Zdravi kolači koji ne debljaju: Imamo pet sjajnih recepata

Zdravi kolači koji ne debljaju

Stručnjaci za prehranu često naglašavaju kako se ne moramo ničega odreći da bismo uživali u hrani, čak ako želimo i smršaviti. Gotovo za sve klasične recepte postoji alternativa s nutritivno bogatijim namirnicama, a siromašnijima u kalorijama

Važno je naglasiti da ne postoje zdravi i nezdravi kolači, odnosno zdrave i nezdrave namirnice, već možemo govoriti samo o zdravoj i nezdravoj prehrani. Nešto će imati negativan utjecaj na zdravlje kada pretjerujemo u učestalosti i količini te namirnice kroz vrijeme. 

To znači da slobodno jedemo i klasičan kolač, slatkiš ili tortu, ali umjereno i kada nam se jede.

Za one koji češće vole uživati u slasticama ili pak iz određenih razloga žele birati kvalitetnije namirnice s nutritivnog aspekta dobrodošli su i nutritivno bogatiji kolači. 

Kad su u pitanju zdravi kolači koji ne debljaju, zapravo se misli na nutritivno bogatije verzije kolača. Važno je naglasiti da nutritivno bogatiji kolači ne znače uvijek i manje kalorija. 

Primjerice, možemo rafinirano suncokretovo ulje zamijeniti istom količinom maslinovog ulja, ali broj kalorija ostaje isti. Tzv. zdravi kolači koji ne debljaju najčešće će imati beskalorijske zaslađivače umjesto klasičnog šećera. 

Također, neke od namirnica koje se koriste u takvim receptima su whey protein, integralna brašna, orašasti plodovi, voće, biljni napitci umjesto mliječnih, pa čak i povrće poput mrkve, kao što je slučaj u već dobro poznatom kolaču od mrkve

Dakle, bilo da se radi o nutritivno bogatijim kolačima ili klasičnim kolačima, svi se mogu uklopiti u pravilnu prehranu. To znači da ćemo ih jesti tek povremeno i biti umjereni u količini

Zdravi kolači koji ne debljaju – recepti

Donosimo nekoliko recepata za nutritivno bogatije kolače ako želite istovremeno uživati u okusu, ali i dati svojem tijelu određene nutrijente. Također, prednost ovakvih recepata leži u tome što takvi kolači sadrže više vlakana, vitamina i minerala, pa će i skok šećera u krvi biti manji, a vi se nećete nužno osjećati naduto i umorno

Voćni kolač sa zobenim brašnom
FOTO: Shutterstock

Voćni kolač sa zobenim brašnom 

Za početak donosimo vrlo jednostavan recept sa sastojcima za one koji su tek na početku upoznavanja s različitim nutritivno bogatijim namirnicama. Također, ovaj recept je za one koji ne podnose umjetne zaslađivače

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Kalup obložite papirom za pečenje ili ga premažite. 
  3. U velikoj zdjeli sjedinite zobeno brašno, šećer, sol i prašak za pecivo.
  4. Potom dodajte maslac od badema ili kikirikija, jogurt, jaja, ekstrakt vanilije i dobro pomiješajte. 
  5. Lagano umiješajte voće pa smjesu izlijte u kalup. 
  6. Pecite kolač oko 25 – 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen. 
Cheesecake s višnjama u čaši
FOTO: Shutterstock

Cheesecake s višnjama u čaši 

Jedan od najpopularnijih kolača je cheesecake, a dobra je vijest da se možete igrati ovim receptom na sto načina i napraviti ga u nutritivno bogatijoj verziji. Odaberite voće po želji, a mi vam donosimo recept za cheesecake s višnjama. 

Sastojci:
Priprema
  1. Integralne kekse izlomite. Možete ih staviti u prozirnu plastičnu vrećicu sa zipom pa ih usitniti valjkom. 
  2. Izmrvljene kekse utisnite na dno čaše
  3. U zdjeli pomiješajte sir, jogurt, med i ekstrakt vanilije
  4. Višnje pomiješajte s cimetom ili cimet naknadno dodajte na vrh. 
  5. Dio smjese od sira stavite na kekse, potom dodajte red višanja. Po želji ponovite još jedan takav sloj. 
  6. Po želji posipajte cejlonskim cimetom koji regulira šećer u krvi. 
Muffini od banana i zobenih pahuljica
FOTO: Shutterstock

Muffini od banana i zobenih pahuljica 

Sastojke koje koristite za zobenu kašu iskoristite i za nutritivno bogate muffine koji će poslužiti kao savršen međuobrok ili grickalica na putu

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pripremite silikonske kalupe za muffine ili premažite klasični kalup za muffine
  3. U zdjeli pomiješajte banane, jaja, kokosovo ulje, biljni napitak i ekstrakt vanilije.
  4. Dodajte zobene pahuljice, sodu bikarbonu i prašak za pecivo te sjedinite smjesu. 
  5. Punite kalupe smjesom do 2/3 i pecite oko 20 minuta. Provjerite čačkalicom jesu li muffini pečeni. 
  6. Po želji muffine prošarajte otopljenom tamnom čokoladom. 
Kolač od čokolade i naranče
FOTO: Shutterstock

Kolač od čokolade i naranče koji podsjeća na slavne kekse

Spoj čokolade i naranče je božanstven i zato rado pravimo nutritivno bogatiju verziju ovog kolača. Kako se u receptu koristi i kora naranče, budite sigurni da ste nabavili ekološke netretirane naranče

Sastojci:
  • 2 velike eko naranče 
  • pola šalice brezinog šećera ili drugog zaslađivača
  • 1/4 šalice kokosovog ulja 
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • pola šalice pirovog brašna
  • 1/4 šalice sjeckane tamne čokolade
  • prstohvat soli
  • tamna čokolada.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Kalup obložite papirom za pečenje ili ga premažite. 
  3. Najprije iscijedite sok iz naranče pa naribajte koricu naranče
  4. U zdjeli pomiješajte sok i koricu naranče sa šećerom, kokosovim uljem, jajima i vanilija ekstraktom
  5. Dodajte pirovo brašno, sol i prašak za pecivo te dobro sjedinite smjesu. 
  6. Umiješajte još sjeckanu tamnu čokoladu te prelijte smjesu u kalup.
  7. Pecite oko 30 – 35 minuta.
  8. Prije posluživanja pustite da se kolač ohladi, a dodatno ga prelijte otopljenom tamnom čokoladom. 
Proteinski kolač s jagodama
FOTO: Shutterstock

Proteinski kolač s jagodama 

Sezona je jagoda, a nema ništa slađe od ukusnih slastica s jagodama. Jagode na 100 g sadrže tek 32 kalorije te su idealna namirnica u procesu mršavljenja. 

Sastojci:
  • 1 šalica svježih jagoda (nasjeckanih)
  • pola šalice eritritola
  • 1/4 šalice kokosovog ulja 
  • 2 jaja
  • pola šalice integralnog brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo 
  • 1/4 šalice biljnog napitka po izboru 
  • pola šalice whey proteina od jagode
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
Sastojci za preljev od jagoda:
  • 1 šalica svježih jagoda
  • 2 jušne žlice eritritola
  • 1 jušna žlica vode
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Kalup obložite papirom za pečenje ili ga premažite.
  3. U zdjeli izgnječite jagode i pomiješajte s eritritolom
  4. U drugoj zdjeli sjedinite jaja, kokosovo ulje, biljni napitak i ekstrakt vanilije
  5. Sjedinite smjesu od jagoda i smjesu od jaja. 
  6. Dodajte brašno, whey, sol i prašak za pecivo, sjedinite smjesu i ulijte u kalup.
  7. Pecite kolač od jagoda oko 25 – 30 minuta. 
  8. U međuvremenu pripremite preljev tako da u blender dodate sve sastojke i izblendate ih. 
  9. Smjesu za preljev prebacite u lončić te kuhajte na srednje jakoj vatri oko 5 – 10 minuta uz miješanje dok se ne zgusne.
  10. Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a potom ga prelijte preljevom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu