Hrana protiv kiseline u želucu: Što jesti?
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Osjećaj peckanja u želucu zaista može poremetiti dnevni ritam i utjecati na kvalitetu života. Iako je kiselina prirodno prisutna u želucu gdje obavlja svoju važnu ulogu u probavi hrane i uništavanju bakterija, može stvarati problem i osjećaj žarenja ili peckanja prilikom vraćanja u jednjak.
Simptomi su najčešće osjećaj žarenja iza prsne kosti, pogotovo nakon obroka, podrigivanje i vraćanje kiseline u usta, osjećaj težine u želucu, kiseli okus u ustima i težina u trbuhu. Važno je naglasiti da ovi simptomi mogu upućivati na ozbiljnije probleme poput GERB-a.
Uzroci osjećaja žarenja i peckanja mogu biti različiti, a neki od njih se odnose na prekomjeran unos određenih pića i namirnica poput masne, pržene i začinjene hrane, gaziranih pića i alkohola, čokolade ili kave.
Također, neke nezdrave navike poput pušenja, prejedanja i kasnih obroka, malo sna te kronični stres također mogu biti okidač za kiselinu. Kada se ustanovi problem, najčešće kreće borba oko toga koja je hrana protiv kiseline u želucu najbolja.
Ovisno o dijagnozi vrste žgaravice ili GERB-a, nerijetko se uključuju lijekovi. Međutim, oni najčešće samo gase simptome, dok ne rješavaju stvarni uzrok.
Važno je uključiti interdisciplinarni tim, od liječnika do nutricionista i farmaceuta, a ponekad i psihologa, ako vodite stresan način života. Isto tako, put do pronalaska hrane koja neće odmoći ili koja bi čak mogla pomoći je nerijetko individualan.

Donosimo okviran pregled hrane i pojedinih namirnica u vezi želučane kiseline i osjećaja žarenja. Imajte na umu da je ovo samo orijentir, a prehrana bi svakako trebala biti individualno prilagođena, a do nje ćete vjerojatno doći metodama pokušaja i pogreške, odnosno obraćanjem pažnje što vam odgovara, a što ne.
Kada se stanje popravi, neke namirnice ćete moći ponovno uvoditi, ali to je ponovno individualno. Kiselina u želucu koja se diže prema gore vrlo je iritantna i iscrpljujuća pojava, ali treba vam strpljenje, restrukturiranje načina života i pronalazak prehrane koja vam odgovara.
U nastavku otkrivamo koja je najbolja hrana protiv želučane kiseline.
Hrana protiv kiseline u želucu
Postoji popis namirnica koje se preporučuju kod osjećaja peckanja zbog kiseline u želucu koja se vraća, a glavni razlozi njihova odabira su što ne potiču dodatno lučenje kiseline i smanjuju iritaciju. Neke od tih namirnica su:
- čiste zobene pahuljice (ne industrijski zaslađene)
- riža
- krumpir
- tikvice
- brokula
- mrkva
- banana
- dinje
- nemasno meso i riba
- biljni čajevi poput kamilice.
Žitarice poput riže i cjelovitih zobenih pahuljica sadrže vlakna koja čak mogu upiti višak kiseline, a neutralne su i blage te ne opterećuju želudac. Zobene pahuljice namočite ili skuhajte kako bi postale lakše probavljive.
Osim toga, tople i mekane zobene pahuljice obložit će sluznicu želuca dajući osjećaj zaštitnog filma. Također, topla hrana ima umirujući učinak. Povrće poput brokule, mrkve i tikvice jedite pirjano ili kuhano na pari. Ne izazivaju dodatno lučenje kiseline kao što to čine luk, rajčica ili paprika.
Dinja hidrira i lagana je za probavu, a banane zbog svojeg sastava također oblažu sluznicu želuca i jednjaka. Za razliku od masnog mesa koje može pogoršati simptome, nemasno bijelo meso i riba sadrže proteine koji su nam neophodni, a pritom neće izazvati pogoršanje.

Jogurt i kiselina u želucu
Kada govorimo o dobrim bakterijama i zdravoj crijevnoj mikroflori, jogurt je jedna od prvih namirnica koje nam padaju na pamet. Ovdje se prvenstveno misli na obični mliječni jogurt s probiotičkim kulturama, a ne voćni ili zaslađeni jogurt s raznim dodacima, pogotovo šećerom.
Birajte niskomasni jogurt, odnosno onaj s niskim postotkom mliječne masti te nemojte piti vrlo hladan jogurt. Također, reakcija na jogurt je individualna. Za razliku od jogurta, kefir je kiseliji pa može pogoršati simptome.
Med i kiselina u želucu
Med je tradicionalna namirnica narodne medicine. Zbog svojih umirujućih i protuupalnih svojstava može pomoći kod kiseline u želucu, ali to ne znači pojesti nekoliko jušnih žlica meda jer ipak se ubraja u jednostavne šećere. Jedna čajna žličica dnevno bit će dovoljna.
Osobe koje pate od nepravilne regulacije šećera u krvi trebaju se prije uzimanja meda posavjetovati s liječnikom.
Mlijeko protiv žgaravice
Mlijeko je nekad smatrano lijekom protiv kiseline jer bi djelovalo trenutno umirujuće. No, kasnije zapravo može pogoršati simptome, a pogotovo ako je riječ o punomasnom mlijeku. U pravilu se mlijeko ne preporučuje kod stvaranja prekomjerne kiseline, bez obzira na trenutni učinak umirenja.
Čaj za kiselinu u želucu
Kao što je već navedeno, čaj od kamilice jedan je od onih koji može smiriti kiselinu u želucu i djelovati protuupalno. Često se navodi i čaj od đumbira koji je odličan kod mučnina, ali reakcija je individualna jer kod nekih može izazvati osjećaj peckanja.
Čaj od komorača jedan je od prvih na popisu kada je u pitanju probava jer opušta probavni sustav i djeluje protiv nadutosti, a pridružuje mu se i čaj od sljeza koji će obložiti sluznicu želuca i ublažiti osjećaj iritacije.
Pročitajte i ove članke:
- Čaj protiv žgaravice: Ovih sedam će neutralizirati kiselinu
- Razlika između žgaravice, refluksa kiseline i GERB-a
- Četiri štetne navike koje “bude” neugodnu žgaravicu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja