Kiselina u želucu – uzroci, simptomi, liječenje

zelucana_kiselina

Kiselina koju izlučuje naš želudac priprema hranu za proces probave i kao takva je neizostavna za urednu probavu, no njezino pretjerano izlučivanje uzrokuje smetnje poput želučanog refluksa, odnosno vraćanja kiseline iz želuca u jednjak što izaziva osjećaj pečenja, otežanog gutanja i podrigivanja.

Prekomjerne kiselina u želucu – simptomi

  • Osjećaj pečenja u jednjaku – želučani refluks uzrokuje vraćanje kiseline u jednjak što nagriza njegovu sluznicu i uzrokuje pečenje. Osjećaj postaje izrazito snažan neposredno nakon obroka te u ležećem položaju. 
  • Bol u prsima – također je uzrokovana želučanim refluksom. Ipak, traje li duže vremena, u pitanju može biti srčana bolest.
  • Gorak okus u ustima – kiselina može uz jednjak doći do grla i ostaviti gorak okus. Ponekad može doći i do gušenja tijekom noći zbog čega treba biti na oprezu.
  • Suho grlo i promuklost – kiselina ponekad može iritirati glasnice. 
  • Bijela sluznica usta i jezika te naslage na zubima – osobe s čestim želučanim refluksom mogu osjetiti posljedice na boji jezika te zubnim naslagama, a neliječenje prekomjernog lučenja kiseline može uzrokovati i probleme sa zubima. 

Znanstveni časopis PloS One donosi studiju koja kiselinu u želucu smatra ključnim čimbenikom koji oblikuje raznolikim sastavom mikrobnih zajednica potrebnih za normalan rad želučanih funkcija.

S obzirom na to da se kiselost želuca razlikuje među različitim vrstama, važno je naglasiti kako želučani mjehur djeluje kao ekološki filtar kojega je redovito potrebno kontrolirati kako bi se probava odvijala neometano.

Drugim riječima, rezultati ove studije ukazuju na važnost mjerenja kiseline u želucu kako bi se spriječile brojne zdravstvene komplikacije.

Uzroci prekomjerne kiseline u želucu

Najčešći je uzrok prekomjernog stvaranja želučane kiseline neadekvatan način prehrane:

  • Pretjerana količina želučane kiseline stvara se kod većih unosa hrane, stoga se preporuča jesti češće u manjim obrocima.
  • Masna i pržena hrana dugo se probavlja i potrebno je više kiseline pa ju je potrebno izbjegavati.
  • Također, alkoholna i gazirana pića, duhan i kava izrazito potiču lučenje želučane kiseline.
Kiselina u želucu

Osobe koje su zaražene bakterijom Helicobacter pylori također češće luče previše želučane kiseline.

Kiselina se može vraćati u jednjak i zbog oštećenja sfinktera, mišića koji dijeli jednjak i želudac koji se otvara prilikom gutanja kako bi propustio hranu u želudac, a odmah zatim se zatvara.

Uzrok može biti i prolaps dijela želuca u prsnu šupljinu zbog čega je potrebno što prije se obratiti liječniku. 

Lučenje prekomjerne kiseline u želucu povezuje se i s gastritisom, odnosno upalom želučane sluznice. Osim što se nerijetko povezuje sa stresom, gastritis izrazito otežava svakodnevicu svojim bolnim simptomima.

Poznati znanstveni časopis Alimentary pharmacology & therapeutics donosi studiju čiji rezultati pokazuju da je gastritis snažno povezan s celijakijom, gastroenterološkom bolesti koja predstavlja nemogućnost probavljanja glutenske hrane. Ovakvi istraživački rezultati ukazuju koliko je kontrola kiseline u želucu važna za sprječavanje brojnih probavnih bolesti.

Također, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom češće imaju probleme vezane uz želučanu kiselinu.

Želučani refluks čest je zbog djelovanja hormona u trudnoći.

Moguće komplikacije

Želučana kiselina u jednjaku može nagrizati sluznicu i uzrokovati komplikacije poput upale jednjaka.

Osobe s gastritisom također će osjetiti simptome prekomjernog lučenja želučane kiseline, a neliječenje ovih smetnji može dovesti i do nastanka čira na želucu

Još jedna znanstvena studija o ovoj temi objavljena je u časopisu PloS pathogens te ističe koliko kiselina želuca kontrolira ne samo ukupnu gustoću bakterija već i mikroskopsku raspodjelu bakterija koje koloniziraju u žlijezdama želuca.

Drugim riječima, kiselina u želucu regulira razne funkcije želuca čiji bi prestanak rada značio i razvoj različitih drugih bolesti.

Hrana koju je potrebno izbjegavati

Potrebno je izbjegavati kisele namirnice kao što su:

  • rajčica,
  • citrusno voće,
  • svježi luk,
  • masno meso,
  • pečena i pržena hrana,
  • ljuti i slani začini poput papra i ljute paprike,
  • ocat,
  • slatkiši,
  • kava,
  • alkoholna i gazirana pića, posebno pivo.
zelucana_kiselina2
Namirnice koje potiču stvaranje želučane kiseline

Ipak, izbjegavanje određenih namirnica nije uvijek dovoljno jer ponekad nije problem u samim namirnicama koliko u njihovom kombiniranju jer su određene kombinacije hrane teško probavljive.

Nažalost, u prehrambenoj kulturi našeg podneblja upravo takve teško probavljive kombinacije namirnica čine okosnicu glavnih obroka.

Pri tome su najučestalije:

  • Kombinacija ugljikohidrata i proteina u jednom obroku – odnosno združivanje krumpira, tjestenine i riže s mesom, ribom i jajima.
  • Kombinacija različitih proteinskih namirnica – združivanje primjerice jaja i mesa, mesa i sira, graha i mesa itd.
  • Kolači, odnosno slastice nakon glavnog jela – slatki deserti nakon obilnog glavnog obroka otežat će probavu i najotpornijima što ćete prepoznati po klasičnom simptomu umora i težine u trbuhu nakon takvog obroka.

Kako smanjiti kiselinu u želucu?

Za smanjenje želučane kiseline najčešće se koriste antacidni lijekovi, ponekad H2 blokatori i inhibitori protonske pumpe koji blokiraju proizvodnju želučane kiseline i omogućuju tkivu da se oporavi.

U narodu se tradicionalno koristi soda bikarbona. Kako ju koristiti pročitajte ovdje.

Iako mlijeko može privremeno ublažiti simptome, dugoročno nije dobro jer će želudac proizvoditi više kiseline kako bi razgradio masnoću iz mlijeka.

Za oblaganje želučane sluznice koristi se bijeli i crni sljez te slatki korijen (sladić), zatim čajevi od sljeza i lana, a olakšati neugodu u želucu može i čaj od kamilice ili mente

Namirnice koje djeluju kao prirodni antacidi su:

  • aloe vera,
  • lješnjaci i bademi, 
  • mrkva,
  • zob,
  • riža,
  • jabuka
  • banana.

Umjesto snažnih začina koristite komorač ili đumbir. 

zelucana_kiselina1
Namirnice koje su korisne u borbi protiv povećanog lučenja želučane kiseline

Važno je imati na umu da svi lijekovi, i farmaceutski i prirodni, pružaju tek privremeno olakšanje, a za dugotrajno sprječavanje prekomjernog lučenja kiseline potrebno je promijeniti režim prehrane.

Ako sumnjate da uzrok ne leži u prehrani nego u zdravstvenom problemu poput gore navedenog oštećenja sfinktera ili prolapsa želuca, odmah posjetite liječnika. 

Kako biste smanjili želučani refluks, držite se sljedećih naputaka:

  • Izbjegavati obroke dva sata prije spavanja; u ležećem položaju kiselina lakše dolazi do jednjaka gdje uzrokuje osjećaj žarenja.
  • Obroci trebaju biti manji, ali češći, a hranu je potrebno dobro prožvakati.
  • Piti mnogo vode, posebno prilikom uzimanja lijekova.
  • Smanjiti uzroke stresa.
  • Izbjegavati veće tjelesne napore.
  • Izbjegavati neudobnu odjeću, pri čemu posebno onu koja steže oko struka.
  • Žvakaće gume ili bomboni bez šećera pomažu u stvaranju sline koja neutralizira želučanu kiselinu. 
  • Održavajte umjerenu tjelesnu težinu.
Članak objavljen:

Izvori:

  1. Beasley, D. E., Koltz, A. M., Lambert, J. E., Fierer, N. i Dunn, R. R. (2015). The evolution of stomach acidity and its relevance to the human microbiome. PloS one, 10(7), e0134116.
  2. Huang, J. Y., Sweeney, E. G., Guillemin, K. i Amieva, M. R. (2017). Multiple acid sensors control Helicobacter pylori colonization of the stomach. PLoS pathogens, 13(1), e1006118.
  3. Lebwohl, B., Green, P. H. i Genta, R. M. (2015). The coeliac stomach: gastritis in patients with coeliac disease. Alimentary pharmacology & therapeutics, 42(2), 180-187.

Ocijenite članak

3.94 / 5   68

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kiselina u želucu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu