Kako otkriti celijakiju? Ova se bolest skriva iza raznih simptoma, a testiranje uključuje dvije metode koje će potvrditi dijagnozu

Kako otkriti celijakiju

Celijakija je kronična probavna i imunološka bolest koji oštećuje tanko crijevo. Bolest se pokreće konzumiranjem hrane koja sadrži gluten. Gluten je protein koji se prirodno nalazi u pšenici, ječmu i raži, a čest je u hrani poput kruha, tjestenine i kolača. Mnogi proizvodi sadrže gluten, kao što su gotova hrana, balzami i ruževi za usne, paste za zube, vitaminski i hranjivi dodaci te, rijetko, lijekovi.

Celijakija može biti ozbiljna. Bolest može uzrokovati dugotrajne probavne probleme i spriječiti tijelo da dobije sve potrebne hranjive tvari. Celijakija također može utjecati na organizam izvan tankog crijeva. Zato se mnogi pitaju kako otkriti celijakiju.

Mjesec svibanj je proglašen mjesecom svjesnosti o celijakiji od strane međunarodnih organizacija za celijakiju. Putem informativnih plakata, radionica te raznih događanja nastoji se uputiti građane na simptome i opasnosti od ove bolesti koja je izlječiva u vrlo visokom postotku, a može imati ozbiljne posljedice ako se ne dijagnosticira na vrijeme.

Kako prepoznati celijakiju
FOTO: Shutterstock

Kako prepoznati celijakiju? Obratite pozornost na ove simptome

Mogli biste posumnjati da imate celijakiju ako imate gastrointestinalne simptome nakon konzumiranja glutena. Čini se da mnogi ljudi imaju osjetljivost na gluten ili pšenične proizvode u prehrani. Netolerancija na hranu može uzrokovati neugodne simptome nakon jela, ali ne oštećuje crijeva na način na koji to čini celijakija. Znakovi i simptomi celijakije uključuju:

Više od polovice odraslih osoba s celijakijom ima znakove i simptome koji nisu povezani s probavnim sustavom, uključujući:

Važno je testirati se na celijakiju prije nego što isprobate dijetu bez glutena
FOTO: Shutterstock

Kako otkriti celijakiju, tj. koje pretrage napraviti?

Kako bi se dijagnosticirala celijakija, pretragama će se tražiti dokazi o šteti koju je uzrokovao gluten. Važno je testirati se na celijakiju prije nego što isprobate dijetu bez glutena, tako da testovi mogu otkriti kako gluten zapravo utječe na sluznicu probavnog sustava.

Jednom kada počnete izbjegavati gluten, crijeva će vam početi zacjeljivati. Iscjeljenje je dobro, ali će izbrisati dokaze celijakije, a bolje je sa sigurnošću znati imate li celijakiju kako biste znali kakvu ćete skrb eventualno trebati u budućnosti.
Testiranje na celijakiju
FOTO: Shutterstock

Testiranje na celijakiju

Koriste se dvije metode testiranja na celijakiju. Najčešće se koriste obje zajedno za potvrdu dijagnoze.

  • Prva metoda je testiranje krvi kada se testira uzorak krvi na glutenska protutijela koja oštećuju crijeva. Iz krvi se može uzeti uzorak i za genetsko testiranje na antigene humanog leukocita (HLA-DQ2 i HLA-DQ8) koji se također koriste za isključivanje celijakije.
  • Druga metoda podrazumijeva nalaženje dokaza o šteti pomoću malog uzorka tkiva iz tankog crijeva (biopsija) kako bi se uzorak pregledao pod mikroskopom. Da bi se uzeo uzorak, gastroenterolog će obaviti endoskopski pregled tankog crijeva. Endoskopija uključuje prolazak male kamere kroz tijelo na kraju dugog, tankog katetera. Gornja endoskopija prolazi endoskop niz grlo u prvi dio tankog crijeva. Vođen kamerom, liječnik može koristiti alate kroz kateter kako bi napravio biopsiju.

Nakon potvrde celijakije, obično slijedi analiza elektrolita u krvi na specifične nedostatke vitamina i minerala. Teški nedostaci nekog minerala mogu imati jake učinke na tijelo i možda će ih trebati izravno liječiti preparatima. Uobičajeni nalazi uključuju anemiju zbog nedostatka željeza te nedostatak vitamina D. Također se može naći manjak elektrolita, kao što je kalcij.

Test na celijakiju – cijena

Na celijakiju se možete testirati kućnim testom koji možete pronaći u bilo kojoj ljekarni, a cijena mu je oko 20 eura.

Također, možete se testirati i u privatnim laboratorijima i poliklinikama, a cijene se kreću ovako:

  • Poliklinika Breyer – 22 eura
  • Poliklinika Analiza – 30 eura
  • Poliklinika Labplus – 24 eura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Celiac Disease. (2022). Cleveland Clinic.
  2. Celiac disease. (2021). Mayo Clinic.
  3. Definition & Facts for Celiac Disease. (2020). NIH.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu