Mlijeko i žgaravica: Pomaže li stvarno ili samo pogoršava stvar?

Mlijeko i žgaravica

Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja u prsima koji nastaje kada se želučana kiselina vraća u jednjak. Iako se ponekad javlja sporadično, kod kroničnog refluksa – koji se događa više od dva puta tjedno – može biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Dok neki ljudi pronalaze olakšanje u određenim namirnicama, pitanje koje mnoge zanima jest – može li mlijeko protiv žgaravice doista pomoći?

Mlijeko i žgaravica – kako djeluju zajedno?

Mlijeko i mliječni proizvodi bogati su kalcijem, koji ima sličan učinak kao antacidi. Antacidi često sadrže kalcij-karbonat koji neutralizira višak želučane kiseline. Stoga, kalcij iz mlijeka može djelovati na sličan način i pružiti privremeno olakšanje kod žgaravice.

Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju manje kalcija mogu imati veći rizik od upale jednjaka uzrokovane refluksom.

S druge strane, veći unos kalcija povezan je s nižim rizikom od pojave žgaravice.

Međutim, mlijeko sadrži i druge nutrijente poput proteina i masti koji mogu utjecati na njegov učinak.

Jedna studija je pokazala da su osobe koje konzumiraju najmanje mlijeka i mliječnih proizvoda imale veću vjerojatnost razvoja GERB-a. Iako ovo može sugerirati da mlijeko i žgaravica mogu biti povezani, ne radi se o izravnoj uzročno-posljedičnoj vezi – na rezultate mogu utjecati mnogi drugi faktori.

Mlijeko protiv žgaravice
FOTO: Shutterstock

Mlijeko protiv žgaravice – može li pogoršati simptome?

Učinak mlijeka na žgaravicu nije jednoznačan. Neka istraživanja sugeriraju korist, dok druga ne pokazuju nikakav efekt ili pokazuju da pogoršava stanje. To može biti posljedica razlika u prehrambenim navikama, metodama istraživanja ili individualnim reakcijama.

Primjerice, neka istraživanja pokazuju da osobe koje piju mlijeko s višim udjelom masti mogu češće osjetiti refluks jer masnoća usporava probavu i povećava proizvodnju želučane kiseline. Zato mnogi preporučuju isprobavanje obranog ili niskomasnog mlijeka kako bi se vidjelo kako tijelo reagira.

Alternative ako mlijeko izaziva žgaravicu

Ako primijetite da vam mlijeko pogoršava simptome, možete isprobati biljne alternative poput bademovog, sojinog ili zobenog mlijeka. Ipak, imajte na umu da ona često ne sadrže dovoljno kalcija osim ako nisu obogaćena.

Osim mlijeka, i druge prehrambene promjene mogu pomoći u smanjenju žgaravice:

  • nezačinjena i lagana hrana – izbjegavajte začinjenu hranu koja iritira jednjak
  • bez gaziranih i jako kiselih pića – voda ili manje kiseli voćni sokovi su bolji izbor
  • hrana s niskim udjelom masnoće – masna hrana ostaje duže u želucu i povećava šanse za žgaravicu
  • hrana bogata vlaknima – posebno topljiva vlakna mogu pomoći u smanjenju simptoma GERB-a.

Dodatni savjeti za olakšanje žgaravice

Uz prehranu, određene promjene u načinu života mogu značajno smanjiti učestalost žgaravice:

  • podignite glavu pri spavanju i koristite više jastuka
  • večeru jedite ranije kako bi želudac imao dovoljno vremena za probavu
  • smanjite veličinu porcija
  • ako je potrebno, koristite lijekove protiv žgaravice prema uputama liječnika
  • ograničite gazirana pića, kavu i čaj ako primijetite da pogoršavaju simptome
  • održavajte zdravu tjelesnu težinu.

Ponekad se žgaravica pojavljuje povremeno, ali ako simptomi traju ili se pogoršavaju, svakako se posavjetujte s liječnikom kako biste dobili pravi tretman.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu