Posna jela za Veliki petak: Imamo brze, jeftine i izbalansirane recepte za blagdanski nemrs i post
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Veliki petak kršćanski je spomendan pa je za vjernike tako obavezan post na Veliki petak. Ipak, mnogi su u potrazi za receptima za posna jela za Veliki petak. No, zanimljivo je kako se post najčešće povezuje s nekonzumiranjem mesa na određeni dan, iako to zapravo nije u potpunosti točno.
Naime, post u kršćanstvu znači da se uzima samo jedan puni obrok na dan, dok se nemrs odnosi na nekonzumiranje mesa, ali uključuje redovite obroke.
Veliki petak – post
To znači da bi vjernici na Veliki petak trebali pojesti samo jedan obrok u danu. Post na Veliki petak nije jedini, već je obavezan za sve katolike od 18. do 60. godine i na Pepelnicu, dok je za mlađe i starije od tog raspona dobrovoljan.
Katolici obično svaki petak ne jedu meso, osim ako je u pitanju svetkovina. Iako je uvriježeno da se petkom posti, zapravo se misli na nemrs.
Običaji na Veliki petak
Na Veliki petak kršćani se prisjećaju Isusove muke na križu. Vjernici odlaze u crkvu te se klanjaju i ljube križ i pričešćuju. Veliki četvrtak, petak i subota zajedno čine Vazmeno trodnevlje.
Na Veliki petak može se reći da je oltar ogoljen, odnosno na njemu nema svijeća, križa i oltarnika koji simbolizira Isusovu svučenu odjeću. Budući da je Isus izdahnuo u 15 sati, tako se i vjernici okupljaju u crkvi u to vrijeme.
Uskrsni blagdani isprepleteni su hrvatskim običajima. Tako se vani ne bi trebalo ništa raditi, dan se više-manje provodi u tišini. Drugim riječima, rad koji stvara buku trebao bi se obustaviti na Veliki petak. Pije se crno vino kao simbol Kristove krvi.
U pojedinim dijelovima Hrvatske, posebice u Dalmaciji, održavaju se i procesije sa svijećama i križem.
Budući da je Veliki petak ujedno i radni dan, običaji na Veliki petak nisu više tako čvrsti kao nekada. Zato se ponajviše takvih običaja i crkvenih propisa drže uglavnom starije osobe. Ostali vjernici koji rade nastoje se držati barem dijela onog što se propisuje pa se tako odlučuju za post i/ili nemrs.
Jelovnik za Veliki petak
Ako se pridržavate posta u onom smislu što stvarno znači, jedan puni obrok dnevno, tada bi sa stajališta pravilne prehrane takav obrok trebao sadržavati:
- proteine
- složene ugljikohidrate
- masti
- vlakna
- povrće (i voće).
Ako se odlučite i na nemrs, nekonzumiranje mesa, i dalje ima puno prostora za obrok bogat proteinima. Primjerice, jedan takav puni obrok u danu može sadržavati:
- ribu ili morske proizvode (lignje, gamberi, dagnje itd.)
- sir (svježi sir, zrnati sir, mozzarella, cheddar sir itd.)
- povrće (što raznolikije, to bolje)
- kvalitetan izvor ugljikohidrata (proso, kvinoja, ječam itd.)
- kvalitetan izvor masti (orašasti plodovi, maslinovo ili bučino ulje, sjemenke itd.)
- vlakna (pšenične mekinje, psyllium ljuskice itd.).
Sada kada imate okvirni popis namirnica, lakše možete složiti svoj jelovnik.
Jelovnik za Veliki petak napravite jednostavnim, izbalansiranim i laganim.
Posna jela za Veliki petak
Donosimo nekoliko recepata za posna jela za Veliki petak, a koji su prilagođeni s obzirom na količinu novaca i vremena. Ako niste u mogućnosti otići u ribarnicu po svježu ribu ili si priuštiti ribu poput lososa ili bakalara, sasvim u redu će biti i sardine iz konzerve. Sardine su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a kako se jedu s kostima, bogate su i kalcijem.
Losos iz pećnice s povrćem
Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje nedostaju velikom dijelu populacije, ali i vitaminom D koje se pokazuje kao sve češći nedostatak. Vitamin D bi trebali suplementirati tijekom hladnih mjeseci u godini jer ga ima u malom broju namirnica. Losos je jedna od rijetkih namirnica koje su bogate vitaminom D.
Sastojci:
- 4 filea lososa
- 4 mrkve (oguljene i narezane na štapiće)
- 3 šalice brokule
- 1 čajna žličica sezamovog ulja
- pola šalice tamari umaka
- 1 čajna žličica korijandera
- 1 čajna žličica mljevenog đumbira
- 1 jušna žlica sezamovih sjemenki
- 2 čajne žličice mljevenog češnjaka
- 4 komada mladog luka
- 1 jušna žlica smeđeg šećera.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 205 °C.
- U posudi pomiješajte smeđi šećer, tamari umak, sezamovo ulje, đumbir, češnjak, korijander i sjemenke sezama.
- Na veliki lim za pečenje posložite filete lososa, mrkvu i brokulu.
- Losos i povrće prelijte s pola količine umaka napravljenog u 2. koraku. Malo pomiješajte rukama kako bi se umak dobro rasporedio.
- Pecite losos i povrće oko 18 minuta na srednjoj rešetki u pećnici.
- Nakon pečenja prelijte losos i povrće ostatkom umaka te posipajte narezanim mladim lukom.
Pročitajte članak “Priprema lososa: Pun je omega-3 masnih kiselina, ali se lako presuši! Pripremite ga na tavi i u pećnici bez da izgubi sočnost“.
Tajlandski recept s kozicama
Posna hrana za Veliki petak ne mora biti dosadna ili nekreativna. Ako volite azijsku kuhinju i uživate nabavljati egzotične sastojke, onda je za vas sljedeći recepet.
Sastojci:
- 1/3 šalice neslanog kikirikija
- 1/3 šalice Panang curry paste
- 1 mali sitno nasjeckani crveni luk
- pola čajne žličice mljevenog bijelog papra
- 1 čajna žličica mljevenog korijandera
- pola jušne žlice kokosovog ulja
- pola šalice kokosovog mlijeka
- 1 šalica kokosovog vrhnja
- 1 crvena paprika (narezana na ploške)
- 1 šalica zelenih mahuna
- oko 600 g kozica
- 1 šalica klica graha
- 1 jušna žlica vode
- 1 jušna žlica kokosovog šećera
- 2 jušne žlice ulja od sezama ili nekog drugog ulja po izboru
- šalica kuhane riže na pari.
Priprema
- Kikiriki popržite na srednje jakoj vatri miješajući dok ne dobije boju.
- Sameljite kikiriki pa dodajte curry pastu, luk, papar, korijander, jušnu žlicu vode te pomiješajte dok se sastojci ne sjedine.
- Pomiješajte kokosovo mlijeko i kokosovo vrhnje te zagrijte kokosovo ulje.
- Potom nekoliko minuta kuhajte mlijeko i vrhnje dok se malo ne zgusnu.
- Dodajte mahune i papriku, malo kuhajte, a potom dodajte i kozice.
- Na kraju dodajte ostale sastojke – kokosov šećer, (sezamovo) ulje i klice graha. Pomiješajte i kuhajte još nekoliko minuta.
- Prema potrebi dodati još vode.
- Kuhani umak s kozicama prelijte preko kuhane riže.
- Na kraju jelo ukrasite začinskim biljem po želji.
Salata od sardina iz konzerve
Sardine iz konzerve, kao što je navedeno, kvalitetna su namirnica koja se brzo i lako kombinira s drugim sastojcima. Ako ne želite puno vremena provesti pripremajući posna jela za Veliki petak, onda je ovo recept za vas.
Sastojci:
- 1 konzerva sardina u vlastitom soku
- 1 narezan mladi luk
- pola šalice prosa ili kvinoje
- prstohvat soli
- prstohvat crnog papra
- malo mješavine mediteranskih suhih začina
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 šalica smrznute meksičke ili talijanske povrtne mješavine.
Priprema
- Proso skuhajte prema uputama na pakiranju, a za to vrijeme prodinstajte smrznuto povrće na maslinovom ulju.
- Dodajte ocijeđene sardine iz konzerve i kuhani proso povrću, začinite i promiješajte.
- Posipajte mladim lukom.
Pročitajte članak “Riba u škartocu s povrćem: Lako probavljivi proteini i pregršt mikronutrijenata! Imamo 4 jednostavna i fina recepta“.
Posni kolači za Veliki petak
Posni kolači za Veliki petak mogu biti napravljeni bez čokolade, tek toliko da uživate u kojem zalogaju uz šalicu kave ili čaja.
Keksići od limuna sa samo tri sastojka
Citrusni keksići će zadovoljiti želju za slatkim. Osim toga, trebat će vam samo tri sastojka i jedna predivna zdjela za njihovu pohranu.
Sastojci:
- šalica bademovog brašna
- sok cijelog limuna
- 1/4 šalice javorovog sirupa.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 176 °C.
- Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
- Tijesto umotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač na 15 minuta.
- Oblikujte loptice od tijesta i posložite ih na papir za pečenje.
- Svaku kuglicu pritisne malo vilicom, kako bi postali plosnati.
- Pecite keksiće od limuna oko 10 minuta.
Kolač od borovnica
Što kažete na jedan slasni kolač od borovnica?
Sastojci za biskvit:
- 4 vrlo zrele banane
- pola šalice zobenog brašna
- 1/4 šalice bijelog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica cimeta
- 1/4 šalice otopljenog maslaca
- 1 šalica borovnica.
Sastojci za glazuru:
- 1 šalica liofiliziranih borovnica
- 3 jušne žlice omekšanog maslaca na sobnoj temperaturi
- 1 i pol čajna žličica ekstrakta vanilije.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 176 °C.
- Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i malo premažite uljem.
- Banane izblendajte u blenderu i dodajte ostalim sastojcima za biskvit.
- Tijesto ulijte u kalup za kolač i pecite oko 22 minute. Testirajte tijesto čačkalicom.
- Kada je kolač pečen, pustite ga da se ohladi.
- Liofilizirane borovnice sameljite u prah pa ga pomiješajte s ostalim sastojcima za glazuru.
- Biskvit prerežite napola pa donju polovicu premažite glazurom.
- Preklopite ostalom polovicom biskvita te premažite ostatak glazure po vanjskim površinama biskvita.
Pročitajte i članke:
- Uskrsni recepti: Želite ove godine nešto laganije i zdravije, a nemate ideje? Evo kako složiti jelovnik
- Ne jedete meso i jaja, a želite obilježiti tradiciju? Evo kako proslaviti Uskrs kao vegan ili vegetarijanac
- Zdravi i jednostavni kolači za Uskrs: Ovi recepti neće stvoriti težinu u želucu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja