Biljke protiv stresa: Kako se smiriti prirodnim putem?

Biljke protiv stresa

Naša svakodnevnica često je ispunjena stresnim situacijama koje nas iscrpljuju psihički, emotivno i tjelesno te nakon duljeg perioda nerijetko uzrokuju razne zdravstvene probleme. Zbog toga se danas često suočavamo s pitanjem kako se riješiti stresa prirodnim putem, a da ne ugrožavamo svoje zdravlje.

Anksioznost je prirodna reakcija na stresne situacije, bez obzira na to je li uzrokovana pritiscima na poslu, obiteljskim problemima ili svakodnevnim izazovima koji utječu na kvalitetu našeg života. Simptomi se najčešće ispoljavaju probavnim teškoćama, usporenim metabolizmom, debljanjem, padom imuniteta, nesanicom, povišenim krvnim tlakom i problemima sa srcem.

Priroda nam uvijek pruža mirno utočište protiv napetosti i tjeskobe. Šetnja šumom, miris bilja, šum vode ili samo pogled na nebo mogu nam donijeti potreban mir i napuniti baterije.

Biljni lijekovi imaju dugu povijesnu upotrebu protiv stresa i danas su opet vrlo popularni. Biljke protiv stresa svojom suptilnom snagom i drevnim znanjem nameću se kao važni saveznici u borbi protiv oksidativnog stresa.

Dok ispijamo biljni čaj, osjećamo njegova opuštajuća svojstva i uživamo u širokoj paleti mirisa i jedinstenih okusa različitih biljaka. Njihova tradicionalna mudrost isprepliće se s najnovijim znanstvenim otkrićima koji potvrđuju njihov ljekoviti i njegujući potencijal za našu tjelesnu dobrobit i duševni mir.

Ove biljke ne samo da su provjerene u tradicionalnoj medicini, već su i fokus detaljnih znanstvenih studija koje potvrđuju njihovu važnost u upravljanju stresom i tjeskobom. Blagotvorno djelovanje fitokemikalija u biljkama na naš endokrini i živčani sustav dovodi do smanjene razine kortizola i stabilizacije neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje.

Da biste znali kako se riješiti stresa prirodnim putem, uključite biljke u svoju dnevnu rutinu kroz čajeve, kupke ili aromaterapiju. Kombinirajte ih s opuštajućim vježbama disanja, praksom joge ili meditacije ili jednostavno sa šetnjama prirodom, kako bi predahnuli od stresa, uzemljili se i povratili svoj duševni mir.

Biljke protiv stresa

Biljke protiv stresa sadrže tvari koje potiču psihičku smirenost i imaju bogat kemijski sastav koji nudi niz zdravstvenih prednosti. Čajevi od ovih biljaka ili njihovi ekstrakti djeluju kao prirodna sredstva protiv brige, tjeskobe i drugih simptoma uzrokovanih stresom.

Njihove višestruke prednosti uključuju i modulaciju neurotransmitera poput GABA i smanjenje razine kortizola. GABA je regulator raspoloženja koji djeluje tako što sprječava pretjerano uzbuđenje neurona jer niske razine GABA mogu dovesti do nemira i tjeskobe.

Ova interakcija je odlična prirodna pomoć koja pruža holistički pristup zdravlju gdje biljke igraju ključnu ulogu u njegovanju mentalnog i fizičkog blagostanja.

Svugdje oko nas rastu brojne vrste ljekovitog bilja, a u nastavku navodimo neke od biljaka koje su pobudile interes znanstvenika zbog dokaza njihovog djelovanja na stres.

Melissa officinalis
FOTO: Shutterstock

Matičnjak (Melissa officinalis)

Matičnjak ili melisa se od davnina smatra odličnom mirisnom i stimulirajućom biljkom za živce jer pomaže u opuštanju i ublažavanju živčane napetosti. Osim toga, podržava zdravu probavu, potiče bolje raspoloženje i mentalnu jasnoću što je čini izvrsnim čajem koji možete uključiti u svoju svakodnevnu rutinu.

Upotreba matičnjaka kao anksiolitika, blagog sedativa i sredstva za jačanje pamćenja ima duboke korijene još iz srednjeg vijeka. Usto, djeluje protiv grčeva i tradicionalno se koristi u čajevima za pospješivanje mirnog sna.

Nekoliko kliničkih studija dokazalo je pozitivne učinke ekstrakta matičnjaka na pacijente koji pate od tjeskobe. Istraživanja su otkrila specifične tvari u matičnjaku poput ružmarinske kiseline.

Usto, sadrži razne biljne sastojke poput valerijanske kiseline i alkaloida koji djeluju kao blagi sedativi i antikonvulzivi, opuštajući grčeve i živčani sustav.

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Lavanda je mediteranska cvjetnica aromatičnog mirisa koja pripada obitelji metvice. U tradicionalnoj i narodnoj medicini koristi se za smirivanje živaca, ublažavanje tjeskobe, kao i za podupiranje zdravog sna.

Omiljena je biljka u aromaterapiji, a koristi se za pripremu čajeva ili kao eterično ulje. Čaj od lavande nije samo umirujuć, već je i općenito dobar za zdravlje.

Istraživanja pokazuju da aromatski spojevi u lavandi zaista smiruju, aktiviraju određene dijelove mozga i poboljšavaju raspoloženje. Dokazi iz kliničkih ispitivanja pokazuju njezinu učinkovitost u liječenju općeg anksioznog poremećaja.

Zbog toga se i u modernoj medicini preporučuje koristiti za nesanicu, stres i tjeskobu. Kako je svugdje dostupna i jedostavna za upotrebu, lavanda je izvrstan izbor za osobe koje žele njegovati svoje tijelo i um ljekovitim biljem.

Tilia
FOTO: Shutterstock

Lipa (Tilia)

Mirisni cvjetovi lipe sadrže brojne ljekovite tvari, uključujući flavonoide, tanine i eterično ulje, koje pomažu u opuštanju mišića, ublažavanju stresa i poboljšanju sna. Također, lipa sadrži kemferol i kvercetin, bioaktivne spojeve koji djeluju umirujuće na središnji živčani sustav, što pomaže u upravljanju stresom i tjeskobom.

Jedna od tradicionalnih upotreba cvijetova lipe bila je umirivanje histeričnih napadaja i smanjenje simptoma povezanih s anksioznošću, kao što su probavne smetnje, lupanje srca i povraćanje.

Nedavne studije potvrdile su da ekstrakt lipe ima umirujuće učinke jer oponaša djelovanje neurotransmitera GABA, koji inhibira osjetljivost receptora u živčanom sustavu. Istraživanja su ujedno pokazala da prisutnost antioksidansa poput flavonoida pomaže u regulaciji aktivnosti živčanog sustava.

Redovito ispijanje šalice čaja od lipe smanjuje krvni tlak i bolove povezane s napetošću, kao što su tenzijske glavobolje. Također, može pomoći u poboljšanju kvalitete sna poticanjem opuštanja i smanjenjem psihičke nelagode i briga.

Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwaganda je moćna adaptogena biljka koja se od davnina koristi u ayurvedskoj medicini protiv stresa i kod poremećaja spavanja. Danas je jednako prepoznata u znanstvenim studijama po jačanju sposobnosti tijela da se nosi sa stresom.

Ova ayurvedska biljka obično se koristi u formulama osmišljenim za smanjenje hormona stresa kortizola. Izvrstan je izvor antioksidansa, bogata je željezom i drugim mineralima, zbog čega je odlična biljka koja podržava energiju tijekom dana, a istovremeno nam pomaže da se dobro naspavamo.

Istraživanja su pokazala da određene tvari poput anolida u ashwagandhi igraju ključnu ulogu u smanjenju tjeskobe i poticanju psihičke smirenosti.

Studije pokazuju sigurnost upotrebe ekstakta biljke kada se koristi do osam tjedana u dozama do 600 mg dnevno i višim dozama od 1.250 mg dnevno do 10 dana. To čini ashwagandhu izvrsnim izborom kao njegujuće biljke za osobe koje žele liječiti stres prirodnim putem.

Rosmarinus officinalis
FOTO: Shutterstock

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Ružmarin je još jedna iznimno ljekovita mediteranska biljka koja svojim aromatičnim mirisom i ljekovitim sastojcima pruža niz zdrastvenih blagodati.

Eterično ulje ružmarina sadrži sastojke poput ružmarinske kiseline i kamfora, tvari koje imaju tonična i antioksidativna svojstva. Ružmarinska kiselina također može pomoći u poboljšanju raspoloženja. Ove aktivne tvari mogu se dobiti i kod uobičajene pripreme biljnog čaja.

Dokazano je da ispijanje šalice čaja i udisanje spojeva u čaju od ružmarina osvježava um i pomaže u poboljšanju raspoloženja, koncentracije i pamćenja.

Mnoga istraživanja su potvrdila dobrobit koje ružmarin ima za mentalnu funkciju pa je stoga ova aromatična biljka izvrsna opcija za vrijeme prisutnosti visokog stresa kod studenata ili osoba s izazovnim poslovima. Uzimanje ekstrakta ružmarina pokazalo je da značajno poboljšava pamćenje, raspoloženje i razinu tjeskobe kod studenata.

Istraživanja su također pokazala da jednostavno udisanje arome eteričnog ulja ružmarina može smanjiti razinu hormona stresa kortizola u krvi. Visoke razine kortizola mogu uzrokovati debljanje, oksidativni stres, visoki krvni tlak i bolesti srca.

Kako biste se borili protiv stresa, koristite difuzer s eteričnim uljem ružmarina. Čak i udisanje otvorene bočice ružmarina ima povoljan i umirujući učinak na mentalno zdravlje.

Da biste napravili sprej protiv stresa, aromaterapija savjetuje da u maloj bočici s raspršivačem pomiješate šest jušnih žlica vode s dvije jušne žlice votke i 10 kapi ulja ružmarina. Koristite ovaj sprej navečer na jastuku da se opustite ili ga raspršite u zatvorenom prostoru da biste se oslobodili stresa.

Rhodiola (Rhodiola rosea)

Rhodiola ima dugu tradicionalnu upotrebu za kratkotrajno ublažavanje blagih i umjerenih simptoma povezanih sa stresom. Ova adaptogena biljka koristi se stoljećima u Europi i Aziji za kontrolu fizičkih simptoma stresa poput mentalnog umora, depresije i oporavka od fizičke iscrpljenosti izazvane stresom.

Rhodiola je i danas jedno od najpopularnijih sredstava za potporu kardiovaskularnog i imunloškog zdravlja, poticanje energije i izdržljivosti te kao podrška dobrom pamćenju i mentalnoj oštrini.

Istraživanja su potvrdila njezinu učinkovitost u liječenju depresije i umora izazvanih stresom, kao i njezinu sposobnost da pozitivno utječe na radnu produktivnost i štiti tijelo svojim protuupalnim svojstvima.

Kod redovite primjene rhodiola dokazano ima sposobnosti da ublaži odgovor na stres i smanji simptome sagorijevanja, umora i razine kortizola u plazmi.

Passiflora incarnata
FOTO: Shutterstock

Pasiflora (Passiflora incarnata)

Pasiflora je cvjetna vrsta vinove loze porijeklom iz jugoistočnog dijela Sjeverne Amerike koja je poznata po prekrasnim bijelim cvjetovima s ljubičastim, plavim ili ružičastim cvjetovima čaške.

Smirujuća svojstva ovog egzotičnog cvijeta umiruju generacije već stoljećima. Ovu su biljku obilato koristili tradicionalni travari zbog njezinog djelovanja na živce i blagog sedativnog djelovanja. U tradicionalnoj biljnoj medicini listovi pasiflore se koriste za održavanje opuštenog raspoloženja, ublažavanje stresa i napetosti te za podupiranje sna.

Nekoliko kliničkih studija potvrdilo je da pasiflora ima umirujuće (anksiolitičko) djelovanje. Zbog svojih antispazmodičkih svojstava, može se davati i za ublažavanje napetosti mišića i crijevnih grčeva koji su često povezani sa stresom.

U sustavnom pregledu iz 2022. ispitana je učinkovitost pasiflore za smanjenje stresa. Iako su uključene studije bile ograničene, autori su zaključili da je pasiflora učinkovita metoda u liječenju reakcije na stres, tjeskobe i nesanice te vrlo korisna biljka kod osoba s vrlo zahtjevnim i stresnim poslom.

Čaj od pasiflore se često kombinira s valerijanom, matičnjakom ili drugim biljem za smirenje. Također je možete pronaći u obliku ekstrakta, kapsula i tableta.

Prije upotrebe bilo koje nove biljke kao alternativnog tretmana razgovarajte sa svojim liječnikom, naročito ako koristite propisane lijekove ili imate ozbiljno zdravstveno stanje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu