Jednostavna jela s gljivama s mesom i bez mesa

Jednostavna jela s gljivama

Još u školi na satu biologije učili smo kako gljive spadaju u zasebno carstvo, a ne u carstvo biljaka kamo ih ponekad možemo greškom smjestiti. Ono što svi znamo o gljivama jest da ih možemo podijeliti na otrovne i neotrovne.

Koriste se u kulinarstvu, a oni koji su dobro upućeni u jestive i nejestive gljive sami će ih brati prilikom šetnji šumom tijekom jesenskih mjeseci. No, tijekom cijele godine možemo nabaviti šampinjone, shiitake i bukovače

Ako volite gljive, onda se zasigurno često nađu na vašem jelovniku, a jednostavna jela s gljivama uključuju:

Jednostavna jela s gljivama

Gljive su niskokalorične pa će se lako uklopiti u jelovnik osoba na redukcijskoj prehrani. Čest su sastojak u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani, a jedna su od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D.

Gljive sadrže i antioksidanse koji nas štite od razvoja kroničnih bolesti i upalnih procesa u tijelu, a sadrže i važne minerale poput selena i vitamine B skupine. Zahvaljujući vlaknima pridonose zdravoj probavi, a pojedine vrste gljiva ističu se i antikancerogenim svojstvima.

Ovo su dovoljni razlozi da uvedete gljive u svoju svakodnevnu prehranu ako ih volite. Zdravi recepti s gljivama su jednostavni, ukusni i brzo gotovi, a mi u nastavku donosimo nekoliko ideja za jela s gljivama bez mesa i jela s gljivama s mesom

Zdravi recepti s gljivama
FOTO: Shutterstock

Kremasta juha od gljiva

Lagana, nutritivna, topla i okusima bogata kremasta juha od gljiva savršena je lagana večera ili ručak u hladnim mjesecima. Koristite gljive koje su vam dostupne ili imate kod kuće, a to mogu biti vrganji, šampinjoni ili smrznuta mješavina gljiva. 

Sastojci:
Priprema
  1. Gljive narežite na jednake tanke ploške. 
  2. U tavi na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
  3. Potom ubacite gljive i dinstajte ih oko sedam minuta. Po potrebi dodajte malo vode. 
  4. Dodajte krumpir, povrtni temeljac, timijan i pustite da zavrije, a potom poklopite, smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 15 minuta, dok krumpir ne omekša. 
  5. Nakon toga ubacite juhu u blender ili usitnite sve sastojke štapnim mikserom.
  6. Ulijte juhu ponovno u lonac i stavite na vatru pa umiješajte vrhnje, papar i sol
  7. Poslužite sa svježe sjeckanim peršinom. 
jela s gljivama bez mesa
FOTO: Shutterstock

Rižoto s gljivama 

Rižoto s gljivama jedna je od najpoznatijih i najčešćih kombinacija kada su u pitanju gljive. Za ovaj recept koristite smeđu rižu ili arborio rižu, kako biste dobili kremasti rižoto. Ovo jelo odličan je prilog mesu.

Smeđu rižu skuhajte zasebno, a arborio rižu kuhajte direktno s ostalim sastojcima. 
Sastojci:
Priprema
  1. Gljive narežite na jednake tanke ploške. 
  2. U tavi na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu. Potom ubacite gljive i dinstajte ih oko sedam minuta. Po potrebi dodajte malo vode. 
  3. Dodajte vino i kuhajte nekoliko minuta dok ne ispari. 
  4. Dodajte (arborio) rižu, dinstajte je oko dvije minute, a potom dodajte jednu po jednu zaimaču povrtnog temeljca i miješajte. Ovaj postupak traje oko 20 minuta kako bi riža ispala kremasta. 
  5. Dodajte začine i pustite da se kuha još oko 10 minuta. 
  6. Prije posluživanja posipajte rižoto parmezanom ili prehrambenim kvascem. 
Omlet s gljivama
FOTO: Shutterstock

Omlet s gljivama

Idealan doručak svakako je omlet na sto načina, a jedan od njih može biti i onaj u kombinaciji s gljivama. Odaberite gljive po želji te napravite ukusan i nutritivno bogat omlet za izvrstan početak dana

Sastojci:
Priprema
  1. Gljive narežite na jednake tanke ploške. 
  2. U tavi na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu. Potom ubacite gljive, papriku i tikvicu i dinstajte ih oko sedam minuta. Po potrebi dodajte malo vode. 
  3. Umiješajte špinat i dinstajte jednu minutu. 
  4. Preko povrća i gljiva prelijte umućena jaja i začinite.
  5. Smanjite vatru, poklopite tavu i ostavite oko četiri minute da se omlet ispeče s jedne strane, a potom ga okrenite. 
  6. Dodajte po vrhu omleta feta sir, zarolajte ga uz pomoć lopatice i poslužite uz krišku, idealno, kiselog kruha. 
Pečene gljive
FOTO: Shutterstock

Pečene gljive

Pečene gljive odličan su prilog mesu ili glavnom vegetarijanskom jelu. Treba vam svega nekoliko sastojaka i pećnica, budući da izbjegavamo prženje, a pečene gljive u pećnici u potpunosti će zadovoljiti potrebne okuse i teksturu. 

Sastojci:
Priprema
  1. Gljive operite, osušite krpom i one veće narežite na komade, a manje ostavite cijele.
  2. U maloj zdjelici pomiješajte sve preostale sastojke, osim peršina i gljiva. 
  3. Umiješajte gljive u napravljenu marinadu i ostavite gljive da odstoje oko 15 minuta. 
  4. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  5. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje, rasporedite gljive i pecite ih u pećnici do 25 minuta dok ne poprime zlatnu boju. Na pola pečenja malo promiješajte gljive.
  6. Poslužite gljive posipane svježim peršinom. 
jela s gljivama s mesom
FOTO: Shutterstock

Punjene gljive mesom i povrćem

Ako želite glavno jelo za ručak, sa svim makronutrijentima i vlaknima, tada su punjene gljive mesom i povrćem odličan izbor. Umjesto mesa dodajte tofu ili sojine ljuspice.

Sastojci:
Priprema
  1. Gljive operite, osušite, odrežite drške, nasjeckajte ih i ostavite sa strane.
  2. Glave gljiva rasporedite na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. 
  3. U tavi na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak te sjeckane drške gljiva i dinstajte još jednu minutu. 
  4. Dodajte mljeveno meso i dinstajte oko sedam minuta. 
  5. Dodajte povrće i dinstajte pet minuta. 
  6. Umiješajte začine i rajčicu te dinstajte još oko dvije minute. 
  7. Glave gljiva posolite i punite napravljenom smjesom te ih uvaljajte u parmezan.
  8. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite punjene gljive oko 25 minuta. 
  9. Poslužite punjenje gljive posipane peršinom. 
Tjestenina s gljivama
FOTO: Shutterstock

Tjestenina s gljivama 

Kremasti umak od gljiva s tjesteninom i povrćem pravi je odabir kada želite pojesti nešto gurmansko, a opet nutritivno i zasitno. 

Sastojci:
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama, a nakon što je kuhana, ocijedite je i ostavite sa strane.
  2. Gljive operite, osušite i narežite na kriške. 
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak i dinstajte jednu minutu.
  4. Dodajte gljive i dinstajte oko sedam minuta, a potom i tikvicu i papriku te nastavite dinstati još pet minuta. 
  5. Ulijte povrtni temeljac i kuhajte oko pet minuta.
  6. U zdjelici dobro pomiješajte kukuruzni škrob i biljno vrhnje, a potom umiješajte u gljive i povrće
  7. Pustite da se zgusne, pa dodajte začine i umiješajte špinat. Kuhajte još jednu minutu. 
  8. Prelijte umak preko tjestenine i poslužite.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu