Recepti s brokulom: Puna je vitamina, minerala i antioksidansa, a evo kako je sve možete spremiti

Recepti s brokulom

Kada vas netko pita da nabrojite nekoliko vrsta povrća, gotovo se svi među prvima sjete brokule. Brokula kao da je sinonim za povrće, zdravlje i zdravu prehranu. Osim toga, brokula je često popularna uz rižu i piletinu u svijetu bodybuildinga. 

Međutim, ne vole svi brokulu, iako je riječ o vrlo nutritivno bogatoj namirnici. Svrstavamo je u istu kategoriju gdje se nalaze i cvjetača, kelj i kupus, a koja se zove krstašice. Od vitamina najviše sadrži vitamine topljive u mastima, kao što su vitamin A i K, i vitamin C.

Sadrži i folnu kiselinu. Od minerala sadrži željezo, kalij, ali i magnezij, kalcij i krom. Ono što brokulu posebno čini nutritivno bogatom su fitokemikalije, odnosno antioksidansi. Odličan je izbor namirnice za smanjenje rizika od karcinoma, posebice karcinoma dojke, probavnog sustava i mokraćnog mjehura

Brokula na 100 g sadrži i oko tri grama proteina. Također, sadrži vlakna neophodna za zdravlje probavnog sustava.

Brokula se može konzumirati svježa ili smrznuta, a prije konzumacije dovoljno ju je kuhati nekoliko minuta u vodi ili na pari. 

U nastavku otkrivamo koji su najbolji recepti s brokulom.

Jela s brokulom 

Brokula je zahvalna namirnica kad je u pitanju kulinarska primjena. Salata, prilog cjelovitim žitaricama, pire, juhe, variva – samo su neki od načina kako spremiti brokulu. Znamo isto tako da je uz cvjetaču i mrkvu sastojak smrznute mješavine. 

Zdravi recepti s brokulom mogu biti vrlo kreativni, ali isto tako brzi i jednostavni. Budući da je brokula izvor povrća, svakako dodajte proteine poput mesa, jaja, ribe ili tofua te mahunarke ili cjelovite žitarice

Recepti s brokulom

Ako ste odlučili dati šansu brokuli, onda su ovi idealni za eksperimentiranje. Odaberite recept s brokulom koji vas najviše privlači, testirajte i vidite je li se upalilo zeleno svjetlo za češću konzumaciju ovog vrijednog povrća. 

recept s brokulom
FOTO: Shutterstock

Piletina s brokulom 

Za početak donosimo klasik – recept za brokulu u kombinaciji s neizostavnom piletinom kao izvorom proteina. 

Sastojci:
Priprema
  1. Proso skuhajte prema uputama, a obično je to dvije šalice vode na jednu šalicu prosa. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte komadiće piletine oko 5 – 6 minuta dok ne posmeđe, a potom ih ostavite sa strane. 
  3. Potom, po potrebi dodajte još malo maslinovog ulja pa dinstajte luk i češnjak, a nakon tri minute dodajte i brokulu. Dinstajte još koju minutu. 
  4. Zatim brokuli dodajte povrtni temeljac i pustite da zavrije
  5. Smanjite vatru i pustite da se tekućina malo reducira. 
  6. Dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte oko sedam minuta, dok se malo ne zgusne. 
  7. Vratite piletinu, začinite, dodajte proso i sve dobro sjedinite. 
Najukusnija brokula
FOTO: Shutterstock

Začinjena brokula

Ako brokulu pripremate kao prilog, dodajte limun i parmezan uz standardne začine. Najukusnija brokula će biti ona koja će biti začinjena vašim omiljenim začinima pa svakako dodajte i još koji začin po želji. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje. 
  3. U zdjeli pomiješajte cvjetove brokule, češnjak, sok i koricu limuna te maslinovo ulje. 
  4. Potom cvjetove brokule u jednom sloju rasporedite po limu za pečenje pa popaprite i posolite. 
  5. Pecite u pećnici oko 20 minuta. 
  6. Prije posluživanja brokulu posipajte parmezanom
Zapečena brokula
FOTO: Shutterstock

Zapečena brokula 

Ova verzija brokule jedna je od najukusnijih. Općenito, brokula iz pećnice je pun pogodak za one koji mogu donekle tolerirati brokulu. Međutim, ova kombinacija sastojaka daje čak kompletan udio makronutrijenata. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200° C.
  2. Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje.
  3. U posudi pomiješajte cvjetove brokule s maslinovim uljem, češnjakom, soli i paprom
  4. Rasporedite brokulu u jednom sloju po limu za pečenje i pecite oko 20 minuta. 
  5. Za to vrijeme u zdjeli pomiješajte orahe, feta sir i limunov sok. 
  6. Kad je brokula pečena, preko nje prelijte napravljenu mješavinu sa sirom i orasima
  7. Potom vratite brokulu u pećnicu i pecite do sedam minuta.
  8. Prije posluživanja posipajte brokulu svježim peršinom.  
Varivo od brokule
FOTO: Shutterstock

Varivo od brokule 

Varivo je jelo na žlicu za čiju promociju su najviše zaslužne naše bake. Kada govorimo o nečem zdravom, varivo, odnosno jelo na žlicu je nešto čega se prvo sjetimo. Ovo varivo s brokulom, ječmom i mesom kompletan je obrok sa sva tri važna makronutrijenta. 

Sastojci:
Priprema 
  1. Skuhajte ječam prema uputama, a za to obično treba oko 20 minuta.
  2. U drugom loncu zakuhajte vodu pa dodajte brokulu i kuhajte je oko tri minute
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte piletinu oko šest minuta dok ne posmeđi
  4. Izvadite piletinu pa u istoj tavi dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta. 
  5. Potom češnjaku i luku dodajte sve začine i dinstajte još dvije minute. 
  6. Zatim u tavu dodajte brokulu, piletinu i kuhani ječam, pomiješajte i ulijte temeljac
  7. Ostavite da se kuha još 10 – 15 minuta pa poslužite. 
recept za brokulu
FOTO: Shutterstock

Salata s brokulom

Za brzi obrok ne propustite recept za salatu s brokulom. Po želji u salatu dodajte tunu, kockice piletine ili tofu, kako biste osigurali i proteine

Sastojci:
Priprema
  1. Zavrijte vodu i preko lonca stavite cjediljku pa kuhajte brokulu na pari oko pet minuta
  2. U zdjelu dodajte orahe, suncokretove sjemenke, luk, jabuku, sušene brusnice i pomiješajte.
  3. Potom dodajte brokulu i pomiješajte. 
  4. Zatim u salatu dodajte crni papar i sol, jabučni ocat, med i vegansku majonezu te pomiješajte, kako bi se sastojci sjedinili. 
Jela s brokulom
FOTO: Shutterstock

Složenac s brokulom

Za kraj evo jednog složenca s brokulom koji će postati vaš brzi obrok za posao ili ukusnu večeru. Umjesto tofua možete koristiti ribu ili meso. Za kremastiji okus dodajte biljnog vrhnja. 

Sastojci:
  • 1 šalica cvjetova brokule
  • 1 blok dimljenog tofua (narezanog na kockice)
  • 4 manja krumpira (narezanih na ploške)
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1/4 šalice parmezana 
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • crni papar
  • sol.
Priprema
  1. Zavrijte vodu pa dodajte ploške krumpira i kuhajte ih oko pet minuta. 
  2. U drugom loncu zakuhajte vodu i kuhajte brokulu oko četiri minute. 
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta pa dodajte kockice tofua i dinstajte još koju minutu. 
  4. U posudu za pečenje najprije na dno stavite red krumpira, potom red brokule i na kraju red tofua. Svaki red popaprite i posolite te ponovite postupak dok ne potrošite sastojke. 
  5. Na kraju posipajte parmezanom.
  6. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite složenac oko 20 minuta. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu