Pripremite organizam za doček Nove godine i ostale blagdane 1/2

detox dijeta

Nemojte si za doček Nove Godine i Božića pokloniti neugodu, mučninu, temperaturu, bolove, povraćanje i proljev! Ne želite valjda provesti tako lijepe i rijetke dane ležeći u krevetu s temperaturom u društvu?

Pripremite svoje tijelo – probavu, imunitet i obnovite zalihe snage! 

Kako ne bih previše “neugodno nadraživao vaše živčane završetke i jetricu” – čitaj nervirao, sa svojim člancima o cinku, kalciju i magneziju, sada pišem o pripremi za nadolazeće blagdane.

Što se zapravo događa sa zdravljem prilikom dočeka Nove Godine i nadolazećih Blagdana?

Naime, izlazite van kuće, pa unutra pa opet van- mijenjate temperaturu često. Uz hladni britki vjetar ili nisku temperaturu (a baš kapu nemate na glavi) počinje prvi napad na zdravlje.

Također dolazite u kontakt s ljudima s kojima inače i niste tako često u kontaktu- izmjena antigena i alergena- ovo je drugi napad na zdravlje. Naravno da kontakt uključuje i čestitarske poljubce i zagrljaje.

Ponekad se može zalomiti i da popijete iz tuđe čaše- što je izmjena antigena.

Netko može u blizini kihnuti ili zakašljati, lagano šmrckati što uvelike povećava širenje kapljičnih infekcija.

Mnogi ljudi će doputovati iz raznih krajeva svijeta noseći sa sobom pak druge oblike virusa i bakterija s kojima se još niste susreli – ni vi, a ni vaše bakterije.

Možda ćete novogodišnje blagdane provesti u restoranima i/ili kod prijatelja, rodbine i sl. Njihove bakterije možda neće biti baš toliko prijateljski raspoložene prema vašima…:)

Može doći do “svađe” između njihovih i vaših bakterija- razmirice među dalekim rođacima- a vi ćete njihovu svađu, ni krivi ni dužni, platiti temperaturom ili mučninom recimo.

Znate, i bakterije slave… ali na svoj način.. najčešće slave preseljenje u novu okolinu, novog domaćina, susret s braćom virusima i inim rođacima, a te bakterije i virusi, bezobrazni do kosti i bez imalo srama i milosti, sebično razmišljaju samo o stvaranju nekih novih kolonija… Krajnji rezultat će biti neka prehlada, upala grla, kakva viroza ili neki probavni problemi ukoliko niste dobro pripremljeni!

U tome svemu užitak je samo njihov!

Često će Vaše slavlje potrajati kroz cijelu noć do jutra, a možda i slijedećeg dana. Sna će biti malo ili uopće ga neće biti. Od svih stresova koje će te doživjeti, te divne zimske noći, nedostatak sna je najžešči i najjači napad na zdravlje i tijelo!

Kasnije će slijediti oporavak koji uključuje i “peglanje” bora i skrivanje podočnjaka i bistrenje glave. A o nadoknađivanju sna i uklanjanju umora da ne govorim. Trajat će danima.

Poremećaj bioritma je jako, jako skup sport. Za nepripremljene. Dodamo li tome da je nedavno pomaknut sat unatrag, raste količina konfuzije, a s time i stresa.

Simptomi poslije novogodišnjih blagdana bit će to teži što ste u gorem stanju započeli ovaj maraton.

To znači, što ste jače “nagriženi” prethodnim naporima, bolestima i stresovima to će te teže podnijeti novogodišnje blagdanske napore! A to znači kojekakve komplikacije sa zdravljem u slijedećih 3 mjeseca.

Drugim riječima, ako dođete s pola rezervoara snage, velika je šansa da ćete izdržati samo pola trke!

Kako pripremiti tijelo i zdravlje za doček Nove Godine?

Sada, znači kakvih 20-tak dana prije počnite s pripremama za Novogodišnje blagdane- čitaj napore!

Iako je s pripremama trebalo započeti još u listopadu mjesecu.

Evo kako se pripremiti za novogodišnje blagdane.

Za početak, svakog dana počnite sa matičnom mliječi. Jednu tabletu, otopite ispod jezika ujutro nakon što ste isprali usta vodom. I dok se obučete ona će biti rastopljena i apsorbirana- puno brže pod jezikom.

Dobro i redovito doručkujte (znači kvalitetno po sastavu ne samo po količini) i uz doručak uzmite jednu kapsulu kombinacije probiotičkih bakterija i enzima.

Dodajte jednu tabletu multivitamina i minerala, osobito onih koji sadrže cink, kalcij i magnezij i koenzim Q10. Za bolju apsorpciju kalcija treba vitamin D, zato, između ostaloga, trebaju multivitamini i multiminerali.

U slijedećoj epizodi ću dati još savjeta za pripremu kvalitetnog dočeka novogodišnjih blagdana.

Do tada razmislite o ovome:

“Kako izdržati i uživati u novogodišnjim blagdanima, a da to zdravljem ne platite u iduća 3 mjeseca kojekakvim upalama, prehladama i osjećajem umora?”

» Pročitajte drugi dio teksta ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu