Zdravi kolači bez brašna i šećera za uživanje u blagdanima
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Možda ste već upoznati s nutritivno bogatim namirnicama koje su jednako vrijedna zamjena klasičnim sastojcima za kolače. Zdravi kolači bez brašna i šećera dodatan su iskorak za one iskusne u fit receptima, ali i početnici će se dobro snaći.
Zdravi kolači bez brašna dobra su opcija za one koji su osjetljivi na gluten, iako je važno pratiti deklaraciju i dodatnu potvrdu o tragovima glutena. Zdravi kolači bez šećera su prilika za uživanje onima koji tvrde za sebe da su “ovisnici” o šećeru.
Kolači bez šećera i brašna nisu nužno i manje kalorični pa svakako pripazite na pojedenu količinu, posebice ako želite smršaviti.
Primjerice, bademovo brašno je iznimno bogato kalorijama u odnosu na obično bijelo brašno, no njegova vrijednost leži u tome što sadrži više proteina, zdravih masti te drugih nutrijenata.
Zdravi kolači bez brašna i šećera – recepti
Na ovoj listi recepata svatko će pronaći nešto za sebe i uživati u blagdanima istovremeno pazeći na prehranu.
Jednostavni kolač s bananama i cimetom
Kad su u pitanju najbrži i najjeftiniji kolači bez brašna, za recept u zadnji čas odličan je ovaj jednostavni kolač s bananama i cimetom. Ako imate dvije zrele banane koje su na izmaku, iskoristite ih za kolač.
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 2 jaja
- 3 jušne žlice kakaa u prahu (bez šećera)
- 1 jušna žlica meda
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- kokosovo ulje za premazivanje.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U zdjeli banane usitnite vilicom, a potom dodajte jaja i umutite ova dva sastojka pjenjačom.
- Dodajte sve preostale sastojke osim ulja i sjedinite smjesu.
- Kalup za pečenje premažite kokosovim uljem.
- Ulijte smjesu u kalup i pecite do 20 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- Po želji dodajte naribanu tamnu čokoladu ili kokosove mrvice.
Voćni kolač bez šećera
Možemo reći da volimo ili ne volimo voćne kolače. Ako se ipak pronalazite u prvoj kategoriji, onda je ovaj voćni kolač bez šećera baš za vas.
Sastojci:
- 150 g suhih brusnica
- 150 g sjeckanih badema
- 1 naribana jabuka
- 100 g mljevenih zobenih pahuljica
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- prstohvat soli
- 2 zrele banane (usitnjene vilicom)
- sok jedne naranče
- korica jedne naranče
- 2 jaja
- 3 jušne žlice kokosovog ulja.
Priprema
- Suhe brusnice potopite na 10 minuta u mlaku vodu.
- U zdjeli pomiješajte mljevene zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i začine, a u drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – usitnjene banane, jaja, ulje, ribanu jabuku i koricu i sok naranče.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke te umiješajte sjeckane bademe i ocijeđene brusnice.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U nauljeni kalup ulijte smjesu te je pecite do 40 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- Po želji ukrasite kolač kriškama naranče.
Panettone bez brašna i šećera
Uz kuglof, panettone je omiljeni kolač na blagdanskom stolu, a ujedno je i predivna dekoracija. Ovaj popularni kolač možete napraviti bez brašna i šećera, a evo i kako. Kada kažemo “panettone bez brašna”, mislimo na klasična brašna od žitarica.
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna
- 100 g suhog voća
- 50 g sjeckanih orašastih plodova
- 2 jušne žlice ruma
- 50 g kokosovog brašna
- 80 ml meda
- 80 ml biljnog napitka
- 50 ml kokosovog ulja
- 4 jaja (sobne temperature)
- korica jedne naranče
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli.
Priprema
- Suho voće potopite u rum na 10 minuta.
- U zdjeli umutite jaja pa dodajte med, vaniliju, ulje, biljni napitak i koricu naranče te sjedinite sastojke.
- U drugoj zdjeli pomiješajte bademovo i kokosovo brašno, sol, prašak za pecivo, cimet i sodu bikarbonu.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke.
- U smjesu još umiješajte sjeckane orašaste plodove i suho voće koje ste ocijedili od ruma.
- Zagrijte pećnicu na 170 °C.
- Kalup za panettone obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i pecite ga do 50 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečen.
- Kada je pečen, pustite da se malo ohladi, a potom ga izvadite iz kalupa.
Božićni rolat s makom
Tradicionalni sastojak kolača naših baka je svakako mak. Napravite ga bez dodanog šećera i klasičnog brašna od svega nekoliko sastojaka.
Sastojci za biskvit:
- 3 jušne žlice kokosovog brašna
- 3 jušne žlice meda
- 4 jaja sobne temperature
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- pola čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli.
Sastojci za kremu:
- 200 ml biljnog napitka
- 150 g mljevenog maka
- 2 jušne žlice meda
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka, a potom bjelanjke i sol umutite u snijeg.
- U zasebnoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke s medom i ekstraktom vanilije.
- U smjesu od žumanjaka dodajte kokosovo brašno i prašak za pecivo te sjedinite sastojke.
- Potom umiješajte snijeg pazeći na prozračnost biskvita.
- Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu.
- Pecite kolač do 12 minuta.
- Dok se kolač peče, pripremite kremu. U loncu zagrijte biljni napitak, potom dodajte sve preostale sastojke i kuhajte uz miješanje oko pet minuta.
- Pustite da se krema malo ohladi.
- Kad je kolač pečen, prebacite ga na čisti papir za pečenje i odmah zarolajte.
- Kad se biskvit ohladio, polako ga odrolajte, premažite kremom i ponovno pažljivo zarolajte.
- Zamotajte rolat u papir za pečenje i ostavite ga u hladnjaku minimalno jedan sat.
- Prije posluživanja rolat prelijte otopljenom tamnom čokoladom ili posipajte kokosovim mrvicama.
Kolač od jabuka i oraha
Kada su u pitanju zdravi kolači bez brašna i šećera, nešto tradicionalniji pristup blagdanskim slasticama uključuje sastojke s našeg podneblja. Ništa manje ukusni nisu kolači od jabuke i oraha.
Sastojci:
- 150 g mljevenih oraha
- 3 ribane jabuke
- 3 jaja
- 50 g kokosovog brašna
- 3 jušne žlice meda
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Umutite jaja s medom, a potom im dodajte naribane jabuke.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte kokosovo brašno, cimet, sol, prašak za pecivo i orahe.
- Polako suhe sastojke dodajte mokrima i sjedinite smjesu.
- Kalup za pečenje promjera oko 20 cm obložite papirom za pečenje, a potom u njega ulijte smjesu i poravnajte površinu.
- Pecite kolač do 40 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečen.
- Kada se kolač malo ohladi nakon pečenja, posipajte ga posipom po želji.
Pročitajte i ove članke:
- Recept za prefine čokoladne kocke bez brašna, šećera i korištenja pećnice
- Zdravi kolači koji ne debljaju: Imamo pet sjajnih recepata
- Božićni kolači koji se ne peku: Brzo su gotovi, a prefini! Za ovih 5 recepata ne treba vam pećnica.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Mlijeko i šećer za kašalj: Domaći lijek koji brzo pomaže
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja