Zdravi kolači bez brašna i šećera za uživanje u blagdanima

Zdravi kolači bez brašna i šećera

Možda ste već upoznati s nutritivno bogatim namirnicama koje su jednako vrijedna zamjena klasičnim sastojcima za kolače. Zdravi kolači bez brašna i šećera dodatan su iskorak za one iskusne u fit receptima, ali i početnici će se dobro snaći. 

Zdravi kolači bez brašna dobra su opcija za one koji su osjetljivi na gluten, iako je važno pratiti deklaraciju i dodatnu potvrdu o tragovima glutena. Zdravi kolači bez šećera su prilika za uživanje onima koji tvrde za sebe da su “ovisnici” o šećeru

Kolači bez šećera i brašna nisu nužno i manje kalorični pa svakako pripazite na pojedenu količinu, posebice ako želite smršaviti.

Štoviše, nekad su pojedini sastojci bogatiji kalorijama u odnosu na klasične sastojke. 

Primjerice, bademovo brašno je iznimno bogato kalorijama u odnosu na obično bijelo brašno, no njegova vrijednost leži u tome što sadrži više proteina, zdravih masti te drugih nutrijenata.

Zdravi kolači bez brašna i šećera – recepti

Na ovoj listi recepata svatko će pronaći nešto za sebe i uživati u blagdanima istovremeno pazeći na prehranu.

najbrži i najjeftiniji kolači bez brašna
FOTO: Shutterstock

Jednostavni kolač s bananama i cimetom

Kad su u pitanju najbrži i najjeftiniji kolači bez brašna, za recept u zadnji čas odličan je ovaj jednostavni kolač s bananama i cimetom. Ako imate dvije zrele banane koje su na izmaku, iskoristite ih za kolač.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U zdjeli banane usitnite vilicom, a potom dodajte jaja i umutite ova dva sastojka pjenjačom. 
  3. Dodajte sve preostale sastojke osim ulja i sjedinite smjesu. 
  4. Kalup za pečenje premažite kokosovim uljem. 
  5. Ulijte smjesu u kalup i pecite do 20 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen. 
  6. Po želji dodajte naribanu tamnu čokoladu ili kokosove mrvice. 
Voćni kolač bez šećera
FOTO: Shutterstock

Voćni kolač bez šećera

Možemo reći da volimo ili ne volimo voćne kolače. Ako se ipak pronalazite u prvoj kategoriji, onda je ovaj voćni kolač bez šećera baš za vas. 

Sastojci:
Priprema
  1. Suhe brusnice potopite na 10 minuta u mlaku vodu. 
  2. U zdjeli pomiješajte mljevene zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i začine, a u drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – usitnjene banane, jaja, ulje, ribanu jabuku i koricu i sok naranče. 
  3. Sjedinite mokre i suhe sastojke te umiješajte sjeckane bademe i ocijeđene brusnice
  4. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  5. U nauljeni kalup ulijte smjesu te je pecite do 40 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen. 
  6. Po želji ukrasite kolač kriškama naranče. 
Zdravi kolači bez brašna
FOTO: Shutterstock

Panettone bez brašna i šećera 

Uz kuglof, panettone je omiljeni kolač na blagdanskom stolu, a ujedno je i predivna dekoracija. Ovaj popularni kolač možete napraviti bez brašna i šećera, a evo i kako. Kada kažemo “panettone bez brašna”, mislimo na klasična brašna od žitarica. 

Sastojci:
Priprema
  1. Suho voće potopite u rum na 10 minuta. 
  2. U zdjeli umutite jaja pa dodajte med, vaniliju, ulje, biljni napitak i koricu naranče te sjedinite sastojke. 
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte bademovo i kokosovo brašno, sol, prašak za pecivo, cimet i sodu bikarbonu
  4. Sjedinite mokre i suhe sastojke. 
  5. U smjesu još umiješajte sjeckane orašaste plodove i suho voće koje ste ocijedili od ruma. 
  6. Zagrijte pećnicu na 170 °C.
  7. Kalup za panettone obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i pecite ga do 50 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečen. 
  8. Kada je pečen, pustite da se malo ohladi, a potom ga izvadite iz kalupa. 
Zdravi kolači bez šećera
FOTO: Shutterstock

Božićni rolat s makom 

Tradicionalni sastojak kolača naših baka je svakako mak. Napravite ga bez dodanog šećera i klasičnog brašna od svega nekoliko sastojaka. 

Sastojci za biskvit:
  • 3 jušne žlice kokosovog brašna
  • 3 jušne žlice meda
  • 4 jaja sobne temperature
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • pola čajne žličice praška za pecivo 
  • prstohvat soli.
Sastojci za kremu:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka, a potom bjelanjke i sol umutite u snijeg
  3. U zasebnoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke s medom i ekstraktom vanilije
  4. U smjesu od žumanjaka dodajte kokosovo brašno i prašak za pecivo te sjedinite sastojke. 
  5. Potom umiješajte snijeg pazeći na prozračnost biskvita. 
  6. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu. 
  7. Pecite kolač do 12 minuta. 
  8. Dok se kolač peče, pripremite kremu. U loncu zagrijte biljni napitak, potom dodajte sve preostale sastojke i kuhajte uz miješanje oko pet minuta. 
  9. Pustite da se krema malo ohladi. 
  10. Kad je kolač pečen, prebacite ga na čisti papir za pečenje i odmah zarolajte. 
  11. Kad se biskvit ohladio, polako ga odrolajte, premažite kremom i ponovno pažljivo zarolajte
  12. Zamotajte rolat u papir za pečenje i ostavite ga u hladnjaku minimalno jedan sat. 
  13. Prije posluživanja rolat prelijte otopljenom tamnom čokoladom ili posipajte kokosovim mrvicama. 
kolač bez brašna i šećera
FOTO: Shutterstock

Kolač od jabuka i oraha 

Kada su u pitanju zdravi kolači bez brašna i šećera, nešto tradicionalniji pristup blagdanskim slasticama uključuje sastojke s našeg podneblja. Ništa manje ukusni nisu kolači od jabuke i oraha. 

Sastojci:
  • 150 g mljevenih oraha
  • 3 ribane jabuke 
  • 3 jaja
  • 50 g kokosovog brašna
  • 3 jušne žlice meda
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
  • prstohvat soli
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Umutite jaja s medom, a potom im dodajte naribane jabuke
  3. U zasebnoj zdjeli pomiješajte kokosovo brašno, cimet, sol, prašak za pecivo i orahe
  4. Polako suhe sastojke dodajte mokrima i sjedinite smjesu. 
  5. Kalup za pečenje promjera oko 20 cm obložite papirom za pečenje, a potom u njega ulijte smjesu i poravnajte površinu
  6. Pecite kolač do 40 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečen. 
  7. Kada se kolač malo ohladi nakon pečenja, posipajte ga posipom po želji. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu