Soda bikarbona u trudnoći – prednosti i nedostaci

Soda-bikarbona-u-trudnoći

Soda bikarbona se često koristi kao lijek, pogotovo kada su u pitanju želučane tegobe. U trudnoći se često mogu pojaviti žgaravica, nadutost i grčevi u nogama kao neke od tegoba koje otežavaju svakodnevne aktivnosti trudnica.

S obzirom na to da su mišljenja o korištenju sode bikarbone u trudnoći podijeljena, svakako je dobro informirati se o njezinim prednostima i nedostacima.

Soda-bikarbona

Žgaravica u trudnoći

Žgaravica u trudnoći se najčešće javlja u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće.

U drugoj polovici trudnoće dolazi do popuštanja sfinktera (prstenastog mišića koji odvaja jednjak od želuca) najčešće zbog hormonskih promjena (estrogen i progesteron) i povećanja maternice koja stvara pritisak na želudac i njegov sadržaj (pogotovo želučanu kiselinu). Upravo zbog toga se želučana kiselina često vraća u jednjak te izaziva bol i žarenje pri dodiru sa sluznicom jednjaka.

Iako je žgaravica u trudnoći uglavnom bezopasna pojava, jako je česta i neugodna, te je mnogo žena osjeti prvi put tek u trudnoći, a često potraje do samog poroda. S obzirom na to da od žgaravice u trudnoći pati oko 30-50% žena, onda možete i sami zamisliti koliko različitih metoda liječenja postoji.

Žgaravica u trudnoći – prirodni lijek

Iskustva trudnica i majki koje su imale žgaravicu za vrijeme trudnoće su zaista različita. Preporučuju bademe, čaj od đumbira, koromačtablete (npr. Rennie), sodu bikarbonu itd. Korisni su i još poneki jednostavni savjeti za prirodno rješavanje žgaravice u trudnoći, kao što su:

  • manje porcije jela češće u danu,
  • polako žvakanje hrane,
  • izbjegavanje ležećeg položaja nakon jela,
  • izbjegavanje masne i kisele hrane,
  • izbjegavanje čokolade, kave i alkohola,
  • spavanje na povišenom uzglavlju.

Neke trudnice i majke su izjavile kako im je samo soda bikarbona pomogla kad se pojavila žgaravica u ranoj trudnoći, kao i kiselina u ranoj trudnoći, a njezin učinak je značajan i u kasnijim razdobljima trudnoće.

Soda-bikarbona-i-trudnoća

Soda bikarbona u trudnoći – prednosti

Soda bikarbona se smatra najstarijim provjerenim lijekom protiv žgaravice. S obzirom na to da ona djeluje neutralizirajuće na želučanu kiselinu, to znači da ublažava i smanjuje kiselost želučane kiseline jer ju veže na sebe u velikim količinama.

Upravo zbog toga ne dolazi do osjećaja žarenja u želucu jer, iako nešto kiseline može proći u jednjak, soda bikarbona veže na sebe većinu kiseline te se žgaravica uopće ne pojavi. Stoga se ne čini štetnim rastopiti žličicu sode bikarbone u pola čaše vode kako bi se simptomi žgaravice ublažili i uklonili.

Pitanje korištenja sode bikarbone u trudnoći još uvijek traži svoje konkretne odgovore. No, prednosti sode bikarbone su zaista mnogobrojne, pa možemo spomenuti neke koje mogu olakšati život trudnicama koje pate od žgaravice.

Na samom početku je važno razjasniti da se za ljekovite i medicinske svrhe smije koristiti isključivo soda bikarbona bez aluminija zato što je ona pročišćena od teških metala koji mogu ugroziti naše zdravlje i zdravlje bebe.

Soda-bikarbona

Soda bikarbona u trudnoći – nedostaci

Neki stručnjaci smatraju kako soda bikarbona može djelovati nepovoljno na razvoj djeteta. Iako je ova tema prilično neistražena, lijekovi protiv želučane kiseline, kao što je i soda bikarbona, mogu uzrokovati probleme u mišićima djeteta.

Međutim, ti isti stručnjaci smatraju da bilo kakvo uzimanje lijekova u trudnoći nije nimalo dobro, što je i istina, ali ako trudnica ima određene poteškoće koje izrazito otežavaju njezino svakodnevno funkcioniranje i narušavaju zdravlje, lijekovi se smiju koristiti samo i isključivo na preporuku liječnika.

Oprezno s lijekovima u trudnoći!

Uzmite u obzir da o Vama ovisi još jedan život koji se razvija i raste, stoga pazite da bilo koji lijekovi koje koristite ne sadržavaju aluminij ili aspirin.

Jedan od takvih lijekova je i Rennie (kalcijev i magnezijev karbonat), a lijekovi s aluminijem (Gastal i Rupurut) se mogu koristiti samo ako je neophodno, ali pritom kratkotrajno i jako oprezno jer može doći do nakupljanja aluminija u tkivu fetusa.

To znači da se svakako morate posavjetovati s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih tableta u trudnoći. Upravo zbog toga se isključivo smije koristiti i soba bikarbona bez aluminija.

Međutim, prirodnije i lakše metode poput spavanja na povišenom uzglavlju, izbjegavanja masne hrane, čokolade, kave i alkohola, svakako pomažu kod ublažavanja želučanih tegoba.

Soda-bikarbona-trudnice

Žgaravica u trudnoći i kosa bebe – istraživanje

Neki smatraju da su bebe s puno kose uzrok pojave žgaravice u trudnoći. S obzirom na to da je bilo teško povjerovati u ovaj mogući mit, provedeno je jedno američko istraživanje koje je uključivalo 64 trudnice, od kojih je 78% imalo čestu i jaku žgaravicu u trudnoći.

Rezultati istraživanja su pokazali da su od 28 žena koje su imale umjerene do teške žgaravice, čak 23 žene rodile bebe s prosječnom ili natprosječnom količinom kose. Nadalje, 10 od 12 žena koje nisu imale žgaravicu su rodile djecu s jako malo ili bez kose.

Iako zaista postoji povezanost između količine bebine kose i pojave žgaravice, to nije nužno pravilo kao uzrok žgaravice u trudnoći. Odnosno, kosa na bebinoj glavi vrlo vjerojatno nije uzrok Vašoj žgaravici, ali je povezanost moguća.

Članak objavljen:

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu