Jednostavna jela s gljivama s mesom i bez mesa
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Još u školi na satu biologije učili smo kako gljive spadaju u zasebno carstvo, a ne u carstvo biljaka kamo ih ponekad možemo greškom smjestiti. Ono što svi znamo o gljivama jest da ih možemo podijeliti na otrovne i neotrovne.
Koriste se u kulinarstvu, a oni koji su dobro upućeni u jestive i nejestive gljive sami će ih brati prilikom šetnji šumom tijekom jesenskih mjeseci. No, tijekom cijele godine možemo nabaviti šampinjone, shiitake i bukovače.
Ako volite gljive, onda se zasigurno često nađu na vašem jelovniku, a jednostavna jela s gljivama uključuju:
- juhe od gljiva
- rižoto s gljivama
- omlet s gljivama
- pečene ili grilane gljive
- punjene gljive
- tjestenina s gljivama.
Jednostavna jela s gljivama
Gljive su niskokalorične pa će se lako uklopiti u jelovnik osoba na redukcijskoj prehrani. Čest su sastojak u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani, a jedna su od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D.
Gljive sadrže i antioksidanse koji nas štite od razvoja kroničnih bolesti i upalnih procesa u tijelu, a sadrže i važne minerale poput selena i vitamine B skupine. Zahvaljujući vlaknima pridonose zdravoj probavi, a pojedine vrste gljiva ističu se i antikancerogenim svojstvima.
Ovo su dovoljni razlozi da uvedete gljive u svoju svakodnevnu prehranu ako ih volite. Zdravi recepti s gljivama su jednostavni, ukusni i brzo gotovi, a mi u nastavku donosimo nekoliko ideja za jela s gljivama bez mesa i jela s gljivama s mesom.
Kremasta juha od gljiva
Lagana, nutritivna, topla i okusima bogata kremasta juha od gljiva savršena je lagana večera ili ručak u hladnim mjesecima. Koristite gljive koje su vam dostupne ili imate kod kuće, a to mogu biti vrganji, šampinjoni ili smrznuta mješavina gljiva.
Sastojci:
- 400 g gljiva
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica timijana
- 2 jušne žlice sjeckanog peršina
- 3 jušne žlice zobenog vrhnja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Gljive narežite na jednake tanke ploške.
- U tavi na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
- Potom ubacite gljive i dinstajte ih oko sedam minuta. Po potrebi dodajte malo vode.
- Dodajte krumpir, povrtni temeljac, timijan i pustite da zavrije, a potom poklopite, smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 15 minuta, dok krumpir ne omekša.
- Nakon toga ubacite juhu u blender ili usitnite sve sastojke štapnim mikserom.
- Ulijte juhu ponovno u lonac i stavite na vatru pa umiješajte vrhnje, papar i sol.
- Poslužite sa svježe sjeckanim peršinom.
Rižoto s gljivama
Rižoto s gljivama jedna je od najpoznatijih i najčešćih kombinacija kada su u pitanju gljive. Za ovaj recept koristite smeđu rižu ili arborio rižu, kako biste dobili kremasti rižoto. Ovo jelo odličan je prilog mesu.
Sastojci:
- 200 g riže
- 300 g gljiva
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 750 ml povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 50 ml suhog bijelog vina
- pola čajne žličice origana
- sok polovice limuna
- 2 jušne žlice parmezana ili prehrambenog kvasca
- crni papar
- sol.
Priprema
- Gljive narežite na jednake tanke ploške.
- U tavi na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu. Potom ubacite gljive i dinstajte ih oko sedam minuta. Po potrebi dodajte malo vode.
- Dodajte vino i kuhajte nekoliko minuta dok ne ispari.
- Dodajte (arborio) rižu, dinstajte je oko dvije minute, a potom dodajte jednu po jednu zaimaču povrtnog temeljca i miješajte. Ovaj postupak traje oko 20 minuta kako bi riža ispala kremasta.
- Dodajte začine i pustite da se kuha još oko 10 minuta.
- Prije posluživanja posipajte rižoto parmezanom ili prehrambenim kvascem.
Omlet s gljivama
Idealan doručak svakako je omlet na sto načina, a jedan od njih može biti i onaj u kombinaciji s gljivama. Odaberite gljive po želji te napravite ukusan i nutritivno bogat omlet za izvrstan početak dana.
Sastojci:
- 100 g gljiva
- 3 jaja
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- pola crvene paprike (narezane na kockice)
- pola tikvice (narezane na kolutove)
- 1 šalica baby špinata
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- 2 jušne žlice mrvljenog feta sira.
Priprema
- Gljive narežite na jednake tanke ploške.
- U tavi na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu. Potom ubacite gljive, papriku i tikvicu i dinstajte ih oko sedam minuta. Po potrebi dodajte malo vode.
- Umiješajte špinat i dinstajte jednu minutu.
- Preko povrća i gljiva prelijte umućena jaja i začinite.
- Smanjite vatru, poklopite tavu i ostavite oko četiri minute da se omlet ispeče s jedne strane, a potom ga okrenite.
- Dodajte po vrhu omleta feta sir, zarolajte ga uz pomoć lopatice i poslužite uz krišku, idealno, kiselog kruha.
Pečene gljive
Pečene gljive odličan su prilog mesu ili glavnom vegetarijanskom jelu. Treba vam svega nekoliko sastojaka i pećnica, budući da izbjegavamo prženje, a pečene gljive u pećnici u potpunosti će zadovoljiti potrebne okuse i teksturu.
Sastojci:
- 400 g gljiva
- 2 režnja češnjaka (usitnjena)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 čajna žličica suhog timijana
- 1 čajna žličica balzamičnog octa
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Gljive operite, osušite krpom i one veće narežite na komade, a manje ostavite cijele.
- U maloj zdjelici pomiješajte sve preostale sastojke, osim peršina i gljiva.
- Umiješajte gljive u napravljenu marinadu i ostavite gljive da odstoje oko 15 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje, rasporedite gljive i pecite ih u pećnici do 25 minuta dok ne poprime zlatnu boju. Na pola pečenja malo promiješajte gljive.
- Poslužite gljive posipane svježim peršinom.
Punjene gljive mesom i povrćem
Ako želite glavno jelo za ručak, sa svim makronutrijentima i vlaknima, tada su punjene gljive mesom i povrćem odličan izbor. Umjesto mesa dodajte tofu ili sojine ljuspice.
Sastojci:
- 10 velikih gljiva
- 250 g mljevenog mesa
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 crvena paprika (narezane na kockice)
- 1 tikvica (ribana)
- 1 šalica blitve (sjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica nasjeckane rajčice
- 1 jušna žlica parmezana
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
- 1 čajna žličica origana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Gljive operite, osušite, odrežite drške, nasjeckajte ih i ostavite sa strane.
- Glave gljiva rasporedite na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
- U tavi na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak te sjeckane drške gljiva i dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte mljeveno meso i dinstajte oko sedam minuta.
- Dodajte povrće i dinstajte pet minuta.
- Umiješajte začine i rajčicu te dinstajte još oko dvije minute.
- Glave gljiva posolite i punite napravljenom smjesom te ih uvaljajte u parmezan.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite punjene gljive oko 25 minuta.
- Poslužite punjenje gljive posipane peršinom.
Tjestenina s gljivama
Kremasti umak od gljiva s tjesteninom i povrćem pravi je odabir kada želite pojesti nešo gurmansko, a opet nutritivno i zasitno.
Sastojci:
- 300 g gljiva
- 250 g tjestenine
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 crvena paprika (narezane na kockice)
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 šalica baby špinata
- 250 ml povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 150 ml biljnog vrhnja
- 1 jušna žlica kukuruznog škroba
- 1 čajna žličica origana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, a nakon što je kuhana, ocijedite je i ostavite sa strane.
- Gljive operite, osušite i narežite na kriške.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak i dinstajte jednu minutu.
- Dodajte gljive i dinstajte oko sedam minuta, a potom i tikvicu i papriku te nastavite dinstati još pet minuta.
- Ulijte povrtni temeljac i kuhajte oko pet minuta.
- U zdjelici dobro pomiješajte kukuruzni škrob i biljno vrhnje, a potom umiješajte u gljive i povrće.
- Pustite da se zgusne, pa dodajte začine i umiješajte špinat. Kuhajte još jednu minutu.
- Prelijte umak preko tjestenine i poslužite.
Pročitajte i ove članke:
- Osam gljiva koje mogu poslužiti kao zamjena za meso
- Jesenske gljive: Neka se ovih sedam nađe na vašem tanjuru
- Bombastični jesenski ručak: Gulaš od gljiva bez komadića mesa.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ruska manikura: Sve popularniji postupak brine dermatologe!
- Tomislav Stanić
- 1 min čitanja