Recepti s brokulom: Puna je vitamina, minerala i antioksidansa, a evo kako je sve možete spremiti
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Kada vas netko pita da nabrojite nekoliko vrsta povrća, gotovo se svi među prvima sjete brokule. Brokula kao da je sinonim za povrće, zdravlje i zdravu prehranu. Osim toga, brokula je često popularna uz rižu i piletinu u svijetu bodybuildinga.
Međutim, ne vole svi brokulu, iako je riječ o vrlo nutritivno bogatoj namirnici. Svrstavamo je u istu kategoriju gdje se nalaze i cvjetača, kelj i kupus, a koja se zove krstašice. Od vitamina najviše sadrži vitamine topljive u mastima, kao što su vitamin A i K, i vitamin C.
Sadrži i folnu kiselinu. Od minerala sadrži željezo, kalij, ali i magnezij, kalcij i krom. Ono što brokulu posebno čini nutritivno bogatom su fitokemikalije, odnosno antioksidansi. Odličan je izbor namirnice za smanjenje rizika od karcinoma, posebice karcinoma dojke, probavnog sustava i mokraćnog mjehura.
Brokula na 100 g sadrži i oko tri grama proteina. Također, sadrži vlakna neophodna za zdravlje probavnog sustava.
U nastavku otkrivamo koji su najbolji recepti s brokulom.
Jela s brokulom
Brokula je zahvalna namirnica kad je u pitanju kulinarska primjena. Salata, prilog cjelovitim žitaricama, pire, juhe, variva – samo su neki od načina kako spremiti brokulu. Znamo isto tako da je uz cvjetaču i mrkvu sastojak smrznute mješavine.
Zdravi recepti s brokulom mogu biti vrlo kreativni, ali isto tako brzi i jednostavni. Budući da je brokula izvor povrća, svakako dodajte proteine poput mesa, jaja, ribe ili tofua te mahunarke ili cjelovite žitarice.
Recepti s brokulom
Ako ste odlučili dati šansu brokuli, onda su ovi idealni za eksperimentiranje. Odaberite recept s brokulom koji vas najviše privlači, testirajte i vidite je li se upalilo zeleno svjetlo za češću konzumaciju ovog vrijednog povrća.
Piletina s brokulom
Za početak donosimo klasik – recept za brokulu u kombinaciji s neizostavnom piletinom kao izvorom proteina.
Sastojci:
- 2 komada pilećih prsa (narezanih na kockice)
- 2 šalice cvjetova brokule
- 1 šalica prosa
- 2 režnja češnjaka (nasjeckanog)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Proso skuhajte prema uputama, a obično je to dvije šalice vode na jednu šalicu prosa.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte komadiće piletine oko 5 – 6 minuta dok ne posmeđe, a potom ih ostavite sa strane.
- Potom, po potrebi dodajte još malo maslinovog ulja pa dinstajte luk i češnjak, a nakon tri minute dodajte i brokulu. Dinstajte još koju minutu.
- Zatim brokuli dodajte povrtni temeljac i pustite da zavrije.
- Smanjite vatru i pustite da se tekućina malo reducira.
- Dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte oko sedam minuta, dok se malo ne zgusne.
- Vratite piletinu, začinite, dodajte proso i sve dobro sjedinite.
Začinjena brokula
Ako brokulu pripremate kao prilog, dodajte limun i parmezan uz standardne začine. Najukusnija brokula će biti ona koja će biti začinjena vašim omiljenim začinima pa svakako dodajte i još koji začin po želji.
Sastojci:
- 2 šalice cvjetova brokule
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- sok jednog limuna
- korica jednog limuna
- 1/4 šalice parmezana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte cvjetove brokule, češnjak, sok i koricu limuna te maslinovo ulje.
- Potom cvjetove brokule u jednom sloju rasporedite po limu za pečenje pa popaprite i posolite.
- Pecite u pećnici oko 20 minuta.
- Prije posluživanja brokulu posipajte parmezanom.
Zapečena brokula
Ova verzija brokule jedna je od najukusnijih. Općenito, brokula iz pećnice je pun pogodak za one koji mogu donekle tolerirati brokulu. Međutim, ova kombinacija sastojaka daje čak kompletan udio makronutrijenata.
Sastojci:
- 1 glavica brokule (narezanih cvjetova)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- pola šalice sjeckanih oraha
- pola šalice izmrvljenog feta sira
- 2 jušne žlice limunovog soka
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200° C.
- Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje.
- U posudi pomiješajte cvjetove brokule s maslinovim uljem, češnjakom, soli i paprom.
- Rasporedite brokulu u jednom sloju po limu za pečenje i pecite oko 20 minuta.
- Za to vrijeme u zdjeli pomiješajte orahe, feta sir i limunov sok.
- Kad je brokula pečena, preko nje prelijte napravljenu mješavinu sa sirom i orasima.
- Potom vratite brokulu u pećnicu i pecite do sedam minuta.
- Prije posluživanja posipajte brokulu svježim peršinom.
Varivo od brokule
Varivo je jelo na žlicu za čiju promociju su najviše zaslužne naše bake. Kada govorimo o nečem zdravom, varivo, odnosno jelo na žlicu je nešto čega se prvo sjetimo. Ovo varivo s brokulom, ječmom i mesom kompletan je obrok sa sva tri važna makronutrijenta.
Sastojci:
- 1 glavica brokule s narezanim cvjetovima
- 1 šalica ječma
- 2 komada pilećih prsa (narezanih na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica kurkume
- pola čajne žličice mljevenog kumina
- pola čajne žličice mljevenog korijandera
- 1/4 čajne žličice mljevene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- Skuhajte ječam prema uputama, a za to obično treba oko 20 minuta.
- U drugom loncu zakuhajte vodu pa dodajte brokulu i kuhajte je oko tri minute.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte piletinu oko šest minuta dok ne posmeđi.
- Izvadite piletinu pa u istoj tavi dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta.
- Potom češnjaku i luku dodajte sve začine i dinstajte još dvije minute.
- Zatim u tavu dodajte brokulu, piletinu i kuhani ječam, pomiješajte i ulijte temeljac.
- Ostavite da se kuha još 10 – 15 minuta pa poslužite.
Salata s brokulom
Za brzi obrok ne propustite recept za salatu s brokulom. Po želji u salatu dodajte tunu, kockice piletine ili tofu, kako biste osigurali i proteine.
Sastojci:
- 2 šalice cvjetova brokule
- 2 jušne žlice sušenih brusnica
- pola glavice sjeckanog crvenog luka
- 1/4 šalice sjeckanih oraha
- 2 jušne žlice suncokretovih sjemenki
- 1 jabuka (narezana na kockice)
- 1 – 2 jušne žlice veganske majoneze
- 1 čajna žličica meda
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zavrijte vodu i preko lonca stavite cjediljku pa kuhajte brokulu na pari oko pet minuta.
- U zdjelu dodajte orahe, suncokretove sjemenke, luk, jabuku, sušene brusnice i pomiješajte.
- Potom dodajte brokulu i pomiješajte.
- Zatim u salatu dodajte crni papar i sol, jabučni ocat, med i vegansku majonezu te pomiješajte, kako bi se sastojci sjedinili.
Složenac s brokulom
Za kraj evo jednog složenca s brokulom koji će postati vaš brzi obrok za posao ili ukusnu večeru. Umjesto tofua možete koristiti ribu ili meso. Za kremastiji okus dodajte biljnog vrhnja.
Sastojci:
- 1 šalica cvjetova brokule
- 1 blok dimljenog tofua (narezanog na kockice)
- 4 manja krumpira (narezanih na ploške)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1/4 šalice parmezana
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zavrijte vodu pa dodajte ploške krumpira i kuhajte ih oko pet minuta.
- U drugom loncu zakuhajte vodu i kuhajte brokulu oko četiri minute.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta pa dodajte kockice tofua i dinstajte još koju minutu.
- U posudu za pečenje najprije na dno stavite red krumpira, potom red brokule i na kraju red tofua. Svaki red popaprite i posolite te ponovite postupak dok ne potrošite sastojke.
- Na kraju posipajte parmezanom.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite složenac oko 20 minuta.
Pročitajte i ove članke:
- Juha od brokule bez vrhnja: Prava mala delikatesa! Imamo recept od kojeg ne može jednostavnije i finije
- Kako odabrati i pripremiti brokulu? Uz ove savjete još više zavolite ovo senzacionalno povrće
- Polpete od brokule i sira: Brzinski recept koji će vas osvojiti na prvu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja