Salate za Novu godinu: Lagana novogodišnja večera
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Doček Nove godine u kućnoj atmosferi ili večera u krugu obitelji i prijatelja na Staru godinu jedno je od omiljenih ispraćaja godine na izmaku.
Salate za Novu godinu mogu zaista zamijeniti komplicirana jela i jela koja se dugo spremaju. No, isto tako, ako uživate u pripremi hrane, salata za Novu godinu bit će jedan od sljedova na vašem stolu.
Najbolje salate za Novu godinu u nutritivnom smislu su one s puno povrća, kvalitetnim proteinima, zdravim mastima i složenim ugljikohidratima. Ako vam je jedan od novogodišnjih ciljeva poboljšanje prehrambenih navika, evo idealne prilike.
Recepti za salate za Novu godinu
Ova salata za Novu godinu prava je vitaminska bomba koja spaja namirnice nespojive na prvi pogled. Dajte šansu ovoj salati i iznenadite se.
Sastojci:
- 7 šalica miješanog lisnatog zelenog povrća
- 1/4 šalice kriški naranče
- pola šalice sjemenki nara
- pola šalice feta sira (izmrvljenog)
- pola šalice oraha (grubo sjeckanih).
Sastojci za preljev:
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica meda
- 2 čajne žličice Dijon senfa
- 2 čajne žličice jabučnog octa
- sol
- crni papar.
Priprema
- Posebno pomiješajte sve sastojke za preljev.
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za salatu i prelijte preljevom.
- Kriške naranči dodatno prepolovite po želji.
Salata s feta sirom i orasima
Iduća salata također dolazi u kombinaciji s feta sirom i orasima, ali s drugim vrstama povrća. Također, idealna je za one koji vole malo pikantnije salate.
Sastojci:
- 450 g prokulica (narezanih)
- 4 šalice kelja (sitno sjeckanog)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 120 g feta sira (mrvljenog)
- 1 avokado (narezan na kockice)
- 1/4 šalice oraha (sjeckanih i tostiranih).
Sastojci za preljev:
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 2 čajne žličice limunovog soka
- 2 čajne žličice jabučnog octa
- 1 čajna žličica češnjaka (mljevenog)
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- 1/4 čajne žličice kajenskog papra
- sol
- crni papar.
Priprema
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte prokulice i dinstajte oko sedam minuta.
- Ostavite prokulice da se ohlade, a za to vrijeme u zdjeli pomiješajte sve ostale sastojke za salatu.
- U posebnoj zdjelici pomiješajte sastojke za preljev.
- Dodajte prokulice u salatu, prelijte salatu preljevom i pomiješajte sastojke.
Salata od tjestenine s tunom
Za jače i zasitne salate ne možete pogriješiti sa sastojcima poput tune i tjestenine.
Sastojci:
- 250 g tjestenine
- 1 velika konzerva tune iz salamure
- 1 crvena paprika (narezana na kolutove)
- 1 krastavac (narezan na kolutove)
- pola glavice crvenog luka (sjeckanog)
- 1 šalica cherry rajčica (prerezanih na pola)
- 1/4 šalice maslina bez koštica
- pola šalice kuglica mozzarelle
- 1 žlica peršina (svježe sjeckanog).
Sastojci za preljev:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica senfa
- sol
- papar.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, a tunu ocijedite iz konzerve.
- U zdjeli pomiješajte narezano povrće.
- U posebnoj zdjelici pomiješajte sve sastojke za preljev.
- Kad je tjestenina kuhana, ocijedite je i ohladite pa dodajte miješanom povrću.
- Dodajte i tunu te pomiješajte sastojke.
- Prelijte salatu preljevom i pomiješajte te posipajte sjeckanim peršinom.
Jednostavna blagdanska salata
Iduća salata gotova je u pet minuta. Ovaj recept je spas u zadnji čas kad nemate više ideja i puno vremena na raspolaganju.
Sastojci:
- 4 jabuke (narezane na tanke kolutove)
- 1 šalica pekan oraha (grubo sjeckanih)
- 200 g baby špinata
- pola glavice crvenog luka (sjeckanog)
- pola šalice naribanog cheddar sira
- 1 čajna žličica peršina (svježe sjeckanog).
Sastojci za preljev:
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 čajne žličice jabučnog octa
- 1 čajna žličica meda
- sol
- papar.
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za salatu.
- U maloj zdjelici pomiješajte sastojke za preljev.
- Prelijte preljev preko salate i pomiješajte.
- Na kraju posipajte svježim peršinom.
Najbolje salate za Novu godinu
Priznajemo, salate s račićima djeluju luksuzno na blagdanskom stolu. Ljubitelji morskih proizvoda odabrat će baš ovakav recept.
Sastojci:
- 230 g račića
- 1 naranča (oguljene kriške)
- 1 avokado
- 4 šalice zelene salate (natrgati listove)
- 3 čajne žličice narančinog soka
- 4 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 čajne žličice šećera
- 2 čajne žličice korijandera (sjeckanog)
- sol
- papar.
Priprema
- Zakuhajte i posolite vodu, a zatim dodajte račiće. Kad porumene, izvadite ih i stavite u posudu s ledom.
- Narežite avokado i naranču te natrgajte listove zelene salate.
- Na tanjur najprije stavite listove salate pa na njih rasporedite naranču i avokado i u konačnici račiće.
- U posudici pomiješajte maslinovo ulje, sok od naranče i šećer te prelijte preko salate.
- Na kraju posipajte korijanderom.
Salata od kuhanog krumpira s povrćem
Uz doček Nove godine savršeno će ići i salata od kuhanog krumpira s povrćem s prefinim bučinim uljem.
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 1 šalica brokule (narezane na cvjetiće)
- 1 crvena paprika (narezana na kolutove)
- 1 žuta paprika (narezana na kolutove)
- pola glavice crvenog luka (sjeckanog)
- 1 žlica svježeg peršina (sjeckanog)
- 2 – 3 žlice bučinog ulja
- 1 čajna žličica vinskog octa
- pola čajne žličice meda
- pola čajne žličice Dijon senfa
- sol
- papar
- svježi bosiljak.
Priprema
- Krumpir skuhajte u posoljenoj vodi, ali pazite da ne postane premekan.
- Brokulu kuhajte u kipućoj vodi do četiri minute.
- Kad je krumpir kuhan, narežite ga na ploške.
- U zdjeli pomiješajte krumpir, brokulu, paprike, luk i peršin.
- U maloj zdjelici pomiješajte bučino ulje, vinski ocat, sol, papar, senf i med.
- Prelijte smjesu preko krumpir salate te ukrasite svježim bosiljkom.
Salata od kvinoje
Još jedna ukusna salata dolazi u kombinaciji povrća i kvinoje. Ova ukusna i hranjiva salata će vas zasititi bez stvaranja nadutosti, taman kad ste obukli usku haljinu za doček Nove godine.
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1 krastavac (narezan na kockice)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 2 rajčice (narezane na kockice)
- pola glavice crvenog luka (sjeckanog)
- 1/4 šalice svježe mente (sjeckane)
- 1/4 šalice svježeg peršina (sjeckanog)
- pola šalice feta sira (izmrvljenog)
- sol
- papar.
Sastojci za preljev:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 čajne žličice octa
- 1 čajna žličica meda
- 1 čajna žličica senfa
- sol
- papar.
Priprema
- Kvinoju dobro operite pod vodom pa stavite u povrtni temeljac. Kad zakuha, ostavite da se kuha do 20 minuta.
- U zdjeli pomiješajte narezano povrće, uključujući mentu i peršin pa dodajte kuhanu kvinoju i izmrvljeni feta sir.
- U maloj zdjelici pomiješajte sastojke za preljev.
- Prelijte preljev preko salate i pomiješajte.
Pročitajte i ove članke:
- Novogodišnje odluke: Potraju nekoliko dana, a onda krene sve po starom! Evo kako nadići glas sabotaže u glavi i stvarno uspjeti
- Kako pripremiti organizam za doček Nove godine? Magistar farmacije otkriva koje opasnosti vrebaju naše zdravlje
- 5 hit jela za novogodišnji tulum na kojem će vam svi gosti biti zahvalni.