Koju kavu piti? Pregled vrsta i načina pripreme kave

kava

Na prvi pogled možda svaka kava izgleda slično, ali razlike su ogromne. Postoje razne sorte kave i načini pripreme koji određuju okus, miris, kvalitetu kave te naravno i cijenu.

Najpoznatije sorte: Arabica i Robusta

Dvije glavne sorte kave su Arabica i Robusta. Arabica je puno zahtjevnija za uzgoj i može se uzgajati samo u tropskim područjima poput Brazila i Jamajke.

Robusta će rasti i tamo gdje Arabica ne raste pa se uzgaja i u Aziji, npr. Vijetnamu. Arabica je kvalitetnija kava od Robuste, ali je i skuplja pa se u jeftinijim mješavinama kave na našem tržištu uglavnom nalazi Robusta u omjeru i do 80%.

Robusta ima više kofeina, gorka je, ponekad i kiselkasta. Koristi se uglavnom u instant kavama. I Arabica i Robusta imaju svoje podvrste. Tako postoje vrste Robuste koje su i kvalitetnije od prosječne Arabice.

Ambalaža ne govori o podrijetlu kave

Veliki propust kod naših distributera kave je taj da ne stavljaju sastav svoje kave na deklaraciju. Obično umjesto toga naljepnica sadrži kliše poput ovog ”Od najboljih zrna kave”. U stvarnosti ista kava pretežito sadrži uglavnom jeftinije sorte Robuste uvezene iz Kine.

Izuzetak na našem tržištu je Frank jubilarna kava koja sadrži veći udio Arabike, ali to također ne piše na deklaraciji.

Većina sorti kave se prži, a duljina i način prženja utječu na okus.

Puštanje kave da odstoji

Pojedine vrste kave se nakon berbe puštaju da odstoje i to čak do 8 godina. Razlog je taj da se tim procesom gubi kiselost pa se popravlja okus.

Vrste kave

Geografsko područje i način života dosta utječu na vrstu kave koja se pretežito konzumira. U Italiji je omiljena kava Espresso, u nekim dijelovima pa i u našem području popularna je crna ili turska kava. Na sjeveru Europe pije se filter kava. Zbog užurbanog načina života danas je sve popularnija instant kava.

Instant kava

Instant kava poput Nescafe-a, Jacobsa i sl. smatra se najmanje kvalitetnom kavom. Njezina je glavna prednost jednostavnost pripreme. Granule koje nalazimo u paketu dobivaju se tako da se u tvornici kuhaju ogromne količine kave koja se zatim pušta da se sasuši i pretvori u granule. Granule koje mi onda koristimo se lagano tope u vodi i mlijeku.

Espresso kava

Tko je jednom probao pravi talijanski espresso lako moguće da ga je zavolio. Radi se obično od Arabica sorte i prepoznatljiv je po bogatom mirisu i okusu.

Crna kava

Kod nas poznata i kao turska kava, ovako pripremljena kava slovi za najzdraviju jer se u pripremi crne kave čuvaju antioksidansi kojima zrno kave obiluje.

Beskofeinska kava

Industrijskim postupkom moguće je odstraniti većinu kofeina iz kave, čak do 99.9%, ali dobiti 100% beskofeinsku kavu nije moguće dobiti.

Egzotične kave

Afrička kava

Nedavno sam se prvi puta susreo s afričkom kavom u jednom zagrebačkom kafiću. Ona se razlikuje od one standardne nešto jačim okusom i višim udjelom kofeina. Nije bila skuplja od obične kave pa sam bio ugodno iznenađen.

Kopi Luwak

Ovo je kava za ekstravagantne. Dobiva se u Indoneziji tako da domoroci brižno sakupljaju izmet životinje čiji naziv ne znam, ali na latinskom se zove Paradoxurus hermaphroditus, a liči na rakuna.

Ta životinja voli jesti plodove kave, a u izmetu ostaju zrnca. Oni koji su probali kažu da je ovo kava bez premca. Cijena šalice ove kave kreće se od 100 kuna na više, a ima je za probati i u Zagrebu.

U zadnje vrijeme je popularna zelena kava koju marketinški odjeli ”guraju” kao čudotvornu kavu za mršavljenje. O tome nekom drugom prilikom. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: jacobs kava, arabica kava, vrste kave, instant kava, nescafe sastav, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu