Top 10 božićnih kolača: Kremasti, suhi, starinski, moderni – imamo recepte za sve, i to u nutritivno bogatijoj verziji!

Top 10 božićnih kolača

Imate li već pripremljen popis božićnih kolača za nadolazeće blagdane? Donosimo vam popis top 10 božićnih kolača u nutritivno bogatijoj verziji kako biste uživali u slasticama, ali i smanjili nepotreban unos prevelike količine šećera i bijelog brašna. 

Stari božićni kolači mogu biti napravljeni na zdraviji način tako da zamijenimo određene sastojke, npr. šećer možemo zamijeniti:

Bijelo brašno možemo zamijeniti:

Najnoviji recepti kolača kreiraju se s pojavom novih, nutritivno bogatijih ili manje kaloričnih namirnica na tržištu. Osim u specijaliziranim trgovinama, takvi sastojci i namirnice sve su više dostupni i u običnim supermarketima.

Top 10 božićnih kolača

Recepti koje smo vam pripremili zadovoljit će sve ukuse, i to u zdravijoj verziji. Ipak, ni sa čime ne treba pretjerivati. Polako jedite i uživajte u svakom grizu.

Gingerbread kolač sa sirom
FOTO: Getty Images

1. Gingerbread kolač sa sirom 

Ako su vam najdraži kremasti božićni kolači, što kažete na jedan gingerbread kolač s puno toplih začina i sirom? U ovom božićnom kolaču uživat će svi uzrasti, iako je kolač bez klasičnog šećera i brašna. Ovaj kolač je i pravi proteinski kolač jer su sir i bademovo brašno bogati proteinima

Pogodan je i za dijabetičare, osobe koje ne podnose gluten i one koji paze na unos kalorija.

Topli začini poput cimeta reguliraju šećer u krvi. To znači da ne unosimo šećer koji će izazvati daljnju želju za slatkim.
Sastojci:
Sastojci za glazuru:
  • 1 šalica mascarpone sira
  • pola šalice zaslađivača (eritrita) u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Zdjelu za pečenje obložite papirom za pečenje. 
  2. U zdjeli izmiksajte krem sir i maslac. 
  3. Dodajte eritrit te jedno po jedno jaje, a zatim i ekstrakt vanilije.  
  4. Dodajte bademovo brašno, začine, kakao, prašak za pecivo i sol te sjedinite smjesu
  5. Smjesu prebacite u zdjelu za pečenje i pecite oko 50 minuta.
  6. Kada je kolač pečen, ostavite da se ohladi
  7. Pomiješajte i izmiksajte sastojke za glazuru, možete dodati i malo vrhnja. 
  8. Premažite preko kolača te ukrasite mljevenim orasima po želji. 
Božićni kolač sa sirovim marcipanom
FOTO: Getty Images

2. Božićni kolač sa sirovim marcipanom 

Ljudi se dijele na one koji vole i oni koji ne vole marcipan. Oni prvi uživat će u ovom kolaču u zdravijoj i nutritivno bogatijoj verziji. 

Sastojci:
Sastojci za marcipan:
Priprema
  1. Suho voće i datulje po potrebi potopite na 10 minuta u toploj vodi. 
  2. U blender dodajte suho voće, datulje, maslac od badema, orašaste plodove, koricu naranče, začine i ekstrakt od vanilije te izblendajte dok se sastojci ne sjedine
  3. Dodajte ribanu mrkvu i sjedinite. 
  4. Smjesu podijelite na dva dijela i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta. 
  5. Pomiješajte sve sastojke za marcipan dok se ne sjedine. 
  6. Tijesto stavite u kvadratnu posudu, poravnajte i prelijte marcipanom te ukrasite brusnicama. 
Gingerbread rolada
FOTO: Getty Images

3. Gingerbread rolada

Ovaj kolač idealan je za one koji su tek počeli eksperimentirati s novim sastojcima jer sadrži i neke klasične sastojke poput bijelog brašna. Tako ova rolada predstavlja lagani prijelaz prema nutritivno kvalitetnijim receptima za kolače.

Sastojci:
Sastojci za nadjev i dekoraciju:
  • 100 g pekan oraha
  • 50 g šećera u prahu 
  • 150 g neslanog omekšalog maslaca
  • 200 g sira.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Kalup za roladu premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. 
  2. Na srednje jakoj vatri zagrijte maslac, melasu i javorov sirup dok se ne otope.
  3. Pekan orahe tostirajte u pećnici oko pet minuta. 
  4. Potom izmiksajte jaja sa smeđim šećerom do pjenaste teksture
  5. Prosijajte brašno, začine, prašak za pecivo i prstohvat soli, a potom im dodajte otopljeni maslac. 
  6. Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 14 minuta. 
  7. Na laganoj vatri pomiješajte 50 g šećera u jednoj čajnoj žličici vode i miješajte dok ne dobijete karamelu. Potom dodajte pekan orahe. 
  8. Umutite maslac, dodajte pola količine sira, izmiješajte pa dodajte ostatak sira. Smjesa treba biti pjenasta i svijetla.  
  9. Odmotajte roladu, premažite nadjevom i zarolajte
  10. Prelijte karamelom i po želji posipajte šećerom u prahu.
Proteinski čupavci
FOTO: Getty Images

4. Proteinski čupavci 

Čupavci su standardni dio postave blagdanskog stola pa zašto ih ne napraviti u nutritivno bogatijoj verziji? Za one s fitness ciljevima tu su proteinski čupavci. 

Sastojci:
  • 6 jaja
  • 2 bjelanjka
  • 100 g pirovog brašna
  • 2 mjerice whey proteina (opcionalno)
  • 3 čajne žličice eritrita
  • 5 – 6 jušnih žlica biljnog napitka od kokosa + oko 20 jušnih žlica biljnog napitka od kokosa za otopljenu čokoladu
  • 300 g čokolade sa 72 % kakaa
  • oko 120 g kokosovih mrvica
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. 
  2. Bjelanjke odvojite od žumanjka i izmiksajte ih u snijeg. 
  3. Odvojeno izmiksajte žumanjke, whey protein, eritrit i oko šest jušnih žlica biljnog napitka od kokosa
  4. Potom umiješajte snijeg u smjesu od žumanjaka, ali smjesa treba ostati prozračna. 
  5. Ulijte smjesu u kalup za pečenje i pecite oko 15 minuta.
  6. Za to vrijeme otopite tamnu čokoladu s oko 20 jušnih žlica biljnog napitka od kokosa.
  7. Kad je kolač pečen i ohlađen, narežite ga na kocke, uvaljajte u čokoladu pa u kokosove mrvice
Rafaelo kuglice od samo tri sastojka
FOTO: Getty Images

5. Rafaelo kuglice od samo tri sastojka

Kad su u pitanju brzi i jeftini sitni božićni kolači, recept s kokosom će vas oduševiti, a riječ je o nezaobilaznim rafaelo kuglicama. No, znate li da ih možete napraviti od samo tri sastojka?

Ove rafaelo kuglice su pogodne za vegane, ne sadrže brašno ni klasični šećer.
Sastojci:
Priprema
  1. Sve sastojke pomiješajte i stavite u hladnjak na oko 10 minuta. 
  2. Oblikujte kuglice i po želji u sredini dodajte po jedan badem
  3. Rafaelo kuglice uvaljajte u kokosove mrvice. 
Nutritivno bogatiji medenjaci
FOTO: Getty Images

6. Nutritivno bogatiji medenjaci

Stari božićni kolači podsjećaju nas na naše bake, tako i medenjaci. No, uz malu promjenu u recepturi možete napraviti nutritivno bogatije medenjake. 

Sastojci:
Priprema
  1. U multipraktik stavite bademovo brašno, šećer, sol, začine i sodu bikarbonu. Izblendajte pa dodajte ulje, jaje, melasu, ekstrakt od vanilije i sjedinite.
  2. Tijesto prekrijte folijom i ostavite da se hladi u hladnjaku oko 30 minuta
  3. Zagrijte pećnicu na 350 °C, a lim za pečenje obložite papirom. 
  4. Izvadite tijesto iz hladnjaka, izvaljajte i modlicama za medenjake oblikujte medenjake.
  5. Pecite ih u pećnici oko 10 – 12 minuta. 
  6. Po želji ohlađene medenjake umočite u tamnu čokoladu. 

Pročitajte članak “Začini za medenjake: Imamo recept za najfiniju mješavinu začina bez koje zima i blagdani ne mogu“.

Linzeri sa zobenim i pirovim brašnom
FOTO: Getty Images

7. Linzeri sa zobenim i pirovim brašnom 

Ako su vam više od kremastih draži božićni suhi kolači, onda znate da su linzeri jedan od najčešćih suhih kolača u vrijeme Božića. Ne možemo odoljeti prhkim keksićima s domaćim pekmezom. No, kako nam je teško zaustaviti se samo na jednom linzeru, lako možemo pretjerati s unosom kalorija i šećera. Zato i za linzere postoji recept u nutritivno bogatijoj verziji. 

Sastojci:
Sastojci za pekmez od brusnice:
  • 2 šalice brusnica
  • pola šalice vode
  • 1/4 šalice javorovog sirupa. 
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 150 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. 
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj zdjeli jaje s javorovim sirupom
  3. Sjedinite obje smjese i po potrebi, ako je tijesto ljepljivo, dodajte još tapioka škroba. 
  4. Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku oko 15 minuta
  5. Na pobrašnjenoj podlozi zatim razvaljajte tijesto i modlicama izrežite linzere.
  6. Pecite između 10 – 13 minuta. 
  7. Dok se linzeri peku, pripremite pekmez od brusnice
  8. U tavi pomiješajte vodu, brusnice i javorov sirup te pirjajte na laganoj vatri dok brusnice ne omekšaju. 
  9. Nakon toga usitnite brusnice u blenderu, prebacite ih u staklenku i stavite malo u hladnjak da se ohlade. 
  10. Potom zalijepite linzere pekmezom od brusnice, dovoljno je otprilike pola čajne žličice pekmeza po jednom linzeru. 
  11. Po želji posipajte linzere eritritom u prahu.
Breskvice bez glutena
FOTO: Getty Images

8. Breskvice bez glutena 

Na popisu top 10 božićnih kolača moraju se naći i breskvice. Možete ih napraviti u gluten free verziji od bezglutenskog brašna ili kombinacije bademovog i pirovog brašna. 

Sastojci za tijesto:
Sastojci za punjenje:
  • 120 g maslaca
  • izdubljeno izmrvljeno tijesto
  • 1 čajna žličica ruma
  • 100 g mljevenih oraha ili badema 
  • oko 25 g tamne čokolade. 
Priprema
  1. Pjenasto umutite jaja sa šećerom, potom dodajte maslac, biljni napitak, sodu bikarbonu i limunov sok te sjedinite
  2. Dodajte postepeno brašno, sjedinite i ostavite u hladnjaku da odstoji oko dva sata.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 °C. 
  4. Rukom oblikujte kuglice za breskvice, malo ih spljoštite i dodajte na lim za pečenje te pecite oko 10 – 15 minuta. 
  5. Kada se ohlade, izdubite ih.
  6. Izdubljeno tijesto pomiješajte s ostalim sastojcima za punjenje i sjedinite ih.
  7. Breskvice punite napravljenim punjenjem.
  8. Po želji prehrambenu boju razrijedite u malo biljnog napitka te ih uvaljajte u eritrit
Veganske čokoladne kuglice
FOTO: Getty Images

9. Veganske čokoladne kuglice

Božićni suhi kolači ne mogu bez čokoladnih kuglica s lješnjacima. Pripremite veganske čoko kuglice koje neodoljivo podsjećaju na poznate slatkiše. 

Sastojci:
Priprema
  1. Tostirajte sirove lješnjake u pećnici, a potom ih premjestite u navlaženu krpu i očistite od kožice
  2. Tostirane lješnjake izblendajte, ali ne do teksture praha. 
  3. Dodajte ostale sastojke i sjedinite smjesu. 
  4. Kada ste napravili smjesu, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u sjeckane lješnjake.
  5. Ostavite ih oko 30 minuta u hladnjaku da se ohlade. 
  6. Za još više čokoladan okus kuglice uvaljajte u rastopljenu tamnu čokoladu. 

Pročitajte članak “Zdrave kuglice od datulja: Jednostavno, fino i zdravo! Zasladite se i ‘naboostajte’ energijom uz ove recepte“.

Zvjezdice od badema i chia sjemenki
FOTO: Getty Images

10. Zvjezdice od badema i chia sjemenki

Zvjezdice su rado viđene među kolačima jer djeluju kao prava jestiva dekoracija. Zvjezdice napravljene u nutritivno bogatijoj verziji svidjet će se i onima koji su sumnjičavi prema zdravijim verzijama božićnih kolača. 

Sastojci:
Priprema
  1. Posebno sameljite bademe i chia sjemenke. 
  2. Mljevene chia sjemenke dodajte u vodu, izmiješajte i ostavite oko 10 minuta. 
  3. U zdjeli pomiješajte mljevene bademe s kokosovim šećerom, cimetom i vanilijom
  4. Potom dodajte chia sjemenke i javorov sirup te sjedinite kako biste dobili tijesto
  5. Zagrijte pećnicu na 160 °C.
  6. Tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje, a potom modlicom u obliku zvjezdice izrežite tijesto
  7. Zvjezdice posložite na papir za pečenje i pecite oko 10 minuta dok ne poprime boju. 
  8. Kada su pečene, pustite da se ohlade, a potom ih posipajte eritritom u prahu.

Još ideje za božićne slastice potražite u člancima:

Članak objavljen:
  1. Dianežević, N. (2023). Sreća najveća: Proteinski čupavci! Fitness.com.hr.
  2. Violeta. Breskvice bez glutena. Recepti bez glutena by Vio.

Ocijenite članak

2.33 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu