Beta glukan za imunitet: Važno je odabrati pravi! Magistar farmacije otkriva kakva su iskustva te kako ga i koliko dugo piti

Beta glukan za imunitet

Dolaskom hladnijih dana sve više se traže vitamini i dodaci prehrani koji jačaju imunološki sustav. Među mnoštvom preparata posebno se ističe beta glukan za imunitet. Riječ je o polisaharidu, odnosno o polimeru glukoze.

Namirnice bogate beta glukanom su žitarice (zob i ječam) te određene gljive i kvasac. Pritome beta glukane dijelimo na više vrsta koje se prvenstveno razlikuju po svojoj strukturi i tipu beta glikozidne veze. Struktura beta glukana koju nalazimo u ječmu, zobi i žitaricama je karakterizirana beta-1,3-glikozidnim vezama koje čine okosnicu strukture te mjestimičnim bočnim beta-1,4-glikozidnim vezama. Za ovaj tip beta glukana se pokazalo kako potencijalno može pomoći pri snižavanju povišenog kolesterola.

Namirnice bogate beta glukanom
FOTO: Shutterstock

S druge strane, beta glukan tablete za imunitet koje danas imamo u ljekarnama sadrže beta glukan koji je karakteriziran beta-1,3-glikozidnim vezama te mjestimičnim bočnim beta-1,6-glikozidnim vezama. Beta-(1,3/1,6)-d glukan je izoliran iz kvasca te različitih vrsta gljiva. Ova je vrsta pokazala puno snažniji imunomodulatorni učinak. Naravno, djelovanje beta glukana ne ovisi samo o razgranatosti i tipu beta glikozidne veze.

Mnogo je drugih elemenata u samoj strukturi koji imaju utjecaj. Učinak beta glukana ovisi i o načinu proizvodnje i stupnju čistoće istog. Ta činjenica je dodatan razlog konzultacije sa stručnjakom prije odabira proizvoda s polica ljekarni. U svakom slučaju, za imunomodulatoran učinak je povoljna struktura s beta-1,3 i 1,6-glikozidnim vezama.

Mehanizam djelovanja nije potpuno poznat, ali na temelju istraživanja ipak postoje određene pretpostavke.

Mehanizam djelovanja beta glukana na imunitet

Ljudski imunološki sustav dijelimo na prirođenu i stečenu imunost. Prirođenu imunost, između ostalog, čine fagocitne stanice poput makrofaga i neutrofila koje proždiru i uništavaju patogene, a istovremeno i dodatno aktiviraju stečeni imunološki sustav izlučivanjem različitih citokina i kemokina. Beta-(1,3/1,6)-d glukan djeluje upravo na makrofage i neutrofile, pojačavajući na taj način prvu liniju obrane organizma.

Beta glukani djeluju putem receptora za prepoznavanje obrazaca (PRR-ova). To uključuje dektin-1 receptor, TL-2 receptore te komplementni CR3 receptor makrofaga i NK-stanica (natural killer stanica). Beta glukan se veže za navedene receptore te izaziva dalje kaskadnu reakciju, pri čemu dolazi do aktivacije imunološkog sustava.

Pojačana je aktivnost fagocitoze i uništavanja patogena s jedne strane, a s druge strane, vezanjem na dektin-1-receptor, modulira se i učinak stečenog imunološkog sustava. Osim toga, prema nekim istraživanjima, beta glukan smanjuje izlučivanje proupalnih citokina te pojačava izlučivanje protuupalnih komponenata. To je dodatan benefit, iako je nepoznat cjelokupan mehanizam na koji se način točno to događa.

U svakom slučaju, beta-(1,3/1,6)-d glukan je najbolji beta glukan za imunitet (odnosno jačanje imuniteta), barem u usporedbi s njegovim srodnikom iz žitarica -beta-(1,3/1,4)-d glukanom. Ima dokazano djelovanje na imunitet, iako je potrebno još ispitivanja za potpuno upoznavanje cjelokupnog složenog mehanizma djelovanja.

Beta glukan za imunitet - iskustva
FOTO: Shutterstock

Beta glukan za imunitet – iskustva

Kako je već rečeno, beta glukan je široko korišten u svrhu očuvanja od bolesti i infekcija. U različitim ispitivanjima pokazao se učinkovitim. Primjerice, beta glukan za djecu se pokazao korisnim kod učestalih infekcija gornjeg dišnog sustava. Naime, u kombinaciji s vitaminom C je znatno reducirao učestalost istih kod djece.

Također, jedno kliničko ispitivanje je pokazalo kako je uzimanjem beta glukana nakon traume (nesreće) statistički značajno smanjena smrtnost od sepse (u istraživanju u bolnici se koristio intravenski beta glukan). Usto, određena ispitivanja govore i o benefitima beta glukana kao dodatne terapije kod nekih vrsta karcinoma. Ipak, s obzirom na relativno nisku razinu trenutnih dokaza, za konkretne zaključke u vezi beta glukana i karcinoma je potrebno provesti puno veća klinička ispitivanja.

Kada je u pitanju štetnost beta glukana, važno je spomenuti kako se beta glukan, odnosno imunomodulatori općenito ne preporučuju kod pacijenata s autoimunim poremećajima. Iako nema istraživanja iz kojih bi se dalo zaključiti da je beta glukan štetan kod autoimunih poremećaja, zbog samog mehanizma djelovanja i pojačavanja imunološkog odgovora postoji racionalan oprez te preporuka da se kod takvih pacijenata zasad ne koristi beta glukan.

S druge strane, kod alergije se sve više špekulira o povoljnom učinku beta glukana. Naime, beta glukan povoljno djeluje na Th1/Th2 limfocite, pri čemu pojačava Th1 odgovor, što u teoriji ima povoljan učinak u smislu ublažavanja alergijskih reakcija. Osim toga, postoje i klinička istraživanja u kojima se pokazala potencijalna korist beta glukana kod alergija. Ipak, potrebno je još većih i snažnijih ispitivanja kako bi se eventualno preporučila suplementacija beta glukanom kod takvih pacijenata.

Kod djece mlađe od tri godine postoji određena skepsa od dijela struke s obzirom na manjak ispitivanja kod te dobne skupine te generalno još uvijek nepotpuni razvoj imunološkog sustava kod male djece. Ipak, kada je riječ o toj dobnoj skupini, postoje istraživanja koja govore o povoljnom učinku beta glukana, ali i sigurnosti uzimanja istog. Treba ipak napomenuti kako je navedeno istraživanje dijelom podržano i od proizvođača navedenog beta glukana.

Osim toga, u Kini je provedeno istraživanje koje također govori u prilog korištenju i sigurnosti beta glukana kod djece 1. – 4. godine života. Usto, u trenutku pisanja ovog članka beta glukan na razini EU-a se smatra sigurnim već od prve godine života, naravno u prikladnoj dozi. Podnošljivost je dobra, a nuspojave su izuzetno rijetke te se eventualno odnose na probavne tegobe i vrlo rijetke alergijske reakcije.

U svakom slučaju, kod mlađih od tri godine ipak bi se prvenstveno trebalo konzultirati sa stručnom osobom prije korištenja samog beta glukana.

Potrebno je još istraživanja

Treba napomenuti kako su unatoč različitim ispitivanjima s povoljnim rezultatima, kada je u pitanju beta glukan i njegov učinak na imunitet, neki autori kritični te naglašavaju potrebu provođenja kvalitetnijeg i većeg kliničkog ispitivanja u svrhu donošenja konačnog zaključka.

Naime, većina studija barata nedovoljno velikim brojem ispitanika, a problemi su i neujednačenost doza, različite vremenske duljine korištenja i neujednačenost izvora i vrsta korištenog beta glukana u različitim studijama. To ne znači da beta glukan ne djeluje na imunitet. Naprotiv, očigledan je potencijal, kao i povoljni rezultati različitih istraživanja. Ipak, bilo bi dobro kada bi se uvažile navedene preporuke te provelo veće kliničko ispitivanje s jasnijim kriterijima.

Koliko dugo piti beta glukan
FOTO: Shutterstock

Koliko dugo piti beta glukan?

Kada je riječ o dozi i o tome koliko dugo piti beta glukan, različita istraživanja su imala različite doze, kao i duljinu korištenja. Vremenski se u kontinuitetu najduže koristio do šest mjeseci. Ipak, većina istraživanja se kretala unutar 2 – 3 mjeseca, što bi bila preporuka i autora ovog članka. Kada je o doziranju riječ, situacija nije potpuno jasna s obzirom na razlike između pojedinih ispitivanja.

Kod djece je zabilježeno korištenje 10 mg beta glukana na pet kilograma mase. Akutno se zna kratkotrajno preporučiti do 20 mg beta glukana na pet kilograma dječje mase.

Maksimalna korištena doza kod djece je bila 100 mg.

Kod odraslih je najčešće korišteno 100 – 500 mg beta glukana dnevno, a prema Irskoj agenciji za dodatke prehrani je dopušteno i do 1.275 mg beta glukana izoliranog iz kvasca u dnevnoj dozi za odrasle. Ovisno o individualnim potrebama, najbolje je odrediti dozu i duljinu korištenja beta glukana u konzultaciji sa stručnjakom. Svakako je preporuka uzimanje beta glukana natašte, odnosno 30 minuta prije obroka, zbog bolje apsorpcije.

U svakom slučaju, s obzirom na ogroman broj različitih proizvođača beta glukana, kao i izvora istih, preporuka je konzultirati se s ljekarnikom ili liječnikom prije uporabe beta glukana ili drugog dodatka prehrani za podizanje imuniteta. Naime, na temelju individualne kliničke slike, pratećih medicinskih stanja i svih ostalih popratnih karakteristika, uz razgovor sa stručnjakom ćemo odabrati optimalan beta glukan, kao i doziranje i vrijeme korištenja istog.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Zhong, X. i sur. (2023). Immunomodulatory effect and biological significance of β-Glucans. Pharmaceutics., 15(6): 1615.
 2. Rennerova, Z. i sur. (2022). Beta-(1,3/1,6)-D-glucan from Pleurotus ostreatus in the prevention of recurrent respiratory tract infections: An international, multicentre, open-label, prospective study. Frontiers in Pediatrics, 10: 999701.
 3. Han, B. i sur. (2020). Structure-functional activity relationship of β-glucans from the perspective of immunomodulation: A Mini-review. Frontiers in Immunology, 11: 658.
 4. Markovina, N. i sur. (2020). Efficacy and safety of oral and inhalation commercial beta-glucan products: Systematic review of randomized controlled trials. Clinical Nutrition, 39(1): 40–48.
 5. Murphy, E. J. i sur. (2020). β-Glucan metabolic and immunomodulatory properties and potential for clinical application. Journal of Fungi (Basel), 6(4): 356.
 6. Guyton, A. C. i Hall, J. E. (2017). Medicinska fiziologija-udžbenik. Medicinska Naklada: Zagreb.
 7. Petr, S. i Vaclav, V. (2017). β-glucan in allergies. American Journal of Immunology, 13(1): 73–80.
 8. PROVEDBENA ODLUKA KOMISIJE (EU) 2017/2078 оd 10. studenoga 2017. o odobravanju proširenja uporabe beta-glukana iz kvasca kao novog sastojka hrane u skladu s Uredbom (EZ) br. 258/97 Europskog parlamenta i Vijeća. (2017). Službeni list Europske unije.
 9. Meng, F. (2016). Bakers yeast beta-glucan decreases episodes of common childhood illness in 1 to 4 year old children during cold season in China. Journal of Nutrition & Food Sciences, 6(4).
 10. Safety assessment of Yestimun® Beta-Glucans. (2016). Food Safety Authority of Ireland.
 11. Webb, D. (2014). Betting on Beta-glucans. Today’s Dietitian, 16(5): 16.
 12. Scientific Opinion on the safety of ‘yeast beta-glucans’as a Novel Food ingredient. (2011). EFSA Journal.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu