Recepti za brownie s tajnim dodatkom koji će sve oduševiti

Recepti za brownie

Uživanje u desertu, pogotovo finom desertu kao što je brownie, potrebno si je priuštiti s vremena na vrijeme. Štoviše, desert ne mora biti u potpunosti nezdrava komponenta vašeg jelovnika. Možete pripremiti razne zdrave deserte, poput sladoleda od banane, chia pudinga ili kolača od jabuka.

Međutim, možete pripremiti i poznate omiljene slastice na nutritivno bogatiji način, koji će okusom i dalje očaravati!

Tako ćete u ovom članku saznati kako pripremiti ukusne brownije s tajnim zdravim dodacima.

Recepti za brownie s tajnim dodatkom

U nastavku donosimo tri recepta za brownie kojima ćete se rado vraćati.

Brownie s batat krumpirom
FOTO: Shutterstock

Brownie s batat krumpirom

Batat krumpir je prirodno slatka namirnica, što je samim time čini pogodnom za pripremu deserta. Osim toga, batat sadrži vlakna i brojne minerale i vitamine, poput mangana, bakra, vitamina A, B5, B6 i C.

Ovaj recept je pogodan za vegane ili osobe koje ne konzumiraju proizvode životinjskog podrijetla. Pogodan je i za osobe koje izbjegavaju gluten jer sadrži zobeno brašno – samo prije kupovine zobenih pahuljica ili brašna provjerite radi li se zaista o bezglutenskom proizvodu. Zobeno brašno možete dobiti blendanjem zobenih pahuljica.

Za pripremu ovog recepta potreban je pire od batat krumpira, koji možete dobiti na način da skuhate ili ispečete batat, a potom ga zgnječite ili izblendate. Primjerice, ako radite pire krumpir od slatkog krumpira kao dio glavnog jela, prije začinjavanja odvojite dio za pripremu finog deserta.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte pire od batat krumpira, javorov sirup, kikiriki maslac, ekstrakt vanilije i otopljeno kokosovo ulje ili veganski maslac.
  3. Smjesi dodajte kakao u prahu, sol, prašak za pecivo i zobeno brašno te sve izmiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.
  4. Smjesu prebacite u kalup (20 x 20 cm) obložen papirom za pečenje, posipajte usitnjenim orasima i komadićima čokolade te pecite oko 30 minuta. Kako biste provjerili je li kolač gotov, možete umetnuti čačkalicu u sredinu kolača. Trebala bi izaći uglavnom čista.
  5. Brownie izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi oko pola sata.

Možete ga servirati samostalno ili sa sladoledom. Ako imate ostatke, možete ih držati na sobnoj temperaturi do tri dana ili u hladnjaku 5 – 7 dana.

Brownie s tikvicom
FOTO: Shutterstock

Brownie s tikvicom

Tikvica je niskokalorična namirnica bogata, između ostalog, vitaminom A, manganom i vitaminom C, a sadrži i kalij, magnezij te vlakna. Okusom se u desertu ne osjeti, a čini ga nutritivno bogatijim. Tikvicu možete naribati ili, ako je želite dobrano sakriti, izblendati na sitne komadiće. Ovaj recept je također pogodan za vegane ili osobe koje ne konzumiraju proizvode životinjskog podrijetla.

Sastojci:
  • 1/2 šalice suncokretovog ulja ili drugog ulja bez okusa
  • 1 šalica šećera
  • 1 jušna žlica ekstrakta vanilije
  • 2 šalice brašna
  • 1/2 šalice kakaa u prahu
  • 1,5 čajna žličica sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 3 šalice naribane tikvice
  • 1 šalica komadića tamne čokolade.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte ulje, šećer i ekstrakt vanilije.
  3. Smjesi dodajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i sol. Smjesa će biti vrlo suha u ovom koraku.
  4. Umiješajte naribanu tikvicu i pustite smjesu da odstoji pet minuta. Nakon toga bi smjesa trebala biti vlažnija.
  5. Na kraju umiješajte i komadiće tamne čokolade.
  6. Smjesu prebacite u kalup (33 x 22 cm) obložen papirom za pečenje te pecite 25 – 35 minuta. Kako biste provjerili je li kolač gotov, možete umetnuti čačkalicu sredinu kolača. Trebala bi izaći uglavnom čista.
Brownie s avokadom
FOTO: Shutterstock

Brownie s avokadom

Iako je, striktno gledajući, avokado voće, dospio je na našu listu recepata brownieja s tajnim sastojkom. Avokado je nutritivno bogata namirnica koja obiluje zdravim mastima, vlaknima, mineralima i vitaminima. Ovom receptu dodaje i kremastu teksturu.

Pripazite da koristite avokado koji je sazrio. Zreli avokado prepoznat ćete po tome što je blago mekan na dodir, a obično mu je potrebno 4 – 5 dana nakon kupovine da sazrije. Ovaj recept pogodan je za osobe koje izbjegavaju gluten.

Sastojci:
  • 1 zreli avokado
  • 1/2 šalice kakaa u prahu
  • 2 jaja
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 1/4 šalice kikiriki ili bademovog maslaca
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1/2 šalice komadića tamne čokolade.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 160 °C.
  2. U procesoru hrane izblendajte avokado (bez kore i koštice), kakao u prahu, jaja, šećer, kikiriki maslac, prašak za pecivo, ekstrakt vanilije i sol.
  3. Kada je sve sjedinjeno, umiješajte komadiće tamne čokolade.
  4. Smjesu prebacite u kalup (22 x 22 cm) obložen papirom za pečenje te pecite 40 minuta.
  5. Pustite da se brownie u potpunosti ohladi prije serviranja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Gilmore, M. (2024). Flourless Avocado Brownies. Detoxinista.
  2. Rettke, A. (2018). Zucchini Brownies. I Am Baker.
  3. Fudgy Sweet Potato Brownies (V/GF). Minimalist Baker.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu