Bolesti od stresa: Stalno smo u stanju pripravnosti, a to je opasno! Imamo popis bolesti koje se dobivaju od stresa

Bolesti od stresa

Stres je normalna psihološka i fizička reakcija na životne situacije. Mala količina stresa može biti dobra, motivirajući čovjeka da bolje funkcionira. Međutim, svakodnevni izazovi ga mogu gurnuti izvan njegove sposobnosti da se nosi sa istim.

Mozak je opremljen alarmnim sustavom za zaštitu protiv opasnosti. Kada mozak opazi prijetnju, signalizira tijelu da oslobodi hormone poput adrenalina i kortizola koji reguliraju otkucaje srca i podižu krvni tlak. To je odgovor “borba ili bijeg” koji sprema čovjeka da se nosi s prijetnjom. Nadzire ga autonomni živčani sustav koji se dijeli na simpatikus i parasimpatikus. Simpatikus je zadužen za “podizanje alarma”, odnosno sprema tijelo za stresne situacije, dok parasimpatikus radi suprotno, odnosno aktivira opuštanje tijela. 

Stres i bolesti
FOTO: Getty Images

Nakon što prijetnja nestane, tijelo bi se trebalo vratiti u normalno, opušteno stanje. Stalne komplikacije suvremenog života i njegovi zahtjevi i očekivanja (izvori stresa) znače da alarmni sustavi nekih ljudi ostaju upaljeni duže nego što bi trebali.

Ako se tijelo pravilno nosi sa stresom, odgovor na opuštanje uslijedit će nakon odgovora na borbu ili bijeg. To se događa zbog oslobađanja hormona koji imaju suprotan efekt djelovanjem parasimpatičkog živčanog sustava. Tijelo se pomiče natrag u ravnotežu. Omogućuje otkucajima srca i krvnom tlaku da se vrate na početnu razinu i omogućuje da se aktivnosti poput probave i sna nastave normalnim tempom.

Međunarodni tjedan svjesnosti o stresu je događaj usmjeren na učenje upravljanja stresom i kampanju protiv stigme povezane sa stresom i problemima mentalnog zdravlja. Ove godine traje od 7. do 11. studenog. Mjesec svjesnosti o stresu održava se pak svakog travnja od 1992. godine kako bi se podigla svijest o uzrocima i tehnikama za pomoć protiv moderne epidemije stresa.

Pročitajte članak “Fizički simptomi stresa: Obratite pozornost! Ovo su upozoravajući znakovi koje vam tijelo šalje“.

Bolesti uzrokovane stresom
FOTO: Getty Images

Bolesti od stresa

Dugotrajni stres stavlja tijelo u kontinuirano stanje spremnosti za djelovanje. Kada tijelo nema vremena za ponovnu uspostavu ravnoteže, ono postaje preopterećeno i imunološki sustav slabi, što čovjeka čini podložnim bolestima. Mnogi bitni tjelesni procesi su poremećeni i povećava se rizik od zdravstvenih problema. Kad su u pitanju stres i bolesti, znanstvenici smatraju da kronični stres uzrokuje upalu u organizmu koja ima ključnu ulogu u razvitku ili pogoršanju određenih bolesti i stanja (bolesti stresa).

Istraživanja ukazuju na to da je teški ili dugotrajni (kronični) stres rezultirao povećanim rizikom za fizičke i psihijatrijske poremećaje, koje se nazivaju “bolesti povezane sa stresom” (bolesti od stresa).

Stres je faktor rizika 75 – 90 % bolesti, uključujući bolesti koje imaju najveću smrtnost.

Najčešće bolesti uzrokovane stresom su kardiovaskularne bolesti (hipertenzija i ateroskleroza), metaboličke bolesti (dijabetes i bezalkoholna masna bolest jetre), psihotični i neurodegenerativni poremećaji (depresija, Alzheimerova bolest i Parkinsonova bolest) te rak.

Pročitajte članak “Posljedice stresa na organizam: Psihologinja otkriva kako nas stres ubija i kako se trgnuti prije nego bude prekasno“.

Stres i dijabetes
FOTO: Getty Images

Bolesti koje se dobivaju od stresa

U nastavku donosimo detaljan opis bolesti koje nastaju zbog stresa.

Stres i dijabetes

Stresni događaji mogu motivirati izbor nezdrave hrane koja je često povezana s morbidnom pretilošću, dijabetesom tipa 2, metaboličkim sindromom i masnom jetrom. Stres povećava i koncentraciju masnoća nakon obroka i odgađa njihov pad. Pokazalo se da učinkovit trening smanjenja stresa ima značajne koristi za pacijente s dijabetesom tipa 2.

Inzulinska rezistencija često se razvija tijekom akutnog ili kroničnog stresa. Nedovoljno izlučivanje inzulina, kako bi se nadoknadila inzulinska rezistencija, također je karakteristika dijabetesa tipa 2. Inzulinska rezistencija, visceralna pretilost, dislipidemija, dijabetes melitus tipa 2 i metabolički sindrom ključni su čimbenici rizika u razvoju i napredovanju masne jetre. 

Kardiovaskularne bolesti

Smatraju se vodećim uzrokom smrti diljem svijeta. Velika klinička ispitivanja istaknula su da je kronični stres, bilo da se radi o stresu u ranom životu ili stresu u odrasloj dobi, povezan s povećanim rizikom od koronarne bolesti srca. Razvoj hipertenzije i ateroskleroze povezani su s povišenim razinama markera upale kao posljedica dugoročnog stresa.

Depresija

Stres je često glavni uzrok provokacije velike depresivne epizode. Visoka razina kolesterola često se nalazi kod depresivnih pacijenata. Povišene vrijednosti upalnih tvari također su pronađene kod pacijenata s depresijom u perifernoj krvi i cerebrospinalnoj tekućini.

Bolesti koje se dobivaju od stresa
FOTO: Shutterstock

Alzheimerova bolest i Parkinsonova bolest

Uloga stresa i upale prepoznaje se u neurodegenerativnim bolestima poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Dokazi iz životinjskih i kliničkih studija pokazuju da su stres i upala živčanog sustava čimbenici rizika i mogu igrati temeljnu ulogu u razvoju ovih bolesti.

Rak

Istraživanja pokazuju da kronični stres ima ulogu u ishodima nekoliko vrsta karcinoma. Metastaza je glavni uzrok smrti kod bolesnika s rakom. Istraživači su pokazali da kronični stres ubrzava metastaze raka jetre, debelog crijeva, dojke i prostate

Kronični stres – simptomi

Stres se pokazao kao rizičan faktor u razvoju i pogoršanju:

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. What Is Stress-Related Illness? (2018). Healthline.
  2. Yun-Zi L. i sur. (2017). Inflammation: The Common Pathway of Stress-Related Diseases. Front Hum Neurosci., 11: 316.
  3. Stress Awerness Month. Stress Awerness Society.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Bolesti od stresa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu