Pripremite organizam za doček Nove godine i ostale blagdane 1/2

Doček Nove godine

Nemojte si za doček Nove godine i tijekom blagdana pokloniti neugodu, mučninu, temperaturu, bolove, povraćanje i proljev! Ne želite valjda provesti tako lijepe i rijetke dane ležeći u krevetu s temperaturom u društvu?

Pripremite svoje tijelo – probavu, imunitet i obnovite zalihe snage! 

Kako ne bih previše “neugodno nadraživao vaše živčane završetke i jetricu” (čitaj: nervirao) sa svojim člancima o cinku, kalciju i magneziju, sada pišem o pripremi za nadolazeće blagdane.

Nova godina - doček
FOTO: Shutterstock

Što se zapravo događa sa zdravljem prilikom dočeka Nove godine i tijekom blagdana?

Naime, izlazite van kuće, pa ulazite unutra, pa opet van – često mijenjate temperaturu. Uz hladni britki vjetar ili nisku temperaturu (a baš kapu nemate na glavi) počinje prvi napad na zdravlje.

Također, dolazite u kontakt s ljudima s kojima inače i niste tako često u kontaktu – izmjena antigena i alergena – ovo je drugi napad na zdravlje. Naravno da kontakt uključuje i čestitarske poljupce i zagrljaje.

Ponekad se može zalomiti i da popijete iz tuđe čaše, što je izmjena antigena.

Netko može u blizini kihnuti ili zakašljati, lagano šmrckati, što uvelike povećava širenje kapljičnih infekcija.

Mnogi ljudi će doputovati iz raznih krajeva svijeta noseći sa sobom pak druge oblike virusa i bakterija s kojima se još niste susreli – ni vi, a ni vaše bakterije.

Možda ćete novogodišnje blagdane provesti u restoranima i/ili kod prijatelja, rodbine i sl. Njihove bakterije možda neće biti baš toliko prijateljski raspoložene prema vašima. 🙂

Prehlada - doček Nove godine
FOTO: Shutterstock

Može doći do “svađe” između njihovih i vaših bakterija – razmirice među dalekim rođacima – a vi ćete njihovu svađu, ni krivi ni dužni, platiti recimo temperaturom ili mučninom.

Znate, i bakterije slave, ali na svoj način. Najčešće slave preseljenje u novu okolinu, novog domaćina, susret s braćom virusima i inim rođacima, a te bakterije i virusi, bezobrazni do kosti i bez imalo srama i milosti, sebično razmišljaju samo o stvaranju nekih novih kolonija. Krajnji rezultat će biti neka prehlada, upala grla, kakva viroza ili neki probavni problemi, ukoliko niste dobro pripremljeni!

U tome svemu užitak je samo njihov!

Često će vaše slavlje potrajati kroz cijelu noć do jutra, a možda i slijedećeg dana. Sna će biti malo ili uopće ga neće biti. Od svih stresova koje će te doživjeti, te divne zimske noći, nedostatak sna je najžešći i najjači napad na zdravlje i tijelo!

Podočnjaci - doček Nove godine
FOTO: Shutterstock

Kasnije će slijediti oporavak koji uključuje i “peglanje” bora, i skrivanje podočnjaka, i bistrenje glave. A o nadoknađivanju sna i uklanjanju umora da ne govorim. Trajat će danima.

Poremećaj bioritma je jako, jako skup sport. Za nepripremljene. Dodamo li tome da je nedavno pomaknut sat unatrag, raste količina konfuzije, a s time i stresa.

Simptomi poslije novogodišnjih blagdana bit će teži što ste u gorem stanju započeli ovaj maraton.

To znači, što ste jače “nagriženi” prethodnim naporima, bolestima i stresovima, to ćete teže podnijeti novogodišnje blagdanske napore! A to znači kojekakve komplikacije sa zdravljem u slijedećih tri mjeseca.

Drugim riječima, ako dođete s pola rezervoara snage, velika je šansa da ćete izdržati samo pola trke!

Zdravi doručak - doček Nove godine
FOTO: Shutterstock

Kako pripremiti tijelo i zdravlje za doček Nove Godine?

Iako je s pripremama trebalo započeti još u listopadu, evo kako se pripremiti za novogodišnje blagdane.

Za početak, svaki dan počnite s matičnom mliječi. Jednu tabletu otopite ispod jezika ujutro nakon što ste isprali usta vodom. I dok se obučete, ona će biti rastopljena i apsorbirana, puno brže pod jezikom.

Dobro i redovito doručkujte (znači kvalitetno po sastavu, ne samo po količini) i uz doručak uzmite jednu kapsulu kombinacije probiotičkih bakterija i enzima.

Dodajte jednu tabletu multivitamina i minerala, osobito onih koji sadrže cink, kalcij, magnezij i koenzim Q10. Za bolju apsorpciju kalcija treba vitamin D. Zato nam, između ostalog, trebaju multivitamini i multiminerali.

Razmislite o ovome – kako izdržati i uživati u novogodišnjim blagdanima, a da to zdravljem ne platite iduća tri mjeseca kojekakvim upalama, prehladama i osjećajem umora?

U drugom dijelu teksta dajem još savjeta za pripremu kvalitetnog dočeka novogodišnjih blagdana.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu