Celijakija kod djece: Simptomi ovise o dobi, a mogu dovesti do poremećaja u rastu! Evo na što obratiti pozornost

Celijakija kod djece

Celijakija je probavni poremećaj u kojem tanko crijevo postaje upaljeno i oštećeno glutenom, proteinom koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i drugim žitaricama. Celijakija kod djece, tj. simptomi (koji nisu nužno isti kao kod odraslih) obično uključuju nadutost trbuha i probavne probleme. Budući da celijakija ometa apsorpciju hranjivih tvari, to također može dovesti do problema s rastom.

Celijakija kod djece - uzroci
FOTO: Shuterstock

Celijakija kod djece – uzroci

Celijakija se može razviti bilo kada nakon što se pšenica ili druga hrana koja sadrži gluten unesu u prehranu, obično nakon 6 – 9 mjeseci starosti. Nije poznato zašto se neka djeca razbole rano u životu, a druga obolijevaju tek nakon godina izlaganja glutenu. Članovi obitelji prvog stupnja (roditelj, brat ili sestra, dijete) imaju oko 10 % šanse šanse da sami razviju celijakiju.

Mnoge autoimune bolesti, poput celijakije, barem su djelomično naslijeđene (genetski poremećaji). To znači da određena mutacija gena koja se prenosi kroz obiteljske linije čini ljude podložnijima razvoju celijakije. Ali ne razvijaju svi s mutacijom gena bolest i nemaju svi s celijakijom jedan od poznatih gena. Čini se da su drugi čimbenici uključeni u početak bolesti.

Rizični čimbenici da će osoba oboljeti od celijakije jesu:

Celijakija utječe na tanko crijevo djeteta, gdje se apsorbira većina hranjivih tvari iz hrane, uključujući proteine poput glutena. No, kada postoji celijakija, gluten u tankom crijevu izaziva imunološki odgovor putem imunološkog sustava koji šalje upalne stanice i protutijela da unište molekule glutena. Te stanice oštećuju sluznicu koja oblaže tanko crijevo i nastaje šteta.

Celijakija kod djece - simptomi
FOTO: Shutterstock

Celijakija kod djece – simptomi

Kad su u pitanju simptomi celijakije kod djece, postoje velike razlike u težini – mnoga djeca će osjetiti simptome u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon konzumiranja glutena te mogu potrajati nekoliko sati. Kod drugih simptomi mogu trajati nekoliko dana ili čak dva tjedna.

Mnoga djeca imaju blage simptome koje je lako propustiti, poput prekomjernog ispuštanja plinova, bolova u trbuhu ili zatvora. Druga djeca imaju teže simptome koji mogu rezultirati ranijom dijagnozom, uključujući neuspjeh u napredovanju, gubitak težine i povraćanje.

Celijakija pogađa djecu na različite načine, ovisno o njihovoj dobi.

Dojenčad i mala djeca

Dojenčad i mala djeca imaju očitije simptome koji se obično manifestiraju u gastrointestinalnom traktu. Simptomi celijakije kod beba uključuju:

Simptomi celijakije kod djece
FOTO: Shutterstock

Djeca školske dobi

Povraćanje je rjeđe u djece školske dobi nego u dojenčadi i male djece. Češći simptomi ovdje su:

Starija djeca i tinejdžeri

Starija djeca i tinejdžeri mogu imati simptome ili znakove bolesti koji nisu očito povezani s crijevnim traktom, a koji se nazivaju atipični simptomi. Ovi simptomi su ono što može uvjeriti liječnika da testira na celijakiju. Neke od ovih manifestacija uključuju:

Adolescenti s celijakijom također mogu imati poremećaje raspoloženja, uključujući anksioznost i depresiju, kao i napadaje panike.

Teški slučajevi celijakije u djetinjstvu sada su vrlo rijetki. Simptomi teških slučajeva uključuju:

Celijakija kod djece - dijagnoza i liječenje
FOTO: Shutterstock

Celijakija kod djece – dijagnoza i liječenje

Dijagnosticiranje celijakije može biti izazovno jer su simptomi slični drugim stanjima, kao što su upalna bolest crijeva, sindrom iritabilnog crijeva i netolerancija na laktozu.

Liječnik će započeti uzimanjem povijesti simptoma djeteta, uključujući pitanja o obiteljskoj anamnezi celijakije i autoimunih poremećaja, nakon čega slijedi fizikalni pregled i procjena općeg stanja djeteta.

Pretrage mogu uključivati sljedeće:

  • krvna slika – uzima se uzorak krvi i šalje u laboratorij na test na protutijela koja su obično povezana s celijakijom; uobičajena je transglutaminaza protiv tkiva
  • biopsija – ako test krvi sugerira celijakiju ili ako su relevantna antitijela povišena, liječnik će preporučiti biopsiju; to uključuje uklanjanje malih komadića tkiva iz tankog crijeva tijekom ambulantnog postupka (koji se naziva gornja endoskopija); uzorak će se pregledati u laboratoriju kako bi se potražile oštećene resice, karakteristične za celijakiju
  • genetski test – ako su krvni testovi i biopsija neuvjerljivi i pacijent je već na dijeti bez glutena, liječnik može naručiti genetski test za traženje gena zaduženih za nastanak celijakije; važno je napomenuti da pozitivan rezultat testa ne mora nužno potvrditi celijakiju – mnogi ljudi imaju ove varijante gena i ne razvijaju je.

Jedini način liječenja celijakije je trajno uklanjanje glutena iz prehrane djeteta. Jedenje samo male količine glutena može uzrokovati simptome, dok potpuno izbjegavanje omogućuje zacjeljivanje crijeva i zaustavlja daljnja oštećenja. Kada se gluten ukloni iz prehrane, površina tankog crijeva i njegova sposobnost apsorpcije hranjivih tvari vraćaju se u normalu. Nakon otprilike tjedan ili dva simptomi bi trebali nestati.

Uzimanje dodataka prehrani, uključujući multivitamine i dodatak vitamina D, također može biti od koristi. Osim toga, dijete bi trebalo izbjegavati druge proizvode koji sadrže gluten, uključujući specifične biljne, vitaminske, mineralne i prehrambene dodatke, kao i neke lijekove na recept i bez recepta.

Djeca s celijakijom također trebaju biti oprezna pri rukovanju proizvodima koji sadrže gluten kao što su proizvodi za kožu i kosu, pasta za zube i vodica za ispiranje usta.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Celiac Disease. (2022). Cleveland Clinic.
  2. Celiac Disease (in Children). Yale Medicine.
  3. Hoffenberg, E. J. Celiac Disease in Children. Celiac Disease Foundation.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu