Kokosov maslac u prehrani i kozmetici

kokosov_maslac

Većina ljudi nije čula za kokosov maslac, no čuli su za kokosovo ulje. Za razliku od kokosovog ulja koji se dobiva ekstrakcijom iz kokosa, kokosov maslac se izrađuje od mesa kokosa i uključuje komadiće kokosa.

Kokosov maslac uz ostale proizvode od kokosa postaje sve popularniji na tržištu te se sve više koristi kako u prehrani, tako i u kozmetici. Dobar je izvor zdravih masti, a čest je sastojak čokolade. Dobiva se iz kokosove pulpe i blijedožute je boje, a možete ga napraviti i kod kuće od kokosovog brašna.

U nastavku članka pročitajte više o upotrebi kokosovog maslaca u kozmetici i prehrani. 

Kokosov maslac – svojstva

Kokosov maslac se dobiva prerađivanjem unutrašnjosti kokosa, odnosno bijelog kokosovog “mesa”. Kokosovo ulje se dobiva hladnim prešanjem tog istog ulja i uvijek je u tekućem agregatnom stanju. 

S druge strane, kokosov maslac je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, a grijanjem se topi. 

Kokosov maslac sadrži većinom zasićene masne kiseline, i to 10 grama po jušnoj žlici, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline. Ista jušna žlica kokosovog maslaca sadrži 2 grama dijetalnih vlakana. 

Osim toga, u kosovom maslacu još ima:

 • magnezija,
 • željeza, 
 • kalija,
 • nešto proteina. 
kokos

Foto: Photospin

Kokosov maslac u kozmetici

Najvažnija uporaba kokosovog maslaca je u njezi kože. Zbog toga što se topi na temperaturi naše kože, lako se nanosi i razmazuje. Kokosov maslac se može koristiti na mnogo načina:

 • losion za tijelo,
 • pripravak za masiranje,
 • uklanjač šminke,
 • smirujući tretman za upaljenu kožu. 

Ne postoji mnogo znanstvenih dokaza koji bi podupirali sve zdravstvene tvrdnje koje se vežu uz upotrebu kokosovog maslaca i ulja u kozmetici, poput tretiranja strija, akni i sličnog.

Pozitivna iskustva su stečena većinom iskustveno, ali kokosov maslac zasigurno djeluje njegujuće i omekšava kožu zbog visokog udjela masnih kiselina. 

Pazite kod upotrebe kokosovog maslaca za njegu kože lica jer može djelovati komedogeno i začepiti pore. 

kokosov_maslac

Foto: Photospin

Kokosov maslac često se može naći u prodaji kao sredstvo za zaštitu prilikom sunčanja, najčešće u kombinaciji s mrkvom što daje lijep i brončani ten. Ipak, treba biti oprezan jer kokosov maslac ne štiti od štetnog UV zračenja! 

Maslac možete koristiti i u liječenju suhe i ispucale kose, tako da ga nanesete na kosu prije pranja i ostavite da djeluje desetak minuta. Kosa će nakon ispiranja biti bujna, zdravija i sjajnija.

Kokosov maslac u prehrani

Kokosov maslac i ulje dobivaju se prešanjem kokosova ploda. Maslac se na temperaturi većoj od 25 stupnjeva topi i postaje ulje koje se može koristiti u pripremi jela kao zamjena za klasična ulja, primjerice u pripremi palačinki.

Kokosov maslac nosi visok udio zasićenih masnih kiselina zbog čega ga treba umjereno konzumirati kako bi se smanjio rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila.

Maksimalan unos zasićenih masti dnevno iznosi od 16 do 22 g, što odgovara količini kokosovog maslaca od 2,5 žlice.

Neka istraživanja pokazuju da bi se zbog visoke koncentracije laurinske kiseline, koja je jedna od zasićenih masnih kiselina u kokosovom maslacu, čak mogla smanjiti koncentracija “lošeg” kolesterola u krvi, ali ova istraživanja nisu potpuna i nema ih mnogo. 

kokosov_maslac

Foto: Photospin

Zbog izvrsnog okusa možete ga koristiti kao namaz za kruh, a najčešće se koristi u pripremi kolača i drugih slastica kao zamjena za uobičajeni maslac.

Kokosov maslac – kako napraviti?

Kokosov maslac lako možete pripremiti u udobnosti vlastitog doma.

Priprema:

 1. Kokosovo brašno uspite u blender. 
 2. Dodajte malo tekućine poput vode, mlijeka ili kokosovog ulja.
 3. Blendajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu.

Možete ga koristiti u prehrani ili za njegu kose i kože. S obzirom na velik udio masti, kokosov maslac možete čuvati i do 6 mjeseci na temperaturi manjoj od 25 stupnjeva.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. McDermott, A., Butler, N. (2016) Coconut Oil vs. Coconut Butter: What’s the Difference? Healthline. 
 2. Willett, W.C. (2018) Ask the doctor: Coconut oil and health. Harvard Health.
 3. de Roos, N., Schouten, E., Katan, M. (2001) Consumption of a solid fat rich in lauric acid results in a more favorable serum lipid profile in healthy men and women than consumption of a solid fat rich in trans-fatty acids. J. Nutr. 131(2):242-5.
 4. How To Make Coconut Butter. (2018) Chocolate Covered Katie. 

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu