Tenzijska glavobolja: Čini gotovo 90 % svih glavobolja, a može znatno smanjiti kvalitetu života! Evo koji su joj uzroci i kako se liječi

Tenzijska glavobolja

Tenzijska glavobolja je najčešća vrsta glavobolje povezana s napetošću mišića i stresom. Čini gotovo 90 % svih glavobolja, a opisuje se kao da je “uska traka” zategnuta oko glave. Može zahvatiti područje čela, zatiljka i vrata. Najčešće je intenzitet boli blag do umjeren, no može biti i visok.

Iako sama po sebi nije opasna, može uzrokovati smanjenje kvalitete života ako se javlja u kroničnom obliku i time utjecati na izbivanje s posla ili nekih drugih aktivnosti. Nakon dijagnosticiranja tenzijska glavobolja obično se uspješno liječi uvođenjem zdravih navika i lijekovima protiv bolova.

Kako se riješiti tenzijske glavobolje saznajte dalje u članku.

Tenzijska glavobolja – uzroci

Točan mehanizam koji uzrokuje tenzijsku glavobolju nije do kraja poznat. Smatra se da je uključeno nekoliko čimbenika, kao što su genetika i okoliš. Ponekad se razvija kao odgovor na stresne događaje ili užurbane dane.

Najpoznatija teorija zašto nastaje tenzijska glavobolja navodi povećanu osjetljivost na bol. Povećana osjetljivost mišića čest je simptom tenzijskih glavobolja, a može biti posljedica preosjetljivog sustava boli.

Tenzijska glavobolja - iskustva
FOTO: Shutterstock

Tenzijska glavobolja – iskustva

Iako mehanizam nije poznat, poznate su stvari i situacije koje mogu potaknuti nastanak glavobolje kod pojedinih osoba. To su:

Tenzijska glavobolja – simptomi

Najčešći simptomi tenzijske glavobolje su:

 • polagani početak simptoma
 • obostrana bol koja je blaga ili umjerena
 • tupa bol
 • osjećaj pritiska oko čela, sa strane ili na stražnjoj strani glave (glavobolja u potiljku)
 • osjetljivost u mišićima vlasišta, vrata i ramena
 • pogoršanje boli na dodir.
Tenzijska glavobolja - simptomi
FOTO: Shutterstock

Tenzijska glavobolja – trajanje

Postoje dvije vrste tenzijskih glavobolja:

 • tenzijska glavobolja koja se pojavljuje u epizodama – može trajati od 30 minuta do par dana, može prijeći u kronični oblik
 • kronična tenzijska glavobolja dugotrajna glavobolja smatra se tenzijskom glavoboljom kad se pojavljuje barem 15 dana u mjesecu, a traje tri ili više mjeseci.

Tenzijska glavobolja i vrtoglavica

Ponekad je teško razlikovati tenzijsku glavobolju od migrene. Kod tenzijske glavobolje se rijetko kad javljaju smetnje vida, mučnina, povraćanje i vrtoglavica.

Tenzijska glavobolja – liječenje

Postavljanje dijagnoze tenzijske glavobolje najčešće se događa uzimanjem detaljne anamneze i statusa. Liječnik obiteljske medicine može pacijenta uputiti na krvne pretrage, RTG sinusa ili magnetsku rezonancu i CT.

Cilj liječenja je spriječiti pojavljivanje glavobolja.

Temelj liječenja tenzijske glavobolje je usvajanje zdravih životnih navika i izbjegavanje situacija koje uzrokuju ili pogoršavaju glavobolju.

Tenzijska glavobolja - prirodni lijek
FOTO: Shutterstock

Tenzijska glavobolja – prirodni lijek

Neki od načina kako izliječiti tenzijsku glavobolju su:

Također se pridaje velika važnost regulaciji stresa pomoću relaksacijskih tehnika i biofeedbacka. Nekima pomaže i kognitivno-bihevioralna terapija.

Liječnik vam može pripisati razne lijekove protiv glavobolje, ovisno o samom intenzitetu i trajanju. Najčešće su to lijekovi poput paracetamola i ibuprofena. Ako nema pomaka u liječenju glavobolje, može se prijeći i na neke druge lijekove koje pomažu protiv glavobolje.

Tenzijska glavobolja - liječenje paracetamolom
FOTO: Shutterstock

Tenzijska glavobolja u trudnoći i tenzijska glavobolja kod djece liječe se izbjegavanjem faktora koji potiču nastajanje glavobolje i uzimanjem lijekova protiv bolova. Kod trudnica se kao prva linija preporuča paracetamol, kao i kod djece, koja trebaju izbjegavati acetilsalicilnu kiselinu kao izbor lijekova protiv bolova.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Higuera, V. i Tabackman, L. (2023). Tension Headaches. Healthline.
 2. Tension Headaches. (2022). NHS.
 3. Tension Headcache. (2021). Mayo Clinic.
 4. Tension Headaches. John Hopkins Medicine.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu