Pripremite organizam za doček Nove godine i ostale blagdane 1/2

detox dijeta

Nemojte si za doček Nove Godine i Božića pokloniti neugodu, mučninu, temperaturu, bolove, povraćanje i proljev! Ne želite valjda provesti tako lijepe i rijetke dane ležeći u krevetu s temperaturom u društvu?

Pripremite svoje tijelo – probavu, imunitet i obnovite zalihe snage! 

Kako ne bih previše “neugodno nadraživao vaše živčane završetke i jetricu” – čitaj nervirao, sa svojim člancima o cinku, kalciju i magneziju, sada pišem o pripremi za nadolazeće blagdane.

Što se zapravo događa sa zdravljem prilikom dočeka Nove Godine i nadolazećih Blagdana?

Naime, izlazite van kuće, pa unutra pa opet van- mijenjate temperaturu često. Uz hladni britki vjetar ili nisku temperaturu (a baš kapu nemate na glavi) počinje prvi napad na zdravlje.

Također dolazite u kontakt s ljudima s kojima inače i niste tako često u kontaktu- izmjena antigena i alergena- ovo je drugi napad na zdravlje. Naravno da kontakt uključuje i čestitarske poljubce i zagrljaje.

Ponekad se može zalomiti i da popijete iz tuđe čaše- što je izmjena antigena.

Netko može u blizini kihnuti ili zakašljati, lagano šmrckati što uvelike povećava širenje kapljičnih infekcija.

Mnogi ljudi će doputovati iz raznih krajeva svijeta noseći sa sobom pak druge oblike virusa i bakterija s kojima se još niste susreli – ni vi, a ni vaše bakterije.

Možda ćete novogodišnje blagdane provesti u restoranima i/ili kod prijatelja, rodbine i sl. Njihove bakterije možda neće biti baš toliko prijateljski raspoložene prema vašima…:)

Može doći do “svađe” između njihovih i vaših bakterija- razmirice među dalekim rođacima- a vi ćete njihovu svađu, ni krivi ni dužni, platiti temperaturom ili mučninom recimo.

Znate, i bakterije slave… ali na svoj način.. najčešće slave preseljenje u novu okolinu, novog domaćina, susret s braćom virusima i inim rođacima, a te bakterije i virusi, bezobrazni do kosti i bez imalo srama i milosti, sebično razmišljaju samo o stvaranju nekih novih kolonija… Krajnji rezultat će biti neka prehlada, upala grla, kakva viroza ili neki probavni problemi ukoliko niste dobro pripremljeni!

U tome svemu užitak je samo njihov!

Često će Vaše slavlje potrajati kroz cijelu noć do jutra, a možda i slijedećeg dana. Sna će biti malo ili uopće ga neće biti. Od svih stresova koje će te doživjeti, te divne zimske noći, nedostatak sna je najžešči i najjači napad na zdravlje i tijelo!

Kasnije će slijediti oporavak koji uključuje i “peglanje” bora i skrivanje podočnjaka i bistrenje glave. A o nadoknađivanju sna i uklanjanju umora da ne govorim. Trajat će danima.

Poremećaj bioritma je jako, jako skup sport. Za nepripremljene. Dodamo li tome da je nedavno pomaknut sat unatrag, raste količina konfuzije, a s time i stresa.

Simptomi poslije novogodišnjih blagdana bit će to teži što ste u gorem stanju započeli ovaj maraton.

To znači, što ste jače “nagriženi” prethodnim naporima, bolestima i stresovima to će te teže podnijeti novogodišnje blagdanske napore! A to znači kojekakve komplikacije sa zdravljem u slijedećih 3 mjeseca.

Drugim riječima, ako dođete s pola rezervoara snage, velika je šansa da ćete izdržati samo pola trke!

Kako pripremiti tijelo i zdravlje za doček Nove Godine?

Sada, znači kakvih 20-tak dana prije počnite s pripremama za Novogodišnje blagdane- čitaj napore!

Iako je s pripremama trebalo započeti još u listopadu mjesecu.

Evo kako se pripremiti za novogodišnje blagdane.

Za početak, svakog dana počnite sa matičnom mliječi. Jednu tabletu, otopite ispod jezika ujutro nakon što ste isprali usta vodom. I dok se obučete ona će biti rastopljena i apsorbirana- puno brže pod jezikom.

Dobro i redovito doručkujte (znači kvalitetno po sastavu ne samo po količini) i uz doručak uzmite jednu kapsulu kombinacije probiotičkih bakterija i enzima.

Dodajte jednu tabletu multivitamina i minerala, osobito onih koji sadrže cink, kalcij i magnezij i koenzim Q10. Za bolju apsorpciju kalcija treba vitamin D, zato, između ostaloga, trebaju multivitamini i multiminerali.

U slijedećoj epizodi ću dati još savjeta za pripremu kvalitetnog dočeka novogodišnjih blagdana.

Do tada razmislite o ovome:

“Kako izdržati i uživati u novogodišnjim blagdanima, a da to zdravljem ne platite u iduća 3 mjeseca kojekakvim upalama, prehladama i osjećajem umora?”

» Pročitajte drugi dio teksta ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pripremite organizam za doček Nove godine i ostale blagdane 1/2

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.