Prirodni lijekovi za tremor: Dosadno i neugodno stanje, posebno kada se dogodi u javnosti! Evo kako ublažiti simptome drhtavice

Prirodni lijekovi za tremor

Nekontrolirani grčevi mišića poznati su kao tremori ili drhtavica koji se mogu dogoditi bilo gdje u tijelu. Ovo stanje nije opasno po život, ali je dosadno i neugodno, posebno kada se dogodi u javnosti. Dobra vijest je da postoji lijek za tremor.

Postoji mnogo različitih vrsta tremora i njihovih uzroka. Stanje kod tremora karakterizira nevoljno i ritmičko drhtanje ruku, šake, glave, glasa ili nogu. Neki su privremeni i nestaju samostalno, dok su drugi povezani s težim zdravstvenim problemima.

Drhtavica je tipična za osobe koje su pod stresom, tjeskobne ili nisu dovoljno spavale. Iako su ponekad uzrokovani tjeskobom, tremori su uobičajeni neurološki poremećaji koji mogu biti i nasljedni (npr. esencijalni tremor).

U određenim slučajevima jaki ili trajni tremori mogu ukazivati na temeljni medicinski problem ili nuspojavu propisanog lijeka. Ako se ispostavi da lijekovi uzrokuju drhtanje, liječnik može preporučiti nižu dozu ili ponuditi alternativno rješenje.

Drhtanje ruke ili glave mogu biti simptomi ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su Parkinsonova bolest, bolesti štitnjače, vaskularne bolesti, napadaji (konvulzije) i alkoholizam.

Stoga bi svatko tko neočekivano pati od drhtavice trebao odmah potražiti liječničku pomoć kako bi dobio pravu dijagnozu.
Drhtavica je tipična za osobe koje su pod stresom, tjeskobne ili nisu dovoljno spavale
FOTO: Shutterstock

U zapadnoj medicini najučinkovitiji lijek zaustavljanja drhtavih ruku su tablete za tremor ruku koje pripadaju grupi beta blokatora. One drhtavicu drže pod kontrolom kako vas ne bi ometala u svakodnevnim aktivnostima. Lijekovi se moraju stalno uzimati da ne bi došlo do povratka drhtavice.

Tablete za tremor uključuju i grupu lijekova pod zajedničkim imenom benzodiazepini, koji su poznati kao antikonvulzivni lijekovi. U nekoliko rijetkih slučajeva liječnici mogu koristiti injekcije botulinum toksina (botox) ako pacijent ne reagira na druge lijekove. Ove injekcije su najučinkovitije kod tremora glave ili glasa. Kao zadnje riješenje nudi se kiruruško liječenje.

Osim tableta i određenih vrsta operacija mozga, zapadna medicina nije pronašla pravi lijek za tremor pa se mnogi radije odlučuju za pristup prirodnom liječenju.

U nastavku saznajte kako smiriti drhtanje ruku prirodnim putem i koji prirodni lijekovi za tremor glave mogu pomoći.

Prirodni lijekovi za tremor

Prirodni kućni lijekovi mogu umanjiti ili potpuno ublažiti simptome drhtavice, čime smanjuju potrebu za lijekovima na recept ili kirurškom intervencijom.

lijek za tremor
FOTO: Shutterstock

Tehnike opuštanja

Najučinkovitija strategija za zaustavljanje drhtavice zbog napada panike ili tjeskobe je vraćanje tijela u opušteno stanje. Tehnike opuštanja uključuju jogu, meditaciju, vježbe dubokog disanja i stvaranje mirnog okruženja te oni mogu postati jednostavni prirodni lijekovi za tremor glave i ruku.

Joga poze reguliraju pravilno disanje, vraćaju smirenost tijelu i smanjuju simptome tjeskobe. Istraživačka studija iz 2013. pokazuje da joga može poboljšati motoričke funkcije kod osoba s Parkinsonovom bolešću povećanjem fleksibilnosti gornjeg i donjeg dijela tijela. Joga je također poboljšala njihovo raspoloženje i kvalitetu sna.

Druga studija, provedena 2015. godine, pokazala je da su pacijenti s Parkinsonovom bolešću koji su prakticirali jogu dva puta tjedno osjetili znatno smanjenje tremora.

Vježbe sabranosti su vježbe koje uključuju meditaciju. Meditacija 5 – 10 minuta vodi u svjesnost, smirenost i opuštanje, čime se sprječavaju drhtavice.

Terapija masažom opušta tijelo i smanjuje napetost i bol u mišićima te samim time umanjuje drhtavicu. Snižava krvni tlak i smiruje otkucaje srca čime ublažava stres i brige. Masaža također poboljšava cirkulaciju i povećava energiju i budnost.

Vježbe za zglobove i šake mogu se izvoditi kod kuće. Jednostavna vježba koju možete prakticirati svakodnevno je sljedeća – stisnite šaku ili šakom stisnite lopticu za stres i zadržite stisak 2 – 10 sekundi. Otpustite stisak te postupak ponovite 10 puta na svakoj ruci. Loptice za stres i druge vježbe jačanja mogu pomoći u treniranju mišića kako bi se smanjila drhtavica u rukama.

čaj za drhtanje ruku
FOTO: Shutterstock

Čajevi za liječenje tremora

Uz tehnike opuštanja, postoje brojne biljke koje se mogu koristiti kao prirodni lijekovi za tremor glave i ruku. Šalica toplog čaja dodatno će pomoći u opuštanju, dok će istovremeno tijelu pružiti razne ljekovite blagodati. Evo nekih od najboljih biljaka koje mogu pomoći zaustaviti drhtavicu na prirodan način.

Korijen đumbira

Čaj od đumbira je izvrstan za liječenje tremora i drugih živčanih poremećaja. Utvrđeno je da je korijen đumbira učinkovit u liječenju različitih stanja kao što su Parkinsonova bolest, multipla skleroza, artritis pa čak i srčani problemi.

Divlji kesten

Divlji kesten je izvrstan ljekoviti plod koji se može koristiti za prirodno liječenje tremora. Pokazao se učinkovitim u liječenju mnogih stanja, uključujući hipertenziju, proširene vene i hemoroide.

Ružmarin

Ružmarin je prirodni lijek za tremor koji se također može koristiti za liječenje drhtavice ruku. Istraživanja su pokazala da je učinkovit u liječenju različitih stanja kao što su Alzheimerova bolest, moždani udar, srčani problemi pa čak i rak.

Lavanda

Ova mirisna biljka koristi se za ublažavanje stresa i opuštanje mišića. Čaj od lavande i korištenje biljke u kupkama, masažama i kao eterično ulje u difuzeru pomaže u opuštanju mišića, a drhtavica se s vremenom smanjuje.

Valerijana

Popularna biljka koja se koristi kao čaj za drhtanje ruku je valerijana. Omiljena je biljka koja se najčešće koristi kod napada tjeskobe i problema sa snom. Pijte čaj prije spavanja kako bi djelovanje lijeka započelo prije sljedećeg dana.

Pasiflora

Ova divna biljka stoljećima se izvorno koristila za liječenje tjeskobe i napadaja (konvulzija). Danas je omiljena kao čaj zbog svojih umirujućih svojstava.

Istraživanja pokazuju da pasiflora povećava razinu gama-aminobutirata u mozgu, što dovodi do smirivanja tijela i smanjivanje tremora.

prirodni lijekovi za tremor glave
FOTO: Shutterstock

Prehrana za liječenje tremora

Mediteranska prehrana bogata voćem i povrćem učinkovito sprječava neurodegeneraciju, esencijalne tremore i Alzheimerovu bolest te poboljšava cjelokupno zdravlje. Dijeta uključuje povrće, mahunarke, voće, žitarice cjelovitog zrna i nezasićene masne kiseline.

Dovoljan unos vode je jako važan jer voda ispire toksine koji mogu uzrokovati drhtanje ruku, dok istovremeno održava tijelo hidriranim.

Kofein uzrokuje drhtavicu pa ga nastojte izbaciti iz prehrane. Izbjegavajte namirnice koje sadrže kofein kao što su čokolada, zrna kave, crni i zeleni čaj, gazirani sokovi i energetska pića.

Omega-3 masne kiseline oblažu živce mijelinom i eliminiraju svaku upalu. Upala definitivno može pogoršati situaciju kod pacijenata koji pate od tremora. Omega-3 masne kiseline mogu se naći u hrani kao što su orašasti plodovi, sjemenke i biljna ulja poput lanenog ulja.

Osigurajte svojem tijelu dovoljnu količinu važnih minerala za mišićni i nervni sustav.

Magnezij pomaže u sprječavanju grčenja mišića, kalij kontrolira aktivnost mišića i živaca, dok kalcij potiče cirkulaciju krvi i pomaže u kontrakciji mišića.

Tremor ruku može se razviti zbog nedostatka vitamina B12, B6 i B1. Vitamini B1, B6, B12 i vitamin E neophodni su za održavanje zdravog živčanog sustava. Svakako ih uključite u svoju prehranu kako biste spriječili ili umanjili pojavu tremora ruku.

kako smiriti drhtanje ruku
FOTO: Shutterstock

Spavanje i tremor

Dovoljno sna je ključno za zdrav rad tijela i neurološkog sustava, dok su iscrpljenost i nedostatak sna česti razlozi za drhtavicu. Spavanje pomaže u reguliranju otkucaja srca, krvnog tlaka i autonomnog živčanog sustava koji kontrolira drhtanje tijela. Odrasloj osobi u prosjeku je potrebno 7 – 9 sati sna.

Odredite isto vrijeme odlaska u krevet i točan sat buđenja svako jutro kako biste lakše kontrolirali svoj cirkadijalni ritam i poboljšali kvalitetu sna.

Prema novim znanstvenim istraživanjima cirkadijalni ritam nas može zaštititi od razvoja Alzheimerove bolesti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. How To Stop Hand Tremors Naturally. (2023). Rela Hospital.
  2. Top 5 Causes of Hand Tremors. (2023). Vanity Aesthetics.
  3. Watson, K. (2023). Anxiety Shaking: What Causes It? Healthline.
  4. How to Stop Shaky Hands. (2022). TSMP Medical Blog.
  5. Nguyen, L. (2022). Essential Tremor Natural Treatment Options. Five Microns.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Kako smiriti drhtanje ruku, caj za drhtanje ruku, Drhtanje ruku prirodni lijek, kako ublaziti drhtanje ruku, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu