Posljedice celijakije koje mogu trajno ugroziti zdravlje

Posljedice celijakije

Celijakija je bolest uzrokovana imunološkom reakcijom na konzumiranje glutena. Gluten je protein koji se nalazi u hrani koja sadrži pšenicu, ječam ili raž. Kod osoba s celijakijom konzumiranje glutena izaziva imunološki odgovor u tankom crijevu.

Tijekom vremena ova reakcija oštećuje sluznicu tankog crijeva i sprječava u apsorpciji nutrijenata, stanje koje se naziva malapsorpcija.

Oštećenje crijeva često uzrokuje simptome poput proljeva, umora, gubitka težine, nadutosti ili anemije, a može dovesti do ozbiljnih posljedica ako se ne kontrolira ili ne liječi. Kod djece malapsorpcija može utjecati na rast i razvoj uz gastrointestinalne simptome.

Ne postoji definitivan lijek za celijakiju.

Za većinu ljudi pridržavanje stroge dijete bez glutena može pomoći u upravljanju simptomima i pomoći crijevima da zacijele. U nastavku saznajte koji su simptomi i posljedice celijakije.

Simptomi celijakije

Simptomi celijakije mogu se uvelike razlikovati te mogu biti različiti kod djece i odraslih. Probavni simptomi kod odraslih uključuju:

Simptomi celijakije mogu se uvelike razlikovati te mogu biti različiti kod djece i odraslih
FOTO: Shutterstock

Međutim, više od polovice odraslih osoba s celijakijom ima simptome koji nisu povezani s probavnim sustavom, uključujući:

Djeca s celijakijom imaju veću vjerojatnost od odraslih da imaju probavne simptome, uključujući:

  • mučninu i povraćanje
  • kronični proljev
  • natečeni trbuh
  • zatvor
  • plinove
  • blijedu stolicu neugodnog mirisa.

Nemogućnost apsorpcije nutrijenata može rezultirati:

Celijakija – uzroci i rizični faktori

Geni u kombinaciji s konzumiranjem hrane s glutenom i drugim čimbenicima mogu doprinijeti celijakiji, međutim točan uzrok nije poznat. Praksa hranjenja dojenčadi, gastrointestinalne infekcije i crijevne bakterije mogu doprinijeti nastanku bolesti, ali ti uzroci nisu dokazani.

Ponekad celijakija postane aktivna nakon operacije, trudnoće, poroda, virusne infekcije ili jakog emocionalnog stresa.

Kada imunološki sustav tijela pretjerano reagira na gluten u hrani, reakcija oštećuje sitne, dlakaste izbočine, nazvane resice, koje oblažu tanko crijevo. Resice apsorbiraju vitamine, minerale i druge nutrijente iz hrane koju jedete, a ako su resice oštećene, osoba ne može dobiti dovoljno nutrijenata, bez obzira na količinu hrane.

Celijakija je češća kod osoba koje imaju:

kod osoba s celijakijom, što je kasnija dob dijagnoze, veća je vjerojatnost razvoja drugog autoimunog poremećaja
FOTO: Shutterstock

Posljedice celijakije

U studiji iz 1999. godine znanstvenici su otkrili posljedice celijakije, odnosno da je kod osoba s celijakijom, što je kasnija dob dijagnoze, veća vjerojatnost razvoja drugog autoimunog poremećaja.

Nedijagnosticirana ili neliječena celijakija može dovesti do:

  • pothranjenosti – događa se ako tanko crijevo ne može apsorbirati dovoljno nutrijenata; pothranjenost može dovesti do anemije i gubitka težine; kod djece pothranjenost može uzrokovati spor rast i nizak rast
  • slabljenja kostiju – malapsorpcija kalcija i vitamina D može dovesti do omekšavanja kostiju, što se naziva osteomalacija ili rahitis; kod odraslih to može dovesti do gubitka gustoće kostiju, što se naziva osteopenija ili osteoporoza
  • neplodnost i pobačaj – malapsorpcija kalcija i vitamina D može doprinijeti reproduktivnim problemima
  • netolerancija na laktozu – oštećenje tankog crijeva može uzrokovati bol u trbuhu i proljev nakon unosa mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu; nakon što crijevo zacijeli, osoba će možda ponovno moći tolerirati mliječne proizvode
  • rak – osobe s celijakijom koje se ne pridržavaju prehrane bez glutena imaju veći rizik od razvoja nekoliko oblika raka, uključujući ne-Hodgkinov limfom i rak tankog crijeva
  • stanja živčanog sustava – osobe s celijakijom mogu razviti stanja poput napadaja ili bolesti živaca u rukama i stopalima, koja se naziva periferna neuropatija
  • poremećaja žučnog mjehura
  • bolesti srca
  • zatajenja jetre
  • insuficijencije gušterače.

Međunarodni dan celijakije

Međunarodni dan celijakije obilježava se 16. svibnja. Svake godine nacionalna udruženja za celijakiju diljem svijeta koriste ovaj dan kao priliku za podizanje svijesti javnosti o celijakiji i drugim problemima povezanim s glutenom.

U različitim zemljama tijekom ovog tjedna organiziraju se kampanje i informativne radionice kako bi se podijelile informacije o najnovijim istraživanjima, tretmanima, kampanjama za ranu dijagnozu i dijetama koje mogu pomoći ljudima s celijakijom i problemima povezanim s glutenom da poboljšaju svoje zdravlje i smanje nelagodu povezanu s cjeloživotnim strogim liječenjem i dijetom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Celiac disease. (2023). Mayo Clinic.
  2. Coeliac Awareness Day. Association of European Coeliac Societies (AOECS).
  3. What is Celiac Disease? Celiac Disease Foundation.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu