Kako pripremiti organizam za doček Nove godine? Izbjegnite neugodne simptome nakon slavlja! Magistar farmacije donosi detalje
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
U prvom dijelu teksta o pripremi za doček novogodišnjih blagdana pisalo je, podsjećam:
Nemojte si za doček Nove godine i Božića pokloniti neugodu, mučninu, temperaturu, bolove, povraćanje i proljev! Ne želite valjda provesti tako lijepe i rijetke dane ležeći u krevetu s temperaturom u društvu? Pripremite svoje tijelo – probavu, imunitet i obnovite zalihe snage!
Također sam postavio pitanje:
Kako izdržati i uživati u novogodišnjim blagdanima, a da to zdravljem ne platite u iduća tri mjeseca kojekakvim upalama, prehladama i osjećajem umora?
Evo kako se pripremiti za doček Nove godine
Počnite doručak s 500 mg matične mliječi i jednom datuljom. Ako je to preteško za želudac, onda uzmite bademe prije doručka.
Zašto? Punite zalihe snage, glikogena u jetri i mišićima.
Ne zaboravite redovito jesti ostale obroke, kao što su ručak i međuobroci. Ponovno, uz ručak uzmite jednu kapsulu kombinacije probiotičkih bakterija i enzima.
Ako ste napuhani ili imate teškoće u crijevima, uzmite jednu čajnu žličicu crnog kima! Ovdje je stvar u prekiselom želucu čija kiselina deaktivira neke probavne enzime pa “veliki” komadi neprobavljene hrane trule u crijevima stvarajući plinove. Ti plinovi mogu ići na oba “kanala” van. I prema dolje, i prema gore, pa malo razmislite.
Pijte vode i čaja (ali bez šećera!). Kombinacija čaja od stolisnika i kamilice dva puta tjedno dobro će doći.
Proteinska prehrana za sportaše bez zaslađivača i okusa, plus datulje i orašasti plodovi svakako će dobro doći 2 – 3 puta tjedno uz probiotik i enzime.
Punjenje zaliha ugljikohidratima traje neko vrijeme. Posložite si raspored da zalihe budu pune baš u vrijeme blagdana. Ovo se ne odnosi na osobe koje imaju i previše zaliha. Za njih je ovo blagdansko doba kada će, nažalost, samo povećati zalihe. Oni ih moraju smanjivati dijetom, ali sada je prekasno pa bolje da ni ne počinju jer će samo zbuniti organizam (metabolizam).
Samo ako ste dobro, kvalitetno i redovito jeli, možete koristiti preparate za jačanje imuniteta kao što su echinacea, beta glukani i sl.
Čuvajte želudac tako da ne pretjerujete ni u čemu previše – ni u količini, ni u okusu, začinima i sl.
Smanjite kavu, cigarete i alkohol, gazirana pića i tzv. voćne sokove, osobito čokolade i kekse. Sve to ostavite za blagdansko raspoloženje.
Ponavljam, nadraživanje želuca izaziva stvaranje plinova. Ti plinovi mogu ići na oba “kanala” van. I prema dolje, i prema gore, pa još jednom razmislite.
Toplo preporučujem da smanjite unos jogurta. Često će vas pothladiti i izazvati upalu sinusa.
Pazite na kiselost tijela i tjelesnih tekućina upotrebom trakica za mjerenje kiselosti. O tome ću posvetiti posebnu pažnju u drugim člancima jer je tema preširoka i prevažna!
U svojoj kućnoj ljekarni imajte ili, ako idete na doček van kuće, ponesite sa sobom tablete protiv glavobolje, tablete protiv žgaravice i kapsule probiotika protiv proljeva, sve za prvu ruku.
I naravno – cink, kalcij i magnezij.
Povećajte količinu sna
Ono što je prevažno, jako važno, supervažno, gotovo od značaja za nacionalnu sigurnost, ljubazno vas molim – povećajte količinu sna. Ako je ikako moguće, spavajte jedan sat više. Odreknite se televizije i/ili interneta na jedan sat – san će ionako biti puno, puno korisniji!
Koristi od viška sna:
- “popeglat” ćete bore
- osjećat ćete se odmornije
- napunit ćete zalihe snage i ojačati imunitet
- lakše ćete izdržati novogodišnju noć!
Jedite prije nego idete na doček iz dva razloga
Prvi razlog je da možda hrana neće biti ukusna ili vam neće odgovarati iz nekog razloga, pa bi se moglo dogoditi da budete i gladni. Posegnut ćete za nekim nezdravim grickalicama, viškom kave i čokoladicama te izazvati u sebi ono što ja zovem “čokoludilo” – osjećaj nagle euforije nakon kojeg dolazi pospanost bez snage. Tada ćete se siliti da budete budni, što će dodatno iscrpiti zalihe snage.
Opet ćete posegnuti za nekim nezdravim grickalicama, viškom kave … i tako ukrug. O eroziji (ljuštenju, oštećenju) želučane sluznice da ne govorim. Popravak, ako bude moguć, trajat će mjesecima uz kojekakve komplikacije.
Drugi razlog je taj da ćete punog želuca biti više fokusirani na prijatelje i rodbinu, nego na hranu. Više ćete uživati u druženju i lakše ćete dočekati hranu. S manje nervoze.
Čuvajte unutrašnju toplinu tijela i toplo se obucite
Možda je nekima važno da izgledaju supersvečano, ali je za zdravlje puno važnije da “izgledate” toplo obučeni! Zdravlje ne mari baš za modu!
Badava izgledate lijepo, ako ste lagano obučeni. Nećete se moći fotografirati jer ćete previše drhtati od hladnoće, a na slikama ćete imati ili grč od hladnoće ili umjetni smješak. 🙂
Stoga, ipak se toplo obucite za slučaj jake hladnoće, da budete spremni, tako da ne izgubite osnovnu toplinu, nego samo višak. Osnovnu toplinu morate čuvati! Inače slijedi naplata u obliku prehlade ili upale sinusa.
Ako pak osjetite veliku vrućinu tijela, hladite se samo vodom. To je najprirodnije i najzdravije.
Ne pretjerujte ni sa čim previše! Sve radite s mjerom!
Osobito se pazite alkohola i inih intoksicirajućih (otrovnih) napitaka i koktela – kako se to u stručnom žargonu kaže! Šteta zna biti puno veća od koristi.
Za dobru zabavu nije potreban alkohol, nego dobro odabrano društvo.
Želim vam ugodne praznike i sve najbolje u idućih 100 godina! Mir i dobro!
Pročitajte i ove članke:
- Stižu blagdani! Evo kako smanjiti mogućnost zaraze COVID-om, gripom i RSV-om na obiteljskim okupljanjima
- Bakterijske bolesti dišnog sustava: Ovih 5 infekcija češće su u zimskim mjesecima i važna je brza dijagnoza! Liječnik otkriva sve detalje
- Blagdansko prejedanje: Svake godine pretjerate i onda danima trpite posljedice? Nutricionistica otkriva kako to izbjeći, a uživati.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kronična upala je česta i opasna! Kako znati imate li je?
- Maja Kuzelj Grgić
- 5 min čitanja