz sladoled, slatkiše, previše zasićenih masti iz grickalica i prerađenih namirnica koje povećavaju upale u tijelu. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu