Namirnice protiv stresa: Složite tanjur koji će sniziti kortizol! Nutricionistica otkriva koja hrana pomaže u borbi protiv stresa

Namirnice protiv stresa

Stres je danas uobičajena riječ u svakodnevnom govoru, a najčešće se vezuje uz posao ili preopterećenost poslom, balansiranje između više životnih uloga i sl. Za razliku od prijašnjih generacija koje su možda i fizički napornije radile, današnje generacije opterećene su vremenom, odnosno brzinom vremena i rokovima. 

Osim toga, u uvjetima kapitalizma, demokracije i individualizacije sami snosimo odgovornost za svoj život, posao, financije i zdravlje, odnosno društvo najčešće smatra pojedince odgovornima za sve što im se događa ili ne događa u životu. 

Opterećeni smo i ogromnom paletom izbora, pa puno energije i vremena trošimo na to koji životni stil, frizuru, partnera i sl. izabrati. Drugim riječima, moramo nešto izabrati, moramo se svrstati, a onda i takve situacije stvaraju stres i neki osjećaj anksioznosti za koji ne možemo reći odakle točno dolazi. 

Pročitajte članak “Choice overload: Donošenje odluka vas iscrpljuje? Psihologinja otkriva kako smanjiti stres pri odlučivanju“.

Stres proizlazi i iz ogromnog napora da se ispoštuju tuđa, ali i vlastita očekivanja
FOTO: Shutterstock

Kronični stres ugrožava zdrav životni stil

Stres proizlazi i iz ogromnog napora da se ispoštuju tuđa, ali i vlastita očekivanja, pa čak i imaginarna očekivanja koja smo zamislili da drugi imaju od nas. Proizlazi isto tako iz perfekcionizma i potrebe za dokazivanjem. Najčešće su to kategorije koje nemaju granicu, pa želimo još i još tuđeg odobravanja, podižemo ljestvicu svojim ciljevima. 

Ovo su samo neki od mogućih razloga za stres koji proizlaze iz kompleksnosti društva, vremena i individualnog stanja osobe. Jedno je kada se dogodi neka iznenadna situacija, pa doživimo stres, a sasvim je nešto drugo kronični stres koji dovodi i do ugrožavanja fizičkog i mentalnog zdravlja

Nagomilani stres najčešće je posljedica neprepoznavanja simptoma stresa upravo zbog užurbanosti uslijed koje ni ne stignemo misliti o sebi i načinu na koji živimo.

Nerijetko se događa da pojedinci posežu za tabletama koje će ublažiti simptome stresa. Stres ne smijemo baš tako ignorirati jer ćemo prije ili kasnije morati stati sa svime za čime “trčimo” i pozabaviti se onim najvažnijim – zdravljem. 

Pročitajte članak “Fizički simptomi stresa: Obratite pozornost! Ovo su upozoravajući znakovi koje vam tijelo šalje“.

Kada smo pod kroničnim stresom, skloni smo zanemariti zdrav životni stil poput vježbanja, pravilne prehrane, boravka na svježem zraku i kvalitetnog sna. Tako svoje psihofizičko zdravlje dovodimo u još nepovoljniju poziciju.

Simptomi kroničnog stresa
FOTO: Shutterstock

Ako ste zanemarili jedan od najvažnijih aspekata očuvanja zdravlja – pravilnu prehranu – krenite od malih promjena i saznajte koja bi se namirnice protiv stresa trebale naći na vašem tanjuru. 

Pročitajte članak “Hrana i zdravlje: Nutricionstica otkriva kako hrana utječe na naše zdravlje i zašto to ne smijemo olako shvaćati“.

Namirnice protiv stresa

Kada smo pod kroničnim stresom, naš organizam više troši zalihe vitamina i minerala, a u kombinaciji s nutritivno siromašnom prehranom osjetit ćemo ove simptome:

Svi navedeni simptomi su u uskoj vezi s nutritivnim deficitima, ali ne samo minerala i vitamina, već i nedovoljne hidratacije, odnosno unosa tekućine te vlakana. Osim toga, sprječavaju nas ili otežavaju našu svakodnevicu što može pojačati anksioznost i stres. Tako upadamo u začarani krug

Hrana protiv stresa
FOTO: Shutterstock

Hrana bogata vitaminom C

Krenimo od umora i pogledajmo koji su to nutrijenti najvažniji kod stvaranja energije. Prvi na listi svakako je esencijalni vitamin C koji će povoljno djelovati na imunološki sustav u borbi protiv stresa. Zato i namirnice protiv stresa jesu bogate vitaminom C, a pronalazimo ga u:

Ako je vaša prehrana siromašna svježim voćem i povrćem, razmislite o dodacima prehrani u obliku vitamina C koji će pomoći i u borbi protiv prehlade tako što će skratiti njezino trajanje i olakšati oporavak. 

Pročitajte članak “Umor nakon jela: Nutricionistica otkriva krivce za umor i pospanost nakon jela te kako izbjeći spavanje nakon ručka“.

Odlična hrana protiv stresa je i hrana bogata magnezijem
FOTO: Shutterstock

Hrana bogata magnezijem

Odlična hrana protiv stresa je i hrana bogata magnezijem. Naime, magnezij djeluje protiv umora, bolova i grčeva u mišićima. Vrlo je važan za normalno funkcioniranje živčanog sustava. Magnezij je vrlo važan i za koštani sustav te prevenciju osteoporoze. Uvrstite ove namirnice u prehranu kako biste zadovoljili potrebu za magnezijem u borbi protiv stresa:

Pročitajte članak “Vitamini za umor i iscrpljenost: Ova će vam 4 mikronutrijenta vratiti energiju i snagu“.

Hrana protiv stresa i depresije
FOTO: Shutterstock

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama

Hrana protiv stresa i depresije je i ona koja sadrži omega-3 masne kiseline s protuupalnim djelovanjem. Omega-3 masne kiseline važne su i za zdravlje kože, pogotovo zimi i uslijed stresa kada je koža sklona perutanju, zatezanju i osjećaju suhoće. U svoju prehranu uvrstite ove namirnice:

Hrana protiv stresa – koje navike usvojiti, a što izbjegavati?

Stres itekako utječe na probavu i probavne probleme. Naš probavni sustav smješten je centralno u tijelu što ukazuje na njegovu važnu ulogu u imunološkom sustavu. Naša crijeva imaju vlastiti živčani sustav. Zato u trbuhu osjećamo i pozitivne i negativne emocije, od leptirića do grča uslijed stresa. 

Posebice stres utječe na stanje naše crijevne flore, probavu i dobre bakterije. Da biste tome doskočili, uvrstite u prehranu cjelovite žitarice, svježe voće i povrće. Ako je potrebno, uzimajte probiotičke dodatke prehrani. Sve su to namirnice protiv stresa.

Pročitajte članak “Kako potaknuti probavu? – savjeti za zdravu probavu“.

Da biste spriječili dodatno narušavanje zdravlja crijevne flore, izbjegavajte alkohol, dodani šećer, slatkiše, fast food i gazirana pića.

Pročitajte članak “‘Nezdrava hrana’: Nutricionistica otkriva što će se jako rijetko naći na njezinu tanjuru“.

Ako ste već sada pod kroničnim stresom, a nemate usvojene zdrave prehrambene navike, tada uvođenje novih i zdravih prehrambenih navika može predstavljati dodatni stres. Da biste to spriječili, a ipak počeli sa zdravim navikama, krenite od brzih i uravnoteženih obroka

Primjerice, zdravi sendviči mogu biti opcija kada ste u žurbi. Za one koji ne jedu životinjske proizvode postoje brojne zdrave ideje za brze vegetarijanske recepte. Uravnotežena večera može biti gotova u samo 15 minuta, a i pregršt je ideja za zdrave obroke na poslu

Pročitajte članak “Obroci na najzauzetije: Od jednog recepta napravite svaki put drugačije jelo gotovo u 10 minuta“.

Svakodnevno hodanje na svježem zraku odlično je u borbi protiv stresa
FOTO: Shutterstock

I na kraju, ne zaboravite na svakodnevno hodanje na svježem zraku koje je odlično u borbi protiv stresa. Kao što vidimo, hrana protiv stresa, fizička aktivnost, kvalitetan san i dobro posloženi prioriteti u životu idealna su kombinacija da spriječimo kroničan stres

Ako smatrate da ne možete živjeti bez stresa, tada provjerite koja uvjerenja njegujete o stresu. Primjerice, možda vjerujete da, ako niste pod stresom, da se ne trudite dovoljno ili niste uspješni. Osvijestite negativna uvjerenja jer stres sigurno nije znak uspjeha, već gubitka ravnoteže u životu koji vas neminovno vodi do bolesti. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hrana bogata kortizolom, hrana koja ublazuje stres, hrana protiv stresa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu