Božićni bezglutenski kolači food blogerice Adrijane

Božićni bezglutenski kolači

Kad je Adrijana Bručić prvi put zakoračila u svijet bezglutenskog kuhanja, nije ni sanjala da će put biti toliko izazovan. No, unatoč svim neuspjesima, nastavila je tražiti rješenja, eksperimentirati i učiti iz svakog pokušaja.

Danas s ponosom priprema razne bezglutenske delicije, a njezina kreativnost posebno dolazi do izražaja tijekom blagdana. Božić je za nju postao prilika da kroz svoje recepte podijeli radost sa svima koji prate njezin blog Bezglutenska radost.

Božićni bezglutenski kolači

U nastavku donosimo tri sjajna recepta iz Adrijanine kuhinje koji će unijeti toplinu i mirise blagdana u vaš dom – kokos keksiće, tradicionalnu orehnjaču i kuglice s lješnjacima.

Bez obzira na to jeste li početnik ili već iskusni u pripremi bezglutenskih deserata, ovi božićni bezglutenski kolači donose savršen spoj okusa i jednostavnosti.

Pripremite se za božićnu čaroliju u vašoj kuhinji!
Božićni bezglutenski kolači
FOTO: Bezglutenska radost

Kokos keksići

Ovi mirisni kokos keksići savršeni su primjer kako božićni bezglutenski kolači mogu biti jednostavni za pripremu, a istovremeno neodoljivo ukusni.

Sastojci:
  • 370 g bezglutenskog brašna (po potrebi dodati još)
  • 90 g šećera u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 60 g kokosovih mrvica
  • 160 g maslaca
  • 2 jaja.
Priprema
  1. Od navedenih sastojaka umijesite čvrsto, a glatko tijesto.
  2. Razvaljate ga na željenu debljinu i raznim modlicama izrežite kekse.
  3. Stavite ih na kalup pa u hladnjak na 15-ak minuta, da se tijesto malo odmori, a maslac stisne.
  4. Pecite osam minuta na 180 °C dok ne dobiju lijepu boju.
  5. Pustite kekse da se dobro ohlade.
  6. Po želji dodatno posipajte šećerom u prahu ili ukrasite rastopljenom čokoladom.
Orehnjača
FOTO: Bezglutenska radost

Orehnjača

Tradicionalna orehnjača, prilagođena bezglutenskoj prehrani, donosi sve čari domaćih blagdanskih kolača uz bogati nadjev od oraha i ruma.

Sastojci za tijesto:
  • 540 g bezglutenskog brašna + za brašniti radnu površinu
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 2 jaja
  • 3 – 4 jušne žlice šećera
  • korica limuna (naribana)
  • prstohvat soli.
Sastojci za kvasac:
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica brašna
  • 300 ml toplog mlijeka.
Premaz:
  • 1 žumanjak s malo mlijeka.
Nadjev:
  • 400 g mljevenih oraha
  • 3 jušne žlice šećera
  • 300 ml vrućeg mlijeka
  • rum (količina po želji).
Priprema
  1. U veću zdjelu stavite toplo mlijeko, kvasac, čajnu žličicu šećera i čajnu žličicu brašna, izmiješajte te pokrijte krpom te ostavite na toplom da se kvasac digne.
  2. Kad je kvasac spreman zamijesite tijesto, prvo dodajte rastopljeni maslac, dva jaja, a zatim brašno pomiješano sa šećerom, malo soli i naribane korice limuna.
  3. Tijesto je mekše, zato miješajte s mikserom koristeći spiralni nastavak. Tako ćete puno lakše izraditi tijesto.
  4. Ostavite tijesto na toplom 30 minuta da se digne pokriveno krpom.
  5. Kada je tijesto spremno zamijesite ga još kratko te brašnite radnu površinu dok to činite.
  6. Tijesto razvaljajte na debljinu od jednog centimetra.
  7. Nakon toga napravite nadjev – mljevene orahe stavite u veću zdjelu te dodajte šećer, rum i prelijte s vrućim mlijekom. Sve dobro izmiješajte da se sastojci povežu.
  8. Na razvaljano tijesto stavite nadjev od oraha, ravnomjerno ga razmažite te zarolajte tijesto u roladu.
  9. Prebacite roladu u kalup te ostavite da se diže još 30 minuta.
  10. Premažite žumanjkom i mlijekom i stavite peći na 180 °C, 30 – 35 min, ovisno o jačini pećnice.
Kuglice s lješnjacima i mljevenim keksom od prosa
FOTO: Bezglutenska radost

Kuglice s lješnjacima i mljevenim keksom od prosa

Ove kuglice s lješnjacima i čokoladom pravi su hit među božićnim bezglutenskim kolačima – idealne za brzu pripremu i uživanje uz blagdansku kavu.

Sastojci:
  • 300 g mljevenih keksa od prosa
  • 200 g čokolade
  • 350 ml mlijeka (obično ili biljno)
  • 150 g mljevenih lješnjaka + 100 g za uvaljati kuglice
  • malo ekstrakta vanilije.
Priprema
  1. Rastopite čokoladu na pari pomiješanu s mlijekom i ekstraktom vanilije, ohladite smjesu kratko te u nju umiješajte mljeveni keks od prosa i dodajte mljevene lješnjake.
  2. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  3. Smjesa je mekša, zato je stavite kratko u hladnjak da se stisne – izrada kuglica će biti lakša.
  4. Kad se smjesa stisnula, oblikujte kuglice te ih uvaljajte u mljevene lješnjake i ostavite ih preko noći u hladnjaku.

Bezglutenski božićni kolači ne samo da mogu biti ukusni, već i donijeti radost pripreme u blagdansko vrijeme, kako nam je pokazala Adrijana svojim inspirativnim receptima.

Ako tražite još ideja za slasne i zdrave bezglutenske deserte, svakako posjetite njezin blog Bezglutenska radost i otkrijte cijeli svijet bezglutenskih poslastica! 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kokos keksići. Bezglutenska radost.
  2. Kuglice s lješnjacima i mljevenim keksom od prosa. Bezglutenska radost.
  3. Orehnjača. Bezglutenska radost.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu